Asgari Ücretten Vergi Kalksa da Maaş Pek Artmaz

Asgari Ücretten Vergi Kalksa da Maaş Pek Artmaz
21 Kasım 2018 00:34

Asgari ücretten vergi kesintisinin kalkması zaman zaman gündeme getirilmekte, aynı şekilde asgari ücretten vergi kesilmesi devamlı eleştirilmektedir.

Bu gün de bazı basın yayın organlarında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne asgari ücretten yapılan vergi kesintisinin kaldırılması için muhalefet partilerinden biri tarafından kanun teklifi verildiği, ancak iktidar partisi tarafından bu teklifin reddedildiği yönünde haberler yer aldı.

Peki asgari ücretten yapılan vergi kesintisi kaldırılırsa ne olur. Gerçekten asgari ücretlinin eline geçen net ücret miktarı artar mı ?

Aylık brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş (2.029,50 TL) olan asgari ücretten damga vergisi ve gelir vergisi kesilmektedir. Yapılan damga vergisi kesintisi oranı binde 7.59, gelir vergisi kesintisi ise yüzde 15’dir. Son üç yıldır asgari ücrette önceki yıllara göre daha yüksek artış yapıldığından, Eylül ayından itibaren asgari ücretli üst vergi dilimine girmekte ve gelir vergisi kesintisi yüzde 20’ye çıkmakta, bir sonraki yıla geçince tekrar yüzde 15’e düşmektedir. (Bkz. Aylık Net Asgari Ücretin Hesabı)

Öte yandan asgari geçim indirimi (AGİ) nedeniyle asgari ücretle çalışan kişiye hak ettiği AGİ tutarında vergi iadesi yapılmaktadır. Çalışanların medeni durumlarına göre ödenmesi gereken AGİ tutarları yani yapılması gereken vergi iadesi tutarları Aylık Asgari Geçim İndirimi Tutarları sayfasında yer almaktadır.

Yüzde 15 gelir vergisi kesintisine ve AGİ tutarlarına göre değerlendirme yapacak olursak, şu an asgari ücretten gelir vergisi kesintisinin kaldırılması halinde asgari ücrette meydana gelecek artış aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi olacaktır. Eğer damga vergisi kesintisi kalkarsa meydana gelecek artış ise üçüncü sütunda belirtilen tutarda olacaktır.

İşçinin Medeni Durumu Gelir Vergisi Kaldırılırsa Meydana Gelecek Artış Damga Vergisi de Kaldırılırsa Meydana Gelecek İlave Artış
Bekar 106,55 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

çocuksuz

76,10 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

1 çocuklu

53,27 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

2 çocuklu

30,44 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

3 çocuklu

0 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

4 çocuklu

0 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışmayan

5 çocuklu

0 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

çocuksuz

106,55 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

1 çocuklu

83,72 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

2 çocuklu

60,88 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

3 çocuklu

30,44 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

4 çocuklu

15,22 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

5 çocuklu

0 TL 15,40 TL
Evli eşi çalışan

6 çocuklu

0 TL 15,40 TL

Tablodan da anlaşılacağı üzere, asgari ücretten vergi kesintisinin kaldırılması halinde en büyük artış bekar işçilerin maaşında meydana gelecek, diğerlerinde artış nispeten daha az olacak, eğer sadece gelir vergisi kesintisi kaldırılıp damga vergisi kesintisi kaldırılmazsa çocuk sayısı fazla olan bazı çalışanların maaşında ise hiç artış olmayacaktır.

Bu nedenle aslında en doğru olanı, asgari ücretle çalışanların eline geçen aylık net ücret tutarlarının artırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılması veya her yıl yapılan asgari ücret artışlarının daha yüksek düzeyde tutulması, asgari ücretin insan onuruna yakışır düzeye çıkarılmasıdır. Aslında 2016 yılında kısmen bu yapılmış, asgari ücret yüzde 30 artırılmış, 2017 ve 2018 yılı asgari ücretlerinde de bu düzeyde olmasa da önceki yıllara oranla daha yüksek artışlar yapılmıştır. Ancak bu defa da işverenler maliyetlerinin artışını ileri sürerek bu artışa tepki göstermişler, bunun üzerine 2016 yılından başlamak üzere Devlet her ay işçi başına 100 TL işverenlere destek vermek zorunda kalmış, bu uygulama 2018 Ekim ayına kadar devam etmiştir, her ay işverenlere sağlanan bu asgari ücret desteği Hazine’den karşılanmıştır. Dolayısıyla bu konu maalesef iki ucu keskin bıçak halini almıştır.

Ayrıca ne yazık ki 2016 yılında net asgari ücret bin 300 TL’ye çıktığı halde çalışanlarına aylık bin TL ücret ödeyen işverenlerin olduğu dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından dile getirilmiştir. Muhtemelen bu uygulamayı şu anda da devam ettiren işverenler bulunmaktadır.

YORUMLAR

  1. ferdi yılmaz dedi ki:

    merhaba

    Tarafıma 07.07.2022 tarihli gss prim borcu yazılı sgk tarafından yazılı kağıt gönderildi ve 1.122,61 tl prim borcu olduğu gösterilmektedir. Geriye dönük tarafıma borçla ilgili hiçbir şekilde bilgi verilmemiştir. Ana para ödeyipte faiz silinirmi veya taplam tutarı ödemem gerekir mi ne yapmalıyım bilgi vermenizi rica ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- Şu an yürürlükteki mevzuata göre, SGK’nın hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak tescil ettiği kişiye 60/g kapsamında re’sen tescil edildiğine ve isterse bir ay içerisinde gelir testine başvuracağına dair yazı göndermesi gerekir. Bunun dışında SGK’nın bilgi verme mecburiyeti yok.
      2- Borcun sadece ana parasını ödeme seçeneği yok, böyle bir imkan zaman zaman çıkan yapılandırma yasalarıyla GSS borçlularına tanınıyor, ancak şu anda uygulamada olan herhangi bir yapılandırma yok.
      3- GSS prim borçlarının hangi hallerde ve nasıl silineceği https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borclari-hangi-hallerde-silinir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  2. Nilufer dedi ki:

    Merhaba bana dün tebligat geldi 6 bin küsur borcum varmış benim haberim bile yok o dönemde çalışmıyordum bir yere falan da başvuru da bulunmadim şimdi eşimden yararlanıyorum ama bu geçmiş borcu sildirmek istiyorum silinir mi ve nasıl yapılır

  3. Seher dedi ki:

    Merhaba ben daha önce yesilkartliydim eşim kardeşleriyle beraber 2 ay süreç içinde iş yeri açtı ve şirket olarak göstermiş kendi adına ama 3 ay olmdan kapattılar işyerini ve şirketi ne kdr soylemene rağmen kapatmamis eşim ve borçlu cikiyo bende otomatikmen eşimin bagkurundan faydalaniyormusm yaxliz aktif gosteriyo ama borç var faydalanamiyorm. maddi durumdan dolayı odiyemiyorda ben kızımın üstüne geçmek istedim oda bagkurdan dolayı olmuyor ne yapmalıyım