Aynı Gün Başlayıp Biten Bağ-Kur Sigortalılığı Dikkate Alınır mı ?

Aynı Gün Başlayıp Biten Bağ-Kur Sigortalılığı Dikkate Alınır mı ?
20 Şubat 2020 20:07

5510 sayılı Kanun hükümleri uyarınca, gelir vergisi mükellefi olanlar ile şahıs şirketlerinden kollektif, adi komandit şirketlerin komandite ortakları ve donatma iştiraki ortakların 4/b (Bağ-Kur) sigortalılıkları vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihte başlamakta, gelir vergisi mükellefi olanların mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri tarihte de Bağ-Kur sigortalılıkları sona ermektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı veri tabanında bulunan gerçek ve basit usulde vergi mükellefiyetlerinin başlangıç ve bitiş tarihleri elektronik ortamda (online olarak) SGK’ya bildirildiğinden, SGK bu kayıtları esas alarak ilgili kişilerin vergi mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyle Bağ-Kur sigortalılığını başlatmakta, vergi mükellefiyetinin bitiş  tarihi itibariyle de Bağ-Kur sigortalılığını sona erdirmekte, bu çerçevede, 01/10/2008 tarihinden sonrasına ait vergi mükellefiyet başlangıç ve bitiş tarihi aynı gün olanlara bir günlük Bağ-Kur hizmet verilmekteydi. Ancak SGK, Gelir İdaresi Başkanlığının vergi mükellefiyet başlangıç tarihi ile bitiş tarihi aynı olan kayıtlardan dolayı vergilendirme yapılmadığı gerekçesiyle daha sonra bu uygulamadan vazgeçti.

Dolayısıyla SGK artık vergi mükellefiyet başlangıç ve bitiş tarihleri aynı gün olan kişilerle ilgili olarak 4/b (Bağ-Kur) sigortalılık kaydı oluşturmuyor, bu kişilere o güne ait olarak sigortalı hizmet vermiyor. Bu durumdaki kişilerin daha sonra başlayan vergi mükellefiyeti varsa, mükellefiyete ait tarihi Bağ-Kur sigorta başlangıcı olarak esas alıyor.

Benzer durum 4/a (SSK) sigortalıları için geçerli olup, adına sigortalı işe giriş bildirgesi verilmiş ancak 1 günlük dahi sigortalı hizmet (kazanç) bildirilmemiş kişilerle ilgili olarak da bu sigortalı işe giriş tarihi sigortalılık başlangıcı olarak alınmıyor. (Bkz. Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Selami dedi ki:

    Benim sorum sgk başlangıç 1995/06-06.)işten ayrılış (06-08)1995.yani iki gündür sigorta başlangıç olarak yetetlimidir.

    1. Admin dedi ki:

      Değil iki, bir günlük sigorta bile giriş için yeterli, önemli olan o sigortalılığın gerçek çalışmaya dayanması ve işveren tarafından işe giriş ve prim belgelerinin (dönem bordrosunun) verilmiş olması, yani hizmet dökümünde prim günü olarak görünmesi.

  2. Bayram dedi ki:

    Biz 32.haftada istirahat raporu aldık. Doğum evde gerçekleşti, dolayısıyla da herhangi bir hastaneden doğum raporumuz yok. Kimlik için nüfusa sözlü beyanda bulunduk sağlık kuruluşlarında gebelik olduğuna dair muayeneler gerekli tetkikler olduğu için kimlik çıkacağını şöylediler. Ama gelelim SGK’ya illa doğum raporu istiyor yoksa iş görememezlik ödememesi ödenmez diyor. Nufüs müdürlüğü bu çocuğun doğduğuna dair kimlik veriyor ama SGK bu durumu dikkate bile almıyor.

    Daha önce böyle bir durum başına gelen veya nasıl bir yol izleyeceğimizi bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/hastane-disindaki-evdeki-dogumlar-icin-rapor-parasi-odenir-mi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

      1. Ceylin dedi ki:

        Merhaba bir tanıdığımız varda kendisi hamile 3 ocakta izne ayrılacakti ve doğum parası alacaktı ama iş yerleri bu sıra çoğu kişiyi işten cikartiyorlarmis  doğum iznine ayrilacak zaten diye arkadasi da cikartacaklarmis tazminatini da vereceklermis ve issizlik maaşi da verilecekmiş. Doğum parası yaniyormus bu durumda yani. Arkadaş diyor ki benim için bu daha mı iyi ? Nasıl bir yol izlemek gerekiyor bu konuda bilgisi olan var mı ? Doğum iznine 32.haftadan önce çıkacakmış bu arada

  3. İlknur dedi ki:

    Merhaba. 90 günlük prim şartı için doğumdan önce ki bir yıl içinde mi 90 günlük prim şartı var yoksa doğum iznine çıktığımız günden önceki bir yıl içinde mi ? Cevaplarsanız sevinirim sevgiler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum izninin (doğum raporunun – istirahatin) başladığı tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 gün aranır.

  4. Selda kaderoğlu dedi ki:

    Merhaba ben 32 haftalık gebeyim sigortam 04-01-2023 girişli 32 . Haftada 88 gününm doldu yalnız raporum 33 . Haftada çıktı rapor yazıldıktan sonra siğortamın devam etmesi halinde 90 gün tamamlanırsa doğum ücreti alabiliyor muyum yani rapor yazıldığında 97.gün oluyor