Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Sona Erme Şekline Göre Kıdem Tazminatının Durumu

Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Sona Erme Şekline Göre Kıdem Tazminatının Durumu
28 Nisan 2023 22:57

4857 sayılı İş Kanununun 11’inci maddesinde; belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması ya da belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesinin belirli süreli iş sözleşmesi sayılacağı belirtilmiştir.

Çalışma hayatında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı olmadığı gibi yanlış bir kanaat bulunmakla brilikte, Yargıtay bir kararında kıdem tazminatına hak kazanma yönünden belirsiz süreli iş sözleşmesi ile belirli süreli iş sözleşmesi arasında herhangi bir fark olmadığını belirtmiştir. (Bkz. Belirli Süreli İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?)

Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kapatılması nedeniyle yayımlanan Yargıtay 9. ve 22. Hukuk Daireleri İçtihat ve Görüş Farklılarının Giderilmesi Sonuç Bildirisinin “30. Belirli süreli iş sözleşmesinin süre bitiminde kendiliğinden sona ermesi halinde kıdem tazminatı sorunu” başlıklı bölümünde de belirli süreli iş sözleşmesinin sona erme biçimine göre işçinin kıdem tazminatına hak kazanabileceği ve kazanamayacağı durumlar açıkça belirtilmiştir.

Söz konusu bildiriye göre;

  • Belirli süreli iş sözleşmesinin süresinden önce kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde her türlü sona ermesinde (emeklilik, işçinin haklı feshi, işverenin haksız feshi vs) kıdem tazminatı talep hakkı mevcuttur. (Bkz. En Basit Şekliyle Kıdem Tazminatı Alma Şartları)
  • Belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sonunda yenilenmeyeceğinin işveren tarafından bildirilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı hakkı mevcuttur.
  • Belirli süreli iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesinde sadece Kanun gereği belirli süreli iş sözleşmesi yapılan hallerle (5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu) sınırlı olmak üzere kıdem tazminat talep edilebilir.
  • Belirli süreli iş sözleşmesinde sözleşmeyi yenilemeyeceğini işçi bildirdiğinde kıdem tazminatı talep edilemez.

Öte yandan belirli süreli iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona erse bile, işçinin en az bir yıllık çalışma süresini de tamamlamış olması gerektiği unutulmamalıdır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.