İşyeri NACE Kodu E-Devlet’ten Değiştirilebilir

İşyeri NACE Kodu E-Devlet’ten Değiştirilebilir
8 Mayıs 2021 07:41

İşyeri dosyası açılırken işyerinin faaliyet konusuna göre SGK tarafından dört haneli işkolu kodu verilmesi şeklindeki uygulama eskiden beri devam eden bir uygulamadır. Bu uygulama SSK zamanında da vardı.

Ancak 6331 sayılı Kanunla birlikte SGK’nın işkolu kodu uygulamasının yanında işyerlerinin tehlike sınıfını belirlemek üzere ayrıca 6 haneli NACE kodu uygulaması getirildi. İşyerlerinin faaliyet konusuna, işyerinde yapılan işe göre verilecek NACE kodu İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ile belirlendi.

İşyerine Verilecek NACE Kodunun Önemi ve Belirlenmesi

NACE kodlarına göre işyerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli şeklinde üç sınıfa ayrılmakta olup, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunda yer alan bazı yükümlülükler tehlike sınıfına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerli olsa da bazı yükümlülükler ise işyerinin tehlike sınıfına bağlı olarak artmakta veya değişmektedir. (Bkz. İşyerinin Tehlike Sınıfına Göre İş Güvenliği Yükümlülükleri Değişir mi ?) Bu nedenle işyerine verilecek NACE kodunun işyerinde yapılan işe uygun olması büyük önem taşımaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde;

• İşyerinde birden fazla faaliyet konusu olsa bile tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfının dikkate alınacağı,

• İşveren asıl iş faaliyet değişikliğini en geç bir ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildireceği,

• Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılacağı, işyerinde birden fazla asıl iş tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan işin esas alınacağı, 6331 sayılı Kanunun işyeri tanımına giren işyerlerinde yapılan asıl işin yanında veya devamı niteliğinde faaliyet alanının genişletilmesi halinde aynı durumun geçerli olacağı,

belirtilmiştir.

NACE Kodu SGK İşkolu Kodunun Altı Haneli Alt Kodudur

Öte yandan işverenler tarafından işyeriyle ilgili seçilecek NACE kodu, işyerinin SGK’da kayıtlı işkolu koduna uygun olarak belirlenen 6 haneli NACE kodu arasından seçilmektedir. Eğer işverenin seçebileceği NACE kodu işyerinde yapılan faaliyete uygun değilse o zaman işyerinin SGK’da kayıtlı işkolu kodu işyerinde yapılan işe uygun değil demektir. Bu durumda da önce işyerinin SGK’da kayıtlı işkolu kodunun değiştirilmesi gerekir. (Bkz. İşkolu Kodu Listesi – Yeni Prim Tarife Cetveli, Yeni Mevzuata Göre İş Kolu Kodu ve NACE Koduna İtiraz ve Değişiklik İşlemleri, SGK İşkolu Kodu Belirlerken Artık Vergi Levhasını Esas Alacak)

İşyeri NACE Kodunun Değiştirilmesi

İşyerinde faaliyet değişikliğine gidilmişse veya işyerinin mevcut NACE kodu işyerinin faaliyet konusuna uygun değilse değiştirilmesi gerekir. İşyerine ait NACE kodu değişikliği işlemi e-Devlet SGK sayfasında yer alan İşyeri Nace Değişiklik Talep (https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre-isyeri-nace-degisiklik-talep) kısmından yapılabilmektedir. İşyeri NACE kodları listesine İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları sayfasından ulaşılabilir. Ancak İŞKUR tarafından herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamak için işyerinin belirlenecek yeni NACE koduna göre tehlike sınıfının değişip değişmediğine bakılmalı, eğer değişiyorsa, özellikle tehlike sınıfı yükseliyorsa o zaman işyerinde yerine getirilen iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri gözden geçirilmeli, eksiklikler giderilmelidir. Örneğin; işyeri daha önceki NACE koduna göre az tehlikeli sınıfta görünüyorken yeni NACE koduyla birlikte tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfa girmişse ve işyerinde çalışan sayısı 50’den az ise işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü doğacağı gibi daha önce yapılmış olan risk değerlendirmesinin de işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının da imzasını taşıyacak şekilde yenilenmesi gerekecektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.