Ayda 30 Günden Az Çalışanlar Günlerini Nasıl 30’a Tamamlayabilir ?

Ayda 30 Günden Az Çalışanlar Günlerini Nasıl 30’a Tamamlayabilir ?
16 Aralık 2020 23:51

Bir veya birden fazla işyerinde / işveren yanında 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışmakla birlikte aylık çalışma gün sayısı toplamı 30 günden az olduğu için SGK’ya da aylık çalışma gün sayısı 30 günden az bildirilenler, özellikle eksik gün sayısının fazlalığına bağlı olarak büyük kayba uğramaktadırlar.

Öncelikle bu durumdaki kişiler emeklilik için gerekli prim gün sayısını daha geç doldurmakta, ayrıca aylık GSS primlerini de 30 güne tamamlamak zorunda kalabilmektedirler. Gerçi yapılan son değişikliklere göre aylık GSS primini 30 güne tamamlama mecburiyeti sadece ayda 9 günden az sigortalı çalışan bazı kişilerle sınırlı tutulmuştur (Bkz. GSS Primini 30 Güne Tamamlama Şartları Yine Değişti), ancak bunların emeklilik prim gün sayısını doldurma konusundaki kayıpları halen devam etmektedir.

Başta part-time çalışanlar olmak üzere, bir veya birden fazla işyerinde / işveren yanında sigortalı olarak çalışanlardan ay içinde 30 günden az çalışan ya da tam gün çalışmaması nedeniyle ay içindeki gün sayısı 30 günden az olan sigortalılar, isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek noksan sürelerini 30 güne tamamlayabilirler. Ancak 18 yaşından küçükler isteğe bağlı sigortalı olamayacağı için, 18 yaşını doldurmamış çalışanlar bu haktan yararlanamaz. Ayrıca bu imkan daha önceki aylara / yıllara ait eksik günleri tamamlamak için geçerli değildir, sadece başvuru tarihinden sonrası için geçerlidir.

Diğer seçenek, ayda 30 günden az sigortalı gösterilen süreleri isteyenler daha sonra hizmet borçlanması ile 30 güne tamamlayabilirler.

1- İsteğe Bağlı Sigorta İle Eksik Günleri Tamamlama Şartları

a- Başvuru Şekli ve Yeri

İsteğe bağlı sigortaya giriş başvurusu E-Devlet SGK sayfasından yapılabileceği gibi, isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi doldurulup SGK’ya elden verilerek veya taahhütlü posta yoluyla gönderilerek de yapılabilir. E-Devlet dışında yapılacak başvuru için gerekli giriş bildirgesine İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi sayfasından ulaşılabilir. Eksik günlerini tamamlamak için isteğe bağlı sigortalı olacak kişinin, bildirgenin alt kısmında bulunan “(……..) ay içinde 30 günden az çalışmam nedeniyle kalan süreleri isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek tamamlamak istiyorum.” kısmını işaretlemesi gerekir. Bu giriş bildirgesini ilk defa isteğe bağlı sigortalı olacakların vermesi gerekir, daha önce isteğe bağlı sigortalı olmuş kişilerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri yeterlidir.

b- Ödenecek Prim Tutarı ve Ödeme Tarihi

İsteğe bağlı sigortaya başvuran kişi prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile üst sınırı (asgari ücretin 7,5 katı) arasında kalmak üzere günlük prime esas kazancını kendisi belir, prime esas kazanç belirleme işlemi bildirgenin alt kısmında ilgili kısım işaretlenerek veya rakam girilerek yapılabilir. Ödenecek prim kişinin belirlediği prime esas kazancın yüzde 32’sidir, bu tutar eksik gün sayısı yani prim ödenecek gün sayısı ile çarpılarak ödenecek prim tutarı bulunur. Söz konusu yüzde 32’nin yüzde 20’si emeklilik için geçerli olan uzun vadeli sigorta kolları (malullük – yaşlılık – ölüm sigortası), yüzde 12’si de genel sağlık sigortası (GSS) için alınır.

Her aya ait primin takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekir, süresinde ödenmeyen prim için gecikme zammı ve cezası (gecikme faizi) uygulanır, ayrıca prim ödeme süresi üzerinden 12 ay geçtiği halde primi ödenmemiş aylara ait isteğe bağlı sigorta günleri silinir. (Bkz. Primi Düzenli Ödenmeyen İsteğe Bağlı Boşa Gider !)

c- Sigortalılık Statüsü

Normalde prim ödenen isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık sayılır, ancak bu şekilde eksik günlerini 30’a tamamlamak için isteğe bağlı sigortalı olanların prim ödedikleri süreler ise 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak dikkate alınır, dolayısıyla çalıştıkları işyerlerinden adlarına bildirilmiş olan sigortalı gün sayıları ile aynı kapsamda değerlendirilir, emeklilik şartları yönüyle de değişiklik olmaz.

2- Eksik Günleri Hizmet Borçlanmasıyla Tamamlama

5510 sayılı Kanunun, “Sigortalıların borçlanabileceği süreler” başlıklı 41 inci maddesine 2011 yılında 6111 sayılı Torba Kanunla eklenen (i) bendi ile;  4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılara, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri hizmet borçlanması ile tamamlama imkanı getirilmiştir. Bu konudaki borçlanma başvurusu yapmak için herhangi bir süre sınırlaması bulunmamaktadır. Borçlan başvurusu istenildiği zaman yapılabilir. Ancak söz konusu Kanun hükmü 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten önceki eksik süreleri borçlanma imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca 2013/11 sayılı Genelgesine göre eksik gün nedeni sadece 06 (kısmi istihdam) ile 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) gösterilenler geriye dönük eksik günleri borçlanabiliyor. (Bkz. Hizmet Borçlanması Rehberi – Borçlanma Yapılabilecek Süreler ve Borçlanma Şartları)

Normalde hizmet borçlanması primi, brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin yedi buçuk katı arasında olmak şartıyla borçlanma başvurusu yapan kişinin kendi belirlediği prime esas kazan tutarının yüzde 32’si üzerinden hesaplanıp alınmaktayken, borçlanılacak sürelere ilişkin genel sağlık sigortası primlerinin ödenmiş olması halinde, genel sağlık sigortası primi ödenmiş bu sürelere ilişkin borçlanma tutarı yüzde 20 oranı üzerinden hesaplanır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. oguzhan dedi ki:

    Part time çalışanlar için peki ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Part time çalışanlar için de aynen geçerlidir, zaten yazıda da belirtilmiştir.

      1. Canan Yıldız dedi ki:

        Ücretli öğretmenlikte sigortalar aylık 20 veya 21 gün yatıyor aradaki farkı kendim yatırabilirmiyim. Bu durumdaki ayların sigorta primlerini geriye dönük olarakta yatırabilirmiyim.

  2. Adem dedi ki:

    Benim primim doldu aylık 10 gün ödesem sağlıktan ben ve ailem yararlanabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer 60/g kapsamında GSS’li olup prim ödemeyi souyorsanız, her ay 30 gün üzerinden prim ödenmesi zorunlu.

  3. ömer dedi ki:

    ayda sadece 1 gün part time çalışıp kalan günleri isteğe bağlı olarak tamamlamak mümkün mü? bu durumda isteğe bağlı ödeyeceğim 29 gün , son 7 yılın yarısı kuralında geçerli mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere 4/a (SSK) kapsamında çalışanların kalan günlerini isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilmeleri için Kanunda ay içerisinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak şartına yer verilmiş, herhangi bir gün sayısı belirtilmemiştir. SGK’nın bu konuda farklı bir uygulaması var mıdır bilmiyoruz, ancak Kanuna göre ayda 1 gün sigortalı çalışmanız kalan günleri isteğe bağlı sigorta ile tamamlamanıza engel değil, burada önemli olan aylık 1 günlük çalışmanızın gerçek (fiili) çalışmaya dayanması. Gerçekte herhangi bir işyerinde çalışmadığınız halde sırf bu imkandan yararlanmak için herhangi bir işyerinden ayda 1 gün sigortalı gösterilirseniz, bu sahta sigortalılığa girer, bu durumda da SGK isteğe bağlı sigortaya prim ödediğiniz günleri ya hiç sigortalılıktan saymaz ya da 4/b (Bağ-Kur) kapsamında normal isteğe bağlı sigortalılık olarak dikkate alır.
      Öte yandan isteğe bağlı sigortaya prim ödeyeceğiniz günler de son 7 yıl uygulamasında dikkate alınır.

  4. Berk dedi ki:

    4.250 primim var Sigorta girişim 1999 öncesi 20 Günlük yıllık izne ayrilicam izinde sgk dan kidem tazminatı belgesi alıp işverene versem Olurmu acaba teşekkürler… Tazmanatimi alabilirmiyim ?

  5. Berk dedi ki:

    15 yıl 3600 gün şartımi Tamamladım Sigorta girişim (1998) 15 Gün öncesinden haber vermek işverene İhbar suresi varmı acaba bizim için işverene bildirmek zorunda mıyız ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yargıtay kararlarına göre emeklilik nedeniyle, emeklilik şartlarını tamamladığı için işten ayrılan işçinin ihbar süresine uyma yani ihbar süresi kadar önceden işverene fesih bildirimi yapma zorunluluğu yok.

    2. Gülten cabalar dedi ki:

      Ücretli öğretmenlerin geriye dönük ödeme imkanı var mi?
      SGK ya gittiğimde eksik gün nedeni 07kodu (puantaj kayıtları) girildiğinden ödeme yapamayacağım söylendi. 2598 günüm var. 3600 günden emekli olma imkanım olabilmesi için 1000 gün kadar ödeme yapmam gerekiyor. Ama odeyemeyecegim söylendi. 1989 Aralık SGK girişim. 1973 doğumluyum. 21 yil ücretli öğretmen olarak çalıştım.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        SGK ödeme yapamayacağınızı söylerken isteğe bağlı sigortalı olamayacağınızı mı kastetti ?

        1. Gul dedi ki:

          Söylenen şu; eksik gün nedeni 07 puantaj kayıtları girildiğinden dolayı borçlanamayacağım söylendi. 06 kodu ile girilen günler borçlanabiliyormuş. Böyle bir şey var mı onu öğrenmek istiyorum ben borçlanabilir miyim borçlanamaz mıyım e-devlet’te eksik gün nedeni 07 puantaj kayıtları olarak geçtiği geçmesi benim borçlanmama engel mi?

          1. Gülten cabalar dedi ki:

            Yarım gunlerimi satın alamayacağımi söyledi SGK sefi

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Tam olarak ne demek istediğiniz anlayamadık, geriye dönük 30 günden az sigortalı gösterildiğiniz süreleri 30 güne tamamlamayı kastediyorsanız, 30 günden eksik günlerin hizmet borçlanmasıyla tamamlanabileceği haller https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanma-rehberi-borclanma-yapilabilecek-sureler-ve-borclanma-sartlari/ başlıklı yazının Hizmet Borçlanması Yapılabilecek Süreler/10- 4857 sayılı İş Kanununa göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların borçlanmaları başlıklı bölümünde ayrıntılı açıklanmıştır. 30 günden az sigortalı bildirilen sürelerin isteğe bağlı sigorta ile 30 güne tamamlanması konusuna gelince, bu işlemin geriye dönük yapılması mümkün değil, isteğe bağlı sigortaya başvurup başlattıktan sonrası için bu mümkün.

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Size söylenen doğru, SGK Genelgesi de bu şekilde. Gülten cabalar isimli ziyaretçimizin sorusuna verdiğimiz cevapta belirttiğimiz yazıda bu konuda ayrıntılı bilgi yer almaktadır.

        2. Belgin İnce dedi ki:

          1988 girişliyim .Halk eģitimfe usta öğretici olarak görev yaptım 690 Prim günüm görünüyor günde 4 saat çalıştım Ayrıca 1.020 gün yurt dışında bulundum bir çocuk tan dolayı 720 iş günü borçlanabiliyorum 3.600’den emekli olmak için ne yapmam lazım

      2. ahmet eren dedi ki:

        merhaba gülten hanım herhangi bir sonuca ulaşabıldınızmi eşimde 15 yıldır ücretli öğretmenlik yapıyor

  6. Gülten cabalar dedi ki:

    Benim derdimsu
    Eksik yatırılan gunlerimi satın almak. Bu eksik yatan gunlerimi nasıl satın alabilirim.?isteğe bağlı mi yoksa hizmet borclanmasi ile mi ya da başka bir yolu var mı?
    SGK ya gittiğimde, bana sefin söylediği şu; “sizin eksik gün nedeni 07puantaj kayıtları girildiğinden borclanamazsiniz” yani o gunlerimi borclanamayacagimi söyledi. Yine mi kendimi anlatamadım bilmiyorum ama teşekkür ederim cevabınız için. Sorum şu bu eksik gunlerimi nasıl tamamlayabilir, satın alabilirim? Bir yol gösterirseniz sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın 2013/11 sayılı Genelgesine göre eksik gün nedeni sadece 06 (kısmi istihdam) ile 17 (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) gösterilenler geriye dönük eksik günleri borçlanabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ise geriye dönük yapılamıyor, sadece başvuru tarihinden sonrası için isteğe bağlı sigorta ile eksik günler 30 güne tamamlanabiliyor. Dolayısıyla şu an yürürlükte olan SGK mevzuatına göre eksik günlerinizi satın alma imkanınız yok.

      1. Gülten cabalar dedi ki:

        Teşekkür ederim. Devletimin bana hediyesi bu oldu onca yıldan sonra

      2. ali dedi ki:

        mesela 2022 ocak ayında kısmi olarak 10 gün çalışmışım , 30 güne tamamlamak için 2023 aralık ayında muracaat etsem borçlanıp tamamlayabiliyormuyum ?borçlanma hakkı için zaman sınırı varmı acaba

    2. Ercüment varlık dedi ki:

      Sosyal güvenlik uzmanı Dilek Ete 07 kodu borçlanma yapılabilir diyor. Takip etmenizi öneririm

  7. Tezcan dedi ki:

    2 eylül 1990 ssk girişimde 330 günlük ssk görünüyor 1992 ağustosta çıktım 2 yıllık çalışmamda 330 günüm var bu aradaki bpşlukları borçlanabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/geriye-donuk-sigorta-bosluklari-nasil-doldurulur/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  8. Yılmaz turgut dedi ki:

    2023 itibaren 20 gün ssk üzrinden kısmı zamanlı çalışacağım..geriye kalan 10 günü düzenli ödemek istiyorum..isteğe bağlı ssk mı ödemeliyim..ödediğim prim ssk mı olur.

  9. Sibel çam dedi ki:

    Kod 7 ile kısmi çalışanlarda borçlanma yaparak günlerini tamamlayabilirlermi?

  10. ali dedi ki:

    5000 gün emekli sandığı günüm var istifa ettim emekli sandığından emekli olma şansım yok , ssk 4-a dan emekli olabilmek için 3,5 yıl 4 a sigortalı çalışmak zorundayım bu 3,5 yıl içinde 30 günden az çalışma günlerimi 30 güne tamamladığımda 3,5 yıl 4-a lı çalışma şartını yerine getirmiş olurmuyum ?
    yani 3,5 aralıksız 30 gün çalışmak zorunda mıyım yoksa 3,5 yıl içinde 30 günden eksik çalışma günlerimi 3 yıl sonunda borçlanıp yatırırsam hak kaybım olurmu ?

  11. Ebru mulla dedi ki:

    2012 şubat ayından bu yana ücretli öğretmenlik yapıyorum. Eksik günlerimi geriye dönük ödeyebilir miyim?

  12. HÜSEYİN dedi ki:

    Şu anda çalışıyorum yani SGK primim ödeniyor geçmişte eksik günlerimi kendim yatırabiliyormuyum yani ikisi aynı anda ödenebiliyor mu

  13. Songül Bağcı dedi ki:

    Merhaba ben 5 yıldır parttime çalışıyorum sigortam 15 gün ödeniyor kalan günleri hizmet borçlanması yaparak ilerde ödeyebilirmiyim

  14. Hasan Özkan dedi ki:

    2010 ve 2011 ve 2014 yılları arasında parttime çalıştım 15 gün olarak aylık yattı bunları 30 tamamlıya bilirmiyim borçlanıp

  15. Mustafa dedi ki:

    İnşaatta çalışıyorum puantaj kayıtlarından dolayı günlerim eksik oluyor bunu nasıl 30 a tamamlayabilirim

  16. Hülya Akkaya dedi ki:

    Slm ben 2yıl park time çalıştım iş yeri beni puantaj olarak göstermiş kalan günlerimi satın alma istiyorum alabilirmiyim