Basit Usul Vergi Mükellefi Bağ-Kur Sigortalısı Olmak Zorunda mı ?

Basit Usul Vergi Mükellefi Bağ-Kur Sigortalısı Olmak Zorunda mı ?
1 Haziran 2022 20:20

4/a (SSK), 4/b (Bağ-Kur) ve 4/c (Memur) kapsamında kimlerin zorunlu sigortalı olması gerektiği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Sigortalı sayılanlar” başlıklı 4 üncü maddesinde sayılmıştır.

Zorunlu Bağ-Kur Kapsamına Girenler

Söz konusu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde ise kimlerin Bağ-Kur yani 4/b sigortalısı olması gerektiği, zorunlu Bağ-Kur kapsamına girdiği belirtilmiştir. Söz konusu (b) bendine göre aşağıda belirtilenler zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girmektedir;

• Köy ve mahalle muhtarları.

Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan;

• Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar.

• Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar.

• Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları.

• Tarımsal faaliyette bulunanlar.

Zorunlu Bağ-Kur kapsamına girenler 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenmiş olduğu için, Bağ-Kur sigortalıları genelde 4/1-b veya 4/b sigortalısı olarak adlandırılmaktadır.

Basit Usulde Gelir Vergisi Mükellefi Olanların Durumu

Yukarıda yer alan listeden de görüleceği üzere, basit usûlde gelir vergisi mükellefi olanlar da zorunlu Bağ-Kur kapsamına girdiğinden, Kanunda gerçek veya basit usule tabi vergi mükellefi olma açısından herhangi bir ayrım yapılmadığından, buna bağlı olarak da basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların her ay Bağ-Kur primi ödemeleri gerekmektedir.

Aylık Kazanç Tutarının Bir Önemi Yok

Basit usulde gelir vergisi mükellefi olan kişinin isterse hiç aylık kazancı olmasın, aylık kazancı ne kadar düşük olursa olsun fark etmez, yine de Bağ-Kur sigortalısı olması zorunludur. Sadece tarımsal faaliyetten dolayı Tarım Bağ-Kur sigortalısı olması gerekenler ile meslek odası üyeliğinden dolayı Bağ-Kur sigortalısı olması gerekenlerden, aylık kazancı belli tutarın altında olduğu için muafiyet belgesi alanlara Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğundan kurtulma imkanı tanınmıştır. (Bkz. Tarımsal Faaliyette Bulunanlar İçin Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olmak Zorunlu mu ?,  Sadece Meslek Odası Üyesi Olanların Bağ-Kur Sigortalısı Olması Zorunlu mu ?)

Bu Konudaki İki İstisna Aşağıda Belirtilmiştir.

1- Emekli olan basit usul vergi mükellefleri Bağ-Kur sigortalısı sayılmamaktadır.

2- Hizmet akdine istinaden bir veya birden fazla işverene bağlı olarak 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak çalışan basit usül vergi mükellefleri, sigortalılıklarının devamı süresince Bağ-Kur sigortalısı sayılmamaktadır. 4/a kapsamındaki sigortadan çıkışlarının yapıldığı günün ertesi gün Bağ-Kur sigortalılığı devreye girmektedir.  (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mesut dedi ki:

    Mrb 2009 yılında basit usul vergi levhası vardı o gun den bu Gune baykur lu sayılıyorummuyum yada baykur primini yatırabılıyormuyum

  2. Reis avcı dedi ki:

    Sorum 4 a ssk emekli basit usülü vergi mükellefi sayılirmı vergi levhası çıkardabilirmi teşekkür

  3. Mustafa aydin dedi ki:

    Benim basit usul.bakkalim vardi.ama ben.surekli tarim bagkuru yatirdim.2007 den beri.hic esnaf bagkuru yatirmadim.sikinti olurmu.

  4. Aziz dedi ki:

    Emekli yım bir işyerinde sadece sağlık sigortası ödeniyor basit usulde iş yeri kantini açabilir miyim