Dul-Yetim Aylığı Bağlanmasında Hizmet Birleştirmesi Uygulanır mı ?

Dul-Yetim Aylığı Bağlanmasında Hizmet Birleştirmesi Uygulanır mı ?
1 Eylül 2022 22:53

Birden fazla sigortalılık statüsüne tabi (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı, Geçici 20. Madde kapsamında) hizmeti (prim günü) olan kişilerin emekliliklerinde tüm sigortalı hizmetleri toplanarak dikkate alınmakta, yani hizmet birleştirmesi yapılmaktadır.

Hizmet birleştirmesinde kişinin hangi sigortalılık statüsünün emeklilik şartlarına tabi olacağı da son yedi yıllık fiili hizmet süresi (son 2520 prim günü) dikkate alınarak belirlenmektedir. (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?) İlk defa 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlarla ilgili hizmet birleştirme şartları ise 1 Ekim 2008 Sonrası İçin Hizmet Birleştirmesi Nasıl Uygulanacak ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Peki birden fazla sigortalılık statüsüne tabi hizmeti olan kişinin ölümü halinde, hak sahiplerine bağlanacak ölüm (dul-yetim) aylığında da hizmet birleştirmesi uygulanıyor mu ?

Birden fazla sigortalılık statüsüne tabi hizmeti olan kişinin ölümü halinde, hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylığı için de yine hizmet birleştirmesi uygulanmakta, yani ölen kişinin hangi sigortalılık statüsüne tabi geçmiş olursa olsun fark etmez, tüm sigortalı hizmetleri birleştirilerek toplamı dikkate alınmaktadır.

Ancak burada önemli bir fark, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmasında ölen kişinin en son sigortalılık statüsü dikkate alınmakta, o sigortalılık statüsüne tabi şartlarla ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanmaktadır. Örneğin kişinin ölmeden önceki en son sigortalılığı 4/a (SSK) kapsamındaysa hak sahiplerine SSK şartlarında, ölenin en son sigortalılığı 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaysa hak sahiplerine Bağ-Kur şartlarında ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Alime Duygu Türen dedi ki:

    Bu kanun neye göre yapılmış eşim ssk sı yüksek pirimler ödenerek 8 bin küsür günü var ölmeden işyeri açmıştı bakır kaydı oluşmuş ve o dönem ssk 4a yoktu 4b kaydın bir kısmı ihya ile silindi yeni çıkan yapılandırmada ihya olmadığından 4b kaydı silinmiyor ve ölümünde en son kurum bağkur gözükmesinden dolayı 7 aylık bir bağkur kaydı (bu arada bağkur borç hiç ödenmedi ) var diye ölüm ayşılığını bağkurdan yapıyorlar bunu kabul etmek istemiyorum eşim ssk yıllarını verdi bu haksızlık neden bağkurdan olsun bu nasıl saçma bir yasa mantığı nedir bu durumu nasıl düzeltebilirim