Hastane Dışındaki – Evdeki Doğumlar İçin Rapor Parası Ödenir mi ?

Hastane Dışındaki – Evdeki Doğumlar İçin Rapor Parası Ödenir mi ?
19 Nisan 2022 22:50

4/a (SSK) kapsamında kısa vadeli sigorta kollarını (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kollarını) da kapsayacak şekilde sigortalı olarak çalışanlar ile bazı Bağ-Kur sigortalıları doğum yapmaları halinde, bazı şartlarla SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilmektedirler.

Bu rapor parası, doğumdan önceki ilk 8 haftalık, çoğul gebelik halinde ilk 10 haftalık; doğumdan sonraki sürede ise ilk 8 haftalık çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği olarak sigortalıya ödenmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan doğum hastanede gerçekleşmişse, sigortalı kadın süresinde hekimden doğum istirahatini de almış ve istirahatini başlatmışsa ve diğer şartlar da tutuyorsa, rapor parasını alma konusunda bir sorun yaşanmamaktadır.

Buna karşılık doğum hastane dışında, örneğin evde gerçekleştiyse bu durumda doğum yapan kadın sigortalı olsa ve diğer şartları taşısa bile doğuma bağlı rapor parası alabilir mi ?

Evde Yapılan Doğumlar İçin de Rapor Parası Ödenir

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 08/02/2020 tarihli Genel Yazısında bu konuyu açıklığa kavuşturmuştur. Söz konusu Genel Yazının “4- Evde Gerçekleşen Doğumlarda Geçici İş Göremezlik Ödeneğinin Ödenmesi” başlıklı bölümünde yer alan açıklamalara göre;

Analık sigortası kapsamındaki kadın sigortalıların evde doğum yapması nedeniyle sağlık hizmet sunucusu tarafından doğum sonrasına ait istirahat raporunun düzenlenemediği durumlarda; doğumu erken veya süresinde sağlık hizmet sunucusu dışında yapan sigortalılara, doğum öncesine ait istirahat raporunun sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından düzenlenmesi şartıyla, doğum bilgisinin SGK Müdürlüğü tarafından doğum raporundan veya Kimlik Paylaşım Sisteminden (nüfus kayıtlarından) tespit edilmesi durumunda doğum öncesi ve sonrası için kadın sigortalının hak ettiği geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor parasının) tamamı SGK tarafından ödenecektir.

Aynı şekilde sigortalıya emzirme ödeneği de (süt parası) ödenecektir (2016/21 sayılı SGK Genelgesine göre). (Bkz. Emzirme Ödeneği (Süt Parası) Alma Hakkından Kimler Yararlanabilir ?)

Ancak sigortalıların hastanelerde yaptığı ve süresinde istirahat raporlarını hekim tarafından sisteme girilmiş olduğu durumlarda, SGK rapor parası ve emzirme ödeneğini herhangi bir başvuruya gerek kalmadan sigortalının hesabına yatırıyorken, evde yapılan doğumlara bağlı söz konusu ödemelerden yararlanabilmek için SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hatice dedi ki:

    Evde doğum ile ilgili olan kısmı içeren genel yazıyı nereden bulabilirim