SGK’nın Hangi İşlemine Karşı Hangi Mahkemeye Gidilir ?

SGK’nın Hangi İşlemine Karşı Hangi Mahkemeye Gidilir ?
16 Mayıs 2019 03:51

Normalde tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işlem ve uygulamalarına karşı idari yargıya gidilmesi yani idare mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin konularda da vergi mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun iş ve işlemlerine karşı Kuruma itirazda bulunma dışında ikinci seçenek mahkemede dava açmaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu bir kamu kurumu olmasına karşılık üç istisna dışında Kurumun işlem ve uygulamalarıyla ilgili olarak idare mahkemesi dışındaki mahkemelerde dava açılması gerekir.

Kurumun hangi işlem ve uygulamasına karşılık hangi mahkemede dava açılması gerektiği aşağıda belirtilmiştir.

İdare Mahkemesinde Dava Açılması Gereken İstisnai Durumlar

1- Kurum tarafından 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine istinaden uygulanacak idari para cezalarıyla ilgili olarak,

2- Kurum personelinin Kurum tarafından haklarında yapılan işlemlerle ilgili olarak,

3- 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5 inci maddesi gereğince; 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına giren konulardaki uyuşmazlıklarla ilgili olarak (1 Ekim 2008 tarihinden önce Emekli Sandığı kapsamında iştirakçi olanlarla ilgili 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu hükümleri kapsamında yapılan işlemlerle ilgili olarak),

idare mahkemesinde dava açılması gerekir.

Bunun dışında SGK tarafından yapılan hiçbir işlem ve uygulamayla ilgili olarak idare mahkemesine başvurulamaz.

İş Mahkemesinde Dava Açılması Gereken Durumlar

5510 sayılı Kanunun “Uyuşmazlıkların çözüm yeri” başlıklı 101 inci maddesinde aynen “Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.” hükmü yer almaktadır. Bu kanunda aksine hüküm bulunan tek konu ise yukarıda belirttiğimiz gibi 102 nci maddeye istinaden uygulanan idari para cezalarıdır.

Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin olarak Kurum tarafından yapılan tüm iş ve işlemlere karşı İş Mahkemesinde dava açılması gerekir. Dava açılmadan önce Kuruma itiraz da bulunulabilecek bir konuysa önce itirazda bulunulabilir. Kurumun işverenler, işyerleri, sigortalılar, iş kazası ve meslek hastalığı, rapor parası, emekliler, hak sahipleri, genel sağlık sigortasından yararlananlarla ilgili tüm işlem ve uygulamaları 5510 sayılı Kanun kapsamına girdiğinden bu konularla ilgili uyuşmazlıklarda İş Mahkemesinde dava açılması gerekir. İş Mahkemesi olmayan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere o yerdeki asliye hukuk mahkemeleri bakar.

Hatta en çok tereddüt edilen konulardan biri SGK tarafından gönderilen ödeme emirleri olup, Uyuşmazlık Mahkemesi kararlarına göre SGK tarafından gönderilen prim borçları ve idari para cezalarına ilişkin olanlar da dahil ödeme emirlerinin iptali için dahi adli yargıda yani İş Mahkemesinde dava açılması gerekir. Örneğin; idari para cezasının tebliği üzerine cezanın iptali için idare mahkemesinde dava açılması gerekirken, idari para cezasının süresinde ödenmemesi halinde icraya intikal etmesi nedeniyle gönderilen ve borcun belirtilen sürede ödenmesi ya da mal bildiriminde bulunulması uyarısını içeren ödeme emrine karşı ise iş mahkemesinde dava açılması gerekir.

Asliye Hukuk Mahkemesinde Dava Açılması Gereken Durumlar

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sağlık hizmet sunucuları arasından yapılan sözleşme veya protokollerle ilgili olarak SGK tarafından uygulanan ceza ve yaptırımlar sosyal güvenlik hukuku düzenlemeleriyle ilgili olmayıp haksız fiil ve protokol – sözleşme hükümlerine aykırı işlemler kapsamına girdiğinden, Kurumun bu konudaki işlem ve uygulamalarına karşı Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılması gerekir.

Danıştay’da Dava Açılması Gereken Durumlar

2575 sayılı Danıştay Kanununun 24 üncü uyarınca; bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere karşı ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da dava açılması gerektiğinden; SGK tarafından yayımlanan yönetmelik, tebliğ, genelge ve genel yazılara karşı Danıştay’da dava açılması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kamil civan dedi ki:

    bağkur girişi iiçin 1997 yılında başvuru yaptıp 1997 yılında evrakları tamamladım meslek kuruluşu ve vergi dairesine bağkur giriş bildirgesini onaylatıp bağkura verdim ve beni 29/07/1990 senesinden bağkurlu sayıp geriye dönük borçlandırıp 7 yıllık borcu aldı o günden bugüne kadar 29/07/2019 senesine kadar bağkur primini ödedim emekli olurken senin girişin yanlış olmuş meslek odası girişin 23/10/1990 olarak görünüyor diyerek bağkur girişimi 23/101990 olarak geriyeçekip üç aylık 30 tl primimi geri yatırdılar ben ilk girişim 29/071990 olarak geri alabilirmiyim bununla ilgili 2014 yılıdan meclis yasası var

    1. Admin dedi ki:

      Meslek odasından alacağınız yazı ve meslek odası kaydınızın yapıldığı defter sayfasının fotokopisi ile SGK Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verebilirsiniz, müdürlük kabul etmezse İş Mahkemesinde dava açmanız veya emeklilik hakkınızı doğana kadar prim ödemeniz gerekir.

      1. Yîlmaz çetin dedi ki:

        Ben eyt kapsamında 03.04.2023 tarıhınde emeklı olmak ıcın dılekcemı verdım ..15.09.2023 tarıh ıtıbarı ıle hala emeklı olmadım avans talep dılekcesını verdım
        Durumumu ögrenmek ıcın ızmır konak sgk ya gıttım hıc bır acıklayıcı bılgılendırme veya ıslemlerın olumlu olumsuz bırsey söylemıyorlar sadece ıslem devam edıyor deyıp gönderıyorlar..
        Sormak ıstedıgım soru şu bu bekleyısımden dolayı konak sgk mahkemeye verme hakkìm varmı veya nasıl bır yol ızlemelıyım cok magdur edıldım

    2. Mustafa sert dedi ki:

      Merhaba. Babamin felc gecirmesinden dolayi malulen emekli ettik. Emeklilige basvuru tarihimiz 9 ocak 2020 ama sgk bizden tahsis talep belgesini kasim 2020 de istedi ve maasin malulluk tarihinden itibaren baslamasi gerekirken belge verilis tarihinden itibaren baslayacagi soylendi. Bizden daha once tahsis talep belgesini istemedikleri gibi birde dalga gecer gibi basvirunuzda verseydiniz belgenizi birikmis olurdu alirdiniz dediler. Ne yapmayaliyim acil yardim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Önce SGK’dan başvuru tarihi esas alınarak malullük aylığının başlatılması, dolayısıyla geriye dönük toplu maaş ödenmesi için yazılı talepte bulunmanız gerekir. SGK büyük ihtimalle talebinizi reddeder. Bu red kararına karşı İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Ancak bundan önce SGK’nın emeklilik işlemleriyle ilgili 2018/38 sayılı Genelgesinin “4. Malullük Aylığının Başlangıcı” başlıklı bölümüne bakmanızda fayda var. Genelgeye Kurumun internet sitesindeki Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

        1. Necmi Korkmaz dedi ki:

          Merhaba polis memurunu emeklisiyim 2200 ek gösterge yüksek öğrenim mezunuyum 1 /2 derece ve kademe yeni verilen 3600 ek gösterge emniyet hizmetleri sınıfına f bendindeki şartları uygunum 3600 verilmesi gerekirken ek gösterge 3000 verildi Ne yapmam gerekir

        2. Abdullah Nadir İNAL dedi ki:

          SGK nın kanser ilaçları, engelli malzemeleri, gözlük cam ve çerçeve için ödediği paralar az olduğundan ( düşünsenize 1000 ₺ gözlük çerçevesi için 37₺ ödüyor) bunların artırılması için mahkemeye gidebilir miyiz??? Saygılarımla selamlıyorum

        3. Nuray dedi ki:

          Merhaba ben 2009 senesinde babamdan malûl aylığına baglandım, sağlık sorunlarım sebebi yüzünden çalışamıyorum, yaşım 41 evim kira ve ekonomik şartlar yüzünden geçinemez hale geldim ,babamın maaşının tamamı nı talep etmek için sgk ya dava acabilirmiyim,bilgilendirirseniz çok memnun olurum,saygılar.

        4. Tuncay inci dedi ki:

          Emeklilik Başvurusu yaptıktan sonra bağkur borcum çıktı. Borcumu ödedim ilk başvurum ve birikmiş maaşlarım yanar mı ?
          Emeklilik Başvurusu yaptıktan 6 ay sonra bağkur borcum çıktı, bağkur borcumu ödedim.
          ilk başvurum ve birikmiş maaşlarım yanar mı ?

          06.03.2023 tarihinde E-devlet üzerinden emeklilik başvurusu yaptım. Sigorta girişim 15.05.1992 yaşım 50
          SGK pirim sayım 6903 gün.. üzerime 2016 tarihinden itibaren vergi levhası vardı. Emeklilik Başvurusu yaptıktan sonra,Bağkura borç sormak için gittiğimde geçmişte bir yerlerde sigortalı çalıştığım için e-devlet sisteminde ve BAĞKUR da borç çıkmadı.. Emeklilik süreci uzayınca defalarca tekrar tekrar BAĞKUR durumumu öğrenmek için gittiğimde geçmiş dönemler içinde sgk ‘nın ödenmediği 23 ay lık bir dilim olduğu ve sisteme 11.08.2023 tarihi itibariyle geriye dönük 56.000 TL lik BAĞKUR borcunuz var dediler.. Tarafıma geç bildirim yapıldığı vede E Devlet kurumundan borç çıkmadığı içinde bu borcu yapılandırma yapamadan indirim olmadan peşin ödedim..
          BAĞKUR borcunu peşin ödedim pirim günüm 7534 gün olarak E Devlet de gözüktü..
          Bu zamanda aradan 7 ay bir süre geçti. Şişli BAĞKUR daki Dosyama bakan memur izinde olduğu için bağkur borcumun tamamı peşin ödendiği halde dosya masalarda bekledi.
          #EYT den yaptığım 6 Mart 2023 tarihli başvurunun geçersiz olduğu ve biriken maaş alacaklarım bayram ikramiyeleri verilmeyecekmiş?
          Şimdi Kurum benden yeniden emekllilik başvurusunu tekrar yapmamı istiyor…
          Devlet kurumundan kaynaklanan bu ihmal ve geçikmenin bedelini ben vatandaş olarak tek taraflı neden karşılıyorum..
          Biriken emekli maaşını nasıl kurtarabiliriz..
          İş Mahkemelerine başvuru yapsam yargı yolu açıkmıdır..

          Saygılarımla..

          Tuncay inci..

          1. emre dedi ki:

            aynı durum bendede var ne yaptınız hallede bildinizmi

      2. Nuray dedi ki:

        Merhaba ben 2009 senesinde babamdan malûl aylığına baglandım, sağlık sorunlarım sebebi yüzünden çalışamıyorum, yaşım 41 evim kira ve ekonomik şartlar yüzünden geçinemez hale geldim ,babamın maaşının tamamı nı talep etmek için sgk ya dava acabilirmiyim,bilgilendirirseniz çok memnun olurum,saygılar.

    3. Ekrem sakin dedi ki:

      2023 6nisan da emeklililk için basvur dediler.5 ay sonra mesaj gonderdiler 180 gün eksiğin var dediler fazla ödeme yapmışsın dediler 31000tl iade ettiler.180 gün ödedikten sonra 30ocak 2024te tekrar emeklilik dilekçesi verdim..busefer de 19000tl bağkur borcun var dediler 1saatcsonra 4088tlnalaklisinbpardon dediler.simdide 2011 ve 2015 arası sgk pirimimi emekli pirimi olarak odemisler işin içinden cikamiyorlar ve ben hala emekli olamadim

  2. Ali dedi ki:

    Ilk ise girişim 1989 dolayısıyla ilk sgk li olduğum zaman emeklilik süresi 25 yıl prim günü 5500 olarak hala devlette görünmektedir. Şimdi 7500 gunum oldu.Burada sorum şudur. Sgk su ana kadar yatirdigim primleri neden 5500 e değilde 7500 güne bölüyor. Zaten yaş süresini uzatarak beni bir nevi cezalandırdı bu yetmedi örneğin 600.000 tl prim yatırdığını düşünelim. Bu rakamın 5500 güne bölünmesiyle 7500 güne bölünmesi sonucu çok farklı. Burada adil olan 600.000 tl primin 5500 güne bölünmesi degilmidir. Çünkü 5500 günde ben prim günümü tamamlamış durumdayım Teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Bölünmeyi de nereden çıkarıyorsunuz, SSK kapsamında emekli olanların maaşlarını nasıl hesaplandığı İşçilerin Emekli Aylığı Miktarının Belirlenmesi başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. Atilla Aydın dedi ki:

        540gün Askerlik borclanmasi yaptım.Askerde olduğum yıllar asgari ve azami sgk tavani değişiklik gösterdiği için 3ayri borçlanma birer hafta ara ile yaptım.Terhisten geriye doğru 200gun asgari tutarin 4kati, sonraki 210gun için asgari tutarin 3.kati, son 130gun için asgari tutarin 1.61kati dönemlerin tamamını tavandan ödedim,sistemde doğru bir şekilde yansıdı, ancak 2ay sonra sistem güncellemesi yapıldığında bütün primlerim asgari tutarin 1.61kati olarak güncellendi.Bu sebepden ötürü ilerde bağlanacak emekli aylığım 500tl düştü, dilekçe ile cimer ile şahsen kuruma ve sayısız e.mail attım kuruma duzeltiremedim dönüşte olmuyor.KUrumu mahkemeye vereceğim ancak hangi mahkemeye vereceğimi bilemiyorum. Yardımınızı bekliyorum.

  3. Ali dedi ki:

    2004 yılında kapanış dilekçesi vererek sonlandırdığımız inşaatımız vardı. SGK ‘daki memurun söylediğine göre kapanış görevli memur tarafından o zaman yapılmadığı için bize eksik prim borcu altında borç geldi ayrıca 5 katı da faiz. Borca itiraz ettik, dava açmayı düşünüyoruz. İlçede İş Mahkemesi yok, Asliye Hukuk Mah.’ne mi dava açmalıyız?

    1. Admin dedi ki:

      7036 sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanununun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında; “İş mahkemesi kurulmamış olan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince, bu Kanundaki usul ve esaslara göre bakılır.” hükmü yer aldığından belirttiğiniz gibi davayı asliye hukuk mahkemesinde açmanız gerekir. Öte yandan SGK Müdürlüğü çıkan eksik işçiliği inşaatın bittiği veya en son işçilik bildirdiğiniz aya maletmiştir ve o aydan bu güne kadar prim borcuna faiz işletilmiş, o nedenle de borç kabarmıştır.

  4. Ali dedi ki:

    Çok teşekkür ederiz. Zaman aşımı gerekçesiyle davayı kazanmak mümkün mü?

    1. Admin dedi ki:

      Diğer prim borçlarında olduğu gibi asgari işçilikten doğan prim borcu da 10 yıllık zamanaşımına tabi, ödemek istemezseniz Kurum sizden zorla alamaz, ancak borcu ödemediğiniz sürece ilişiksizlik belgesi de vermez, dolayısıyla belediyeden iskan ruhsatı alamazsınız. SGK eğer siz fark işçiliği ödemediğiniz için müfettiş incelemesine gönderirse zaten zaman aşımı sıfırdan başlar. (Bkz. Fark (Eksik) İşçilikten Doğan Prim Borcunun Zamanaşımı Ne Zaman İşlemeye Başlar başlıklı yazı) Dava isterseniz açın, ama idare mahkemesinde değil iş mahkemesinde açmanız gerekir.

      1. Gökşen dedi ki:

        Babamda 1 yıldır aldığım yetim maaşım çalıştığım gerekçesiyle kesildi. Sgk bana dava açtı şuan icralık 1 yıl aldığım maaşı geri istiyor. Ben sigorta pirimlerimi incelediğimde daha önce çalıştığım yerin beni sigortalı gösterdiğini gördüm. Firma yanlışlık olmuş dedi . Ben firma sahibine gittim ve beni mağdur ettiğini söyledim. Firma sahibi de durumu anlatan dilekçeyi kendilerinin kusurlu olduklarını, çalışmadığım halde beni sigortalı gösterdiklerini kuruma iletti. Ama bu hiç birşeyi değiştirmediği gibi ödenen primleri de sildiler. Beni 2 taraftanda mağdur ettiler. Hakettiğim maaşımı sildiler beni borçlandırdılar. Lütfen bir yol gösterin hakkımı nasıl ararım.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Çalışmadığınız sürelerde sizi sigortalı olarak SGK’ya bildiren işyerinin söz konusu bildirimlerle ilgili olarak SGK’ya iptal prim belgesi vermesi gerekir. Eğer SGK iptal etmez ve yine ödediği aylıkları geri alırsa yapacak bir şey yok, isterseniz Kurum işlemine karşı İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, ancak sonucu ne olur bilemeyiz.

  5. CEM ÇİÇEK anralya dedi ki:

    2004 2009 yılları arasında mutfak şefliği yaptım iş mahkemesi ne actigim davayı 2017 senesinde kazandim beni 5 yıl asgari ücretten gosterdiler sgkya nasıl dava açabilirim sonuçu ne olurteşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Eğer ücretleriniz mahkeme tarafından belirlendiyse, mahkeme ilamını gerekçe göstererek SGK’ya geçmişe dönük sigorta primine esas kazançlarınızın düzeltilmesi için bir dilekçe verin, eğer SGK talebinizi reddederse bu red kararına istinaden iş mahkemesinde dava açabilirsiniz, Kurum dilekçenize istinaden düzeltirse davaya gerek kalmaz.

  6. Mehmet dedi ki:

    Merhaba 29.11.1970 doğumluyum 1984 yilinda MEB agac isleri fabrikasinda cirak olarak ise basladim calistigim fabrika 1986 yilinda 117 gun 1987 yilinda 125 gun uzun vade sigortami yatirmis bu e devlet sisteminda de uzun vade sigorta olarak gorunuyor yani ise giris tarihim bu duruma gore 1986 yli 2016 yilinda ssk ya dilekce verdim ne zaman emekli olurum diye resmi yazi olarak cevap geldi 29.11.2019 yilinda emekliligıniz haktir diye buna istinaden dilekcemi verdim ama ise cirak girilmis 1986 ve 87 yili primlerimin silinmesi diye yazi yazilmis ben bu duruma gore emekli olamiyacakmiyim olmaz ise bu duruma itiraz veya mahkemeye verme hakkim olurmu yillardir bu umutla beklenirken ssk benim giris tarihimi iptal edebilirmi ederse ne yapmaliyim lutfen beni aydinlatin simdodem tesekkur eder basarilar dilerim

    1. Admin dedi ki:

      Çıraklar uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmadığından, bu nedenle adınıza yapılan uzun vadeli sigorta bildirimleriniz iptal ediliyordur. Bu konuda İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, ancak sonucu ne olur bilemeyiz. Çıraklıktan sonraki ilk normal sigortalılığınız başlangıç olarak esas alınır ve buna göre şartları tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

  7. Faik Oymak dedi ki:

    İşe giriş tarihim 17/03/1973
    01/03/1999 tarihinde SSK fan emekli oldum.
    Prim ödeme gün sayısı: 9307
    Göstergem: 14925
    ABO: %67,5 olarak uygulanmış.
    Halbuki kanaatime göre %77,5 olması gerekiyor.
    SGK na yazılı müraacatımda sonuç alamadım.
    Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

    İyi dileklerimle,

  8. KENAN dedi ki:

    Merhaba, eşim 1984 yılında 3 aylık bir halı dokuma fabrikasında çalıştı. Sigrota işe giriş bildirgesi sgk’ya yapılmış, fakat prim ödemesi yapmamış. Eşim şuan yaştan dolayı emekli oluyordu. İş yeri ödeme yapılmadığı için emeklilik yaşı şuan 58 olarak gösteriliyor. Şuan dava açılsa hem SGK’ya hemde işverene Hizmet tespiti davası olarak mı yoksa İşlem iptali olarak mı açılması gerekiyor? Rica etsem bilgi verebilir misiniz?

    1. Admin dedi ki:

      Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber başlıklı yazıda açıklanmış olup, eşinizin söz konusu işe giriş bildirgesinin verildiği işyerinde en azından bir gün de olsa çalıştığının tespiti için hizmet tespit davası açması, dava açarken de hem SGK’yı hem de o işyerinin sahibini (işvereni) davalı göstermesi gerekir.

  9. Levent dedi ki:

    Merhaba , Şubat 1990 SSK girişliyim. SGK nın resmî sitesinden nezmn emekli olabilirim sayfasından uzun zamandır takip ediyorum ve 18 Ocak 2020 tarihinde emekli olacağım göründüğünden bu tarihte başvurdum. Başvuru için SGK ya gittiğimde 18 Ocak 2019 da emekli olabilirdiniz dendi. Kanunda 1990 girişli olanların 1989 tarihine çekildini söylediler. 1 yıllık kaybımı alabilmem için ne yapmam gerekir. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Normalde başvurunuzu takip eden aybaşından geçerli olmak üzere yaşlılık aylığı bağlanır. SGK Müdürlüğüne Kurumun sitesinde yer alan yanlış yönlendirmeden dolayı 2019 Ocak yerine 2020 Ocak ayında başvuru yaptığınız, aylığın 2019 Ocaktan geçerli olmak üzere bağlanmasını talep ettiğinizi belirtir bir dilekçe verin, büyük ihtimalle reddedilir. Bu reddin ardından İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir, tabii sonucu ne olur bilemeyiz.

  10. ali dedi ki:

    iş mahkemesine giderek sgk ya tesbit davası açaçaksınız

  11. Mehmet nuri dedi ki:

    4b den ödediğim2008 ve 2012 tarihte taksitlendirdık ve ödediğim1090 günü bana410 gününü yazilmiş ben emekli olamadım2012 den sonra bana3.5 yıl 4a ödeyın emekliliği 4a dandan emekli olursun dedi memurlar 4b den ödediğim günlerimi almak istiyorum yatırdığım o günlerın parasını almadım o hesapta duruyor680 günüm için 5400 tl olarak alacaklı olarak duruyor ben hangi mahkemeye baş vurabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Bahsettiğiniz konuyla ilgili olarak iş mahkemesine başvurmanız gerekir, ancak Kanuna göre ödenmiş primin bir kısmını geri alma imkanı yok, bu nedenle mahkemeye başvurmanız işe yaramayabilir. (Bkz. SGK Ödenmiş Primleri Hangi Hallerde İade Eder ? )

  12. selma bergeç dedi ki:

    merhabalar. öncelikle bu faydalı site için ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. ben eşimle 10 sene önce ayrıldım ayrıldıktan sonra başka bir evlilik gerçekleştirdim ancak bu evliliğimde yürümedi ve ayrıldık. daha sonra ölen babamın maaşının bağlanması için SGK ya başvurdum ve babamın maaşını almaya başladım bu süreçte ilk eşim ile müşterek çocuğumuz sebebiyle görüşmelerimiz devam ediyordu. bir süre sonra tekrar birlikte olabileceğimizi düşünerek birlikte psikotrepiye gittk. ancak hiçbir zaman aynı evde yaşama gibi bir durumumuz olmadı. bu durumlar gerçekleştikten çok sonra SGK tarafından muvazaalı boşanma ve babamın maaşını almam sebebiyle idare tarafından bu paranın geri ödenmesi ve ceza için tarafıma ödeme emri gönderildi. itiraz ettim ancak dava açmam gerektiği söylendi. bu durumda hangi mahkemede hangi davayı açmam gerekiyor ve yetkili mahkeme bulunduğum yer mahkemesi mi yoksa SGK merkezi olan Ankara da mı dava açmam gerekiyor acaba?

    1. Admin dedi ki:

      SGK boşandığınız eşinizle birlikte yaşadığınızı yani muvazaalı boşanma yaptığınızı tespit etmiş veya buna karar vermiş ve bu nedenle de size ödemiş olduğu ölüm aylığını yersiz ödeme kapsamında sizden geri ödemenizi istemiş. Davayı resmi ikametinizin bulunduğu yerdeki iş mahkemesinde, iş mahkemesi yoksa onun yerine bakan asliye hukuk mahkemesinde açabilirsiniz. Ankara’da açmanız şart değil.
      Davayı, eski eşinizle muvazaalı boşanma yapmadığınız, gerçekten boşandığınız, bir arada yaşamadığınız dolayısıyla size ödenmiş olan ölüm aylıklarının yersiz ödeme kapsamına girmediği, bu nedenle de SGK’ya borcunuzun olmadığı gibi gerekçelerle açabilirsiniz.

  13. Mehmet Tunç dedi ki:

    Merhaba 1995-1997 yillarında çalıştığım iş yerinin Sigorta ödemelerinin karşısında Şüpheli iptal yazmakta. Bu durumu düzeltmek için neler yapmalıyım. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      SGK müdürlüğü ile görüşün, belki siz görüşmeden sizinle görüşülüp bu sigortalılıklarınızın gerçek çalışmaya dayanıp dayanmadığı yönünde ifadeniz de alınabilir.

  14. TOLGA ÖZDEMİR dedi ki:

    %97 oranlı 02.08.2017 tarihli ve 2 yıl süreli engelli raporu aldım. Bu rapor hazine ve maliye bakanlığından “2 yıl sonra kontrol kaydı ile” şerhi düşülerek yine %97 olarak onaylandı.
    İlk sigortalılık tarihim 01.09.2001 ve toplam 5793 gün prim ödemem mevcut. İlgili rapor sonucunda engelli statüsünden emekli olmaya hak kazandım ve SGK tarafından 01.12.2017 tarihinde aylık bağlandı.
    Kontrol muayenesini zamanında yapıp 25.06.2019 tarihli yeni rapor aldım. rapor oranım %92 dir. raporum önceki raporumun süresi bitmeden önce Sgk ya ulaştırıldı ve SGK 22.07.2019 tarihinde raporumu Hazine ve Maliye bakanlığına değerlendirilmek üzere gönderdi. Eski raporumun bitiş tarihi olan 02.08.2019 tarihi itibariyle emekli maaşım kesildi.
    Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir idaresi başkanlığı sağlık kurulu değerlendirme sonucu SGK ya 05.02.2020 tarihinde ulaştı. Sağlık kurulu yazısında %92 engellilik oranını % 65’e düşürmüştür.
    SGK maaş kesintisinin kaldırılacağını maaş almaya devam edeceğimi ancak oranda ki bu düşüş sebebiyle hak kaybı oluştuğunu ve Hazine ve Maliye bakanlığı sağlık kurulunun karar sürecinde geçen 7 aylık biriken maaş için toplu ödeme yapılmayacağını hak kaybı oluştuğunu belirtti.
    bu uygulamanın kanuna uygun olmadığını düşünüyorum, hangi mahkemeye dava açmalıyım ve zamanaşımı ne dir?
    teşekkürler saygılar,

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. 5510 sayılı Kanununun 101 inci maddesinde iş mahkemesine dava açmak için herhangi bir süre belirtilmemiştir.

  15. Cevdet dedi ki:

    Slm kardeşim 15/03/1970 doğumluyum ilk kez 15/9/1992 uzm çvş olarak 9 YIL 4050 GUN çaliştim 2Yıl3ay fili hizmet 5434 nolu kanuna göre verilmiş diye belgem var bagkur girişim 01/11/ 2001 burda 2489 gun var sgkbaşlangıcım06/05/2013 burda6 yıl6 ayım var aktıfim ben nezaman emekli olurum hizmet birleştırmesi yaptım askerligi 26/03/1990 tarıhınde ilk sevkım 18 yaptım benim fili hızmet yaştan duşulecekmi bu konuda bana yadımcı olumusunuz rica ediyom saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Sigorta başlangıcınızı 24.05.1991 öncesine çekmeye yetecek kadar askerlik borçlanması yaparsanız SSK şartlarında 52 yaş – 5.525 günle, borçlanma yapmazsanız 53 yaş – 5.600 günle emekli olabilirsiniz.

  16. Cevdet dedi ki:

    5434 nolu kanunun 205 geçiçi madesi yaştan düşer diyor sız bana shk gözu ile bakıyorsunuz hesap dogru ama sgk için hesap lutfen birdaha inceleyin

    1. Admin dedi ki:

      O kadar çok soru geliyor ki herhangi bir soru için vakit ayırıp hesaplama imkanımız olmuyor maalesef, ancak fiili hizmet süresi uygulamasında yaş haddinden de indirim yapılıyor.

  17. Kemal dedi ki:

    Merhaba
    E devlet sigorta dökümünde ise giriş tarihim 02/07/1999 . Bu giris meb e bağlı okul gereçleri atölyesinde 1 ay calistim (normal işçi statusunde) sonra 4 yıl üniversite sonra 2003 te ise girişim oldu.
    Hizmet dökümünde 02/07/1999 ise giriş olsada prim yatmadı gözüküyor.direkt 2003 yılından başlıyor.
    Sgk il müdürlüğüne hizmet birleştirme dilekçesi verdim.cevap doğru giriş var fakat prim yok derler.
    Is mahkemesine başvursam birleştirme yapılır mı
    Kurum şu etapta kapalı.fakat meb ankara ders ve gereçlerii merkezine bağlıydı.
    Bilgilerinizi rica ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  18. Serkan Çakıcı dedi ki:

    Malülen emeklilik için başvurdum beni B. UÜ hst sevk ettiler orada durum bildirir sağlık raporu için kurula girdim ve YİNELEYEN DEPRESİF BOZUKLUK ŞİMDİKİ NÖBET PSİKOTİK BELİRTİSİZ AĞIR ŞİDDETLİ DÜZELMEYEN %70 Rapor aldım. Sgk bunu kabul ederim ayrıca diyabet ve hiperkolestrol hastasıyım

    1. Admin dedi ki:

      SGK’nın sevk ettiği hastane sağlık kurulu raporu verdiğine göre SGK büyük ihtimalle kabul eder, ancak raporu işleme almadan önce kendi kurum sağlık kuruluna veya sosyal sigorta yüksek sağlık kuruluna gönderip onay aldıktan sonar raporu işleme koyar büyük ihtimalle.

  19. gökhan çelik dedi ki:

    Merhaba Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Annemin 1986-1989 yılları arasında vergi levhası ve vergi dairesinde kaydı var. o dönemde bağkur’a özellikle gidilip başvuru yapılmıyormuş sanırım yada annemin konu hakkında bilgisi yokmuş .SGK 1993 yılından öncesini kabul etmemiş. Bu konuda yapılabilecek birşey var mı? izlememiz gereken bir yol var mı?Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Vergi mükellefi olup BAĞ-KUR tescili olmayanlarla ilgili olarak zaman zaman çıkarılan kanunlarla bu durumdakilerin Bağ-Kur sigortalılığının başlangıcı için milat belirlendi, belirlenen milattan öncesi için de BAĞ-KUR sigortalılığı kabul edilmiyor. Anneniz de bu kapsamdaysa maalesef yapacak bir şey yok.

  20. Ebubekir dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar.Başından geçen sıkıntılı bir duruma yardımcı olursanız teşekkür ederim.

    Sgk ya hatalı eksik günden ötürü dilekçe verdik.
    Dilekçemiz uzun süre sonuçlanmadı .Sonra ögrendikki ,olayın üzerinden 3 ay geçtiği için denetime sevk etmişler.Ardan 2-3 ay geçti .Defter ve belgeleri istediler.Düzeltme talep ettiğimiz aya bakıp geri vereceklerini ifade ettiler.

    Denetmenler görüştük.Defter beyan sistemine tabi oldugumuzu ,eskisi gibi noter tastiki v.s söz konusu olmadıgını belirttik.İnternetten çıktı alıp imza kaşe yapsak yeterlimi .Ben de bilmiyorum dedi.30-40 dk üstadlarına sordu öyle geldi.Tamam geçerli oluyor dedi.İnternetten çıktı şeklide aldıgımız deftere imza kaşeşini bastı v.s. defter ve belgeleri teslim aldıgına dair TESLİM tutanagı düzenledi.Ve bize verdi.

    Aradan 3 ay kadar geçti.Çıktının hukuki bir geçerliliği olmadıgı için defteri teslim etmedin kabul ediyorum.ve 6 asgari ücret ceza yazdım dedi…..486 nolu tebliğe göre bunu bu şekilde kabul etmemeliydim sen de getirmemeliydin polemiği v.s.

    SONUÇ;ELİMDE TESLİM TUTANAGI VAR VE BANA YAZILAN 15.350 İ.P.C. VAR.
    Mahkemede nası l bir savunma yapabiliriz.Mevzuat çerçevesinde ….

  21. Selin dedi ki:

    Merhaba ben ev hanımı iki çocuk annesi olarak yaziyorum ben Azerbaycan uyruklu vatandastim
    4 5 ay olduku TC cumhuriyet vatandaşı oldum
    Geçen gün e devletden şifre alıp e devlete tesadüf eseri sgk gss pirim borcu karşıma çıktı 3.294 TL benim bu borçtan hiç haberim yoktu tarafıma ne bir arama ne bir SMS gelmedi gelmediği için sanırım faize binmiş benim hiç maddi durum yok eşim işsiz benim bakmakla yükümlü olduğum iki çocuğum var evim kira bu borç sanırım TC cumhuriyet vatandaşı için geçerli bir borç ve ben vatandaş olalı 5 ay olmuş nasıl oluyor da bu beş ayda bukadar bilgim dışı borç oluyor benim bunu oduyecek maddi durum kesinlikle yok evim kira hiç bir desteğim yok hatta maddi durum olmadığı. İçin sosyal yardımlaşma kurumuna kaydımda var 2013 5 aydan buyana işlemiş borç o zaman ben Azerbaycan uyrukluydum hatta oturma iznim bile yoktu hiç calismadim bile ne yapmalıyım size

    1. Admin dedi ki:

      Maddi durumunuz iyi olmadığına göre önce gelir testi için bulunduğunuz yerdeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurun, gelir testi sonuçlandıktan sonra SGK Müdürlüğüne başvurun, ardından GSS borcunuzun silinmesi için SGK’ya başvurun.

  22. Samet dedi ki:

    Merhaba. 1969 doğumluyum. Benim sigorta giriş tarihim 1989/5 idi. Bu tarihe göre emeklilik hesabımı yapmıştım. Sigortaya gün toplama işlemi yaptırdığımda da bu tarihi esas alınmıştı. 51 yaş, 25 yıl emeklilik süremi, 5450 günümü doldurduktan sonra emeklilik başvurusunda bulundum. Emeklilik başvurumu yaptıktan sonra 1983 yılından sigorta girişimin olduğu tespit edildi. 1983 yılı esas alındığında 51 yaşında emekli olmam gerekti. 3 sene önce tüm şartları taşıyordum. 3 yıllık geriye dönük emeklilik maaşı alabilmem için dava açabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Birincisi Kanuna göre emekli aylığı başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar. İkincisi sigortanızın 1983 yılında başladığınız sizin bilmeniz ve başvuruyu buna göre yapmanız gerekirdi. Ancak sigorta başlangıcınızın 1989/5 olduğu bilgisini SGK’nın size verdiğini ve başvuruyu bu nedenle geç yaptığınızı ispatlayabilirseniz, ve söz konusu 3 yıllık sürede herhangi bir işyerinde de çalışmadıysanız, yani böyle istisnai bir durum varsa dava açıp geriye dönük üç yıllık maaşı alma şansınız olabilir. İsterseniz yine de dava açıp şansınızı deneyin, sonuçta taktir mahkemenin.

  23. Ali Duran dedi ki:

    Ben 2019 mart ayında sgk ya gelip yurt dışı borçlanma yapmayı sordum. Şartımın sağlandığını belgeyi getirip ücreti yatırırsanız emekli olursunuz dediler. Sudanda işlerim olduğundan gidip belgeyi aldım fakat sudanda ihtilal olduğundan can ve mal güvenliğimiz yoktu, ancak kasım 2019 da bölgeyi alıp geldim. SGK temmuzda bu hak bitti dedi emekli olamazsın diye cevap verdiler. Hangi mahkemeye başvurmalıyım?

    1. Admin dedi ki:

      1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yurtdışı borçlanması şartları değişti, daha önce borçlanmayı yapsaydınız belki SSK kapsamında emekli olacaktınız, şimdi ise BAĞ-KUR şartlarına tabi olacağınız için borçlanacağınız süre emekliliğinize yetmiyor olabilir. Başvurmanız gereken mahkeme İş Mahkemesi. Ancak Kanundan kaynaklanan bir durum, mahkemeyi kazanabilir misiniz, hangi gerekçeyle dava açacaksınız onu bilemeyiz. (Bkz. Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı)

  24. Bülent dedi ki:

    merhaba 03.07.2000 yılında polis olarak göreve başladım daha onceden herhangi bir sigortan yoktu emeklilik tarihim 2031 olarak görünüyordu daha sonra askerlik borçlanması yaptım ve emeklilik tarihim 2025 olarak değişti ancak 26.04.2020 tarihinde emniyet genel müdürlüğü ve SGK yaptığı görüşme sonrası benim 1999 yolundan önce herhangi bir sigorta girişim olmadığı için benim askerlik borçlanmasını saymadı ve tekrar benim emeklilik tarihimi 19.10.2031 olarak değiştirdi yanı bana vermiş olduğu hakkı geri aldı bununla ilgili kime ve nereye dava açabilirim ve sizce ne sonuç elde edebilirim

    1. Admin dedi ki:

      Bu SGK ile ilgili bir durum, emeklilik yaşınızı Emniyet Genel Müdürlüğü değil SGK belirler, Emniyet Genel Müdürlüğü de muhtemelen SGK’ya sorarak bu tarihi değiştirmiştir. Bu durumda İş mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bunun için SGK’dan bilgi edinme kapsamında hangi tarihte emekli olabileceğinizi, askerlik borçlanması ile emeklilik tarihinizi öne çekip çekemeyeceğinizi sorup, SGK’nın yazısı üzerine dava açabilirsiniz.
      Öte yandan askerliği hangi tarihte yaptığınızı belirtmemişsiniz, eğer Eylül 1999’dan önce yatınızsa askerlik borçlanması ile başlangıcınızı 8 Eylül 1999 öncesine çekebilirsiniz ve emeklilik yaşınız düşer.

      1. polmurat dedi ki:

        Yorumuna cevap verdiğiniz meslektaşımla birebir aynı durumdayım 2025 olan emeklilik tarihi 2031 olarak değişti.Arkadaş biraz eksik yazmış.2008 genelgesi sonrası EGM , 5510/4. maddedeki tereddütleri gidermek ve ileride emeklilik işlemlerinde personelin mağdur olmaması için eylül 99 öncesi askerliğini borçlanıp, eylül 99 sonrası mesleğe başlayanların durumunu açık ifadeyle yazısına sormuş ve SGK’nın cevaben ;Askerlikte geçen süreleri Mayıs 2002 den önce olmak şartıyla ,borcun ne zaman ödendiğine bakılmaksızın 205. maddedeki kademeli yaşa tabi olduğunu açıklayıcı yazı gönderir.Bunun üzerine EGM POl-net sisteminde yıllardır Sgk nın bu cevabına binaen emeklilik yaşlarını hesaplayarak girer ve 10 yıldır durum böyledir.2000 de göreve başladım ,96-97 de askerliğim var ve bir kısmını 2015 de saydırdım.Bu zamana kadar sorun yoktu 2025 emeklilik tarihim görünüyordu.Ne zamanki EGM, 2019 genelgesinde çelişkili iki maddeyi görüp 10 yıl önce sorduğu soruyu Sgk ya tekrar sorup,yazışmalar sonunda bizim tarihleri Nisan ayında 55 yaşa uzatınca neye uğradığımızı şaştık.Siz iş mahkemesi demişsiniz ancak uzmanlar İdare mahkemesini işaret etti bizde yaklaşık 2 ay önce Ankara İdarede davamızı açtık.Danıştaya açan bir grupta var,emekliliği dolmuş olanlar için mağduriyet oluşmaması ve acele karar verilmesi adına ….Davamız sonucunda sonuç sizce ne olur değerli görüşlerinizi almak isterim.Teşekkürler.

        1. Admin dedi ki:

          Sorularınızı sırayla cevaplayacak olursak;
          1- 8 Eylül 1999 tarihinde yayımlanan 4447 sayılı Kanunla diğer sigortalılarda olduğu gibi memurlar için de emeklilikte yaş şartı ve bu tarihten önce sigorta başlangıcı olanlar için kademeli yaş şartı getirildi, Anayasa Mahkemesi kademeli yaş şartına ilişkin düzenlemeyi iptal edince 23 Mayıs 2002 tarihli ve 4759 sayılı Kanunla kademeli yaş şartı yeniden belirlendi, o tarihten beri konuda herhangi bir kanun değişikliği olmadı. Dolayısıyla sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi öncesi olan veya askerlik borçlanması ile sigorta başlangıcı bu tarihten öncesine çekilebilen kişi kademeli yaş şartına tabi olur, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 veya sonrası olan kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için 60 olarak uygulanmaktadır. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilikte-yas-ve-prim-gun-sarti-nasil-belirlenir/ başlıklı yazıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
          2- SGK’nın iş ve işlemlerine, uygulamalarına karşı iş mahkemesinde dava açılması gerektiği için emeklilik talebi SGK tarafından reddedilen kişinin iş mahkemesinde dava açması gerekir. Ancak sizinle kurumunuz arasında anlaşmazlık varsa, örneğin Kurumunuz emeklilik başvurunuzu (dilekçenizi) işleme almıyorsa o zaman Emniyet Genel Müdürlüğünün işlemine veya reddine karşılık idare mahkemesinde dava açılması gerekir.
          3- Bilgi edinme hakkı kapsamında SGK’dan yazıyla hangi tarihte emekli olabileceğinizi sorabilirsiniz, SGK size yazılı cevap verir, bu cevaba istinaden Kurumunuza tekrar başvurmayı deneyebilirsiniz.

          1. polmurat dedi ki:

            Öncelikle cevaplarınızdan ötürü çok teşekkür ederim.Önceki yazımda söylediğim Sgk’nın 2009 da EGM’ye verdiği cevapta zaten 23 Mayıs 2002 tarihli ve 4759 sayılı Kanunla kademeli yaşa tabi olduğumuz cevabını vermişti.Ancak Sgk dava dilekçemizden önce tarihi eskisi gibi 2025 e çekilme talebimizi reddetti.Gerekçe olarakta eski kanun maddelerinden birşeyler yazarak ve 5434 mülga 39. maddeye sokarak 99 öncesi sgk girişi olmayanın askerlik borçlanması geriye çekmez sadece fiili hizmetten sayılır diyerek talebimizi reddetti.Egm de aynı şekilde sgk’nın yazılarını ilgi tutarak talebi reddetti ve 2009 daki yazılı belgede Sgk nın borçlanmalar geriye çeker yazısına göre hareket ettim diyor.Kısacası ortada emeklilik başvurusu(eski emeklilik 2025 tarihi gelmediği için) veya emeklilik tarihini öğrenme gibi bir durum yok.Halihazırda şuan bile bazı arkadaşlara Sgk emeklilik tarihinizi kendi kurumunuz belirler cevabını vermiş.Konu yapılan ve gelecekte büyük bir mağduriyet oluşturacak(2025 yerine 2031 de emekli olma) idari işlemin iptal davası.Bu konu çok araştırıldı ve idare mahkemeleri konusu olduğu çok önceden belirlendi sadece İdare mahkemesi ve danıştay arasında bazı avukatlarda ihtilaf vardı ancak iş mahkemesine açılması gerektiğini ilk defa sizden duydum.Neyse biz bu aşamaları geçtik zaten şuan dava sürecindeyiz savunmalar ve ek savunmalar verildi.Benim bir uzman olarak sizden öğrenmek istediğim askerliğin girişi geri çekip çekmeyeceğine sizinde yorumunuzu görmekti.Sizde açıkça burada belirtiyorsunuz ki, 8 eylül 99 öncesi askerlik borçlanması memurun yaşını geriye çeker ve kademeli yaşa sokar.Dolayısıyla sizinde görüşünüze göre bu dava lehimize sonuçlanması lazım.Çok teşekkür ederim hayırlı çalışmalar dilerim

          2. Admin dedi ki:

            Zaten yukarıdaki yazımızda bu konuyu biz de o şekilde cevapladık; “Ancak sizinle kurumunuz arasında anlaşmazlık varsa, örneğin Kurumunuz emeklilik başvurunuzu (dilekçenizi) işleme almıyorsa o zaman Emniyet Genel Müdürlüğünün işlemine veya reddine karşılık idare mahkemesinde dava açılması gerekir. ”
            Ayrıca konuyla ilgili olarak SGK tarafından bu yıl içerisinde yayımlanan SGK “4/1-(c) Kapsamındaki Sigortalıların Tescil ve Hizmet, Emeklilik ve Ödeme İşlemleri” konulu ve 2020/22 sayılı Genelgeye bakabilirsiniz.

          3. Polmurat dedi ki:

            Dediğiniz genelgeye ve bölüme baktık daha önce, yeni birşey yok eski kanun maddeleri yazılmış 5434-5510 onları biliyoruz zaten… Siz bizim konuyu tam anlamadınız zannedersem. Zaten bu davanın emsali yok, Avukatlar bile çok zor anladı günlerce araştırdı… Bizim için önemli olan 2008 genelgesi… Kısaca konu, Egm nin bu genelge üzerinden 99 sonrası memur olmuş ancak 99 öncesi askerliği olup saydıranların durumunu tereddüte mahal vermeyecek şekilde sorup, Sgk nın askerlikte geçen süreler kademeli yaşa tabi şeklinde net cevabı üzerine yapılan işlemin 10 yıl sonra haksız iptali neticesi, yani kazanılmış hak kapsamındaki idari işlemin iptal davasıdır… Teşekkür ederim vaktinizi aldığım için kusura bakmayın …

  25. Ali dedi ki:

    Kolay gelsin. Nisan 1988 de 4a baslangicim var ve 2011 o zaman ilcemde yeni kurulan ziraat odasina kayit olarak bagkur baslattim. 2016 da ek 5 e donerek bugune kadar kesintisiz primlerimi yatiriyorum. Ancak prim gunu yetersizligi nedeniyle TMO dan aldigim hashas ekimi faturalariyla bagkur baslangicimi 1999 yilina cektim ama hala eksigim var. kasabamda devlet destekli kurulan ve benimde kurucu uyeler arasinda yer aldigim tarimsal kalkinma kooparatifine 2008 2009 ve 2010 yillarina ait süt faturalari ve mustahsilleri acik sekilde elimde mevcut. Ayrica haykooptan da kayit orneklerini aldim. Faturalarla birlikte geriye donuk 4b den borclanmak icin Sgk il mudurlugune basvurdugumda alici bagkur kesintisi yapmadigi icin benim işlemi reddetti.ancak bu kurali iceren süt tebliginde kesintiyle ilgili ureticinin hicbir sorumlulugunun olmadigini, tum sorumlulugun alicada oldugunun bilgisini edindim. Bahse konu yillari borclanabilirsem nisan 2021 de emekli olabilecegim ama aksi takdirde temmuz 2022 ye erteleniyor. Bu bagkur kesintisinin olmamasi ve sgknin fatura tarihlerini geriye dönuk borclanma yapmamasi konulariyla ilgili bir oneriniz varmi? Bazi sayfalarda dava acip kazanan oldugunu okudum. Bende bu konuyu dava acarsam is mahkemesine mi acacam ve kazanma ihtimalim varmi? Tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Tarım Tevkifatına (Kesintisine) İstinaden Bağ-Kur Sigortalılığı başlıklı yazıda kısmen açıklanmıştır. Eğer ilgili birlik ve kuruluşlar belirtiğiniz yıllarda sattığınız ürünler karşılığında sizden tevkifat yapmışlarsa, dava açmanız halinde kazanma şansınız yüksek olur, tevkifat yapılmamışsa da belki yine kazanabilirsiniz, çünkü bu sizin hatanızdan kaynaklanan bir durum değil.

  26. Ufuk dedi ki:

    Sgk gss prim borcu yazıyor her ay gelirim olmamasina rağmen 3000 in üzerinde borcum birikti hangi mahkeme ye basvurmaliyim?

    1. Admin dedi ki:

      Bunun sebebi ve neler yapılabileceği Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı – GSS Borcu Nasıl Sildirilir ? başlıklı yazıda açıklanmış olup, mahkemelik bir durum söz konusu değildir.

  27. Mustafa dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin. Annemin 1995 yılında açılmış vergi kaydı var ancak bağkur kaydı yok. Şuan 4A sgk lı olaraķ çalışmakta bu ara boşluğu ödeyebilmek için mahkemeye gidenler oluyormuş. Bizde mahkemeye başvursak hangi yolları izlememiz gerekir. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Normalde Kanunlara göre vergi kaydı olanlar BAĞ-KUR sigortalısı sayılıyor. Bu gerekçeyle dava açabilirsiniz. Ancak en son genel itibariyle 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanuna konulan bir madde ile vergi mükellefiyeti olduğu halde BAĞ-KUR kaydını (tescilini) yaptırmamış olanların BAĞ-KUR sigortalılığının 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlayacağı hükmü getirildi. Dolayısıyla ortada bir Kanun hükmü var, mahkemeye giderseniz sonuç ne olur bilemeyiz. Nadir de olsa bu yönde dava açıp kazananlar olduğu yönünde zaman zaman haberler çıkıyor, ancak kazananların büyük ihtimalle istisnai durumları var.

      1. Mustafa dedi ki:

        Peki SGK ya başvursak biz sigortalılığı 2008 e çekebilirmiyiz şuanki kaydı 2015 te başladı

        1. Admin dedi ki:

          Eğer annenizin vergi kaydı 1 Ekim 2008’den sonra kesintisiz devam ettiyse, zaman zaman çıkan kanunlar nedeniyle anneniz prim borçlarını ödememiş olduğu için 2015 öncesi BAĞ-KUR sigortalılık süreleri silinmiştir. Eğer böyle bir durum varsa primlerin tamamını ödeyip başlangıcı 1 Ekim 2008 çekebilirsiniz.

  28. Tayadcan Hido Binumt dedi ki:

    18.01.2019/755722 sayılı fiziki dilekçemle “3600 günden yaştan emeklılik” başvurumu Ankara SGK C bloka yaptım,490 gündür kasıtlı cevap vermeyip sümen altı yaparak emekli olma hakkımı aleni SGK gasp ediyor,hangi mahkemeye dava acacağım yoksa danıştaya mı,lütfen objektif bağlayıcı yanıt veriniz.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde SGK işlem ve uygulamalarına karşı iş mahkemesinde dava açılması gerekir. Ancak burada farklı bir durum var, iş mahkemesinde dava açabilmeniz için SGK’nın talebinizi reddetmiş olması gerekir. Siz bu aşamada CİMER veya Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) SGK’yı şikayet edebilirsiniz.

  29. Serkan Çakıcı dedi ki:

    MALULEN EMEKLİLİK başvurma Bursa sgk sağlık kurulu Red verdi Ankara YSK ya itiraz ettim Orasıda RED verdi şimdi ne YAPMALIYIM. %78 ENGELLİ RAPORUM VAR BANA verilen TANI nın karşılığı %70.
    F33,2 Yineleyen depresif bozukluk şimdiki nöbet psikotik belirtisiz ağır şiddetli TEDAVİ İLE İŞLEVSELLİĞİ DÜZELMEYEN

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  30. Bilal dedi ki:

    Selam benim 2002 ssk girişim ve 2006 yılından itibaren 2925 tarım ssk yatırıyorum.2019 yılında bir genelge yayınlanmış.ve bu genelge geriye dönük işliyormuş.yurt dışında 1 yıl kalan kişi tarım ssk dan çıkarılıyormuş.ben 2012 yılında bir yıl yurt dışında kaldım ama kesintisiz sigortamı 2925 den yatırdım. Ve şuanda dahi devlet aylık olarak prim borcumu sisteme yansıtıyor ve ben ödüyorum.(ben ssk yı aradım dedim bana böyle bir bildiri gelmedi , ssk daki memur bana emekli olmak için dilekçe verdiğimde benim dosyamı açıp inceleneceğini ve yurt dışında 1 yıl kalmışsam yurt dışına çıktığım günden itibaren 2925 tarım ssk dan çıkarılacağımı ve yatırdığım primleri iade edeceklerini söyledi .mahkemeye versem nasıl bir sonuç alırım?

  31. Yunuz oyar dedi ki:

    İyi günler.Size bir sorum olacak.Cevaplandırırsanız memnun olurum.ptt de 8ay işci olarak calıştım.İmtihanla memuriyete geçtim.Emekli olduğum da ssk benim 8 aylık ssklı günlerimi kidem tazminatımdan saymadığından 1 sene eksik ödedi.Memuriyette geçen surem 27 sene 9 ay.ssklı yıllarımı saysaydı 28 sene üzerinden kisem tazminatımı alacaktım
    1 senesen az olduğundan dolayı saymadılar

  32. Ferhat dedi ki:

    Merhaba 2005 yılından beri çalıştığım firma 2017 in 7. ayında adres değişikliği yapıyor. İş müfettişi yeni adrese incelemeye gidiyor. adres de firmayı bulamadığı için inceleme başlattı Bizide yanına çağırdı. Müfettişin yanına gittim. Gerekli bütün bilgileri paylaştım. firma da çalıştığımı kanıtladım ancak 2017 yılından 120 gün (firmanın o adrese taşındığı tarih e kadar olan prim silindi) ben hangi mahkemeye başvurmam lazım.
    Sıkıntı İşkur dan aldığım işsizlik maaşını 120 gün silindiği için geri istiyor.

    1. Admin dedi ki:

      Önce o işyerinin bulunduğu SGK Müdürlüğü ile görüşün, sigortalı hizmetlerinizin (prim günlerinizin) silindiği aylarda o işyerinde fiilen (gerçekten) çalıştınızsa, yapılan işleme itiraz edin. Sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  33. Aydın togrul dedi ki:

    1978 dogumluyum 1992 yılında bir firmada 2-3 ay çalıştım sgk da o iş yerinin bana aldıgı sigorta numarası ve işe başlama tarihi görünüyor ancak prim gün sayısı görünmüyor sadece ilk işe başlama tarihi olarak 92 yılı görünüyor o dönemdeki gün sayımı nasıl alabilirim

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri sadece işe girişinizi vermiş, çalışmalarınıza ait dönem bordrolarını SGK’ya vermemiş olabilir veya işyeri vermiş SGK internet ortamına aktarmamış olabilir. T.C. Kimlik Numaranızdan değil de sigorta sicil numaranızdan da sorgulama yapın, eğer hizmetleriniz yine görünmüyorsa, imkanınız varsa eski işyeriyle görüşüp, dönem bordrolarının da verildiğinden emin olduktan sonra SGK’ya şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Aksi halde iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerekir. İşe girişiniz verildiği için 5 yıllık dava açma süresine tabi değildir.

  34. özlem dedi ki:

    hak kazanmış ve almış olduğum işsizlik maaşımın,aradan 5 yıl geçtikten sonra dqha önce çalışmış olduğum işyerinin yatırdığı sgk prim gün saımın iptal olması halinde almış olduğum işsizlik maaşımın işkur tarafında iadesi isteniyor .bunun için nasıl bir yol izlemem gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Eğer daha önce sigortalı olarak gösterildiğiniz işyeri tarafından iptal edilen sigortalı bildirimler gerçek (fiili) çalışmaya dayanıyor idiyse, önce o işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne iptal edilen sigortalı hizmetlerin gerçek çalışmaya dayandığı ve dikkate alınması için dilekçe verebilirsiniz. Sonuç alamazsanız bu durumda, hem İŞKUR hem de SGK’ya karşı iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
      Eğer iptal edilen sigortalı hizmetler gerçek çalışmaya dayanmıyor idiyse yani sahte sigortalılık kapsamında yapılan bir bildirim idiyse o zaman yapacak bir şey yok, sonucuna katlanacaksınız.

  35. Turgut dedi ki:

    Selamunaleykum iki defa sgk ya malullük için başvuruda bulundum bir kere itiraz ettim için ikinciye mahkemeye vermem gerekiyormus hangi yolu izlemem gerekiyor bilgi verirmisiniz ?av.gereklimi?

    1. Admin dedi ki:

      Aleykum Selam. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu itirazınızı değerlendirip karar verdiyse bu durumda SGK işleminin iptali ve malul olduğunuzun, dolayısıyla da malulen emekli olmaya hak kazandığınızın tespiti için İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  36. Nermie Denizli dedi ki:

    Sgk prim gün sayım 14 gün düşürülmüş hiçbir ge rekçe yok iken ne yapma mı gerekli

    1. Admin dedi ki:

      Hizmet dökümündeki eksik gün nedenine (koduna) bakıp, işyeriyle görüşün. Eğer gerekirse SGK’ya şikayet dilekçesi verin. İşyeri kısa çalışmaya başvurduysa ve kısa çalışma ödeneği alıyorsanız eksik gün bundan kaynaklanıyor olabilir. Ancak işyerinde ayda 30 gün çalışıyorsanız, yani eksik çalışma yoksa ve işyeri kısa çalışmaya başvurmuşsa o zaman İŞKUR’a şikayette bulunun. (Bkz https://www.isvesosyalguvenlik.com/firsatci-isverenleri-mutlaka-iskura-bildirin/)

  37. Zelkif marangoz dedi ki:

    1subat1988sgkgirisim var 2001 kasinda şirket kurup 880 gün bagkurum var 2003 ten 2911 kadar sgk ödemem var 3 sene çalişmadim 2014 .2020 kadar özel sektörde sigortali olup 11.07.2020 emekli dilekçesi verip numara aldim emekli olmak için beklerken bagkurda red yedim bagkur 2002ili 2011 arasi günlerimi silmiş günlerim 2345 güne düşte ne günlerimi geri almak için ne yapmaliyim

    1. Admin dedi ki:

      Bağ-Kur günleriniz niçin silinmiş önce onu öğrenmeniz gerekir. Eğer prim borcunuzu ödemediğiniz gerekçesiyle silinmişse, silinen aylara / yıllara ait primleri ödeyip silinen günleri geri alabilirsiniz. Ancak silinen günler SSK günleri ile çakıştığı için silindiyse veya Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılma şartlarını taşımadığınız için silindiyse o zaman geri getiremezsiniz, dava açmanız gerekir, onun da sonucu ne olur bilemeyiz.

  38. Ramazan dedi ki:

    merhaba ortak olduğum şirket 2013 de maliyede resen terk işlemi yapıldı yanlız istanbul tic.odasında kaydı silinmedi bağkurluyum emekliliğime 2 yıl var 9000 gün prim ödedim fakat sgk bana tic.sicil kaydın devam ettiği sürece prim ödemek zorundasın diyor yanı haksiz yere 24 ay daha prim ödeyecekmişim bu konuda ne yapabilirim dava açabilirmıyım.Saygılar

    1. Admin dedi ki:

      Sadece şirket ortakları veya vergi mükellefleri değil, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar da zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılıyor. Bu nedenle prim ödemek istemiyorsanız meslek odası kaydınızı da sildirmeniz gerekir.

  39. Ramazan dedi ki:

    Cevabınız için teşekkür ederim say. hocam müsaade ederseniz bir sorum daha olacak 9000 gün primimi ödedim 720 gün daha ödemem gerekiyor(tic.sicil.kaydı)devam ettiği için fazla primden dolayı emekli maaşım artarmi?SAYGILAR

    1. Admin dedi ki:

      Prim ödenen her bir yıl için emekli maaşının hesaplanmasında dikkate alınan aylık bağlama oranına ekleme yapılacağı için artar, ancak ne kadar artar onu söylemek zor, ayrıntılı hesaplama gerekir.

  40. Sevil dedi ki:

    SGK kurum personeli olarak dava açmak istiyorum Avukat isimleri verebilir misiniz

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef bu konuda önerebileceğimiz bir avukat yok, daha doğrusu böyle bir uygulamamız yok. İnternetten arayabilirsiniz. Diğer seçenek bulunduğunuz müdürlükte kadrolu değil de sözleşmeli olarak (dışarıdan) avukatlık yapan kişiler varsa onlarla görüşüp kendilerinden isim alabilirsiniz.

  41. Atilla oruç dedi ki:

    Annemin maaşı üçe bölünüyor ben kardeşim annem 18 yaşıma girdiğimde benim 260 TL’lik yani annemin parasını vermemeye başladılar ne yapmalıyım lütfen cevaplayin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      18 yaşından küçük olduğunuz için SGK size ait yetim maaşınızı da annenize ödüyorken, 18 yaşını doldurmanız üzerine bunu kesmiştir, artık SGK size ait yetim aylığını doğrudan size öder. SGK ile görüşün isterseniz.

  42. Okdar dedi ki:

    04 11 1970 doğumluyum ve giris tarihi sgk lı 05 15 1986. Emeklilik için başvurdum 2020 in 6 ayında. Evrağımı incelediler 3 gün sonra bana askerliğimi ödersem emeklisin dediler. Aradan 1 hafta gecmeden 435 gün askerlik borcumu ödedim. 435 gün 13650 . 110 gün bekledim alo 170 aradım bana emekli olamazsın dediler.Cimere başvurdum konuyla ilgili. Sizden durumum hakkında bilgi verirseniz sevirim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      15 05 1986 sigorta başlangıç tarihine göre SSK şartlarında 49 yaş 5.300 gün veya 60 yaş – 3600 günle emekli olabilirsiniz. Eğer yanlış hesaplama yapıp size yanlış bilgi vermişlerse, emekliliğinize uzun zaman varsa, isterseniz ödediğiniz askerlik borçlanması primini geri alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-kademeli-gecis-sureleri-emeklilik-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmasi-icin-odenmis-olan-prim-geri-alinabilir-mi/)

  43. Okdar dedi ki:

    Eksik kaldı bilgilerim. 1986 160 gün-1987 270 gün-1988 360 gün sgk günlerimi silecek ama silmedi

  44. ELİF dedi ki:

    merhaba,
    Bizim şöyle bir dururmumuz var ,
    Eşim ve 2 ortağı, profosyonel olarak çalıştıkları yerden ayrılıp ,1999 senesinde AŞ olarak
    bir şirket kurdular, o zamanki şartlara göre SGK dan kayıtları devam etti. O zamandan bu zaman oratklığa giren oldu, vefat edip çıkan oldu filan eşim şimdi tek ortak. Eşim için 5 temmuz 2006 da çıkış ve 6 temmuz 2006 da giriş yapılmış şirkete. (Her halukarda 2008 öncesi).
    O zamandan beri de kesintisiz SGK primleri hem de tavandan yatırıldı. 2021 mart başında
    meklilik şartlarını karşıladığı için (yaş, emeklilik süresi uygun ve de 9000 debn fazla prim gün sayısı var), emeklilik başvurusunda bulundu .
    Cevap geldi sizi 1999 dan itibaren asgari şartlarla BAĞKUR a geçirdik diye.
    Açıkçası şok olduk, bu güne kadar ne SGK bize niye prim yatırıyorsun diye sordu ne BAĞKUR niye prim yatırmıyorsun diye sordu. Bizim bildiğimiz 2008 itibarı ile lle kesintisiz SGK lı olunur ise hak kaybı yaşanmayacak şeklinde idi. Bazı yasalar çıkmışsa da bile bu yasalar geriye işlemiyor olmalı diye düşünüyorum. 2019 da bir yasa çıkmış , o yasayı bile referans alsalar 2019 dan sonra 3,5 sene geçmemiş olduğu için eşimin gene de SGK dan emekli edilmesi gerekmez mi ?
    Biz tüm planlarımızı eşimin emekli olacağı üzerine kurgulamıştık. Şimdi alt üst olduk. Ne yapmamızı önerirsiniz ? Açıkçası ne yapacağuımızı bilmiyoruz, Bağkur olasılığında hem alınan emekli maaaşı çok çok düşecek ve hem de eşimin daha en az bir sene daha çalışması- prim ödemesi gerek.
    Şimdiye kadar açılmış davalar varmış ama sonuçlanan oldu mu ?

    Biz dava açsak kazanır mıyız? Ne kadar zaman alır ?

    Bize bir yol gösterirseniz müteşekkir oluruz.
    Saygılarımızla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanundan önce bu konuda pek sıkıntı çıkmıyordu, ancak 5510 sayılı Kanununun 53/2. maddesinde yer alan “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.” hükmü nedeniyle 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren şirket ortaklarının kendi şirketlerine ait işyerlerinden 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olarak bildirilmelerinin önü kapandı. SGK kazanılmış hak kapsamında, bu tarihten önce şirket ortaklığı ve o şirkete bağlı işyerinden SSK sigortalılığı başlatılmış olanlar için istisna getirdi, kesintiye uğrayana kadar bunların 4/a kapsamında sigortalılıklarının devam edeceği yönünde Genelge düzenlemesi yaptı.
      SGK eşinizi niçin 4/b kapsamına almış bilmiyoruz, çünkü eşinizin durumu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi değiliz, ancak burada çok küçük ayrıntılar bile önemli.
      İsterseniz SGK’nın 2013/11 sayılı Sigortalılık İşlemleri Genelgesinin “6. 1479 sayılı Kanuna tabi sigortalıların kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden kendilerini sigortalı göstermesi (Değişik, 24/4/2019 tarihli ve 2019/9 sayılı Genelge)” başlıklı bölümüne bir bakın, bu konuyla ilgili ayrıntılı açıklama ve örnekler yer alıyor. Genelgeye SGK’nın internet sayfasındaki Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.
      Konuya ilişkin Yargıtay kararlarını da Yargıtay’ın sitesindeki karar arma bölümünden arama yaparak bulabilirsiniz.

      1. ELİF dedi ki:

        Cevabınız gayet detaylı olmuş çok çok teşekkür ederim. Dediğiniz şekilde Yargıtay Kararlarını inceledim ama herhangi bir karara ulaşamadım. Epeyce uğraştım ama ben becerip bulamamaış da olabilirim. Belkide bu kapsamdaki davalar henüz Yargıtay a ulaşacak kadar ilerlemediğindedir, zira sıkıntı yaratan genelge 2019 da yayınlanmış , açılan davalar istinaf sonrası yargıtaya henüz gidememiş olabilir.

        Bize gelen yazıda 1/10/2008 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu – Sigortalı Sayılanlar başlıklı 4. maddesi b bendi 3 nolu alt bendi ve eşimin şirket ortağı olması referans verilmiş.

        Ancak eşim 1999 dan beri eksiksiz ve kesintisiz SGK primi ödüyor olduğu için şirket ortağı olsa bile 2008 deki yasada istisna tutulup kazanılmış haklar kapsamında tutuluyordu .

        Şimdi ortaklık gerekçesi ile SGK numarası iptal edilip 1999 itibarı ile Bağkur a geçirmişler . Bu da SGK dan emekliliğe hak kazanmış olmasına rağmen artı 3 yıl daha Bağkur için prim ödeyip , çok daha düşük bir emeklilik maaşı anlamına geliyor.

        Varsa bir yönlendirmeniz çok makbule geçer.

        1. Neslihan karaduman dedi ki:

          Merhaba.,
          Ben annem için yazıyorum annem 2021 Ocak ayında annesinden ölüm aylığına başvurdu fakat daha önce 1997 senesinde dedemden aldığı aylığı muvakkat li bosanma denilerek kesilmiş ama annem yıllardır anne anem ile yaşıyordu anne annem vefat edince benim yanıma yerleşti yani babam ile anlasmali boşanmaları söz konusu değil .
          Annemin yüzde kırk engelli raporu var
          İkametini yanıma aldığım için engelli yardımı kesildi ben evliyim ve kiredilerim var annemin ihtiyaçlarına yetişemiyorum.
          Engilli yardımına yada annesinden ölüm aylığına nasıl baglatabilirim SSK için hangi mahkemeye başvurmalıyım avukat tutmam sartmidir bu iş icin

  45. Sedat dedi ki:

    Hastalığım dolayısıyla 2 yıl çalışamadım calişamadigim tarihlerde vasi atandı ve sürekli başkasının yardımına ihtiyacı vardır diye mahkeme kararı yanı sıra hayatini çalışarak kazanamaz raporum var o tarihler arasında maluliyete başvurdum ce onaylanmadı şimdi ben bu aradaki 2 senelik sgk pirimini sgk pirim borçlanmasına eklenmesini istiyorum ve sgk gittiğim de böyle birşey olamayacağını dedi ler 170 i aradım o aynı şeyi dedi nasıl bir yol izlemem gerek

  46. Emre dedi ki:

    4 bin küsur olan borcu 8 bin küsür olarak isteyen Sgk, gelir testinde üzerime devletin yıkma kararı almasına rağmen hala üstüme olan tapudan gellirm olduğunu düşünüyor. 1,5 yıldır çalışmıyor 3 yıldan fazla sürede sigortasızım. Bu arada bana yardım parası devlet tarafından geçen hafta hesabıma yattı

  47. Ali dedi ki:

    Hocam merhaba babam 01.03.1945 doğumlu 1372 gün bağ kur primi var kalp kronik ve alzaymır hastası 429 gün askerlik borçlanması yaparak malulen emekli yapmak istedik red geldi itiraz ettik itirazımız da red oldu bu durumda ne yapmamız lazım teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın red sebebini bilmek gerekir, babanızın maluliyete esas rahatsızlığı sigorta başlangıcından önceyse yapacak bir şey yok, çünkü Kanunda “Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.” hükmü yer almaktadır.
      Eğer SGK Kurum Sağlık Kurulu veya Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu hastanenin verdiği Sağlık Kurulu Raporundaki malullük oranını yüzde 60’ın altına düşürdü, bu nedenle babanızın malullük aylığı bağlanması talebi reddedildiyse, itirazınız da reddedilmiş olduğu için bu aşamadan sonra İş Mahkemesinde dava açma seçeneği kalıyor sadece.

  48. Tugce dedi ki:

    Babam emeklılıge hak kazanalı 6 ay oldu hala maasını alamadı her 170 ı aradıgımızda aynı cevabı verıyolar ılk SSK gırısını beklıyoruz dıyolar bizden herseyın vergısını alan devlet bu adamın 6 aydın emeklı maasını vermıyor yazıklar olsun böyle kamuya madur edılıyoruz

  49. Filiz Kaplan dedi ki:

    İlk bağkur girişi 2004 olan kişi, 2012 yılında 1996 yılına ait bir müstahsil faturası buluyor ve müracaatı neticesinde ilk giriş tarihi 1996 yılına alınıyor. Aradaki boşluğu borçlanarak ödüyor. Sgk ile görüşüyor bir sorun olmadığını dile getiriyorlar buna dayanarak işten ayrılıp 12 Mart 2021 de dilekçe veriyor, dilekçesine cevaben 1996 yılındaki makbuzun bir karşılığının bulunmadığı ve bağkurunun iptal olduğu bildiriliyor. Araştırıp 1997 yılına ait aynı müstahsilden bir başka kayıt buluyor ve bu kayıt onaylanıyor. Ağustos 2021 de emekli oluyor. 1996 ile 1997 arasındaki boşluğu kapatmak üzere askerlik borçlanması ile ödeme yapıyor. Bu süreçte de ilk dilekçe tarihinden emeklilik tarihine kadar 5 aylık da bir kaybı oluyor. Kurumun hatalı yönlendirmesi ile 5 aylık kayba karşı bir şey yapılabilir mi, emekli kişinin girişi bir yıl daha geri çekilebilir mi, çekilirse geriye dönük emekli maaşı talep edilebilir mi? Genel olarak talep edebileceğimiz şeyler nelerdir, nasıl bir yol izlenmelidir?

  50. salih dedi ki:

    Merhaba,

    Ben 2017 yılından itibaren evimde 9-A(10 günden fazla) kapsamında 1 personel çalıştırıyorum. Bu güne kadar tarafıma SGK tarafından tahakkuk ettirilen tüm borçları da (bankada görünen tutarları) ödedim. Yanımda çalışan personelin özel işleri dolayısıyla aylık çalışma gününü 30 günden 20 güne düşürdüğümü beyan ettiğim bildirgeyi verdikten 10 gün sonra aysonu borcumu ödemek için bankaya girdiğimde tarafıma 12 bin TL. civarı borç çıktı. SGk ile görüştüm ‘siz her ay ödediğiniz kadar ödeyin tahakkuk oluşturulurken hata olmuştur düzeltiriz dediler’ aradan 2-3 gün geçtikten sonra ‘2018 yılından ödenmemiş prim borcunuz olduğu için prim, geikme cezası ve bu güne kadar aldığınız teşviklerin toplamıdır’ dediler. Kendilerine durumu (bankada karşıma çıkan her borcu ödediğim) anlattığımda dekontları istediler götürdüğümde ‘2018 yılında iki ayın prim ödemesinin olmadığını birinde de eksik olduğunu (25 TL borç çıkmış ve ödemişim.) ilettiler.’ Sonra memur arkadaşlar böyle bir durumun olamayacağını haklı olduğumu ve bir itiraz dilekçi yazmamı kendilerinin Genel Merkez ile görüşeceklerini söylediler. Dilekçemi yazdım ve özellikle dilekçemde geçmiş dönem borcumun olduğu halde tarafıma tahakkuk ettirilmediğini ve bu güne kadar borcu olan birinin teşvik almaması gerektiğini bu sebeple bu hatanın kurum tarafından yapıldığını yazdım. Gelen cevapta eksik yatırılmış olan ayın ödeme tarihini (2018 yılı 9.ay) bu güne çektiklerini ve yatırabileceğimi ilettiler onu da yatırdım. Fakat diğer ayları düzeltmediklerinden borcum 8bin küsur. Anlayacağınız SGK eksik tahakkuk ettirdiği ayda hata yaptığını kabul edip diğer aylarda hata olmadığını, benim ödemediğimin sonucuna varıyor.
    Bu konuda ne yapmam gerekli hangi mahkemeye başvurmalıyım veya ihtarname mi? göndermeliyim. Lütfen yardım edin.

  51. Şemsettin karaaslan dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin ben 1998 yılında resmi olarak işe girdim. Benim geçmişe dönük bağkur ödemlerim vardı hizmet birleştirme yapmak istedim ve tüm işlerimi yaptım aylığa baglandım. Ancak bir gün bağkur il müdürlüğünden bana bir yazı geldi bağkurunuz iptal olmuş. Bende ödemiş olduğum bağkur aylıklarımı geri aldım. Sonrasında bir kanun çıktı tekrar başvurdum bana denilen şu oldu sen aylıklarını aldığın için kendini iptal etmişsin denildi. Bendede daha öncekilerine ait bağ-kur a ait eski dekontlarım var yani bağkurda daha bana borçlu görünüyor. Bende ilçe asliye hukuk mahkemesinde dava açtım ilçede beni il asliye hukuk mahkemesine yönlendirdi bende gitmedim. Arada 10 yıl geçti tekrar dava açabilirmiyim. Tşk ederim

  52. Ayşe gündüz dedi ki:

    Merhaba , 1998 yılında bir evlilik yaptım ancak bu evliliğim 2001 yılında eşimin ölmesi sebebiyle dul kaldım . Eşimin nüfusun da kalmaya devam ettim. Daha sonra 2010 yılunda tekrar evlilik yaptım ancak bu evliliğim 2016 yılında sona erdi ve tekrar ölen eşimin nüfusuna geçtim. Ardından 2018 yılında bir evlilik daha yaptım ve 2019 yılında sona erdi. Bu 3: evlilik sonunda babamın soyadını kullanmak istedim ve babamın hanesine kaydoldum. Ancak şimdi babamın maaşını almak istediğimde SGK bana tek bir nüfus kayıt örneğinde tüm bilgileri olsun istiyor ancak nüfus müdürlüğü tüm nüfus kayıtlar sistemde ayrı hep birbiri ile doğrular durumda bizim birleştirme gibi bir sistemimiz yok SGK incelesin diyor. 2 senedir babamın aylığını alamıyorum ve çok hastayım. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz ?

  53. ülkü ünal dedi ki:

    merhaba,2018 yılında işveren olarak şirketimizin borcunu ödemek için müdür olduğumdan yapılandırmadan faydalandım..3 ortağız kardeşiz..kardeşimin biri gitti hissesioranında peşin ödedi..ben diğer kardeşiminkinide üstlenerek taksitle ödedim bitirdim..evimin üzerinde hacizleri var..kalksın diye dilekçe yazarak dekontlarımla birlikte muracat ettim..2.bir sicil nosu çıkardılar şube açmışız onunda borcu var dediler..kardeşim onuda bilinçsiz bir şekilde o zaman ödemiş bana bildirim ve ödeme planı gelmedi o zaman..tamam onuda yapılandırayım dedim..ödüyorum şu anda..ilk ödediğimiz sicil nosunun borcu yoktur yazısı veremiyorlar sebep manuel ödeme olduğu için yanı benım 18 taksıtte odedıgım borç ödenmemiş gözüküyor sistemlerinde..ama elimde her türlü belge mevcut…ankaraya yazmıslar ankara manuel girin silin sistemden demiş..ama bunlar o işlemi yapamıyorlar ve bana bu taksıtlendırmenıde bıtır 1 sene sonra yıne gel bakalım dıyorlar? Ya böyle bir şey varmı ölsem kalsam neden cocuklarıma ödediğim ama ödemedi gözüken bir borcu bırakayım..tekrar 6 aydır verdiğim mücadele yazısmalar dilekçeler telefon gorusmelerı başamı dönsünler çocuklarım..Bu arada 10 sene oldu işyeri filan yok kapalı..aktif değil yanıı..Benım ne yapmam gerekiyor..bu olayı izmir 9 eylul sgk ile yasıyorum..alo 170 aradım izmire dilekçe yazın dıyorlar yazdıgım 5.dilekçe özür dilerim yalama olduk bu konuyla ilgili artık..Ankaraya mı yazsam çizsem..oda kime yazıcam..yada davamı açsam nereye açıcam bilemiyorum yönlendirebilirmiisniz beni??rica etsem

  54. saenes dedi ki:

    işyerinde işkur kanalıyla ssk çalışmışlığımız var. sağlık. işsizlik vs. primler işkur tarafından yatırlmış. yalnız emeklilik primleri yatırılmamış. sgk kayıtlarında çıkıyor. ama süre kısmı boş. İlde (çevremde ) böyle durumda binlerce çalışan var. 3 ay fabrikada çalışıp çıkarılmış. veya ayrılmış. SGK Bimer cevabında bu süreler SGK nın 5510 sayılı yasanın 41 inci maddesinde belirtilmiş olmadığından borçlanılma yapılamaz diyor. Danıştaya dava açılması gereken ” ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere karşı” olarak dava açılabilinir mi ? borçlanmak için nasıl yol izlenmeli ? emsal var mı? iş mahkemesine mi dava açmalı. ? teşekkürler

  55. Kemal dedi ki:

    Oğlum 2012-2014 yılları arasında bir holdinge bağlı şirkette iç mimar olarak görev yaptı. Bu süre zarfında işveren oglumun işe girişini 4 ay 5gün sonra SGK’ya bildirmiş. İlave olarak bu iki yılın GSS igortasını yatırmamıştır. Oglum 5.8.2014 tarihinde bu işyerinden ilişigini keserek kısa dönem askerlik hizmetine gitti. Bir daha da bu işyerinde hiç çalışmadı. Bu tarihten bir yıl sonra SGK şubesi bahsi gecen iş yerine (K) Kontrol kodu koymuş. Yani oğlumun emeklilik primimlerinin üzerine kontrol kodu koymuştur. Oglum bu Holdingle hiçbir Ticari bağı, Yönetici ve sahibi ve ortagı ile akrabalık, hemşehrilik bağı dahi bulunmamaktadır. Bu konuyu defalarca SGK ile yazışmamıza ragmen bu kontrol kodunu kaldırtamadık. Sgk üç defa denetleme planladık fakat gerçekleştiremedik, isverene tebligat yapamadık diyor. Oglum gerçek çalışan oldugu halde, isverenin ödemiş oldugu emeklilik primlerini yok saymakta, işverenin ödemesi gereken GSS primlerini de bizden tahsil etmeye çalışmaktadır. Oglumu yaklaşık 4.000 TL. borçlu göstermektedir. Gerçekten çok mağduruz ne yapmalıyız. Bize bir yol gösterir misiniz. Teşekkür ederim.

  56. Savas taskin dedi ki:

    Emniyet genel mudurlugu bunyesinde polis memuru iken khk ile ihrac oldum meslekten once bitirmis oldugum 4 yillik universiteyi borclanmak istedim Sgk olumsuz cevap verdi. Bu islem icin hangi mahkemeye basvuracagim is mahkemesi mi yoksa idare mahkemesi mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın tüm işlemlerine karşı İş Mahkemesinde dava açılması gerekiyor. SGK’nın anayasası olan 5510 sayılı Yasa’nın ilgili maddesi aynen aşağıda yer almaktadır.
      Uyuşmazlıkların çözüm yeri
      MADDE 101- Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar iş mahkemelerinde görülür.

  57. Savas dedi ki:

    Ihrac polis memuruyum toplam gun sayisi 4c 7800 gun su an 4a li olarak calismaktayim meslekten once bitirmis oldugum universiteyi
    borclanmak istedim sgk red cevabi verdi bende is mahkemesine verecegim mahkemeyi kazanirsam borclaniacagim bu gunler 4c ye sayilir yoksa 4a mi

  58. Zeliha dedi ki:

    1990/7.4/A girisliyim.Ayni kurumda 97 yilinda 4c olarak 2011/10 aya kdr calistim.Bir fiil ayni kurumda calistim.istifayla ayrildim yaş haddini 4 yil disarda bekledim.bu arada özel bir yerde 8 ay fiili calistim 2012.de.Yasim dolunca 2015 te 4c den emekli oldum bu sene emekli iptali yaptilar o 8 ay sahteymis.Calistigimi ispatliyamiyorum firma sahibi vefat etmiş benimle calisan kimseyi görmedim sekreterlik yapiyirdum vergi levhasi falan vardi.Su anda öyle bir yer kalmamiş 2014 te terkedilmis ben 2015 te emkli oldum bana 10 yillik borc cikardilar ssk ya itiraz ettim maasta yok e devlette silinen 8 ay iptal diye görunuyor 4c lerim kesinlikle yok hic bir yerden cevapta yok krediler patladi.Girdim turizmde ssk li calisiyrm.6 ay oldu.Bide maas haczi yaptilar.simdi ben bu 8 ay iptal olan günu doldurdugumda tekrar emeklilik hakkimi alabilirmiyim tesekkur ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Silinen 8 ayı tamamladığınızda yine emekli olabilirsiniz. Sigortalılık sürelerinizin silinmesi, emekli aylığınızın iptali ile ilgili SGK işlemlerinin geçersiz sayılması, 8 aylık sürede o işyerinde gerçekten çalışmış olduğunuzun tespiti için de iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  59. Rifat ORTADOĞAN dedi ki:

    Ben 2005 tarihinden 31.12.2015 tarihine kadar 07 CGJ 26 plakali vito munubusumile VERGI MUKELLEFI OLARAK vergi odeyerek TURIZM TASIMA REND A CAR faaliyetinde bulundum. 2005 ve 2015 tarihleri arasinda mesnetsız, kanunsuz olarak bız calusan emekllerden emeklı destek pırımı adı altında pırım tahsılatları yapılmıstır. 1p yıllık zaman dolmadıgı ıcın, bu kanunsuz ve mesnetsiz alinan emeklı destek pırımlerını gerı alabılırmıyım. ılgınuze cok tesekkur eder, saglıklı gunlet dıletım. rıfat ortadogan

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanun hükümleri gereği, emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti devam edenlerden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi yapılıyordu. Bu kesinti 10 Şubat 2016 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 6663 sayılı Torba Kanun ile kaldırıldı. Dolayısıyla sizden yapılmış olan kesintiler mesnetsiz ve kanunsuz kesintiler değildir, bu nedenle geri alamazsınız.

  60. Erol dedi ki:

    S.a
    1975 doğumluyum 1996 03 11 bağkur girişim ve 4509 gün prim ödemem var yüzde 46 engelli raporum var dilekçe verdim engelli emeklilik için cevap olarak belirtilen düzeyde çalışma gücünüzü kaybetmediginizden malul sayilmayacaginiza karar verilmiştir diyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      A.S. Anladığımız kadarıyla malulen emeklilik için başvurmuşsunuz, malulen emeklilik için SGK Kurum sağlık kurulu tarafından yüzde 60 veya daha fazla çalışma gücü kaybı tespit edilmiş olmalıdır. 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesi uyarınca; SGK Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün şartıyla emekli olabilmektedir. Eğer Bağ-Kur devam ediyorsa Bağ-Kur ile devam etmiyorsa isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek eksik prim gününü tamamlayıp tekrar emekliliğe başvurabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/malulluk-basvurusu-reddedilenler-icin-kolay-emeklilik-imkanlari/)

      1. Erol dedi ki:

        Anladim yurtdışı borçlanması yapıp eksik olan 171gunu yatirdiktan sonra bu sefer nereye müracaat edecem çünkü SGK kabul etmiyor yada bağkur dan olmamı engelliyor ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yurtdışında bulunduğunuz süreler varsa o süreler için borçlanma yaparak, askerlik yaptınızsa askerlik süresinden borçlanarak eksik günü tamamlayabilirsiniz. Bunlar mümkün değilse isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek eksik günü tamamlayabilirsiniz. Öte yandan SGK malulen emeklilik talebinizi reddetmiş, şimdi engelliliğe istinaden normal emeklilik için başvuracaksınız. Tabi bunda da yine en az yüzde 40 engellilik oranı verilmiş olması gerekir.

          1. Erol dedi ki:

            Anladım günümü borçlanıp yine SSK ya mı müracaat etmem gerekir yoksa başka kuruma mi?zira SSK iki kere reddetti?
            Teşekkürler

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Tabii ki yine SGK’ya başvurmanız gerekecek, çünkü emeklilik işlemini yapacak olan SGK.

          3. Erol dedi ki:

            Peki hocam engelli emeklilik mi daha iyi yosa EYT mi? EYT çıkarsa olabilirim çünkü o yüzden hangisi daha iyi?

  61. Erdal yilmaz dedi ki:

    1.5.2021 tarihinde ben ceza evindeyim. Bu tarihten itibaren sgk beni bagkurlu yapmis suan 15 ay 2 gun bagkur bircum cikmakta. Bu nu nasil ortadan kaldirabilirim veya sildirebilirim. Erdal

    1. Erdal yilmaz dedi ki:

      Kalan gunlerim emekliligime yetiyor. Acilen bu 450 gunu sildirmem lazim.

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        SGK hangi gerekçeyle sizi Bağ-Kur sigortalısı yapmış, onu bilmediğimiz için sorunuza cevap vermemiz zor. Örneğin, vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı nedeniyle SGK sizi Bağ-Kur sigortalısı yapmışsa önce vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığını sonlandırmak gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/bag-kur-sigortaliligi-nasil-baslatilir-veya-sona-erdirilir/)

  62. Mehmet kurter dedi ki:

    Üç yıldır emekliyim asgari ücretin üstünde maaşım vardı ve şimdi asgari ücretin altına düştü ve kaybım bin altı yüz gibi rakam ne yapmalıyım bu ak edilmiş maaşım gasp sayılmazmı nereye başvurmaları saygılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde İş Kanununa göre işverenin işçiye zam yapma mecburiyeti bulunmamaktadır. Ancak Kanunun 39 uncu maddesine göre asgari ücretten daha düşük ücretle işçi çalıştırmak yasaktır. Ayrıca Yargıtay’ın da işverenin işçiyi enflasyona karşı korumak zorunda olduğu, işçiye en azından enflasyon oranında zam yapmak zorunda olduğu yönünde kararı bulunmaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenler-calisanlara-enflasyon-zammi-yapmak-zorunda/) Bahsettiğiniz durum 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden (çalışma şartlarının uygulanmaması) ihbar süresine uymadan fesih hakkı vermektedir. İsterseniz ALO 170’e şikayette de bulunabilirsiniz.

  63. Muhitdin Zabun dedi ki:

    Merhabalar,
    Eşim 25.10.1993 işe girişli.
    Çeşitli kamu kurumlarında anasınıfı öğretmenlikleri (ücretli, vekil, usta öğretici) yaptı 2011/6 dönemine kadar. Bu tarihten sonra özel kolejlerde öğretmenlik yaptı.
    2007 yılında eşimin de ortak olduğu ltd şirket kurduk.
    Eşim bu tarihten sonra kamu ve özel kurumlarda çalışmaya devam etti.
    Bu arada kurum değiştirdiği zamanlarda yaz aylarında 2 ay kadar şirkette sigortalı 4a primlerini ödedik. 2007-2014 yıllarında 390 gün 4a prim ödemişiz.
    14.03.2022 tarihinde emeklilik için şartlarının tamam olduğu söylendi, başvuru yaptı.
    Zaman zaman bizzat SGK merkezine gittik.
    Önce 92 gün eksiğiniz var dediler; şirkette çalıştığınız 4a ları 4b ye aktarılması için dilekçe istediler, verdik.
    2 hafta kadar sonra 2007-2010 tarihlerindeki tüm günlerin silindiğini gördük.
    Merkezden, 4a 4b çakıştığı için silindi, kurumlara yazı yazdık, geri iade olacak dediler. Bu arada 4a şirket çalışmalarından 4b olarak 732 gün hesap edilmiş.
    Yaklaşık 2-3 hafta sonra bunun 282 gün olduğu belirtildi.
    Asıl olay bundan sonra oldu:
    282 gün 4b yi 2007/7 döneminden itibaren sıralı olarak 2008//04 dahil yerleştirmişler, bu tarihlerdeki mevcut 4a ları çakıştırarak 106 gün silinmiş.
    Bu noktada kuruma “şirkette çalıştığı 4a aylarına dönüştürülen 4b leri koymadınız da sıralı ekleyip 4a günlerimizi sildiniz” sorusunun cevabını alamadık.
    Emeklilik red yazısına durumun düzeltilmesi için dilekçe verdik. 3.5 ayda birbirine kattıkları durum için dilekçenin ulaşmasını müteakip 2 saat içinde cevapladılar, yaptığımız doğru, diye.
    Nasıl sonuç alırız, nasıl bir yöntem izlememiz gerekir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin 2007-2014 yılları arasında 4/a kapsamında sigortalı olarak bildirildiği şirket aynı zamanda ortağı olduğu şirket mi yoksa başka bir şirket mi ?

  64. Semra tozak dedi ki:

    Merhabalar 11.5.2008 sigorta baslangicim 3300 iş günün var benim size sorum ben1986 yılında 2 ay bir fabrikada çalıştım ordan sg .numaram günler çıkmıyor yani sigorta yapılmamış benim vardiyede çalışmış ordan sg. Numarası olan 6 arkadaşım var önceki yillarda maddiyatim olmadığından dava acamadim . Şimdi ise işverenle konuştum sen gerekeni yap biz üzerimize düşeni yaparız dediler şimdi ben bu davayı açsam sahillerle ordan gün alabilirmiyim nasıl yol izleyebilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde hizmet tespit davasında 5 yıllık hak düşürücü süre var, ancak sizin o işyerinden sigorta girişiniz yapıldığına göre 5 yıllık süreye tabi değilsiniz. O işyerinden gün alabilmeniz mahkemede çalıştığınızı kanıtlayabilmenize ve mahkemenin vereceği karara bağlı.

  65. Ali dedi ki:

    Emeklilik kaydı var ama raporum ret geldi

  66. mustafa cin dedi ki:

    benim öğrencilik dönemimdeki ssk mı ssk iptal etmiş emeklilik gün sayısına saymıyo yeni düzenleme getirmışler şimdi ben bu hakkımı nasıl arıya bilirim iş mahkemesine dava açsam bu hakkımı alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Öğrencilik yani staj veya çıraklık dönemindeki sigortalılık emeklilikte hiçbir şekilde dikkate alınmıyor, şu an bu konuda yapılmış herhangi bir düzenleme de yok. Bu nedenle iş mahkemesinde dava açsanız da bir hak elde edemezsiniz.

  67. Duygu dedi ki:

    Merhaba, bir işyerinde 10 gün kadar çalıştım. Şartlar kötü olduğu için çıkmıştım. Ancak ise girdiğim gün SGK başlatıriz demişlerdi. Tüm belgeleri teslim etmiştim. Baslatmamislar. Üzerinden 2 ay geçti. Ve istediğin yere şikayet et diye beni kovdular. Arabuluculuk param yok. İssizim. Nereye şikayet dilekçesi vermeliyim kı ücretsiz işleme alsınlar? Adli yardım kapsamına da girmiyor sanırım. Bana yardımcı olacak bir avukat yada yer var midir ücretsiz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Arabulucuya başvuru tamamen ücretsiz, mahkemeye başvuru gibi değil, ücret duruma göre arabuluculuk süreci sonunda ödenir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilariyla-calisma-hayatinda-arabuluculuk-uygulamasi/ başlıklı yazıda yer almaktadır. Avukat tutacak paranız yoksa Adli Yardım kapsamında Baro’dan avukat talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/adli-yardimla-ucretsiz-dava-acma-ve-avukat-tutma/)
      Öte yandan https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-arabulucuya-basvuru-ve-ornek-dilekce/ sayfasındaki örnek dilekçeyi kullanarak arabulucuya başvuruyu siz de yapabilirsiniz.

  68. yavuz ersoy dedi ki:

    Merhaba; Kocası 14.03.2011 tarihinde vefat eden ( SGK ) dan 01.04.2011 tarihinden itibaren SGK dul aylığı alan bir bayan için babası Bağ-Kur emeklisi olarak 24.07.1999 tarihinde vefat ettiğinden dolayı babasından yetim aylığı bağlanması için ( Kurumlar eşinden Sgk ve babasından Bağ-Kur olarak ayrıdır ) 17.02.2022 tarihinde SGK İL müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş (Annesinin dul aylık oranı % si düşmesin diye annesinin 19.08.2021 vefat tarihinden sonra yetim aylığı başvurusu yapılmıştır.) gelen cevapta Eşleri 01.10.2008 sonrası ölen hak sahiplerine hem eşten hemde anne/babadan hak sahibi olarak ölüm aylığı alma hakkı bulunmamaktadır denmektedir ve sgk veya bağkurdan herhangi birini seçme hakkınız vardır diye cevap gelmiştir. Ayrı kurumlardan dul ve yetim aylığı alma örnekleri günümüzde mevcuttur. Sorumuz bu cevabın bir kanun değişikliği karşılığı var mıdır ve hangi mahkmeye dava açmamız gerekmektedir.

  69. Nursen dedi ki:

    Mahkemeye intikal etmiş SGK borcunu hangi bankaya veya kuruma yatırmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK ile anlaşmalı olan bankalardan istediğinize yatırabilirsiniz.

  70. Sevims dedi ki:

    Sigorta düzeltme davası devam ederken emekli olabilirmiyim.
    2002 ve 2019 yılları arasında çalıştığım isyerinde fazla.maaş almama rağmen sgk asgari ücretten yatırıldı. Eğer eyt çıkarsa gün ve çalışma yılımı tamamladığım için emekli.olabikiyorum. 31.05.2019 yılında çıkışını yaptım ve sgk.düzeltme.davası açmak.istiyorum. sıkıntı olurmu emekli.olursam ileriye dönük emekli maaşımı etkilermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli olabilirsiniz tabii ki daha sonra mahkeme sonuçlanınca daha yüksek ücret aldığınız tespit edilirse bu konudaki işlemler tamamlandıktan sonra SGK ikinci karar işlemiyle emekli maşınızı yeniden hesaplar ve günceller.

  71. Selma GÜLER dedi ki:

    Merhaba sigorta başlangıç tarihim 2003 yılıdır. Ancak ondan öncesinde 1992 yılından itibaren vekil öğretmenlik görevinde toplam 7,5 bir görevde bulundum ama bu süre içerisinde hiçbir şekilde SGK ödemesi bana yapılmadı ve yapılmayacağına dair bu primleri kendim ödeyeceğime dair bende imza alındı. Milli eğitime müracaat ettiğimde bana 1996 yılı sonrasında kayıt verildi. Daha öncesi bulunamadığı söylendi. Benim sorum şu şekilde ben dava yolu ile 1992 yılından SGK başlangıcı alabilir miyim ? Birde primleir kendim ödeyeceğim şeklinde verdiğim dilekçeye istinaden tarafıma prim ödemesi çıkar mı ? Teşekkür ederim

  72. Fuat dedi ki:

    Yakınımın 25.5 sene hizmet geçmişi var. Sosyal güvenlik kurumundan emekli. 4/c li olarak görünüyor ancak GSS:60/f kapsamında şimdi 5510 sayılı kanuna tabi olunduğu için kanser ilacının kurum tarafından karşılanması adına davayı idare mahkemesinde mi iş mahkemesinde mi açmalıyız ? Şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5/b maddesinde; İdari para cezalarına itirazlar ile 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamındaki uyuşmazlıklar hariç olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu veya Türkiye İş Kurumunun taraf olduğu iş ve sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklara iş mahkemelerinin bakacağı belirtilmiştir.
      5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına giren, dolayısıyla da idare mahkemesinde dava açılması gereken konular ise 5434 sayılı Kanunun yürürlükteki veya mülga hükümlerine göre aylık, tazminat, harp malullük zammı, diğer ödemeler ve yardımlar ile 8/2/2006 tarihli ve 5454 sayılı Kanunun 1 inci maddesine göre ek ödeme verilmekte olanlarla ilgili konulardır.
      Genel sağlık sigortası uygulaması ise 5434 sayılı Kanunla ilgisi olmayan, 5510 sayılı Kanun hükümlerine tabi bir uygulamadır. Bu nedenle davanın iş mahkemesinde açılması gerekir diye düşünüyoruz.

  73. beyhan dedi ki:

    Merhaba. Ben Mart sonunda babamı kaybettim. Çalışmıyorum ve herhangi bir gelirim olmadığı için Mayıs ayında SGK’ya gidip yetim aylığıyla ilgili bilgi aldım. Babamın günlerinin toplam 431 gün olduğunu söylediler ve bunun yeterli olmadığını söylediler. Bunun sonrasında babamın 1978 yılında almış olduğu ssk sicil kartını gösterip iki sicil numarası olduğunu öğrenip günlerini eklettirdim. Buraya kadar herşey normal. Tarafıma bilgi verilmesi için resmi adresimin verilmesi gerektiği söylenmişti ama ben sistemde kayıtlı adresimden 15 yıl önce o adresten boşanarak ayrılmıştım. bazı kişisel nedenlerden dolayı ikametimi taşıyamadım. Yetim aylığı talebim ile birlikte sistemde kayıtlı adresimde boşandığım eski eşiminde ikameti çıktı ve bu yüzden 56. maddeden denetime girdim. Şuan o adreste oturan yok fakat çevredekiler ayrılığı ve yaşamadığımı doğrulayacaktır. Sormak istediğim bundan sonraki süreçte eğer yetim aylığı ile ilgili red gelirse davamı açmam gerekiyor? Ortalama bu davalar ne kadar zaman sürmektedir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İnceleme sonucunda SGK boşandığınız eşinizle birlikte yaşadığınızı tespit eder/bu yönde karar verirse bu nedenle yetim aylığınızı keseceği için iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  74. Zekeriya Sözer dedi ki:

    Soru?:Ben 9 ay bir işyerin de çalışıyordum Benim 9 aydan belli Sigortamı yapmadılar Söylememe rağmen ve iş yerinden çıktım 2-3 gün oluyor maaşım banka hesabına hesap numarama yatıyordu dekontları da ben de mevcut 9 aylık prim borcumu nasıl Tazmin edebilirim Nereye başvurabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim borcunu tazmin edemezsiniz, banka dekontlarıyla birlikte o işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüne şikayette bulunmanız halinde SGK gerekli incelemeyi yapar, geriye dönük sigortalılığınız sağlanır.

  75. Mehmet Öz dedi ki:

    1999 yılları arasında İzmir Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Narlidere Çatalkaya mevkiinde orman dikim işçisi olarak çalıştım yaklaşık 3 ay kadar fakat sigorta yapmamışlar SGK. İzmir Ormana. cimere ve KDK yazılar yazdım hiç bir olumlu sonuç alamadım neyapabilirim bu konuda Eyt dahil olamıyorum da

  76. sadettin akbulut dedi ki:

    2003 yılında 15 aylık askeri borclanmasını 95,99 tl olarak yaptım. askerligimi 1992,mart ile 1993 haziran arası yaptım. askerlik sırasında bagkur primlerimın bir kısmı odenmis 240 gun .benden sgk gunleri 240 gunu düstu. ve emekli maasımı ona gore ayarladı. ve emekli oldugum 2017 den sonrakı tum farkları aldı. bende sgk 240 gunluk fazla yatırdıgım askeri borclanmayı tarafıma faizi veya guncel fiyattan istedim. bana faizsiz 240 gunluk para 47.79 tl hesabıma yatırmış ve 2008 den önce yapılan işlemler için faizi ile odenir diye bir durumun olmadıgını bilderen yazı yollamıs. 2003 ile 2022 yılındaki para degeri suan aynı olmadıgını yine gunuk askeri borclanma 69 tl oldugunu bu durumda zararımı gıdermek icin ne yapmalıyım veya hangi mahkemeye gitmeliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki SGK faizsiz iade şeklin. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmasi-icin-odenmis-olan-prim-geri-alinabilir-mi/ başlıklı yazıda da belirtilmiştir. SGK’nın faiziyle birlikte iade yapabilmesi için kanun hükmü gerekir, böyle bir hüküm olmadığı için SGK faizsiz iade ediyor. İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz, ancak sonucu ne olur bilemeyiz.

  77. Cüneyt dedi ki:

    2002 sgk başlangıcım var. 97 yılında askerlik hizmetim yaptım, askerlik borçlanması ile prim günü sayılıyor ama askerlik ödemesi yaptığım tarih sgk başlangıcı sayılmıyor. Bu nasıl bir tezattır. Dilekçe yazdıktan sonra, mahkemede bu tezat yasa hakkında hak arayabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik borçlanması yapmanız halinde, 2002 yılındaki sigorta başlangıcınız borçlandığınız süre kadar geri götürülür, 1997 yılı başlangıç olarak alınmaz. Bu konudaki kanun hükmü bu şekilde. Dolayısıyla dava açsanız bile sonuç değişmeyebilir.

  78. erdal çimen dedi ki:

    merhaba,
    eşim 02.10.1987 işe başladı,10.10.2022 tarihi itibaren 5150 günü tamamlayarak sgk emeklilik için başvurdu,ilk çalıştıgı iş yeri kontrollü tanımı olduğu için emeklilik başvurusu kabul olmadı.o işyerinde fiilen çalıştı,ne yapılması gerektiği konusunda yardım edermisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın o işyeriyle ilgili incelemesinin sonucunu beklemek gerekir. İnceleme sonucunda eğer SGK kontrollü işyerinden bildirilmiş olan günleri sikerse, o zaman eşinizin iş mahkemesinde dava açarak silinen sigortalılık sürelerinin gerçek çalışmaya dayandığını ispatlaması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-dokumunde-s-k-s-harfleri-gorunen-kisi-emekli-olabilir-mi/)

  79. Mustafa Karamancı dedi ki:

    Merhabalar, 1996 yılından beri 4a sigortalı olarak bir şirket de çalışmakta iken Haziran 2001 yılında başka bir Ltd Şirkete ortak oldum, çalışmakta olduğum diğer şirketden 22/11/2005 tarihinde ayrılarak, 23/11/2005 tarihinde ortağı olduğum şirket de işe giriş bildirgesi vererek 4a lı olarak çalışmaya başladım, o zaman ki kanuna göre, sigortalılık süresinde boşluk olmadığı için Bağ-Kur lu olmam gerekmediği söylenmişti. 31/03/2014 tarihine kadar kesintisiz pirim ödedim ve ortaklığımı sonlandırarak işten çıkışım yapıldı. bu tarihten beri başka da bir işe giriş çıkışım olmadı.Şimdi emekli olmak için müracaat ettiğimde, bana 2019/9 sayılı tebliğe göre 23/11/2005 den sonraki SSK pirimlerinin iptal edileceğini ve Bağ-Kur a 4b kaydına alınacağını söylüyorlar, dolayısıyla SSK dan emekli olamazmışım. 2019/9 sayılı genelge geriye dönük işlermi ? ne yapmam gerekir ? bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2019/9 sayılı Genelge doğrultusunda bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/sahibi-ortagi-oldugu-sirketten-4-a-ssk-sigortalisi-olmada-son-durum/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. SGK’nın bu işlemi idari bir işlem, isterseniz İş Mahkemesine başvurabilirsiniz, ancak sonucu ne olur bilmiyoruz.

  80. Burcu dedi ki:

    Merhaba, 1992 sigorta girişim, 4460 gün sigorta prim günüm vardı, 5525 günden 48 yaşında emekli olabiliyordum.2008 yilinda yurtdisina yerlestim.Sgk personeli 1065 gün eksik olan prim gün sayısını yurtdışı borclanma ile tamamlayıp emekli olabileceğim söyledi.1065 günü borclanip nisan 2022 ödedim,emeklilik talebinde bulundum.Emeklilik basvurusunu e-devlet üzerinden yapabilecegim söylendi.Haziran ayında telefonla yurtdışı hizmet belgesi istendi,ama basvuru tarihimden itibaren emekli olacagimi soylediler,yurtdisinda hiç çalışmam olmadığı için sigortalı olmadığıma dair bir belge aldım,belgenin bana gelmesi 1 hafta sürdü.Haziran sonunda Türkiye’ye geldiğimde teslim ettim,başka bir evrak gerekmediğini ve onaylanıp emekli olacağım söylendi.16 Eylülde emeklilik talebim red edildi.Kuruma gittim 2005,2006 yıllarından isteğe bağlı sigorta prim borcum olduğu söylendi.330 gün daha prim borcu ödedim,tekrar başvuru yapmam eski başvurunun geçersiz olduğu söylendi.5525 günden emekli olabiliyorken 5865 prim gün sayım oldu.Eylül ayında emekliliğim onaylandı,Ekimde ilk maaşımı aldım.Arada geçen 5 ay süre ve 2005 ve 2006 yılına ait isteğe bağlı sigorta prim borcu ile 30 bin TL üzerinde bir kaybım söz konusu!Sgk müdürü kurum hatası ama bizim duzeltebilecegimiz bir durum değil dava açın dedi.Avukat ile görüştüm,sen emeklilik talebinde bulunduğunda prim gün sayın emeklilik için yeterli olduğu halde emekliilk talebin red edilmiş,borcun söylenmemiş ve isteğe bağlı sigorta borcu olmaz,zorunlu sigorta değil 16,17 yıl öncesinin borcu,haksız talep dedi.Bu arada bu borcu e devlet üzerinden göremedim,yurtdışı borclanmasi yaparken eksik prim borcu olan aylar ekranda yok ve borçlu gorunmuyordum.Avukat 5 ay gecikme ile kaybım olan maaşlar için ve sonradan ödemek zorunda bırakıldığım isteğe bağlı 330 gün prim borcu için, dava acma mi tavsiye ediyor,davanın en az 2 yıl süreceğini ama kazanacağımı söyledi.Sizin tavsiyeniz nedir?Kazanabilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Davayı kazanıp kazanamayacağınız konusunda biz bir şey diyemeyiz, çünkü mahkemenin takdir edeceği bir durum. Ancak haksızlığa uğradığınızı düşündüğünüze göre, şikayet etseniz de bir sonuç çıkmaz, tek yol size söylendiği gibi iş mahkemesinde dava açmak.

  81. Nevzat canbulat dedi ki:

    İyi günler efendim başbakan Bülent Ecevit’in çıkartmış olduğu askerlik borçlanmasını 2002 yılında 89 milyon 333.000’de olarak 2 taksitle yatırdım aradan yıllar geçti aynı dönemde askerliğimi yaparken hemde bağkurlu idim 19 yıl sonra bana 89 lira 40 kuruş geri ödediler bu bir haksızlık değil midir mahkemeye versem nasıl olur nereye vermem gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik süresince Bağ-Kur sigortalılığınız devam ettiği için yaptığınız askerlik borçlanması geçersiz sayılmış. Bu konuda yapacak bir şey yok. Ancak ödediğiniz tutarın yıllar sonra değerini kaybetmiş olarak, güncellenmeden aynı tutar üzerinden ödenmiş olması büyük hak kaybına yol açan bir durum. Bu konuda dava açmanız halinde mahkeme kararı hangi yönde olur, davayı kazanabilir misiniz onu bilemeyiz. Çünkü kanunda yapılacak iadenin güncellenerek ödenmesi gerektiği yönünde bir hüküm olmadığı için SGK ödemeyi eski tutar üzerinden yapmıştır.

  82. ayşe dedi ki:

    Selamunaleyküm, annem babasından 4b ölüm aylığı almakta iken 8 sene sonra ticaret odasında sicili açık dedemden kalma kullanımdışı şirketin üyeliğinin açık kaldığını öğrend,k sgk 8 yıllık ölüm aylığını geri istiyor, bu duruma karşı hangi mahkemeye dava açmamız lazım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum selam. İş mahkemesinde dava açmanız gerekir, bulunduğunuz yerde iş mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  83. FELEK dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin. İcra dosyasında borçlu olarak yer alan bir kişi emekli oluyor ve emekli ikramiyesi kendisine ödeniyor. Normalde icra dairesi 2019 yılında emekli ikramiyesi üzerine haciz konulması için yazısı gönderiyor. Ancak SGK tarafından bir hata yapılıyor ve borçlunun emekli ikramiyesine değil de borçlunun annesi vefat ettiğinden dolayı ölüm yardımı siciline haciz konuluyor. yani borçlunun gerçek siciline haciz konulmuyor. Biz şimdi SGK’nın hatasından dolayı sgk’nın sorumluluğuna gideceğiz ancak dava türü ve hangi mahkemede açılması gerektiği noktasında kararsız kaldık. Bizi aydınlatırsanız memnun oluruz. şimdiden teşekkür eder, iyi günler dileriz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın yaptığı tüm işlemlere karşı (eczane ve hastanelerle ilgili sözleşmeden kaynaklananlar hariç) İş Mahkemesinde dava açılması gerekir. Sizin durumunuz biraz farklı da olsa isterseniz yine de İş Mahkemesinde davanızı açın. Eğer mahkeme görevsizlik kararı verirse bu durumda davayı açmanız gereken mahkemeyi de kararında belirtir zaten.

  84. Erkan YILDIRIM dedi ki:

    Çalışırken vazife malüllüğü için İdare davası açtım. Davam istinaf dahil 5 yılda lehime olumlu sonuçlandı. Lakin o süre içerisinde adi malül olarak emekli edildim. Kurumum emekli olduğum için işlemlerini sgk yapacak diyor. Sgk ise dava tarafı ben değilim işlemlerini kurumun yapacak diyor. Çalışırken dava açıldıysa ve dava süreci içerisinde emekli olanların işlemlerini kim yapacak? Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2020/22 sayılı SGK Genelgesinde Adi Malullük başvurusuyla ilgili olarak aynen aşağıdaki açıklamalar yer almaktadır;
      Malullük aylığı bağlanabilmesi için;
      a) Kanun kapsamında iştirakçi olarak çalışmakta olanların, kendileri veya işvereni niteliğindeki kamu kurumlarının,
      b) İştirakçiliği sona ermiş ve daha sonra başka bir sigortalılık haline tabi olarak çalışmamış olanların kendisinin veya varsa vekilinin veyahut vasisinin “Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi” (Ek-3) ile birlikte,
      Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü (EHGM) Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvurması gerekmektedir.
      Genelge hükmünden de anlaşılacağı üzere bu konudaki başvuruyu isterse memur kendisi de yapabilir.

  85. Hakan Yılmaz dedi ki:

    Merhaba,
    ilk işe giriş tarihim 7.ay 2000 senesi gözüküyor.fakat öncesinde işgücü antlaşması olmayan ülkelerde işçi olarak çalıştım.1995 mayıs ayında işkur sözleşmeli olarak gittim.çalıştığım dönemlere ait konsolosluktan belgem var.işe giriş tarihimi geriye çektirmek için nasıl bir yol izlemem lazım.Mahkeme yolu olursa idari mahkeme mi yoksa asliye hukuk mahkemesi mi ?
    konu hakkında yardımını rica ederim.

  86. Dogan dedi ki:

    Merhaba,

    1998 SSK girişlitim.Eyt’den faydalanıyorum.Benim sorunun 2018 yılına kadar aralıklı olarak SGK ödedim.Toplamda 5500 günüm var.2018 yılında işyeri kurdum ve Bağkur a geçtim.Eyt ile çıkacak olan kanuna göre SSK şartlarına göre emekli olabiliyorum.Fakat sosyal güvenlik kurumu emeklilik talebinde zorunlu olarak hizmet birleştirmesi yaparak.Son 1260 günde hangi kurumdan fazla prim ödemesi yapıldıysa onun şartların emekli aylığı bağlanmasını istiyormuş.Benim bağkur şartlarına göre emekliliğim için prim gün sayım tutmuyor.Size sorum hizmet birleştirme zorunlumudur.İnternette yargıtayın aldığı bazı karaları okudum.Hizmet birleştirmenin zorunlu olmadığı kararları var.Benim hangi yolu izlemem lazım.Bu durumda olan bir çok insan var.Bu konuda yapacağınız yorumlarınız herkes için çok yardımcı olacaktır.Teşekkür ederim.

  87. Aysel dedi ki:

    Eyt yası çıktı doğum borçlanması yaparak emekli olmam mümkün dü sayenizde olamıyorum 950 gün sahte pirim günüm var s ş k harflerini koyuyorsunuz gördüğünüz halde göz yumdunuz iş verenlererin usulsüzlüklerine fiili olarak çalıştım ben ve sgy a dava açıcam düzeltin bunları insanların haklarını yemeyin

  88. Hilal bayrak dedi ki:

    Merhaba 1/05/2021 de istinat mahkemesine başvurdum SGK ile olan istinat mahkemesindeki dava en erken ne zaman sonuçlanır

  89. Murat Aksoy dedi ki:

    SGK ya 2829 sayılı kanuna göre, emeklilikte ZORLA hizmet birleştirilmesine karşı açılacak dava, hangi mahkemeye açılmalıdır ?

    Teşekkürler.

  90. Kadriye Gencer dedi ki:

    Merhabalar ,ben 2011 yılından itibaren ücretli öğretmenlik yapıyorum sigorta girişim 1994 yılı gün itibariyle 2900 gün primim var. MEB’in 6 saat sistemi üzerinden ödeme yapıyor diğer öğretmenlerin tam yatarken bizim eksik yatıyor Dava açsam bu günler düzeltilir mı emekli olmak doğum borçlanmasına kaldı

  91. Hülya dedi ki:

    Merhaba 2014 yılında emekli oldum son 14 sene askeri ücreti 2 katı olarak yattı artı yaştan dolayı bir buçuk sene fazla prim ödendi buna rağmen maaşım çok düşük bağlandı yazı yazıp gönderdiğimizde yapılan incelemede herhangi bir kesintinin olmadığını beyan ettiler bunun üzerine ikinci bir dilekçe oluşturup firma firma yazıp gönderdik gelen cevap yaşam standardınız yüksek olduğu için maaşınız düşük bağlanmıştır denildi ne yapmam gerektiği hakkında bir fikir verebilir misiniz hala çok düşük maaş alıyorum

  92. Mehmet Adak dedi ki:

    1982. 6. mart dogumluyum.
    1998’de 2000. Yilina kadar bir otelde çalıştım sigorta girişim 2000.şubat. 26.
    Çaliştigim işyerini Mahkemeye verip 1998 e çektirsem sigorta girişimi 2025 te mekli olurmuyum??

  93. Sema dedi ki:

    Normalde sgk girişim 2001 ve Eyt kapsamına girmiyorum ama eski eşim benim adıma 1998 de işletme açmıştı. Fakat bağ kur tescil kaydı yapılmamış. Bugün bağkur a gittim memur tescil yapılmamış ,bize avukat aracılığı ile dilekçe yazın
    Sonra da bizden gelen olumsuz cevap ile iş mahkemesine başvurun dedi. Avukat olmaz der ama siz yine de başvuruda bulunun diye birşey söyledi. Böyle örnekler var mıdır? Tescil mağduru olarak mahkemede hak aramak mantıklı mı sizce?

  94. Hayrettin dedi ki:

    Merhaba ben 40 yaşındayım ve iki taraflı çene dişlerimi yaptıracağım devlet hastanesinde çekimi yapılan dişlerimin yerine aynı hastanede dişlerim protez yapılacak SGK bunun ne kadarını karşılamaktadır.

  95. Mehmet özdemir dedi ki:

    MERHABA BIR OLAYDAN CEZA ALDIM VE SUAN DENETIMDEYIM FAKAT ISE GIRERKEN (KISI HAKKINDA MAHKEME KARARI BULUNMAKTADIR) YAZISINDAN DOLAYI ISVEREN ISE ALMIYOR COK MAGDURUM LUTFWN BIR YOL GOSTERIEMISINIZ

  96. Atilla AYDIN dedi ki:

    540gün Askerlik borclanması yaptım. Askerde olduğum yıllar asgari ve azami sgk tavanı değişiklik gösterdiği için 3ayri borçlanma birer hafta ara ile yaptım. Terhisten geriye doğru 200gun asgari tutarin 4katı, sonraki 210gun için asgari tutarın 3.katı, son 130gun için asgari tutarın 1.61katı dönemlerin tamamını tavandan ödedim, sistemde doğru bir şekilde yansıdı, ancak 2ay sonra sistem güncellemesi yapıldığında bütün primlerim asgari tutarın 1.61katı olarak güncellendi. Bu sebepden ötürü ilerde bağlanacak emekli aylığım 500tl düştü, dilekçe ile cimer ile şahsen kuruma ve sayısız e.mail attım kuruma düzeltiremedim dönüşte olmuyor. Kurumu mahkemeye vereceğim ancak hangi mahkemeye vereceğimi bilemiyorum. Yardımınızı bekliyorum.

  97. zafer yıldız dedi ki:

    Bacağım diz altından kesildi protez için başvurdum geçen sene haziranda 20.000 tl lik protezime sgk sadece 10.000 tl ödedi bu konu ile ilgili sgkya dava açabilirmiyim ve hangi mahkemeye açmalıyım. Ya da sosyal çalışma baqkanlığına mı dava açmalıyım . Teşekkürler?

  98. Suzan dedi ki:

    Merhabalar;
    Eşimin doğum borçlanması için bölgede bulunduğumuz Manisa demirci SGK il müdürlüğü ne başvuru yaptık tebligatimiz geldi ödeme yapacaktık fakat sigorta devami Muğla Milas olduğu için müdür bey oraya başvuru yapın dedi bizde 26.12.2022 de e devletten başvurumuzu yaptık ve daha Muğla Milas SGK yi aradık tebligat gonderildi dediler 3 4 kere de telefonla konuştuk 870 gün borçlanabilir siniz dediler fakat bugün bize işleminiz olmamış Manisa’da yaptığınız başvuru dan sonra 1 ay sonra olur dedi Manisa SGK işe hayır öyle değil bize yaptığınız başvuruyu iptal edip tekrar tebligat göndermeleri lazımdı dedi ve süre geçti diyorlar şimdi zamlı olarak odeyecekmisiz bizim günahımız ney 30 binlira neden fazla ödeyelim zaten zor kanaat geçiniyoruz Muğla Milas konuyu Ankara il SGK ya gönderdik diyorlar ayrıca 26.12.2022 tarihinde Muğla Milasa e devletten yaptığımız başvuru takip nosuda mevcut İslam kayda alındı diye 58820255 nolu kayid işleme alınmıştır diye msj da geldi Allah’a rızası için bu konuda bize yardımci olurmusunuz Anlayışınız için tşk ederiz
    Suzan kilit..

  99. Muzaffer dedi ki:

    Merhaba devletimiz askerlikte geçen süreye borçlanma imkanı veriyor ama olması gereken askere sevk tarihinin sigortaya tescil tarihi olarak kayıtlara geçesini talep ediyorum

  100. Baki özer dedi ki:

    Selamlar. 2007de şirket müdürüydum.esit hisselerde benimle beraber 3 ortaktik. 6ay müdürlük yapıp hemmudurlukten hemde hisselerimi diger 2 ortaga devrettim. Şu an yapilandirma yapmak istiyorum ama donemime ait tüm borcu istiyorlar. Bunun için dava acabilirmiyim.toplam borç 50bin ana para.dava alabiliyorsan hangi mahkemeye gitmem gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

  101. Mine Budak dedi ki:

    31.01.2023 tarihinde emeklilik işlemlerim için başvurdum. Hala emekli maaşım bağlanmadı. SGK müdürlüklerine, Cimer’e vb bir çok kez başvurdum ancak sonuç alamadım. 4 ayda bağlanamayan maaş için nereye başvurmam gerekir ?

  102. Yucel Eryilmaz dedi ki:

    SGK daha kendi memuruna soz geciremiyor.Mudur beni memurla ugrastirma diyor.Resmi evraklari kabul etmiyor.Yani SGK baska cumhuriyet.Yurtdisi emeklilik olmayin 2017 den beri islemleri bitiremedim.

  103. Arzu Bilal dedi ki:

    sgk vatandasini acliga makum ediyor vatandasina sahip cikmiyor %89 engelliyim yetim ayligi 2900tl bana veriyor kira elektrik dogalgaz su internet yemek giyim ilac parasi 2900tl ile gecinini diyor acliga mahkum ediyor sikayetciyim sgk dan insan gibi yasamak istiyorum

  104. Fevzi dedi ki:

    93. 99 arası çalış olduğum işletmede yalnız 120 gün ssklı gôsterilmişim işletme faal değil ve işletme sahibi vefat etmiş sskyı mahkemeye verme hakkım varmı

  105. Uğur SUCU dedi ki:

    Merhaba; eyt yasası çıkmadan önce sgk ya 16/08/2022 tarihinde gün toplatma ve emekliliğe hak kazanma şartlarımı öğrenmek amacıyla dilekçe verdim. Yaklaşık 6 ay sonra pirim gün sayımın ve sigortalılık süremin emeklilik için yeterli olduğu fakat yaş şartını yerine getirmediğim minvalinde bir yazı geldi. SGK nın bu yazısına istinaden sgk lı olarak bir işte çalışmadım. EYT yasasının çıkmasına müteakip 03/03/2023 tarihinde emeklilik dilekçesi verdim. 20/06/2023 tarihinde gelen yazıda 130 gün prim eksiğim olduğu söylenerek emeklilik talebimin reddedildiği bildirildi. Sekiz Ağustos 2022 den üç mart 2023 e kadar eksik günümü tamamlama imkanım varken sgk nın yazısına istinaden böyle bir girişimde bulunmadım. SGK ya konu hakkanda dava açmak istiyorum. Hangi mahkeme yolu ile açmalıyım.

  106. Özay Ceylan dedi ki:

    eşim 03.03.2023 te eyt kapsamında emeklilik ba vurusunda bulundu bu zamana kadar her hangi bir bağkur veya başka bir borç olmadığını e devletten ve alo 170 ten sorguladık
    fakat eşime bir türlü emeklilik aylığı bağlanmadı bizde sgk ya giderek nedenini sorduk bize 2021 yılından bu güne kadar bağkur prim borcu olduğunu söyleyip emeklilik baş vurusunu iptal edileceğini ve prim borcunu ödemesi gerektiğ söylendi ama hala e devlette ve alo 170 i aradığımızda borç gözükmüyor ve biz bu prim borcunu yapılandırma da yapamayacağız biz hangi yolu izlemeliyiz

  107. NEŞAT AHMETOĞLU dedi ki:

    Bir göz gezdirdim ,güzel ben 7.12.1955 doğumlu ve ssk baslangicim05.01.1983 ve 2040 günüm var,fakat ssk 04.10.2000 4b 4750 günden yaslilik maasi diye 2995 tl.oysa benim 1991 ben esnaftım kapilicarsida ve 2013 yılına kadar aynı iş yerimde dumanım vardı?Fakat ben göçmen olduğumdan ve yasaları iyi taşımadığından yasa gereği 04.10.2000 bakurlu yum.burda sorun yok kendi hatam fakat AKIT ÜLKELER ARSINDA K.MAKEDONYA DA YER ALIYOR VE 3201 KANUNA GORE BENIM BAŞLANGIÇ TARIHIM 05.01 1983 0LMASI LAZIM-UYGULAMA YOK.Askerlik borclanmasi kabul etmiyorlar göçe zoraki tutulanlar diyor ssk da kk at öyle değil SÖZ L EŞME VAR ve uygulanması lazım ve ysada 1983 başlangıç olanların tam emekli olmaları için 5100-5150 gün ödenmiş primim gerkli. Bunu ben iş mahkemesinde bu haklarımı kazanabilirmiyim

  108. Ebrar Can dedi ki:

    Hizmet tespit davasinin kazanilmasi durumunda,geriye dönük sgk primleri 20 yıl üstü öncesi olursa bunu işveren öder mi ? Zamanasimi süresine girer mi ?
    Ödeme ve hesaplanma durumu nasıl olur ?

  109. CESUR koca dedi ki:

    SGK’ya 3 ayda emeklilik için başvuruda bulundum herşey normal memur lar tamam dedi 5 ay sonra emekli lik başvurusu iptal edildi sordum başka SGK’ya 4 aydan itibaren emekli olmam gerekirken sekizinci ayda cevap ret SGK yanlış yönlendirme si ve 5ay cevap vermemesi sonucunda p4 aydan itibaren emekli olmam gerekirken yeniden dilekçe yaz diyor lar hukuki hakkım nedir

  110. Tuncay inci dedi ki:

    1992 SGK girişim var. 31 yıl ve 6903 gün üzerinden #EYT emekli maaşı için 06.03.2023 tarihinde E-devlet üzerinden 4A emeklilik başvurusu yaptım ve tahsis numarası aldım. Emeklilik işlemleri gerçekleşmeyince, aradan geçen zamanda geçmişte yapmış olduğumuz ticaret sebebiyle BAĞKUR borcumuz varmı diye kuruma başvuru yaptım, dosyanıza sıra gelmedi, bir müddet daha beklemeniz gerekiyor dendi.
    11.08.2023 tarafıma bağkura 23 aylık bir borcumun olduğu cep telefonuma mesaj yolu ile bildirildi… Kuruma gidip borcumu ödedim..
    BAĞKUR yetkilisi ilk olarak yapmış olduğum emekllilik başvurusunun geçersiz olacağını ve bekleyen 6 aylık maaş ve ikramiyleri alamayacağımı söyledi… ilk defa emeklilik için başvuru yaptığım tarihte e-devlet sistemde ve banka sorgulamarında 4B borç bilgisi çıkmıyordu..Emeklulik Basvuru yaptıktan tam 6 sonra tarafıma geriye dönük borç işletildiği için SGK ve BAĞKUR sisteme geçilmeli olarak borç yansıttığı için hem bu sürede yapılan borç silme ce indirimli yapılandırma kampanyalarında yararlanamadım . Hemde bekleyen birikmiş maaşım ödenmediği için hak kaybına uğradım..
    SGK ve BAĞKUR dan kaynaklanan bu geçikmenin cezasını haksız yere ben ödedim.. Ayrıca birikmiş emekli maaşımın kesinti yapılmadan tarafıma ödenmemesi durumunda hakkımı SGK ve BAĞKUR hakkında iş mahkemeleri nezdinde hak kaybı davası açabilirmiyiz … Devlet kurumundan kaynaklanan ihmal ve hataları vatandaş olarak bizler neden tek taraflı karşıyalım… Emeklilik Başvurusu tarihinin ilk başvuru yaptım tarihi olarak hesaplaşmasını talep edebillirmiyim… saygılarımla..

    1. Ayhan yavuz dedi ki:

      Merhaba 1992 SSK girişliyim. 2007 yılında kendi adıma işyeri açtım. Sonrasında limited şirkete çevirdim ve bağ kurumu kapattım. Muhasebeci kanun değişti kendi firmanda 4A ödeyebilirsin dedi. 4 yıl ödedikten sonra çıkış yaptım. 2021 yılında %59 engelli raporu aldım emeklilik işlemleri yapılırken kendi yerinden SGK ödemişsin dediler ve 1000 günüm silindi ve bağkura düştüm. Bağkur %59 raporumu kabul etmedi çıkan eyt yasasında da pirimlerim yetmediği için emekli olamadım. Şimdi tekrardan SGK ödemeye başladım 1000 gün ödeyeceğim. Bana SGK dan bir uyarı yazısı bir caza vs gelmedi. Ayrıca SGK Bağkur birleşti dediler ben böyle birşeyle karşılaşacağımı tahmin etmedim. Sonuçta Bağkur da devletin bir kurumu ben şimdi iş mahkemesine mi dava açmalıyım bir de avukat tutacak durumum yok kendim çözebilirmiyim son olarak dava için ne gibi evraklar vermek gerekir şimdiden teşekkürler

  111. Mithat dedi ki:

    İyi günler ben 03.13.2023 tarihinde e devletten baş vurdum dosyamı yanlışlıkla benim orayla ilgim olmadan yanlışlıkla göndermişler Unkapanı ve Gaziosmanpaşa SGK bagkura sorduğumda dosyanız işlemde bekliyeceksiniz diyorlar belirtmediler ve gizlediler nasıl biryere baş vurmam lazım şikayet icin

  112. emre dedi ki:

    selam 1994 girişliyim ssk 8300 günüm vardı buguna kadar bakura hiç primim olmadı 06.03.2023 tarihinden e-devlet üzerinden emeklilik için başvuru yaptım kasım ayında 2019 tarihinde şirket ortagım oldugunu söylediler şirket müdrülügüm 21.02.2023 tarihinde olmuş 30 gün bakur borcu çıktı bu borçu ödeyince emekli olacakmışım sormak istedigim 06.03.2023 tarihinde başvuru yaptım bu güne kadar biriken ödemmemi alacakmıyım yoksa emekli oldugum zaman sadece emkli aylıgımı alacam teşekkürler

  113. Dursun UYAR dedi ki:

    tek ğözüm ğörmediği halde askerlik ğörevimi yerine ğetirdim kendi isteğimle birde 2005 te tek ğöze ehliyet verilmiyordu ama şuanda tek ğözü ğörmeyene ehliyet veriyorlar tek gözüm görmüyor diye devlet hastanesi tüfek ruhsatımı imzalamıyor buna rağmen doktor beye diyorum ki ozaman hocam ben mesleğimTerzi esnafım engelli raporu verin engelli haklarından yararlanayım diye muraçatta bana sağlamsın deniyor sakatmıyım sağlammıyım bilemiyorum 2015 te 19 mayıs üniversitesi hastanesi ne amaliyat olmak için muraçatta bulundum prof doktorun bana verdiği cevap hiç bir şekilde amaliyatın olmadığını söyledi ğören ğözüne iyi sayip cık dedi 2010 yılından beri psikiyatri tedaviside ğörüyorum bunlara kafayı takıyorum hakımı nerede ve nasıl arayabilirim sizden bir yol ğöstermenizi rica ediyorum

  114. atilla işsever dedi ki:

    2019 yılında emeklı oldum sgk işverenden fazla kesıntı yapmış 2004/2008 yılları arasında işveren farketmiş dava açmış 2009 kazanmış bızım hıç haberimiz yok olup bıtenden takiii 21 nısanda maaşımızdan 2600 tl kesıntı yapmışlar e devlette gozukuyor nebir teblıgat var nebi haber aradan 15 yıl geçmıiş bu nasıl dava nasıl kanun çalısırken neden kesmediler yada emeklı oluncada kesebilirlerdi bunu nasıl şikayet yada mahkemeye verebiliz sayı olarak çooookk fazla kişi var vede o işyerınde daha hala çalısanlar var sonüç eyt gibi olacak

  115. ferit ÜZEL dedi ki:

    Merhaba benim adıma şirket 2005 yılından beri var ve 2005 yılında kendi şirketimde aralıksız sigortalıyım 2023 5 .ayda tahsis talebinde bulundum tarafıma maaş bağlandı istanbul fatih sgm de 2024 1. Ayda maaşım kesildi neymiş bir genelge çıkmış kendi şirketimde 4 a lı olamazmışım ve toplu bana yatan bparayı talep etmekte SGK Bunun için nasıl bir dava açabilirim ve nasıl bir sonuç çıkar kimi önerirsiniz teşekkürler