Bazı İşverenlere ve Bağ-Kur’lulara SGK’dan Yeni Taksitlendirme İmkanı

Bazı İşverenlere ve Bağ-Kur’lulara SGK’dan Yeni Taksitlendirme İmkanı
21 Kasım 2018 00:27

7143 sayılı Kanunla işverenlere getirilen borçlarını yapılandırma/taksitlendirme başvuruları aslında 27 Ağustos 2018 tarihinde sona ermişti, en son yapılandırma uygulamasının üzerinden henüz fazla bir zaman geçmemişti.

Ancak son zamanlarda ekonomideki ve piyasalardaki bazı olumsuz gelişmeler işverenleri de olumsuz etkilediğinden, Sosyal Güvenlik Kurumu işverenlere borçlarını taksitlendirmeleri için yeni bir imkan tanındı. Ancak tanınan bu imkan önceki yapılandırmalardan farklı, çünkü aşağıdaki açıklamalardan da görüleceği üzere tanınan bu yeni imkandan sadece uyumlu olarak nitelendirilen işverenler yararlanabilecek.

Ayrıca tanınan bu imkan diğer yapılandırmalarda olduğu gibi özel bir kanuni düzenlemeye dayanmayıp, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun tecil ve taksitlendirme ile ilgili 48 inci maddesine dayanıyor. Ancak bu maddede yer alan bazı şartlar bu uygulamada biraz esnetilecek.

Uygulamadan sadece işverenler değil 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalıları da yararlanabilecek.

Uygulamanın ayrıntısı SGK tarafından yayımlanan 2018/39 sayılı Genelge ile belirlendi.

Taksitlendirme İmkanından Yararlanma Şartları

Tanınan bu imkandan yararlanabilmek için;

– Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmak,

– Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıldır prim ödeme yükümlüsü olmak yani borçlusu olduğu işyeri için SGK’da en az 3 yıl önce işyeri dosyası açtırmış olmak,

– Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait aylık prim ve hizmet belgelerini veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini süresinde vermiş olmak,

– Borç ödemede iyi niyet sahibi olmakla beraber; son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş olmak (yani borcun başvuru tarihinden geriye doğru 12 aylık döneme ait olması),

– Mali açıdan çok zor durumda olmak,

– Başvuru tarihi itibariyle halen sigortalı işçi çalıştırıyor olmak (borç 4/1-b yani Bağ-Kur sigortalılığından kaynaklanıyorsa sigortalılığın halen devam ediyor olması),

şartları birlikte aranacak.

Özellikli Durumlar

– Başvuru tarihi itibariyle ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olmayanlar uyumlu prim borçlusu sayılmayacak ve tanınan bu taksitlendirme imkanından yararlanamayacak.

– Üç yıllık prim ödeme yükümlülüğü şartının sağlanıp sağlanmadığı sadece borcu yapılandırılacak işyeri dosyası esas alınarak değerlendirilecek. İşyerinde 2 yılı aşmayan sigortalı çalıştırmaya ara verilmiş süreler 3 yıllık prim ödeme yükümlülüğünün ihlali sayılmayacak.

– Üç yıl boyunca o işyeriyle ilgili prim belgeleri süresinde verilmiş olacak, bir veya daha fazla aya ait prim belgelerinin geç verilmiş veya hiç verilmemiş olması nedeniyle idari para cezası uygulanmamış olacak.

– Kapsama giren borçlardan vadesi yani son ödeme tarihi 1 yılı geçmiş borç olmayacak.

– Çok zor durum hali, 2018/39 sayılı SGK Genelgesinin 3.1.5 maddesinde belirtilen kıstaslar esas alınarak SMMM veya YM tarafından belirlenecek.

– Borca uygulanacak tecil (taksitlendirme süresi) ile tecil faizi oranı çok zor durum derecesine göre belirlenecek. Yani 6183/48 inci madde kapsamında yapılacak tecil ve taksitlendirmede uygulanacak yıllık faiz oranı % 22 olmakla birlikte, bu uygulamada borçlunun çok zor durum derecesine bağlı olarak % 1,1 ila % 16,5 arasında değişen oranlarda uygulanabilecek.

– 60 aya kadar tecil ve taksitlendirme yapılabilecek.

– 500 bin TL’ye kadar olan borçlarda teminat aranmayacak. 500 bin TL’yi aşan kısım için ise borcun % 25’i oranında teminat alınacak.

– Hacizli malın, Kanuna göre belirlenen değerinin yarısından az olmamak üzere satış bedelinin yarısının Kuruma ödenmesi şartıyla, bu malın borçlu tarafından satışına Sosyal Güvenlik Kurumu izin verilebilecek. Borç miktarı 2 milyon TL’nin üzerinde ise satışına izin verilecek malın Kanuna göre belirlenen değeri 2 milyon TL’yi aşamayacak.

– Aynı Müdürlükte dosyası bulunan birden fazla işyeri varsa, bu işyerlerinden en az bir tanesinin faal olması yani sigortalı işçi çalıştırmaya devam ediyor olması yeterli olacak.

– Uygulamadan 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığından dolayı borcu olanlar da sigorta çıkışı verilmemiş olması şartıyla yararlanabilecek. Bunlardan aynı zamanda işveren olanların işverenlikten kaynaklanan borçları Bağ-Kur borcundan ayrı olarak yukarıda belirtilen şartlara göre değerlendirilecek.

Kapsama Giren Borçlar

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen yani son ödeme tarihi dolan ve tecil talep tarihi itibariyle 1 yılı aşmayan prim ve idari para cezası borçları ile bunlara ait gecikme zam ve cezaları için tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulabilecek. Borçlardan ertelenmiş olup erteleme sonrası son ödeme tarihinden sonra dolanlar da kapsama girecek.

Tecil ve Taksitlendirmenin Bozulacağı Haller

– İkiden fazla aylık taksitin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde tecil ve taksitlendirme bozulacak. Ancak en fazla iki taksitin en geç son taksitin ödenmesi gereken tarihte tam olarak ödenmesi halinde tecil ve taksitlendirme bozulmayacak.

– Aylık taksit miktarının % 10’unu geçmemek kaydıyla 10 TL’ye kadar eksik ödemeler taksit ödeme ihlali sayılmayacak.

– Taksitlerin düzenli ödenmesi yanında, aynı müdürlükte tescilli olan tüm işyerlerine ait (tecil ve taksitlendirme süresince yeni tescil edilecek işyerleri de dahil), tecil ve taksitlendirmenin başlangıç tarihinden sonraki cari ay ait primlerin de düzenli ödenmesi gerekecek. Bir takvim yılında ikiden fazla cari ay priminin süresinde ve tam olarak ödenmemesi halinde tecil ve taksitlendirme bozulacak. Bir takvim yılında tam olarak ödenmeyen en fazla iki cari ay priminin, son taksit süresini geçmemek kaydıyla borç dönemini izleyen takvim yılı sonuna kadar tam olarak ödenmesi halinde tecil ve taksitlendirme bozulmayacak.

Başvuru Süresi ve İstenecek Belgeler

Diğer yapılandırmalarda olduğu gibi bu uygulamada herhangi bir başvuru süresi bulunmamaktadır. Uygulama devam ettiği sürece başvuru yapılabilecektir. Ancak başvuru tarihinden geriye doğru 1 yıldan fazla vadesi geçmiş borcun bulunmaması şartının aranacağı unutulmamalıdır.

Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenecektir.

– 2018/39 Sayılı Genelge Eki Başvuru Formu

– Borçlunun ilgili vergi dairesinden alacağı vergi mükellefiyet türü ve gelir unsurunu gösterir belge.

– Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir Tarafından Düzenlenmiş Çok Zor Durum Halinin Tespitine İlişkin Rapor

7143 Yapılandırması Bozulanların Durumu

İşverenlere ve Bağ-Kur sigortalılarına tanınan bu yeni imkanın 7143 sayılı Kanunla getirilen yapılandırma ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak ilk iki taksiti süresinde ve tam olarak ödemediği için yapılandırması bozulmuş olanlardan, borçlarının vadesi bir yıllık süreyi geçmeyenler yani yukarıda belirtilen şartları taşıyanlar da borçlarını tanınan bu yeni imkan çerçevesinde tecil ve taksitlendirme yapabilir.

Öte yandan en son 31 Ekim 2018 tarihinde ödenmesi gereken 7143 yapılandırmasına ait borcunun ikinci taksitini, bankaların sisteminden kaynaklanan arıza/hata nedeniyle ödeyemeyen, bu nedenle de yapılandırması bozulanların ilgili SGK Müdürlüğüne gecikmeden başvurmaları yararlarına olacaktır. Çünkü müdürlük, gerçekten süresinde ikinci taksit ödeme girişiminde bulunduğu halde bankanın sistem hatası ile karşılaştığını ve bu nedenle ödemeyi gerçekleştiremediğini Kurumun log kayıtlarından tespit ettiği kişiye yeni bir hak tanımakta, o kişinin / işverenin bu tespitten sonra ikinci taksiti ödemesi halinde yapılandırma devam ettirilmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Can dedi ki:

    Merhaba ben günde 10 saat çalışıyorum yani hafta 60 saat çalışıyorum ve mesai ücreti vermiyorlar bu durumu alo 170i arıyarak şikayet etsem benim şikayet ettiğim işveren yarafından tespit edilirmi aksi halde işime aon verilmeainde korkuyorum?

  2. Erkan dedi ki:

    Selamlar .. 2021 de asgari ücretli sigortalı olarak çalışıyordum .. ancak o döneme ait GSS lı olarak gösterilmişim ,e devlette borç çıktıkça yatırmışım . Nasıl bir yol izlemem lazım ? Hem sigortalı olarak çalışıp (primlerin ödenmiş) hem aynı anda nasıl gss lı olarak para alınmış benden . Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ayda 8 günden fazla sigortalı olarak çalıştığınız aylarla ilgili GSS prim borcu çıktıysa SGK’ya itiraz etmeniz halinde silinir, ödediğiniz primler iade edilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/genel-saglik-sigortasi-prim-borclari-hangi-hallerde-silinir/)

  3. Cahit dedi ki:

    Ben 22 senedir yurtdışında yaşıyorum Türkiye’de herhangi sağlık hizmeti almadım fakat dün tesadüfen e Devlette gördüm sağlık güvenlik kurumuna 5785 TL borcum gözüküyor.konsoloslukla görüştüm ikametini Türkiyeye aldırmış olabilirsiniz dedi ben sadece bazı işlemler için Türkiye’de ikinci adres gösterdim ikametimi hiç bir zaman değiştirmedim, bu borcu sildirmek için ne yapmam gerekiyor teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz söylendiği gibi Nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyor göründüğünüz için GSS prim borcu çıkmıştır, hiçbir sağlık yardımı almamış olmanız durumu değiştirmez. Bu konudaki neler yapılması gerektiği https://www.isvesosyalguvenlik.com/yurtdisina-tasinanlarin-genel-saglik-sigortaliligi-ve-prim-borclari/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.