Askerliğini Bedelli Yapacak İşçilerin Hakları

Askerliğini Bedelli Yapacak İşçilerin Hakları
28 Ağustos 2018 00:08

7146 sayılı Kanunla, 1 Ocak 1994 tarihinden (bu tarih dâhil) önce doğmuş olup henüz askerliğini yapmamış ve 3 Ağustos 2018 tarihi itibariyle fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlara askerliğini bedelli olarak yapma imkanı getirildi.

7146 sayılı Kanunla 1111 sayılı Askerlik Kanununa eklenen geçici 55 ini madde uyarınca; bu haktan yararlanmak isteyenlerin, 3 Ağustos 2018 tarihinden itibaren askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 15.000 (on beş bin) Türk lirası veya karşılığı yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri şartı dışında, ayrıca 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri şartı da getirilmemiş olsaydı, çalışanlar açısından hiçbir durum değişikliğine yol açmayacaktı. Askerliğini bedelli olarak yapmak isteyen ve yaş şartı tutan çalışanlar, başvurularını yapıp istenen tutarı ödeyip aynen çalışmalarına devam edeceklerdi.

Ancak 21 günlük temel askerlik nedeniyle bu haktan yararlanacak çalışanlar, yol süresi hariç 21 gün işlerine gidemeyecekler. Bu durumda çalışanlar nasıl bir yol izleyecekler, hakları nelerdir ?

657 sayılı Devlet Memurları açısından bu konuda hüküm açıktır ve kamu görevlileri askerlik süresince aylıksız izinli sayılmaktadır.

4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlardan zorunlu (muvazzaf) askerlik görevini yapanların askerlikten kaynaklanan iki önemli hakkı vardır. Birincisi kıdem tazminatı, ikincisi ise askerlik dönüşü işe başlama hakkı. (Bkz. Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?, Askerlik Dönüşü İşveren İşçiyi İşe Almak Zorunda mıdır ?) Askerliğini bedelli olarak yapacak çalışanların hakları kısaca aşağıda belirtilmiştir.

Kıdem Tazminatı Alma Hakkı

İşyerinde en az bir yıllık çalışma süresini dolduran işçi, askerlik şubesinden alacağı belgeyi işverene/işyerine ibraz ederek iş akdini feshedip, kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilir. Öte yandan, söz konusu bedelli askerlik uygulamasına mahsus olarak 7146 sayılı Kanunda yer alan “Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar.” hükmü farklı değerlendirmelere yol açmaktaysa da; bu hüküm Kanuna teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında eklenmiş olup, gerekçesi Meclis tutanaklarında ve raporlarında yer almamış olmakla beraber, aslında çalışanı işverene karşı koruma, 21 günlük askerlik süresini bahane edip işveren tarafından çalışanın işten çıkarılmasını önleme amacıyla eklenmiş bir hüküm olduğu düşünülmektedir. Zaten askerlik nedeniyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı alabileceğine dair düzenleme 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde yer almakta olup, bu maddede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Not: Bu konu Bölge Adliye (BAM) yani İstinaf Mahkemesi kararı doğrultusunda 21 Günlük Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Alınabilir başlıklı yazıda daha ayrıntılı açıklanmıştır.

İhbar Süresi ve İhbar Tazminatı

Askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi ihbar tazminatı alamaz, ancak ihbar süresine uymak zorunda da değildir. (Bkz. Evlilik – Emeklilik veya Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi İhbar Süresine Uymak Zorunda mı?)

Askerlik Dönüşü İşe Devam Etme Hakkı

Kanunda, temel askerlik eğitimi süresince çalışanın işyeri tarafından ücretsiz izinli sayılacağı belirtildiğinden, bedelli askerlik nedeniyle işine ara verecek işçinin iş dönüşü aynen çalışmaya devam etme hakkı bulunmaktadır. Ancak, işçi kıdem tazminatı alabilmek için veya başka nedenlerle askere giderken iş akdini feshetmişse yani işten ayrıldığını işyerine / işverene bildirmişse, bu durumda askerlik dönüşü işine devam etme hakkını artık kullanamaz. Eğer işveren isterse işe alır, istemezse almaz.

İşveren Tarafından İşten Çıkarılan İşçinin Durumu

Kanunda 21 günlük temel askerlik eğitimi süresince çalışanın işyeri tarafından ücretsiz izinli sayılacağı belirtildiği halde, işveren geçerli bir neden olmaksızın (askerlik geçerli neden sayılmaz) işçiyi işten çıkarırsa bu durumda işçi duruma göre arabulucuya işe iade başvurusu yapabilir (Bkz. Yeni Düzenlemeye Göre Çalışanlar İçin Başvuru Yolları, Arabulucudan Sonuç Alınamaması Halinde Dava Açma Süresi ve Süreci) veya işverenden kötü niyet tazminatı isteyebilir (Bkz. Kötü Niyet Tazminatı Nedir ?). İşverenin çalışan kıdem tazminatı ve diğer tüm haklarını ödemiş olması buna engel değildir.

Sağlıktan Yararlanma Durumu

Muvazzaf (zorunlu) askerlik görevi kapsamında askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar, askere sevk tarihi ile terhis tarihi arasında hiçbir şart aranmaksızın genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Ayrıca ücretsiz izne ayrılan işçilerin bir yıl içinde bir ayı geçmemek üzere genel sağlık sigortalılıkları devam etmektedir. (Bkz. Askerlik Görevini Yapanların Sağlıktan Yararlanma Durumu, Ücretsiz İzinde Sağlıktan Nasıl Yararlanılır ? )

Askerlik Süresince Sigortalılık Durumu

21 günlük temel askerlik eğitimi süresince çalışanlar ücretsiz izinli sayılacağından, bu süre için çalışan adına SGK’ya kazanç bildirimi yapılmayacak ve prim ödenmeyecektir. Zaten 4/1-a (SSK) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olanlar askerlik süresince isteseler de sigortalı olamazlar, çünkü bunlar bu süre zarfında sigortalı sayılmazlar. İsterlerse daha sonra bu süreyi hizmet borçlanması yaparak sigortalı hizmetten saydırabilirler. (Bkz. Askerdeyken Kimlerin Sigortalılığı Devam Eder ?) Dolayısıyla askerliğini bedelli olarak yapan işçi eğer iş akdini feshetmemişse, kendisi adına aylık prim ve hizmet belgesinde çıkış göstermek, buna bağlı olarak da sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile askerlik dönüşü işe başlaması halinde sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekmez. Sadece aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedeni olarak 21 kodunu girilmesi yeterlidir. Eğer kanunda çalışanın ücretsiz sayılacağına dair hüküm ye almamış olsaydı, askerlik süresinde kişi sigortalı sayılmayacağından çıkış ve girişinin verilmesi gerekirdi.

Kullanılmayan İzin

Bedelli askerlik süresince işçi ücretsiz izinli sayılacağından kullanmadığı yıllık ücretli izinlerini askerlik dönüşü işe başladıktan sonra kullanabilecektir. İş akdini feshedip işten ayrılan işçi ise kullanmamış olduğu yıllık izinlerine ait ücretlerini alabilecektir.

Askerlik Sonrası İşe Başlama Süresi

Kanunda sadece temel askerlik eğitimi süresince işçinin ücretsiz izinli sayılacağı belirtildiğinden, askerlik sonrası işe dönüşü için herhangi bir süre verilmediğinden, İş Kanununun 25 inci maddesinde de “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü” işe gelmemesi durumunun işveren tarafından haklı fesih sebebi olarak sayılabileceği belirtildiğinden, askere giderken iş akdini feshetmeyen ve bu ücretsiz izin hakkından yararlanmak isteyen işçinin, eğer askerlik dönüşü işe başlama konusunda işverenle herhangi bir anlaşması olmamışsa, temel askerlik eğitiminin tamamlanmasını müteakip iki iş günü içerisinde işyerinde işe başlaması, başlamasına engel durum varsa bunu işverene iletmesi, buna ait belge varsa ibraz etmesi, eğer kullanmamış olduğu izin varsa ve işçi bu izninden kullanmak istiyorsa işverenle görüşüp izin alması gerektiği değerlendirilmektedir. Bu süre geçtikten sonra işe başlamak isteyen işçi ise ancak 31 inci madde hükmünden yararlanabilir. Söz konusu maddenin son fıkrasında; “Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder.” hükmü yer almaktadır.

Devlet Memurlarının durumu ise 657 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinde düzenlenmiş olup, madde uyarınca Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadır. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*

———–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. İsmail Can dedi ki:

    Merhabalar 2 nisan 2018 tarihinde taşerondan belediye sirketine sürekli işci olarak geçmiş olup gereken tüm evrakları imzaladım. 26 ağustos 2019 da bedelli askerlik olarak 21 gün ayrılmam gerekiyor. Bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.? Dilekçe mi yazacağım ücretsiz izne ayrılmak için??

    1. Admin dedi ki:

      Kanunda zaten bedelli askerlik süresince çalışanların ücretsiz izinli sayılacağı açıkça belirtilmiştir. Ancak yine de bu konuda işyerini yazılı olarak bilgilendirmeniz gerekir. Bunun için işyerine bir dilekçe yazıp, ekine de askerlik şubesinden aldığınız yazının fotokopisini ekleyip işyerine teslim etmeniz, karşılığında dilekçenizi verdiğinize dair bir alındı belgesi veya dilekçenizin işyeri kayıtlarına girdiğine dair tarih ve sayıyı almanız isabetli olur.

      1. oğuz dedi ki:

        Merhabalar 2 nisan 2018 tarihinde taşerondan belediye sirketine sürekli işci olarak geçmiş olup gereken tüm evrakları imzaladım. 26 ağustos 2019 da bedelli askerlik olarak 21 gün ayrılmam gerekiyor. 21 günlük askerlik görevimi tamamlamak üzere tazminatımı alırsam (13yıl) askerlik sürem bittiğinde kurum beni işe alma durumu nedir? ben yöneticilerim ile bu konuyu görüşmek istiyorum. amacım tazminatımı alıp borçlarımı ödemek fakat askerlik görevim bittiğinde işime başlamak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

        1. Admin dedi ki:

          Bu sizin için geri dönüşü olmayan ve tehlikeli bir yol olabilir. Çünkü 1475 sayılı İş Kanunun kıdem tazminatını düzenleyen ve şu an yürürlükteki tek maddesi olan 14 üncü maddesinde; hizmet akdini muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyle fesheden işçinin kıdem tazminatı alabileceği belirtilmiştir. Sizin de askerlik nedeniyle kıdem tazminatını isteyebilmeniz için hizmet akdini (iş sözleşmesini) feshetmeniz gerekir. Zaten kıdem tazminatı hakkı da iş sözleşmesinin feshi halinde doğan bir haktır. İş sözleşmesini feshetmiş olmanız halinde de askerlik dönüşü belediye şirketi sizi işe almayabilir, bu durumda uğraşmak, dava açmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle kıdem tazminatınızı alıp, askerliğinizi yapıp tekrar döndüğünüzde sizi işe alacaklarının garantisini verirlerse bu yola girin, aksi halde işinizi de kadronuzu da kaybedebilirsiniz. Bu konudaki en sağlam garanti de işyerinden yazılı resmi belge almak olur.

  2. TUGAY dedi ki:

    Merhabalar
    bir konuda yardımız gerekli
    bedelli askerlikte 21 gün temel eğitim için işten ayrılmak durumunda tazminatımı istedim fakat avukat ve iş yeri böyle bir hakkım olmadığını söyledi sizden ricam bu konuda nasıl ispat edebilirim dava açmadan teşekkür ederim şimdiden

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bu konuda kanundaki düzenleme hatalı veya eksik yapıldı, normalde işçi 1 gün bedelli askerlik yapacak olsa dahi bunu gerekçe göstererek iş akdini feshedip, kıdem tazminatını isteyebilirdi. Ancak 21 gün bedelli askerlik hakkını getiren kanunda 21 gün boyunca işçinin ücretsiz izinli sayılacağı hükmüne yer verildiğinden, başka bir açıklama da yer almadığından, bu konuda farklı görüşler ortaya çıktı, bazıları bu durumdaki işçinin kıdem tazminatı alamayacağı görüşünde, bazıları ise alabileceği görüşünde. Bu konuda henüz oluşmuş bir Yargıtay kararı da büyük ihtimalle yok, çünkü konuyla ilgili açılmış davalar varsa da önce o dava sonuçlanacak, reddedilirse bölge adliye mahkemesine başvurulacak, bu mahkeme de reddederse Yargıtay’a temyize gidecek, Yargıtayın ilgili dairesi gündemine alıp görüşecek ve karar verecek, ayrıca mahkeme kararına itiraz edilebilmesi ve Yargıtaya temyize gidilebilmesi için dava konusu kıdem tazminatı tutarı itiraz ve temyiz sınırının altında kalmayacak.

      1. TUGAY dedi ki:

        çok teşekkür ederim bilgilendiğiniz için.

  3. mehmet dedi ki:

    merhabalar,
    Kamu adına çalışan 4A personeliyim.
    Şubat ayında bedelli askerlik görevimi ifa edip işe başladım.

    4A dökümümü incelediğimde giriş ve çıkış yapılmış ve 26 gün eksiğim görülmekte ayrıca eksin gün nedeni de (21 kodu) yok.

    Yukarıda yazınızda bahsettiğiniz üzere kanunen ücretsiz izinli olduğumuz kavramını atladıklarını düşünüyorum.
    SGK bildirgesinde eksik gün belirtilmemiş ve giriş çıkış verilmiş görünüyor.

    Nasıl bir yol izleyebilirim.

    1. Admin dedi ki:

      Kanuna 21 günlük bedelli askerlik süresince çalışanın ücretsiz izinli sayılacağı hükmü, işverenin askerliği bahane ederek işçinin çıkışını vermesini engellemek için konulmuştur. Bedelli askerlik süresince hizmet akdi devam etmiş olduğundan sigorta çıkışınız verilmeden eksik gün gösterilmesi gerekirdi. Çalıştığınız işyerinden isterseniz bu hatanın düzeltilmesini talep edebilirsiniz, işyeri de SGK müdürlüğüne dilekçe vererek, eğer bu mümkün olmazsa iptal ve ek prim belgesi vererek hatayı düzeltebilir. Ancak ek prim belgesi verilmesi gerekirse süresi geçtikten sonra verilmiş olacağından SGK idari para cezası uygulayabilir.

  4. Ali dedi ki:

    Truzim işletmesinde çalışıyorum suanki iş yerime 25.07.2018 başladım 16.11.2018 işten ayrıldım 5 numaralı kodla bu yıl 26.03.2019 da tekrar ise başladım ve halen çalışmaktayım 25.11.2019 işten bedelli askerlik gerekçesi ile ayrima talebinde bulunacagim benim tazminat hakkım olurmu prim gün sayım 355 gün oluyor aynı işletmede fakat ay olarak 12 ay olmuş görülüyor eksik günlerle

    1. Admin dedi ki:

      5 numaralı çıkış koduyla çıkışınız verildiğine göre belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorsunuz demek ki, belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı konusu biraz farklı. (Bkz. Belirli Süreli İş Sözleşmesinde Kıdem ve İhbar Tazminatı)

  5. eren dedi ki:

    merhabalar. yaklaşık 4 yıldır 4a olarak çalışmaktayım. 28 gün yıllık iznim bulunmaktadır. yıllık iznimi kullanarak bedelli askerliğimi yapabilirmiyim yada ücretsiz izinmi almalıyım.

    1. Admin dedi ki:

      Bu şekilde askerliğini yapanlar var, işveren de kabul ederse illa ücretsiz izin kullanacaksınız diye bir şey yok, yani buna engel bir durum yok. Hatta işverenin işine de gelir, çünkü askerlik nedeniyle zaten bir süre işyerinde çalışamayacaksınız, hem askerlik – hem yıllık izin ikisi bir arada çıkmış olur işveren açısından.

  6. tuba dedi ki:

    mrehabalar taşorenden kadroya gecen işçibedelli askerlik yapacak sigorta cıkısı verilmeyecek değilmi sadece ücretsiz izin yazılacak e bildirge için eksik güne ne yazılacak şimdiden cevap için tşk ederim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçiniz 7146 sayılı Kanunla getirilen bedelli askerlik imkanından yararlandıysa, Kanunda açıkça 21 günlük askerlik süresince çalışanın ücretsiz izinli sayılacağı belirtildiğinden, dolayısıyla hizmet akdi sona ermeyeceğinden çıkış vermenize gerek yok. Öte yandan bildiğimiz kadarıyla SGK’bunun için ayrı eksik gün kodu belirlemedi, bu nedenle aylık prim ve hizmet belgesine eksik gün nedeni olarak 21 (Diğer ücretsiz izin) gireceksiniz.

      1. tuba dedi ki:

        TEŞEKKÜR EDERİM

  7. yasemin dedi ki:

    kolay gelsin 696 khk ile 01 nisan 2018 yılında kadroya geçen bir işçimiz haziran ayında bedelli askerlik nedeniyle işten ayrıldı. işyeri tazminat ve diğer haklarını ödedi işçinin sigorta çıkışına istifa kodu seçildi işçi kurumu iş mahkemesine verdi işten çıkış nedeni askerlik olmalıydı diye (istifa seçtiğimizde işçi işsizlik maaşı alamıyormuş çünkü) bu durumda ne yapmalıyız yaptıgımız dogru mu yanlışmı

    1. Admin dedi ki:

      Askerlik nedeniyle işten ayrıldığını zaten siz belirtmişsiniz, bu nedenle işten çıkış kodunu 12 girmeniz daha doğru olurdu. Düzeltilmesi için SGK’ya dilekçe verebilirsiniz.

  8. Mikail dedi ki:

    Ben gecici isciyim kamuda askerligimi gorev surem icerisinde yaptim ucrestsiz izne ayrilip tekrar bu 21 gunluk sureyi calisabilirmiyim sozlesmemin bittigi tarihden sonra veya 21 gun erken baslama hakki varmidir

    1. Admin dedi ki:

      Ne demek istediğinizi anlayamadık, söz konusu 21 günlük süre 7146 sayılı Kanunla tanınan hak çerçevesinde askerliğini bedelli olarak yapanlar için geçerli olup, bu kişiler 21 günlük askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmaktadırlar.

  9. Mahmut ŞİMŞEK dedi ki:

    Oğlum kamuda sürekli işçi(Güvenlik görevlisi) olarak işe başladı(Eylül 2020). 8 ay sonra((Nisan 2021 de) askere gidecek.Bedelli yada bedelsiz yapabilir mi? Bedelli yaparsa veya bedelsiz yaparsa ne gibi belgeler hazırlaması gerekir. Bir yol gösterirseniz memnun olurum.Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bunun için herhangi bir belge hazırlamasına gerek yok, askere sevk tarihi belli olduktan sonra buna ilişkin yazıyı / belgeyi askerlik şubesinden alıp, bir dilekçe ekinde işyerine vermesi yeterlidir. Dilekçesinde “……………. ekteki askerlik şubesi yazısından da anlaşılacağı üzere ………. tarihinde zorunlu askerlik görevime başlayacağımdan askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmam konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim” şeklinde bir cümle yazması yeterlidir. Eğer askerliğini bedelli yapacaksa ve yıllık ücretli izin hakkı varsa, izin süresi askerlik süresine yetiyorsa, işyeriyle görüşüp, işyeri kabul ederse yıllık ücretli izin alıp bu sürede de askerliğini yapabilir.

  10. Yakup dedi ki:

    Merhabalar bedeli askerliğe başvurdum 1 aylık temel eğitim için askere gideceğim bu süreyi yıllık iznimden kullanıp gitsem maaş alır mıyım bu ay için sigorta çıkışım yapılır mı kuruma nasıl bilgi vermeliyim bilgilendirir misiniz ? Tşkler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren sigorta çıkışınızı yapmak zorunda, çünkü askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencileri sigortalı olamıyor, sadece 4/b (Bağ-Kur) kapsamındakilerin askerdeyken sigortası devam edebiliyor.