Belgelerin SGK’ya Süresinde Verilememesinde Mücbir Sebep Sayılacak Durumlar

Belgelerin SGK’ya Süresinde Verilememesinde Mücbir Sebep Sayılacak Durumlar
27 Ekim 2022 21:05

İstisnalar hariç her aya ait prim belgesinin yani Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin, en geç takip eden ayın 26. günü saat 23.59’a kadar internet üzerinden verilmesi gerekmekte olup, aksi halde idari para cezası uygulanmaktadır.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve açıklamalar Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Rehberinde, prim belgelerinin süresinde verilmemesinden dolayı uygulanacak idari para cezaları Prim Belgeleriyle İlgili Para Cezalarında Hangi Değişiklikler Oldu ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Yasal süresi geçtikten sonra verilen prim belgesinden dolayı idari para cezası uygulanmayacak haller Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 102 nci maddesinde belirtilmiştir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı açıklamalar ise SGK tarafından yayımlanan “İdari Para Cezaları” konulu ve 2020/08 sayılı Genelge’de yer almaktadır. Söz konusu Genelgeye SGK’nın MEVZUAT sayfasından ulaşılabilir.

Aynı şekilde sadece prim belgeleri değil, çok az istisna hariç diğer tüm bildirge ve belgelerin de SGK’ya internet üzerinden verilmesi, başvuruların internet üzerinden yapılması gerekmektedir. (Bkz. SGK’ya İnternetten Verilmesi Zorunlu Olan Belgeler)

Öte yandan bazen SGK’nın sistem arızası veya hatasından, bazen de işyerinin bulunduğu yerdeki elektrik, internet arızası gibi sebeplerden bildirge ve belgeleri süresinde vermek mümkün olmayabilmekte, bu durumlar SGK tarafından mücbir sebep olarak kabul edilmekte ve bildirge, belge yasal süresi geçtikten sonra verilmiş olsa bile idari para cezası uygulanmamaktadır.

Aşağıda SGK’ya verilmesi gereken her türlü bilgi, belge, bildirge ve beyannamelerin süresinde verilememesine, prim ödemelerinin veya Kuruma yapılması gereken başvuruların süresinde yapılamamasına yol açan hallerden SGK tarafından mücbir sebep sayılanlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

SGK’nın Sisteminden Kaynaklanan Arıza ve Durumlar

Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü yetkililerince imzalanacak bir tutanak ile belgelenmesi kaydıyla;

▪ Kurum bilgisayar sisteminde, e-Sigorta uygulamasının çalışmasını engelleyecek şekilde;

– Donanımsal ve yazılımsal arızalar.

– Elektrik ve iletişim alt yapısında meydana gelen arızalar.

– Yangın, yıldırım, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve işlem yapmayı engelleyici durumlar.

– Sel veya su baskını, fırtına, yer kayması, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldırıları.

▪ Kurumun hizmet satın aldığı internet servis sağlayıcılarında meydana gelen arızalar.

▪ Yukarıda belirtilenler dışında Kurumca belirlenecek benzeri durumlar.

SGK’nın Sisteminden Kaynaklanmayan Arıza ve Durumlar

SGK’nın merkezi bilgisayar sisteminde herhangi bir arıza olmamasına rağmen; işverenin, işyeri dosyasının veya sigortalının ikametgahının bulunduğu bölge, il, ilçe veya mahalde:

▪ Kurumun hizmet satın aldığı internet servis sağlayıcılarında meydana gelen arızalar,

▪ Elektrik ve iletişim alt yapısında meydana gelen arızalar,

▪ Yangın, yıldırım, infilak ve benzeri olaylar sonucu meydana gelen ve işlem yapmayı engelleyici durumlar,

▪ Sel veya su baskını, fırtına, yer kayması, deprem gibi tabi afetler ile grev, lokavt, sabotaj, terör saldırıları,

nedeniyle 5510 sayılı Kanuna göre Kuruma verilmesi gereken her türlü bilgi, belge, bildirge ve beyannamelerin süresinde verilememesi, yapılması gereken prim ödemelerinin veya Kuruma yapılması gereken başvuruların süresinde yapılamaması, söz konusu durumların Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi ve bu hususun da SGK Başkanlık Makamınca uygun görülmesi halinde, bu yükümlülükler sorunların ortadan kalktığı tarihi takip eden beşinci işgününün sonuna kadar yerine getirilirse Kanunda öngörülen sürede yerine getirilmiş sayılmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.