Hafta Tatili ve Resmi Tatil Günleri Eksik Gün Olarak Gösterilebilir mi ?

Hafta Tatili ve Resmi Tatil Günleri Eksik Gün Olarak Gösterilebilir mi ?
26 Temmuz 2022 22:33

İş Kanununa tabi işçiler açısından Cumartesi ve Pazar günlerinin resmi tatil sayılmadığını, çalışanlar adına SGK’ya bildirilen çalışma gün sayılarına hangi durumlarda Cumartesi ve Pazar günlerinin dahil edileceği, hangi durumlarda dahil edilmeyip eksik gün olarak bildirileceğini daha önceki yazılarımızda belirtmiştik.

Konuyla ilgili açıklamalar İş Kanununa Göre Sadece Hafta İçi Günler mi İş Günü Sayılır ?, Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?, Cumartesi-Pazar Çalışmayan İşçi Kaç Gün Üzerinden SGK’ya Bildirilir ? başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Hafta Tatili İle Ulusal Bayram ve Genel Tatil Konurlarındaki İş Kanunu Hükümleri

Hafta tatili günleri ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinin SGK’ya bildirilen çalışma gün sayısına dahil edilip edilmeyeceği, eksik gün olarak gösterilip gösterilemeyeceği konusuna gelince, 4857 sayılı İş Kanununun;

▪ “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46 ıncı maddesinde;

“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükmü,

▪ “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma” başlıklı 44 üncü maddesinde;

“Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.

Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.” hükmü,

▪ “Genel tatil ücreti” başlıklı 47 inci maddesinde;

“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” hükmü,

yer almaktadır.

Ulusal bayram ve genel tatil kapsamına giren günlere Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun sayfasından bakılabilir.

İş Kanunu Hükümlerinin SGK Mevzuatıyla Birlikte Değerlendirilmesi

İş Kanununun söz konusu hükümlerine göre;

▪ İşyerinde haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye 7 günlük zaman dilimi içerisinde yani bir haftalık süre içerisinde en az 24 saatlik ücretli hafta tatili (haftalık izin) verilmesi zorunlu olduğundan, yani hafta tatili gününe ait ücretin bir çalışma karşılığı olmaksızın işçiye ödenmesi zorunlu olduğundan,

▪ Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçi iş yerinde çalışmayıp tatil yaparsa o günün ücretinin kendisine ödenmesi zorunlu olduğundan, eğer işçi tatil yapmayıp işyerinde çalışırsa bu durumda da o güne ait ücretin iki katı ücret ödenmesi zorunlu olduğundan,

▪ Öte yandan hafta tatili ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçiye ödenmesi zorunlu olan söz konusu ücretler sigorta priminden de istisna olmadığından yani prime tabi olduğundan (Bkz. Prime Tabi Olan – Olmayan Ödemeler),

Belirtilen nedenlerle hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günleri için işçiye ödenen ücretlerin işçinin prime esas kazancına dahil edilmesi, aynı şekilde söz konusu günlerin işçinin çalışma gün sayısına dahil edilmesi ve SGK’ya bildirilmesi zorunludur. Dolayısıyla hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günleri işçi adına SGK’ya yapılan aylık bildirimlerde eksik gün olarak gösterilemez.

Konuya İlişkin SGK Açıklaması

Nitekim konuya ilişkin olarak 2020/20 sayılı SGK Genelgesinin “1.2.3.10- Hafta tatili ve resmi tatil günlerinin eksik gün olarak gösterilmesi” başlıklı bölümünde aynen aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir;

“4857 sayılı İş Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında; “ Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”

Hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde ücretlerin tam olarak ödeneceği belirtildiğinden hafta tatili ve resmi tatil günleri eksik gün olarak bildirilmeyecektir.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hüseyin İncili dedi ki:

    Keşke başlığı HAK EDİLEN HAFTA TATİLİ … diye koysaydınız. Hafta tatilinin pazar günü olduğu bir işyerinde, örneğin çarşamba günü işe giren bir işçi hafta tatilini hak etmeyeceğinden ve işveren tarafından hak edilmeyen hafta tatili için ücret ödenmemişse, hafta tatili eksik gün olarak bildirilir. Bunun vurgulanmaması bence bir eksiklik.

  2. SİBEL IŞIK dedi ki:

    Tatil yapmayarak çalışılırsa 1 tam günlük ücret ödeniyor sigorta günü aylık 30 gün yatıyor eksik bildirilemiyor
    Peki bu tatil günleri için ödenen ücretin sigorta primi ödenirken 30 günün dışında resmi günler için prim günü bildirilebiliyor mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hafta tatili günleri dışındaki resmi tatil günlerinde de işçi o gün çalışmamışsa o günün ücretinin aynen ödenmesi, çalışmışsa iki katı üzerinden ödenmesi gerektiğinden, doğal olarak resmi tatil günleri çalışma gün sayısına dahil edilir, o günlere ait ücretler de aylık prime esas kazanca dahil edilir ve primleri ödenir.

  3. Sevil dedi ki:

    Merhaba ben özel bir şirkette çalışmaktayım. Ve Ağustos ayı 2 hafta toplu olarak yıllık izne çıkartıldık. Benim yıllık iznim 2 gün eksik kalmıştı. Bu durumda bu şirkette net maaş aldığımızı ilettiler fakat gelmediğimiz saatleri ayrıca gelmediğimiz günleri maaşımızdan kesilmektedir. Bu 2 günümü de maaşımdan kesilmiştir. Fakat Ağustos ayı 31 gün çekmekte ve kalan günlerde devamsızlık yapmadım.( Eğer hiç devamsızlık yapılmadığında Sigortamız 30 gün üzerinden yatırılmakta.)31 gün çeken ayda benim maaşımın kesilmesi doğrumu. İş sözleşmesinde saatlık/ net maaş olarak belirtilmiştir. Konu hakkında lütfen desteğinizi rica ediyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maktu ücret üzerinden maaş alanlarda aynın 30 veya 31 gün sürmesi fark etmez, maaş aynı ödenir. Siz maktu ücret almadığınıza göre 31 gün süren aylarda 31 gün üzerinden ücret hesaplamasının yapılması, ücretli izin (yıllık izin, haftalık izin, resmi tatillerde çalışmama) günleri dışındaki çalışılmayan günler düşüldükten sonra kalan gün sayısı üzerinden ücretin hesaplanıp ödenmesi gerekir. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/31-gun-suren-aylarda-isci-ucretinin-hesaplanmasi-ve-sgkya-bildirim/ başlıklı yazıda yer almaktadır.