İşçiye Fesih Hakkı Vermeyen İşyeri Devrinin Kriterleri Nelerdir ?

İşçiye Fesih Hakkı Vermeyen İşyeri Devrinin Kriterleri Nelerdir ?
13 Kasım 2022 22:44

İşçinin çalıştığın işyerinin bir başka işverene devredilmesi halinde, 4857 sayılı İş Kanununun 6 ncı maddesinde mevcut olan iş sözleşmelerinin bütün hak ve borçlarıyla devralan işverene geçeceği belirtildiğinden, bu nedenle işçi bu durumu gerekçe göstererek iş sözleşmesini feshedemez.

Yani işyeri devi kapsamında işverenin değişmesi işçiye fesih hakkı vermez, işçi istese de istemese de yeni işverenle çalışmaya devam etmek zorundadır. İşyerinde Taşeronun Değişmesi – Ayrılması İşyeri Devri Sayılır mı ?, İşyeri Devrinde İşçinin Hakları, İşverenin Değişmesi İşçi İçin Haklı Fesih Sebebi Sayılır mı ? başlıklı yazılarda konuyla ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

İşyeri Devrinin Kriterleri

Hangi durumların işyeri devri sayılacağı yani işveren değişikliğinin hangi durumlarda işyeri devri kapsamına gireceği, işyeri devrinin kriterlerinin neler olduğu ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 09.01.2019 tarihli bir kararında aşağıdaki şekilde açıklanmıştır;

“İşyeri devrinin esasları ve sonuçları 4857 sayılı İş Kanununun 6. maddesinde düzenlenmiştir. Sözü edilen hükümde, işyerinin veya bir bölümünün devrinde devir tarihinde mevcut olan iş sözleşmelerinin bütün hak ve borçlarıyla devralan işverene geçeceği öngörülmüştür. Devir tarihinden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlar açısından, devreden işverenle devralan işverenin birlikte sorumlu oldukları aynı yasanın üçüncü fıkrasında belirtilmiş, devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlı olduğu hükme bağlanmıştır.

İşyeri devrinin temel ölçütü, ekonomik birliğin kimliğinin korunmasıdır. Avrupa Adalet Divanı kararlarına göre, maddî ve maddî olmayan unsurların devredilip devredilmediği ve devir anındaki değeri, işgücünün devri, müşteri çevresinin devri, işyerinde devirden önce ve sonra yürütülen faaliyetlerin benzerlik derecesi, işyerinde faaliyete ara verilmişse bunun süresi, işyeri devrinin kriterleri arasında kabul edilmektedir.

Devirden sonra işyerindeki ekonomik birliğin kimliğini koruyup korumadığının saptanabilmesi için, yürütülen faaliyetin devirden sonra yeni işveren tarafından aynı veya özdeş biçimde sürdürülmesi ölçütü yanında, işyerinin taşınmaz ve taşınır malları ile maddî olmayan varlıkların, işyerinde çalışan işçilerin sayı ve uzmanlık bakımından çoğunluğunun, bunun yanı sıra müşteri çevresinin devredilip devredilmediği, devir öncesi ve sonrasındaki faaliyetler arasında benzerlik olup olmadığı, devir sebebiyle işyerinde faaliyet askıya alınmışsa askı süresi gibi koşullar da göz önünde tutulmalıdır.

İşyeri devri fesih niteliğinde olmadığından, devir sebebiyle feshe bağlı hakların istenmesi mümkün olmaz. Aynı şekilde işyeri devri kural olarak işçiye haklı fesih imkânı vermez.

Somut uyuşmazlıkta, davacının 13/06/2013 tarihinde başka yerde işe girişinin yapıldığı anlaşılmakla davalı şirket ile sigorta girişi yapılan şirket arasında işyeri devri olup olmadığı hususu araştırılarak feshe bağlı alacaklar olan kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti taleplerinin tespit edilecek sonuca göre değerlendirilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” (T.C. YARGITAY 9. Hukuk Dairesi – Esas No. 2015/28049, Karar No. 2019/415, Tarihi: 09.01.2019)( isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.