Memurlar ve Hak Sahipleri SGK İle İlgili Davaları Hangi Mahkemede Açabilir ?

Memurlar ve Hak Sahipleri SGK İle İlgili Davaları Hangi Mahkemede Açabilir ?
29 Nisan 2023 16:40

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Uyuşmazlıkların çözüm yeri” başlıklı 101 inci maddesinde; “Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.” hükmü yer almaktadır.

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun “Görev” başlıklı 5 inci maddesinde de; idari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu veya Türkiye İş Kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklara iş mahkemelerinin bakacağı belirtilmiştir.

Dolayısıyla çok az istisna hariç SGK’nın işlem ve uygulamaları konusundaki davaların iş mahkemesinde açılması gerekmektedir. (Bkz. SGK’nın Hangi İşlemine Karşı Hangi Mahkemeye Gidilir ?)

5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına ise 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında çalışması/iştirakçiliği bulunanlar girmektedir. Bu nedenle 1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete başlamış olan kişiler ile ölümü halinde bunların hak sahiplerinin, 5434 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde kendileriyle ilgili olarak SGK tarafından yapılan işlemlerle ilgili davaları iş mahkemesinde değil, idare mahkemesinde açmaları gerekmektedir.

İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur (4/c kapsamında sigortalı) olanlar ile bunların ölümü halinde hak sahiplerinin SGK işlem ve uygulamalarına karşı açacakları davaları ise iş mahkemesinde açmaları gerekmektedir. Aynı şekilde 1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyeti olsa bile, 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalı hizmetlerle ilgili olarak açılacak davaların da yine iş mahkemesinde açılması gerekmektedir. 10 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarında da bu konuya yer verilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. BarışK dedi ki:

    Aşağıdaki durumla ilgili nasıl bir dilekçe vermeliyim ve işci mahkemesinde nasıl bir dava açmalıyım.?Bilgilendirirseniz sevinirim.

    04.12.2006 ile 30.06.2008 tarihlerine ait 4a işçi primlerimin aktif 4b statüsüne aktarımı, İstanbul Bağcılar şube tarafından 4b statümün yer aldığı Antalya Muratpaşaya EYT emekliliğim sonuçlandırılması öncesinde yapılmamıştır.

    Çakışma nedeniyle iptal edilen 4-a işçi primlerinin 4-bye aktarılmasını talep etmeteyim.

    Aynı nedenle, 2010 yılı 8.ay ile 2011 yılı 2.ay arası 4a primlerim çakışma nedeniyle iptal edilmiş fakat aktif 4b statüsüne işçi primlerim ve günlerim aktarılmamıştır.

    Bağcılar ve Muratpaşa şubeilk dönemin aktarımının yapılmadığını kabul etmekte ancak işlemin kimin tarafından yapılacağı konusunda itilafa düşmektedir.

    Prim ve gün aktarımlarımın yapılarak emeklilik şartlarımın 20.03.2023 başvuru tarihi itibari ile düzeltilmesini talep etmekteyim.

    Şubat 2024 tarihi itibari ile hatalı uygulama nedeniyla çıkan eksik primleri askerlik borçlanması yaparak emekli olabildim.