EYT Öncesi Askerlik-Doğum-Yurt Dışı Borçlanması Yapıp Yapmama Konusunda Kararsız Olanlara Tavsiyeler

EYT Öncesi Askerlik-Doğum-Yurt Dışı Borçlanması Yapıp Yapmama Konusunda Kararsız Olanlara Tavsiyeler
7 Aralık 2022 22:55

Genelde birçok kişi askerlik, doğum, yurt dışı gibi hizmet borçlanmalarını prime esas kazanç alt sınırı yani brüt asgari ücret üzerinden yaptığından, asgari ücret de her yıl Ocak ayında arttığından, hizmet borçlanması yapacakların Ocak ayına geçmeden en geç Aralık ayında borçlanmalarını yapmaları menfaatlerine olmaktadır.

Özellikle hayat pahalılığı ve oluşan yüksek enflasyon nedeniyle 1 Ocak 2023 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete büyük zam geleceği yönünde beklentiler olduğundan, bu yönüyle de hizmet borçlanması yapacakların Ocak ayı gelmeden SGK’ya borçlanma başvurularını yapmaları büyük önem taşımaktadır.

Öte yandan şu an gündemdeki en önemli konulardan biri de EYT olup, bu nedenle de şimdiye kadar normalde hizmet borçlanması yapmayı düşünmeyen birçok kişi borçlanma yapmayı düşünmeye başlamış durumda. Ancak EYT düzenlemesinin hangi şartlarla çıkacağı henüz netleşmediğinden, bu kişiler EYT’nin kendilerine faydası olup olmayacağını, dolayısıyla da hizmet borçlanması yapmalarına değip değmeyeceğini kestirememekte, buna bağlı olarak da hizmet borçlanması yapıp yapmama konusunda kararsız kalmaktadırlar. Hizmet borçlanması yapma konusunda maddi imkanı yeterli olanlar için bu konu çok sorun teşkil etmese de maddi imkanı yeterli olmayanlar için büyük sorun teşkil etmektedir. Çünkü şu an geçerli olan brüt asgari ücret tutarına göre bir aylık askerlik veya doğum borçlanmasının primi 2 bin 70 lira, yurt dışı borçlanmasının primi 2 bin 911 lira; bir yıllık askerlik veya doğum borçlanmasının primi 24 bin 848 lira, yurt dışı borçlanmasının primi ise 34 bin 943 lira tutmaktadır. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurtdışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları)

Dolayısıyla EYT’den yararlanabilmek için hizmet borçlanması yapacak birçok kişi eğer çıkacak EYT’den yararlanıp hemen emekli olamazsa, birkaç yıl emeklilik için yine beklemek zorunda kalırsa, o zaman hizmet borçlanmasına şimdiden yatırdığı primin boşa gidebileceğini düşünmekte, özellikle banka kredisi çekerek hizmet borçlanması yapacaklar için bu konudaki endişe daha da artmaktadır. Diğer taraftan ise şimdi hizmet borçlanması yapmasa bile, EYT çıktığında emekli olabilmek için hizmet borçlanması yapacak olanlar da yüksek asgari ücretten borçlanma yapmak zorunda kalacakları endişesi taşımaktalar. Dolayısıyla bu konudaki ikilem birçok kişi de kararsızlığa yol açmaktadır.

Bu konudaki tavsiyemize gelince;

Hizmet borçlanması yapacak olan kişi borçlanma için SGK’ya başvurduğunda hemen borçlanma primini ödemesi gerekmemektedir. SGK ödenecek prim tutarını hesaplayıp kişiye tebliğ etmekte, borçlanma priminin tebliğ edildiği tarihten itibaren yurt dışı hizmet borçlanmasında üç ay içerisinde, diğer hizmet borçlanmalarında ise bir ay içerisinde SGK’nın banka hesabına yatırılması gerekmekte, bu süre içerisinde primin bankaya yatırılmaması halinde borçlanma başvurusu geçersiz sayılmakta, kişi eğer borçlanma yapmak isterse SGK’ya tekrar başvurması gerekmektedir. Dolayısıyla hizmet borçlanması yapmak isteyenler Ocak ayına geçmeden SGK’ya borçlanma başvurusu yapabilir. SGK borçlanma tutarını hesaplayıp kendisine tebliğ edene ve ödeme süresi dolana kadar EYT ile ilgili düzenleme netleşmiş olur, kişi durumu değerlendirip buna göre isterse borçlanma primini öder, Ocak ayından önce başvurduğu için de eski düşük asgari ücret üzerinden borçlanma yapma imkanını kaçırmamış olur. Hizmet borçlanmasında hangi tarihteki asgari ücretin esas alınacağı Asgari Ücret Artmadan Borçlanma Başvurunuzu Yapın ! başlıklı yazıda açıklanmış, hizmet borçlanmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi ve açıklamalara da Hizmet Borçlanması Rehberi – Borçlanma Yapılabilecek Süreler ve Borçlanma Şartları başlıklı yazıda yer verilmiştir. Konunun bir diğer yönü, eğer borçlanılan süre dikkate alınarak emekli, dul – yetim aylığı bağlanılmamışsa, talep edilmesi halinde SGK’ya hizmet borçlanması için ödenen primi geri alma imkanı da bulunmaktadır. (Bkz. Hizmet Borçlanması İçin Ödenmiş Olan Prim Geri Alınabilir mi ?)

E-Devlet Üzerinden Başvuru Yapanların Süreci Takip Etmelerinde Fayda Var

E-Devlet SGK sayfasında hizmet borçlanma başvurusu yapanların, başvurularının sonucunu ve süreci Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip (turkiye.gov.tr) menüsünden takip etmelerinde fayda var. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.