Birden Fazla Statüde Sigortalı Hizmeti Olanlar EYT’de Nasıl Emekli Olacak ?

Birden Fazla Statüde Sigortalı Hizmeti Olanlar EYT’de Nasıl Emekli Olacak ?
7 Mart 2023 22:32

Bilindiği üzere EYT Kanunu ile sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 veya öncesi olanlar için emeklilikte yaş şartı kaldırıldı. Dolayısıyla Emekli Sandığı veya Bağ-Kur kapsamında emeklilik için kadınlarda en az 20 hizmet yılı (7200 prim günü), erkeklerde ise en az 25 hizmet yılı (9000 prim günü) şartı aranacak.

SSK şartlarında emeklilik içinse kadınlarda en az 20 yıl, erkeklerde en az 25 yıl sigortalılık süresi şartı, ayrıca sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak 5000 prim günü ile 5975 prim günü arasında değişen prim gün şartı aranacak. 2925 SSK tarım şartlarında emeklilikte de en az 3600 prim gün şartı aranacak. (Bkz. Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları)

Tek bir sigortalılık statüsünde değil de birden fazla sigortalılık statüsünde sigortalı çalışması/hizmeti olanların hangi sigortalılık statüsünün şartlarına göre emekli olacağı konusuna gelince. Bu husus sosyal güvenlik reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte bu tarihten öncesine ait sigortalı çalışması/hizmeti olanlar için halen uygulanan mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun “Aylığı bağlayacak kurum” başlıklı 8 inci maddesinde açıklığa kavuşturulmuştur.

Söz konusu madde hükmüne göre birden fazla sigortalılık statüsünde sigortalı çalışması/hizmeti olanların, hangi şartlarla emekli olacağı emeklilik başvuru tarihinden geriye doğru 7 yıllık fiili hizmet süresi (son 2520 prim günü) içerisinde yer alan sigortalı hizmetlere bakılarak tespit edilmekte, son 2520 prim günü içerisinde hangi sigortalılık statüsüne tabi sigortalı hizmet fazla ise kişi o sigortalılık statüsünün şartlarına göre emekli olmakta, hizmet süreleri eşitse en son sigortalılık statüsünün şartlarına göre emekli olmaktadır. Bu konudaki ayrıntılı açıklamalar Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?Emeklilikte Son Yedi veya Üçbuçuk Yılın Hesabı Nasıl Yapılır ? başlıklı yazılarda yer almaktadır. Hizmet borçlanmasına bağlı olarak kazanılan sigortalı hizmet sürelerinin son 7 yıllık sürenin hesabında hangi durumlarda dikkate alınacağı ise Hizmet Borçlanmaları Emeklilikte Son 7 Yıla veya 1260 Güne Dahil Edilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Son 7 yıllık sigortalı hizmetlerin değerlendirilmesinde, Emekli Sandığı kapsamındaki isteğe bağlı sigortalılık hariç normal isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/b (Bağ-Kur) kapsamında, bazı durumlarda 4/a (SSK) kapsamında (Bkz.  İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır); Ek-5 Tarım, 2925 Tarım, Ek-6, Ek-9 ev hizmetleri kapsamındaki sigortalılık süreleri 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak dikkate alınır. Hizmet borçlanması yapılan sürelerden 1 Ağustos 2019 tarihi veya sonrasında yurtdışı hizmet borçlanması yapılan süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak dikkate alınır. 1 Ağustos 2019 tarihinden önce yapılan yurtdışı hizmet borçlanmaları ile diğer hizmet borçlanma sürelerinin hangi sigortalılık kapsamında sigortalılık olarak dikkate alınacağı ise Hizmet Borçlanması Yapılan Süreler Hangi Sigorta Kapsamında Sayılır ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.