Malulen Emeklilik Başvurusu Yapan Kişi Sağlık Kurulu Raporlarını SGK’dan İsteyebilir mi ?

Malulen Emeklilik Başvurusu Yapan Kişi Sağlık Kurulu Raporlarını SGK’dan İsteyebilir mi ?
13 Aralık 2022 21:01

SGK’ya malulen emeklilik başvurusu yapan kişi eğer iş göremezlik (maluliyet) oranı dışındaki prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını taşıyorsa, SGK kendisini sağlık kurulu raporu alması için ilgili hastaneye sevk etmektedir.

Kişi sevk edildiği hastaneye başvurup, sağlık kurulu sürecini tamamladıktan sonra kendisine herhangi bir sağlık kurulu raporu veya bilgi, belge verilmemekte, maluliyet oranıyla ilgili de yine kendisine herhangi bir bildi verilmemekte, evraklar hastane tarafından sevki yapan ilgili SGK Müdürlüğüne gönderilmekte, işlemleri yürüten SGK Müdürlüğü hastane sağlık kurulundan gelen evrakları da ekleyip kişinin dosyasını Kurum (SGK) Sağlık Kuruluna göndermekte, kişinin durumu o kurulda belirlenip maluliyet oranı tespit edilmekte, sonucu ilgili SGK Müdürlüğüne yazıyla bildirilmekte, eğer kişinin iş göremezlik (maluliyet) oranı SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından %60 veya daha yüksek tespit edilmişse malulen emeklilik işlemleri yapılmakta, maluliyet oranı %60’dan az çıkmışsa malulen emeklilik başvurusunun reddedildiğine dair kişiye yazı gönderilmektedir.

Malulen emeklilik süreci bu şekilde işlemekte olup, bu konudaki açıklamalar İş Göremezlik ve Engellilik Oranlarını Hastane Değil SGK Belirliyor, Herkes İçin Geçerli Malulen Emeklilik Şartları başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Öte yandan bu şekilde işleyen süreçte, malulen emeklilik başvurusu yapan kişi hastane sağlık kurulu tarafından hakkında nasıl bir rapor düzenlendiğini, raporda hangi hastalık ve sağlık sorunlarına yer verildiğini, hangi hastalık ve sağlık sorunlarına yer verilmediğini bilemediği gibi, SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından da kendisine yüzde kaç iş göremezlik (maluliyet) oranı verildiğini bilme, öğrenme imkanına sahip olamamaktadır. Çünkü özellikle malulen emeklilik başvurusu reddedilen kişiye SGK kısa bir yazı göndermekte, ekinde herhangi bir sağlık raporu veya bilgi, belge göndermemektedir. Yüzde 60’dan az iş göremezlik oranı belirlendiği için malulen emeklilik başvurusu reddedilen kişi de Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz edecek olsa veya İş Mahkemesinde dava açacak olsa neye, niçin itiraz edeceğini bilememektedir.

Peki malulen emeklilik başvurusu yapıldıktan sonraki sürece ait hastane sağlık kurulu raporu, SGK Kurum Sağlık Kurulu raporu, dosyadaki diğer bilgi ve belgelerin bir örneği (fotokopisi) başvuru işlemlerini yürüten SGK Müdürlüğünden istenilebilir mi veya hangi evraklar istenilebilir.

Bu husus, SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Maluliyet, İş Kazası ve Meslek Hastalığı Konularına İlişkin İşlemler” konulu ve 01.10.2019 tarihli Genel Yazı’nın “4) Talep Halinde İlgililere Belge Verilme Usulü” başlıklı kısmında aynen;

“Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu ve Kurum Sağlık Kurulu kararları 2018/38 sayılı Genelgenin Dördüncü Kısım Yedinci Bölüm “7.9. Kurum Sağlık Kurulu Kararlarının Bildirimi” alt başlığında belirtilen hükümlere göre ilgililere bildirilecektir. Bu bildirimlerin ekinde ayrıca söz konusu kurul kararları gönderilmeyecektir.

İlgililerin talep etmeleri durumunda;

– Kurul kararlarına esas teşkil eden sağlık kurulu raporlarının bir örneği,

– Anılan Kurullarca düzenlenen kararların ise hekim bilgilerinin (isim, soyadı, imza, diploma no, sicil no vs.) gizlenmiş bir örneği,

mevzuata uygun şekilde verilecektir.”

şeklinde açıklanmıştır.

Dolayısıyla söz konusu Genel Yazı uyarınca SGK Müdürlüğü malulen emeklilik başvurusu yapan kişiye işlem sonucuyla ilgili olarak sadece yazı göndermekte, yazı ekinde sağlık kurulu kararı veya raporu göndermemektedir. Kişinin talep etmesi halinde kendisine;

▪ SGK Kurum Sağlık Kurulu ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu Raporuna esas teşkil eden hastane sağlık kurulu raporlarının bir örneğini,

▪ SGK Kurum Sağlık Kurulu ve Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu Raporunun hekim bilgileri gizlenmiş bir örneğini,

vermektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.