EYT’de Halen Netleşmeyen Bazı Konular Var

EYT’de Halen Netleşmeyen Bazı Konular Var
29 Aralık 2022 22:26

Uzun zamandır gündemde olan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda; basında çıkan birbirinden farklı haberler nedeniyle bazı belirsizlikler ortaya çıkmış, özellikle EYT’den yararlanmada yaş sınırı getirilebileceği yönündeki açıklama ve haberlerden sonra belirsizlik daha da artmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından dün yapılan açıklama ile bu konudaki belirsizliklerin bir kısmı ortadan kalktı, dolayısıyla EYT konusundaki düğüm kısmen çözüldü.

Cumhurbaşkanının yaptığı açıklamalara göre;

  • EYT düzenlemesi, sigorta başlangıcı (ilk sigorta girişi) 8 Eylül 1999 öncesi olan, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olup da sadece yaş için emekliliğini bekleyenleri kapsayacak.
  • EYT ile 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşacak.
  • Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan EYT düzenlemesi eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli olacak. Yani sadece SSK kapsamında olanlar değil, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında olanlar da EYT’den yararlanabilecek.
  • EYT’den yararlanma konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak, herhangi bir yaş şartı getirilmeyecek.
  • Şu an yürürlükte olan mevzuata göre, taşerondan kadroya geçen işçilerden emekliliği gelenler işten çıkarılıyorken (Bkz. Kadroya Geçen Taşeron İşçilerden Emekliliği Gelenler Niçin İşten Çıkarılıyor ?), EYT düzenlemesi çıktıktan sonra emekliliğe hak kazanmış olan taşeron işçilerden hemen emekli olmayı düşünmeyenler için bir geçiş düzenlemesi yapılacak, dolayısıyla bu durumdakiler bir süre daha çalışmaya devam edebilecek.
  • İşverenlerin EYT’den yararlanarak emekli olan işçilerine kıdem tazminatını ödeme konusunda zorlanmamaları için, Hazine ve Maliye Bakanlığı Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.
  • Emekli olduktan sora sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalı olarak çalışmaya devam edecek işçiler için işverenlere sosyal güvenlik prim teşviki getirilecek. Muhtemelen 5 puanlık prim indiriminden işverenler emekli işçiler için de yararlanacak. Bu teşvikle emekli işçinin diğer işçilerden daha yüksek olan prim maliyeti kısmen düşürülmüş olacak, ayrıca emekli işçilerin kayıt dışı (sigortasız) çalıştırılmalarının önüne geçilecek. (Bkz. Çalışan Emekli İşçinin İşverene Prim Maliyeti Ne Kadar Yüksek ?)
  • Askerlik, doğum gibi hizmet borçlanmalarıyla eksik prim günlerini tamamlayanlar da EYT’den yararlanabilecek.

EYT’de Henüz Netleşmeyen Konular

EYT konusunda henüz aşağıdaki konularla ilgili belirsizlikler ise halen devam ediyor, bu konular henüz netleşmedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN, daha önce yaptığı bir açıklamada; sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 sonrası olup, hizmet borçlanması ile sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekenlerin EYT’den yararlanamayacağını belirtmişti. (Bkz. Hizmet Borçlanmasıyla EYT’den Yararlanmayı Düşünenlere Kötü Haber) Dolayısıyla uygulama bu şekilde mi olacak yoksa hizmet borçlanması ile sigorta başlangıcını 8 Eylül 1999 öncesine çekenler EYT’den yararlanabilecekleri mi bu konu henüz netleşmedi.
  • SSK şartlarında emekli olacak kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresini, erkekler içinse 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olma şartı EYT kapsamında emeklilikte de aranacak, ancak şu an uygulanan ve sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak 5.000 gün ile 5.975 gün arasında değişen prim gün sayısı şartı EYT kapsamında emekli olacaklar için de aynen uygulanacak mı yoksa 8 Eylül 1999 öncesi geçerli olan 5.000 prim gün sayısıyla yeterli olacak mı henüz netleşmemiş değil. (Bkz. Emeklilik Kademeli Geçiş Süreleri-Emeklilik Şartları)
  • EYT ile ilgili düzenleme henüz netleşmemiş olmakla birlikte;

– Şu an emeklilikte dikkate alınmayan çıraklıktaki sigorta başlangıç tarihi ve sigortalılık süresi çok büyük ihtimalle EYT’de de dikkate alınmayacak.

– SSK şartlarında 3.600 günle, Bağ-Kur şartlarında 5.400 emeklilikte aranan yaş şartı çok büyük ihtimalle aynen devam edecek, EYT bu kısmi emeklilikleri kapsamayacak.

Yukarıda belirtilen konular muhtemelen EYT ile ilgili yasa teklifi Meclis’e sunulacak aşamaya geldiğinde netleşmiş olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    20.02.1978 dogumluyum 1995 sıgorta gırısım var 45 gun 1996 da 15 gun 1999da 32 gun 2005 de 300gun 2006 da 360 gun 2007 de 360 gun 2008 de 360 gunum var daha sonra 2008 ıle 2016 arası bagkurdan 360 gun tam bagkur prımlerımı yatırdım. İşyerımi 2016 sonunda kapattım. Daha sonra 2019 da sıgortaya basladım 255 gunum 2020 de 210 gunum var 2022 den 45 gunum var askerlık borclanmamı yaptım acaba ben ne zaman emeklı olurum cevap verırsenız sevınırım

  2. mahmut dedi ki:

    01.01.1999 sigorta girişim var.01.02.1999 askerlik başlangıç tarihim.askerlik borçlandırılmasından yararlanabilirmiyim?

  3. Selim dedi ki:

    Oncelıkke verdıgınız cevaplar için tesekkur ederiz .kafam karıştı yardımcı olurmusunuz . 93 sıgorta gırısım var sskda prım gun sayım 3400 bagkurdada 1200 prım gunum var askerlık borclanması ve bagkurdakı prımgunlerımı satın alırsam toplamda 5082 prım gınum oluyor bu durum da emeklı olabılıyormuyum

  4. Ali dedi ki:

    Abo ile yorumunuz nedir

  5. Sibel Öztekin dedi ki:

    İyi günler, soruma yanıt verebilirseniz çok sevinirim.1.09.99 ssk girişim var .2 yıl özel okulda görev yaptım. 11 eylul 2001 de devlete atandım. Eyt kapsamına giriyor muyum..7975 prim gün.var.hizmet birlestirme yaptım. Toplamda 22 yıl 1 ay, devlette 21 yıl.5 ay hizmetim var.15 aylık ücretsiz izin kullandım bu süreçte.