Postacı Tarafından Muhtara Bırakılan Tebligat Geçerli Sayılır mı ?

Postacı Tarafından Muhtara Bırakılan Tebligat Geçerli Sayılır mı ?
6 Şubat 2017 23:16

Günlük hayatta zaman zaman herkes kapısına posta dağıtıcısı tarafından yapıştırılmış haber verme kağıdı ile karşılaşabilmektedir.

Bu durum genelde mahkeme veya savcılıklar, icra müdürlükleri, resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, trafik cezalarında söz konusu olmakta, belirtilen adreste dağıtım esnasında kimsenin olmaması veya adreste bulunan kişinin tebliğ etmekten imtina etmesi halinde, posta dağıtıcısı tarafından kapıya haber verme kağıdı yapıştırılmakta, tebliğ edilmesi gereken evrak ise mahalle muhtarına bırakılmaktadır.

Not: Postacı tarafından muhtara bırakılan tebligatın geçerli sayılma şartları Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı doğrultusunda Muhtara Bırakılan Tebligatın Geçerli Sayılması İçin Şartları Var başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Ancak 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci madde uyarınca, haber verme kağıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir. Çünkü söz konusu maddede;

– Kendisine tebligat yapılacak kimse veya tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbirinin gösterilen adreste bulunmaması veya tebellüğden imtina etmesi (çekinmesi) halinde, tebliğ memurunun tebliğ olunacak evrakı o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine ya da zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim edeceği ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştıracağı, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildireceği, ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihin tebliğ tarihi sayılacağı,

– Gösterilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olması halinde, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memurunun tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine ya da zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim edeceği ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştıracağı, bu durumda da ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihin tebliğ tarihi sayılacağı,

– Muhtarın, ihtiyar heyeti azalarının, zabıta amir ve memurlarının yukarıdaki belirtildiği şekilde kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecbur oldukları,

belirtilmiştir.

Dolayısıyla mahkeme ve savcılıklar, icra müdürlükleri, emniyet (trafik), diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından gönderilen tebligatların, adreste o an kimsenin bulunmaması veya tebliğden kaçınılması nedeniyle tebliğ edilememesi halinde kapıya haber verme kağıdının yapıştırılması ve evrakın muhtarlığa bırakılması halinde, o gün itibariyle ilgili kişiye tebligat yapılmış sayılmakta, ilgili kişinin haber verme kağıdını görmemiş olması dahi sonucu değiştirmemektedir.

Dolayısıyla ilgili tebligatta herhangi bir süre öngörülmüşse, kapıya haber verme kağıdının yapıştırıldığı günden sonraki gün verilen süre işlemeye başlar.

Bu nedenle de nüfusta gerçek adresin kayıtlı olmasının büyük önem taşıdığı daha önce Nüfusta Gerçek Adresiniz Kayıtlı Değilse Başınıza Ağrıyabilir başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. İsmail dedi ki:

    Kapıya Muhtarda evrakın olduğu not yok muhtarda 3ay sonra verdiği evrakın içinde 7 gün içinde itiraz süresi geçmiş maddi manevi zarar eden tebligat sahibi ne yapcak bu
    durumda kim suçlu bu iş böyle olmaz muhtar 2 gün içinde sahibine teslim etme zorunluluğu şart olması gerekli evrak sahibi mağdur olduktan sonra bu işin adaleti neresinde ben bu şekilde mağdur oldum.

    1. Erdal dedi ki:

      Evet aynen bende aynı şekilde mağdur edildim postacı muhtara muhtar nasılsa bi sorumluluğum yok sana istediği zaman tebliğ ediyor ve zaman kısıtlı alacaklıya 1 yıl süre tanıyor borçluya 7 gün tam bi tuzak zaten banka gsm operatörleri postacı ve icra daireleri ile ortak çalışıyorlar.

    2. Murat dedi ki:

      2010 yilinda eski adresime adli para cezasi tebligati yapilmis haberim olmadigindan ceza kesinlesmis,avukat itiraz etti reddedildi ust mahkemeye itiraz ettik bir yada iki ay oldu dun aracimi satmak uzere aliciyla notere gitttigimde haciz kondugunu ogrendim,ustelik para cezasi odenebilecek bir rakam.degil tam 7 milyon besyuzbin(7,5 trilyon) ben 2010 yilinda baska adreste oldugumu kayitlarla belgeledigim halde itirazda bulunmadiniz diye kesinlestirdiler simdi ne yapacagimi bilemez haldeyim,anayasa mahkemesine basvurmayi dusunuyorum,muhtardan vaz gectim bir adalet adami,bir hakim,bir savci da cikip demiyorki adamin haberi olmayan seye nasil itiraz etsin bu kadar cezayi kim yemek ister,ustelik cezaya muhatab baska biri haberi olmus itiraz etmis cezayi kaldirmislar benimkini itiraz yok diye kesinlestirmisler

    3. BERK dedi ki:

      Merhaba. Size %100 katılıyorum. Gayet adaletsiz bir uygulama. 8 Ocakta adresime tebligat getirilmiş fakat ben adreste bulunmadığım için muhtarlığa bırakılmış tebligat. Ve benim hiç bir şekilde haberim olmadığı için de itiraz sürem geçmiş.
      Ben şimdi ne yapacağım? Bunun mantık neresinde adalet neresinde?
      Postacı bina kapınıza haber kağıdı yapıştırdım diyor. Yoktu diyorum, çocuklar yırtmıştır diyor. Çocuğun bile yırtıp atabileceği bir kağıda mı bağlı benim haklarım?
      Güvercin gönderdin GÜVERCİN! Daha kolay olur!!!
      Hepimiz çoklu hanelerde, sitelerde yaşıyoruz. O kağıdı yapıştırdığınız kapıdan bir tek biz geçmiyoruz. O kağıdın bana ulaştığından nasıl emin olup yasal işlem başlatıyorsunuz? Hangi devirdeyiz yahu? Bir kısa mesaj, bir e-mail, bir telefon açmak çok mu zor? Hem PTT hem tebligatı gönderen kurumlar vatandaşı bu anlamda güvence altına almalı. Devletinin, o veya bu şekilde telefon numarası ve mail adresi elinde olmayan vatandaşı var mı?
      Bu saçma uygulama yüzünden itiraz sürem geçti ve ben bunu 1 ay sonra öğreniyorum! Mağdur edilen hep vatandaş hep vatandaş!!!

    4. Sinem dedi ki:

      Merhaba , ben de soracaktım , karşı taraf benimle bir taraftan konuşurken haberim olmadan bana dava açmış ve ilgili tebligat ben evde olmadığım gün yapılmış ..Ama o gün ben yıllık izinde olup ailem evde ve adıma iki kargo ve 1 kredi kartı teslim alınmış ailem tarafından …Haberim olmayan davadan (aile mahkemesi ) o gün ilgili postacı zili çalmamış ve tebligatı aileme teslim etmemiş onun yerine komşumuzun ismini yazıp mazbatayı yapıştırıp apartman kapısına gitmiş . Kimse görmemiş .Olaydan 15 gün sonra adıma ait trafik cezasını almaya gittiğimde muhtar onuda teslim etti ve 14 gün itiraz sürem geçmiş oldu .Ailem evde olup neden teslim edilmedi ? Bu şekilde usulsüz tebligat olmuyor mu ? Sonra muhtara olaydan 3 ay sonra soruyorum aldığım teslim tarıhı neydi mahkemeye gideceğim bulamayız o önemli değil deyip geçiştiriyorlar bize geldiği tarih önemli diyorlar .Adıma 3 şey gelip onları teslim alıyor ailen ama bu tebligat gelmiyor .Postacı kafasına göre yapıştırıp gidiyor hep aynı komşunun adını bildiğinden yazıp gidiyor ? Daha sonra aynı tebligatı ben olaydan 1 ay sonra karakoldan alıyorum . Hangisi benim için geçerli apartman kapısına yapılan tebligat mı karakoldan aldığım tebligat mı ? Teşekkürler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sayfa başındaki yazıda belirtilen şartlara (7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine) uyulmuş olması şartıyla, postacının kapıya haber verme kağıdını yapıştırdığı ve evrakı postacıya bıraktığı tarih (zaten ikisi de aynı gün gerçekleşmiştir) evrakın tebliğ edildiği tarih sayılır. Zarfın üzerinde barkod numarası varsa PTT’nin sayfasında yer alan gönderi takip kısmından evrakın muhtara bırakıldığı tarihi öğrenebilirsiniz.
        Eğer postacı kanun hükümlerine uygun hareket etmediyse söz konusu tebligat geçersiz sayılır, ancak bunun ispatı da zor maalesef. Bu konuda ayrıntılı bilgi sayfa başındaki yazıda yer almkatadır.

    5. Zahit Günay dedi ki:

      Sizin durumunuz sizi haklı gösteriyor ancak muhtar hangi birine yetişecek 02862180982 bide öyle düşünmek gerekir. Süreli durum olması ayrı bir sorun. 15 gün içinde gibi. 7 gün içinde gibi. Bir şeyler zaten yanlış gidiyor sistemde.

  2. Gül dedi ki:

    Muhtarlara belge teslim süre zorunluluğu konulmasında fayda var. Zira ihbarı yapılamadığından vatandaşın mağduriyeti söz konusu olabilir.

  3. Alaattin dedi ki:

    Mangalda.kul.birakmayan ve iş icraata gelince 1 telefon dahi açıp vatandaşı bilgilendirmeyen muhtarlarin Allah ……….. Aldiği para yi düşünüp. Vatandaşı düşünmeyen muhtarlarında Allah ………….
    Yazık olan vatandaşa oluyor.

    Çalışıp işinin hakkını verenlerdende Allah razi olsun.

    1. Merve dedi ki:

      Aldıkları para derken? Muhtarlarda sadece asgari ücret alıyor ve diğer masraflar muhtarlara ait yine bilip bilmeden suçlamak ne kolay. Ayrıca tebligat konusun da her muhtara aynı sayı da tebligat gelmez. Vatandaşa haber verme zorunluluğu da yok. Günde 100 tebligat gelen muhtar 100 kişiyi arayabilir mi? Muhtarların tek işi tebligat değil.

      1. Cafer dedi ki:

        sms yollasın o zaman tebligatınız var diye ya da almasın tebligatı. Vatandaşın haberi nereden olacak vatandaş müneccim mi. Zaten hep mağdur olan bizleriz. Kimseye birşey olduğu yok.

        1. Esra dedi ki:

          Mağdur olmanızın sebebi muhtarlar değil sürecin işleyiş şekli. Bu da kanunlara dayanıyor. Değiştirilmesi gereken tebligat kanunu yoksa vatandaş mağdur olmaya devam eder. Ayrıda haber verme zorunluğu Ptt,ye ait. Ellerinde terminaller var sistemden muhtara teslim diye düştüklerinde vatandaşa mesaj gitse kimse mağdur olmaz

          1. cano dedi ki:

            hapis cezam onanmış haberim olmadan tebligat gelmiş bu nasıl olacak

      2. Kutlu dedi ki:

        O zaman teslim almasın mecburen alıyorsada haber vermek zorunda dır.., o nuda yapmıyorsa o koltukta ne işi var. Varandaş nasıl öğrenicek hergün buarada bazı postacılar üşendikleri için muhtara bırakıyor, burda vatandaş mağdur

      3. Berk dedi ki:

        Merve Hanım siz Muhtarsınız sanırım?
        Bence tek taraflı bakmayın olaya. Devletin posta birimi PTT’nin görevi olması gereken bir konu bence. Hatta devletin bu anlamda vatandaşı mağdur etmemek adına PTT’ye tebligatın kişinin kendisine ıslak imza ile teslim etmesi hakkında yaptırım uygulaması gerekiyor.
        PTT Muhtara bu tebligatı bırakıp gidebiliyor ise ve muhtarın başka önemli işleri var ise kabul etmesin o zaman tebligatları. Eğer kabul edip aldıysanız da KİŞİYİ 100 DEĞİL 1000000 KİŞİ DE OLSA ARAYACAKSINIZ !!! Çünkü o tebligatı alarak sorumluluk kabul ediyorsunuz. Yasal olarak sorumluluk hissetmeseniz bile insani sorumluluk hissetmeniz gerekir.
        07 Ocak 2020 de 600 küsür muhtar bununla ilgili imza vererek artık tebligat kabul etmeyeceklerini bildirdi. Benim mahalle muhtarım bunun altına imza atmadığı için, atmadığı halde tebligatla ilgili haber verme gereği de duymadığı için şuan itiraz sürem geçmiş durumda. Herkes topu başkasının üstüne atıyor ama kimse haklının yanında olmuyor, haksızlığa, sistem açıklarına ses çıkartmıyor!

      4. Orhan bozkurt dedi ki:

        Teşekkür ederim merve hanım. Muhtar postacimi sanki adres değişiklerde muhtar devreye girsin fekat bu tebligatlari muhtara yüklemek digru degil

  4. nermin dedi ki:

    zaten bizde muhtarları bize gelen tebligatları alsın diye seçiyoruz ne saçma bir durum ptt nin halt etmesi at yükü muhtarlara muhtarda alsın koysun çekmeceye ara da bul sonra ..

  5. Enver varsın dedi ki:

    Gectigimiz gunlerde gazetelerde cikan bir haberde yargitay’in muhtara yapilan tebligin kabul edilemeyecegine dairbir haber okumustum. yaniliyormuyum.?

    1. Admin dedi ki:

      7201 sayılı Kanundaki şartlara uygun olarak muhtara bırakılan tebligat geçerlidir ve muhataba o gün tebliğ edilmiş sayılır. Bu kanun hükmüne karşılık, yerel mahkemelerin muhtara bırakılan tebligatın geçersiz olduğuna dair kararları olduğu gibi Yargıtay’ın da bu yönde kararları mevcuttur. Ancak Kanunda değişiklik yapılmadığı sürece mahkeme ve Yargıtay kararları bu konudaki genel hükmü geçersiz hale getirmez. Çünkü mahkemelerin ve Yargıtay’ın kararları o olaya özgü kararlardır, Kanundaki şartlara uyulmadan muhtara bırakılan tebligatlarla ilgilidir. Örneğin kişilere yapılan tebligatlarda yer alan adres o kişinin adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adresi değilse, muhtara bırakılan tebligat geçersiz sayılır. Postacı muhatabın kapısına haber verme kağıdı yapıştırmamışsa muhtara bırakılan tebligat geçersiz sayılır.

      1. cc dedi ki:

        peki ben diyelim ki 3gün felan evde yoktum tebligat uyarı kağıdı oradan yağmurdan yaştan dolayı ıslanıp kopmuş gitmiş ise ne olacak suçlu kim

        1. Admin dedi ki:

          Maalesef bunun ispatı çık zor, hatta postacı haber verme kağıdını kapıya hiç yapıştırmamış olsa dahi bunun ispatı bile çok zor. Ancak yavaş yavaş elektronik tebligat uygulaması yaygınlaşıyor, yakın bir gelecekte resmi tebligatlar herkesin e-posta adresine gönderilecek. Şu an başta Maliye olmak üzere birçok kurum elektronik tebligat uygulamasına geçti.

          1. Levent dedi ki:

            Sevgili admin benim postacıda kapıya kağıt yapıştırmamış yapıştırdığı kağıtların tebligatını alma gittiğimde diğer tebligatı muhtarda gördüm ancak süre geçmişti bununla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim temyiz hakkım olmadığını söylüyorlar karar kesinleşmiş herhangi bir çaresi varmı

        2. Talip ilhan dedi ki:

          Bu gibi halde Sayın ptt memuru 3 gün evimde yorum diye kapıya kağıt yapıştırmanız gerekiyor.Bu da sakıncalı Hirsiza 3 gün evimi soy demek

      2. Yusuf dedi ki:

        Hocam merhaba bana tebligat gelmiş kapıdaki kağıt yağmurdan dolayı düşmüş görmedim ve gelen hapis cezasını yargıtaya göndermedim fakat tebligat geldiği gün ve ilerleyen günlerde defalarca sağlık ocağına hastaneye gittiğimi belgeledim kayıtlarla ve reçetelerle ve itiraz ettim tebligata.sizce sonuç ne olur bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ediyorum şimdiden. Hoşçakalın

        1. Yusuf dedi ki:

          Ve ben askeriyeden emekli Gazi yim sürekli doktora hastaneye giden bir insanım rahatsızlıklarımdan dolayı. Bu olayda da gerçekten rahatsızdım ve 15 günden fazla hasta yattım doktora gittiğim günler hariç ve gittiğim günlerde kayıtlarda mevcuttu zaten sistemde ve reçete tarihlerinde.

  6. Meraklı dedi ki:

    Postacı tebligat sahibi evdeyken icra tebligatını kapıcıya imza karşılığı verebilirimi?Eğer Verdiyse bu usulsüz tebligatmıdır?

    1. BERK dedi ki:

      Merhaba, sanıyorum ki değil. Yasalarda komşusuna imza karşılığı teslim edebilir, bina kapısına haber kağıdı yapıştırabilir ya da muhtarlığa bırakabilir diyor.

  7. Elif dedi ki:

    Iki ay itiraz hakkı olan bir konuda 17 ekim 2018de muhtarlığa evrak bırakılmış. Bugün öğrendim. Ben haziran 2018de oradan tasindim. Yeni ikametim eskisine 1000km mesafede. Hal böyleyken bu adrese yapılan tebligat geçerli sayılır mı? Hakkımı nasıl arayabilirim? Ne yapmalıyım?

    1. Samimi olun dedi ki:

      Yorumlara bakıyorumda, çoğu kendine kılıf arıyor. Kardeşim borcun varsa ödeyeceksin, mahkemen varsa takip edeceksin, 3 gün evinden ayrılıyorsan, muhtara gidip soracaksın. Bırakın bu kurnazlık işlerini, görmedim etmedim evde yoktum, hastaydım, yağmur çamur vs..

  8. Salih dedi ki:

    Efendim, kapıya yapıştırılmayan tebligat uyarı kağıdı yapıştırmamışsa muhtara bırakılan tebligat geçersiz sayılır.” demişsiniz, daha sonra ise bir soruda “peki ben diyelim ki 3gün felan evde yoktum tebligat uyarı kağıdı oradan yağmurdan yaştan dolayı ıslanıp kopmuş gitmiş ise ne olacak suçlu kim” yani her şekilde “muhtar ve postacı suçsuz” oluyor..? İnşaallah tez zaman da e-posta , e devlet, e-tebligatlar da olur ve bunlar artık kişinin zorunlu ve kesinlikle kullanması gerekli kılınır.

  9. ahmet dedi ki:

    peki postacı yapıştırmadığı halde derse ben kapısına tebligat kağıdı yapıştırdım. ama yapıştırmamış? muhtarlıktaki tebligat yinede gerçersiz sayılır mı, anlatılana göre evet. 🙁 çok acil kağıt israfından da kurtulmak için elektrinik eposta ve edevlet üzerinden yapılmalıdır. yada iş tamamıyla postacının kontrolünde olmalı, muhtarlık bulaştırılmamalıdır.

  10. Derya dedi ki:

    Eşim bir arkadaşına bir alışveriş merkezinden yaptığı alışveriş için kefil olmuş borçlu borcu ödememiş ve bize hiç haber gelmeden icraya vermişler eşimin e devletine bakarken tesadüfen rastladım biraz araştırdım tebligat 2 sene önce oturdukları adrese gitmis ve muhtar da teslim almış ama bize haber veren yok tabi itiraz süresi de geçti avukatla konuştum taksitlendirelim diye ama protokol yapmayacağını ve maaş haczi gonderirim diye tehdit vari konuşuyor sözlü olarak anlastik 1000 tl ödedim verdikleri makbuzda sadece dosya numarası ve ödediğim tutar var ne toplam borç yazıyor ne kalan son taksidi ödemeye gidince yeni bir borç çıkarabilir elinde resmi bir belge yok yardımcı olmanızı rica ederim tebligat ve protokol için ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Borcu avukat yerine icra müdürlüğüne ödeseniz daha sağlam olurdu, bu durumda eğer ödediğiniz tutar borcun tamamını karşılamıyorsa avukat sizden tekrar para isteyebilir. Bu konuda bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok. İkinci seçenek, eğer tebligatın muhtara bırakıldığı tarihte adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adresiniz o adres değil idiyse muhtara bırakılan tebligat geçersiz sayılır, icra müdürlüğüne bu konuda itirazda bulunabilirsiniz.

  11. murat balta dedi ki:

    9 ağusta eve icra tebligat gelmiş ev eyoktum dışardaydım postacı yazıd ayapıştırmamış sanırım o gün muhtara bırakmış araya bayram tatili girdi 15 ağustos muhtar yolda gördü tebligat var dedi. aldım 5 gün itiraz süresi vardı icra hukuğa 16 sında dilekçe verdim soru şu süre 5 gündü araya kurban tatili girdi. ve muhtardaki tebligat 9 unda gelmiş muhtar 15 inde verdi.süremi aştım mı?itirazım 16sında muhabere ile gitti dilekçemde 15 inde aldım yasal sürede itiraz ettim dedim . konu kambiyo senedi.itirazım geçerlidir diye düşündüm yasal süre bakımından.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Mevzuatta Belirtilen Sürelerin Hesaplanması başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  12. Nuri korkut dedi ki:

    Peki devlet memuru olan postaci hic kapiya bile gitmeden verdi ise evraklari muhtara.. ne olacak .. postaci yeminli notermi.. peki muhtar niye aramiyor vatandaşı.. kapida hicbir evrak yok postaci masum.muhtar masum.. bizz keriz mi oluyoruz

  13. Nuri korkut dedi ki:

    Masallah 1002 tl ceza odedik en azindan 750 tl oderdik
    Postaci senden obur tarafta alacagim 250 tl.. artik orda sen kalpazanlik mi yaparsin bilmiyorum 125 tl muhtardan sende 125 tl mi ödersin bilmem helal etmiyorum.. HARAM OLSUN.

    1. aslan acar dedi ki:

      aynen bugün muhtar yüzünden 1052 tl ödedim
      Kim suçlu nereye baş vuracaz bilen varnmı

      1. Admin dedi ki:

        Size gönderilen yazının geldiği Kuruma göre değişir. Burada ödediğiniz idari para cezasının iptali için mahkemede dava açacaksınız çünkü. Eğer ceza SGK’dan geldiyse İdare Mahkemesinde, cezaya itiraz süreci Kabahatler Kanunu hükümleri kapsamına giriyorsa Sulh Ceza Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  14. Sehzade dedi ki:

    Merhabalar banada 1 ay önce tebligat gelmiş çalıştığın için evde yokken muhtara bırakılmış uyarı kağıdı olmadan ve alacaklı iş yeri devri gerçekleştirmiş olmakla beraber alacağım senetin parasını tahsil edemeden karşı taraf uyanıklık yapıp evrensiz icra açmış yasaların boşluğundan yararlanmış haksız yere oysaki alacaklı benim fakat senet ödenmeden 1 ay önce elimdeki maddelere uymadan böyle sahtekarca dava açılmış ne yapabilirim banka hesabıma kısıtlanma konmuş itiraz edip bu olayı duzeltirmiyim acil cvp

    1. Admin dedi ki:

      İcra dairesine itirazda bulunun, sonuç alamazsanız mahkemede dava açmanız gerekir.

  15. brcu dedi ki:

    her zikkimda mesaj gonderilliyorya muhtarlıga birakma sacmaligi neki muhtar alipta rafa kaldıracaksa vatantasi bilgilendirmeyecekse niye kabul ediyorki başkada bir isiz dusmuyorki muhtarlıga bu is cok zor geliyor

  16. Mehmet dedi ki:

    Benim de başıma geldi postacilar evime dahi getirmiyor tebligatlari postanede birakiyor muhtar giderse alicak aldigi takdirde koyun islerinle mi ugrassin yoksa tebligatlami ben bu olaydan dolayi 20 ay hapis cezasina itiraz edemedim ve cezayi ptt sayesinde kabul etmis oldum adalet yok hukuk yok yok da yok

  17. Akif dedi ki:

    İyi günler.

    İcra takip kağıdının muhtara teslim edildiği gün yurt dışına çıktım. Teslim edildiğinden bile haberim yoktu. Şuan 10 gün oldu itiraz etme sirem dolmuş. Başkasının ödemesi gereken bir para aslında itiraz etsem dava bile açamazlar belgelerle ispatlı. 7 gün geçtiği için bu borcu ödemek zorundamıyım yoksa yurt dışına çıktığım için itiraz hakkım saklımıdır. Şimdiden çok teşekkür ederim. Göstereceğiniz yol için. Selamlar

    1. Admin dedi ki:

      2004 sayılı İcra İflas Kanununun ödeme emrine itirazla ilgili “Gecikmiş itiraz” başlıklı 65 inci maddesinde aynen;
      “Borçlu kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle müddeti içinde itiraz edememiş ise paraya çevirme muamelesi bitinceye kadar itiraz edebilir. Ancak borçlu, maniin kalktığı günden itibaren üç gün içinde, mazeretini gösterir delillerle birlikte itiraz ve sebeplerini ve müstenidatını bildirmeye ve mütaakıp fıkra için yapılacak duruşmaya taallük eden harç ve masrafları ödemeye mecburdur.” hükmü yer almaktadır.
      Bu hükme istinaden ödeme emrini gönderen icra dairesine, başka bir ildeyseniz ilgili icra dairesine gönderilmek üzere bulunduğunuz yerdeki icra dairesine ödeme emriyle ilgili itirazda bulunabilirsiniz.

  18. Sayit dedi ki:

    Hayırlı günler benimde bir sorum olacak cevaplarsanız müteşekkir kalırım. Benim ikametgahım köyde ; yaz aylarını köyde geçiriyorum yani ikamrtgah adresimde. Fakat kış aylarını şehirde geçiriyorum. Şehirde geçirdiğim süre zarfında ikametgahım köyde devam etmektedır. Yani ikide bir hem şehire hem koye alamam herhalde ikametimi. Adıma evrak geldıgınde muhtar beni arıyor yok efendim ikametgahını sehire aldır belgeni ben almak zorundamıyım gibi laflar ediyor. Bende iyi tamam alma ozaman bana gelen evrakları diyorum. Tamam almıyorum o zaman deyip evrakları alıyor ve başkalarına beni aratıp evrağı aldığını söylüyor. Köye gelen postacı ev adresine hiç gelmeden nasıl direkt muhtara teslim ediyor. Ve bu evraklar herkesin gözü önünde kahvehane kalıyor. İstese bir başkası da benim evrakımı alıp gidebilir. Bana vereceğiniz cevabı merakla bekliyorum ve şimdiden tesekkur edıyor iyi calısmalar diliyorum.

    1. Admin dedi ki:

      7201 sayılı Tebligat Kanununa göre kişinin MERNİS adresine gönderilen resmi tebligatları; posta dağıtımı sırasında muhatap evde yoksa, posta dağıtım görevlisi kapıya haber verme kağıdı yapıştırarak muhtara bırakması gerekiyor. Kişiye gönderilen tebligat üzerinde de kişinin MERNİS adresi olduğu notu varsa bu durumda muhtar tebligatı almak zorunda kalıyor, almam deme imkanı yok. Ancak resmi tebligatları (7201 sayılı Kanuna göre yapılan tebligatları) muhtarın kahvehanede ortalık bir yerde bırakması uygun değil.

  19. Elif dedi ki:

    İlamsız icra gelmiş ben ede yoktum bayram tatili dolayısıyla memlekete gitmiştim 17 gün geçti hemen muhtarlıktan kağıdı aldım ve itirazda bulundum hakkım da karar durdurulmuş tekrardan açıla bilirmi cevaplarsanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      İtirazınızın gerekçesi neydi, hangi gerekçeyle itiraz ettiniz (yetki itirazı mı, imzaya itiraz mı, borca itiraz mı) bilmiyoruz, alacaklı icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilir, genel mahkemede itirazın iptali davası açabilir, bunların sonucuna göre tekrar icra gelebilir, eğer gerçekten borcunuz varsa alacaklıyla anlaşmanız veya ödemeniz gerekir ki bu sıkıntıdan kurtulabilesiniz.

  20. Nejat dedi ki:

    Merhaba,

    2 adet ödenmemiş servis senedinden dolayı alacaklı 24.12.2019 tarihinde icra takibi baslatmis. Borcluda bundan habersiz senetleri ödemediğinin farkına varıyor ve 30.12.2019 tarihinde borcunu banka kanalıyla ödüyor. 30.01.2020 tarihinde alacaklının avukatı arayarak icra baslattıklarinı söylemesi uzerine borçlu bana bir ihbar gelmedi ve ben borcumu ödedim diyor. Avukat icranın ödemeden önce açıldığını ve ihbarın muhtarlığa bırakıldığını söylüyor. Bu durumda istenen avukatlık ücreti ve harçları ödemek zorundamıyım?

    Şimdiden teşekkür ederim

    Saygılar

    1. Admin dedi ki:

      İcra işlemi ödenen senetlerle ilgiliyse tekrar ödemeye gerek yok, ödeme makbuzları (belgeleri) ile birlikte icra müdürlüğüne başvurup borcunuz olmadığına dair itirazda bulunabilirsiniz, eğer itiraz süresi geçmemişse icra müdürlüğü itirazınızı dikkate alır herhalde.

  21. METİN YILDIRIM dedi ki:

    https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/index.jsp?v=3868 bu adrese girip cep numaranızı kaydederseniz tebligat gelmeden msj olarak gelyor
    sizde haklısınız ama alacaklı olanlarda haklı adam almış mobilyayı imzalamış senedi ödemiyor tebligat gelincede postacıyı dövüyor yada tehdid ediyor mesela benim başıma geldi hiç gitmediğim bir petrolde yakıt fişine benim plaka girilmiş ve benim plakayı giren pompacı birde sahte para almış sonra şikaeytçi olmuş 2 yıldır ağır ceza mahkemesinde para sahteciliği sucundan yargılanıyorum benimde adresime tebligat gelmiş bende evde yoktum muhtara teslim olayı işte bir gün edevlete ssk günme bakayım diye girdim adıma dava açılmış ordan öğrendim yani tebligat işi hikaye edevleti sık sık kontrol etmek gerekli

  22. MEHMET NEDİM İÇÖZ dedi ki:

    Muhtarlara bırakılan her türlü evrak veya gönderinin vatandaşlar tarafından e .ortamda görülebilmesini sağlayacak sistem kurulması,muhtarların teslim aldığı evrak veya gönderlerin bu siteme girme zorunluğu getirmesi halinde vatandaş ,muhtarlık sitesi girerek,muhtarlıkta evrak veya gönderisinin olduğu görür…bankalar buna üzülebilir ancak vatandaş sevinir… Muhtarlara bırakılan her türlü evrak veya gönderinin vatandaşlar tarafından e .ortamda görülebilmesini sağlayacak sistem kurulması,muhtarların teslim aldığı evrak veya gönderlerin bu siteme girme zorunluğu getirmesi halinde vatandaş ,muhtarlık sitesi girerek,muhtarlıkta evrak veya gönderisinin olduğu görür…bankalar buna üzülebilir ancak vatandaş sevinir…

  23. Aslı dedi ki:

    Ben 3 sene önce iş yerimi resmi olarak kapattım ve sehir değişikliği yaptım ikametgahımıda yine resmi olarak tasındığım sehre aldim ama 2 sene önce yani ben taşındıktan bir sene sonra eski oturduğum sehre ilamsız icra takibi gitmiş ve yine bağım olmadığı halde yasal olarak ikamet adresim başka sehir olduğu halde mahalle muhtarı teslim almış. Bu takip geçerli mi ne yapmam lazım

    1. Admin dedi ki:

      Eğer şehir ve ikamet değişikliği yaptığınızda Nüfus Müdürlüğüne başvurup, yeni ikamet adresinizi kaydettirdinizse eski adresinize gönderilen ve muhtara bırakılan tebligat geçersizdir. Ancak bu değişikliği yapmadınızsa, nüfus kayıtlarında tebligatın muhtara bırakıldığı tarihte o adreste ikamet ediyor görünüyor idiyseniz bu tebligat geçerlidir.

  24. rukiye dedi ki:

    bir magazadan taksitli alisveris yaptim issiz kaldigim donem son 3 taksidimi odeyemedim. sonrasinda hukuk burosu benimle iletisime gecmeye calisti ben musait olmadigim icin kuzenimle gorusuldu. kuzenim sonrasinda bana durumu bildirdi toplamda 700tllik borcum icin masraf vs 2000tl talep ettiklerini soyledi.e devletten icra dosyalarimi sorguladim ama icra dosyasi acilmamisti. borc bulup 760tl olarak borclu oldugum magazanin hesabin eft yaptim. ayni gun hukuk burosu beni aradi bende borcumu odedigimi soyledim. bana tehditkat bi sekilde boyle islem yapmayacagimi bunun pesini birakmayacaklarini onlari oyaladigimi vs gibi seyler soylediler. ben saat 12de eft yaptim 14:30da icra dairesine gidip basvuruda bulunup islem baslattilar. uyap sistemde evrak kayitlarinda saatleri mevcuttu ordan takip ettim. sehtebligat geldiginde icra dairesine itiraz edeyim diye beklerken elime o tebligat hic gelmedi. buyuk ihtimalle burda okudugum gibi muhtara birakildi ve itiraz surem gecti. bu durumda sizce ne yapmaliyim? tesekkurler.

  25. Anil dedi ki:

    Merhaba ben başıma gelen
    Trafik cezası yemişim Şubat’ta tebligat bana ve adresime gelmedi muhtara bırakılmış.bende bugün e devletten girdim baktım ve faiz bile başlamış muhtar bana ulaşmadı ve benm hiç bir şekilde haberim yok cezadan.simdi bu PTT çalışanı cezayı bırakmadiysa ve bıraktım olarak gosterdiyse muhtarda bana ulaşmamış şimdi reva mı bu ceza faizini ödemek odemeyelim demiyorum ödeyelim ama haksız kazanç günah degilmi bizde mi birilerini dolandiralim günaha girelim bizim gunahimiza giriyorlar yazık günah şu günlerde yaptıkları

  26. Dk dedi ki:

    PTT den gelen evrak muhtarlığa bırakıldı diye yazılı kağıtla haber verilmiş. Peki gidip muhtarlıktan almasak o evrağı bi sorun olur mu acaba ? Bize gelen evrak orda kalmaya devam eder mi yoksa çöpe falan mı atarlar ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Muhtarlık çöpe atar mı, evrakın bekletilmesi için bir süre var mı bilmiyoruz, ancak o evrakı alsanız da almasanız da o evrak size tebliğ edilmiş sayılır.

      1. Ömer dedi ki:

        Evrak tebliğ kağıdı kapıya yapıştırılmamiş komşuya bırakılan bir evrak yok muhtara da bırakılan bir belge yok. Bü durumda evrak tan mesul olurmuyuz

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Size tebliğ edilmemiş, muhtara da bırakılmamışsa bu durumda tebliğ edilmiş sayılmaz, dolayısıyla sorumlu olmazsınız.

  27. Yunus hakan duman dedi ki:

    PTT tarafından tebligat adında bir not biraislar fakat takip barkot numarası yazmamışlar bu bana nereden gelebilir hiç bir fikrim yok icra ,hakkımda acilan bir dava trafik cezam hapislik cezam yok nereden gelmiş olabilir bilgilendirirmisiniz teşekkür ederim

  28. Yüksel dedi ki:

    2008 de bana gelen tebligatı o dönem kavgalı davalı olduğum şahıslar eline geçip 15 gün sonra köyün cami bekçisi tarafın dan getirilip bana teslim edildi itiraz dilekçesi yazdım ama bana tanilan süre geçtikten sonra yazıldığı için temiz yolu açık olan ve itiraz dilekcem kabul edilmeyip 2012 2013 tarihlerde tam hatırlamıyorum ama çünkü bende aşırı derecede onutkanlik başladı bunca yaşadığım kabuslardan dolayı 10 gün İstanbul açık ceza evinde yattım ve 4.350 lira para yatırıp dışarı çıktım bir yilda denetim serbestlikten imzaya gittim ve hayatım alt üst oldu çocuklarım ve eşim beni ziyarete geldiler ceza evine kızımin o haykırışı aglayisi babam ne olursun bizimle eve dün burda kalma yoksa artık bizi sevmiyormusun deyişi piskolojim buzdu ve hala kulaklarim da çınlıyor silinmiş deyil çünkü eşim iki kizima babaniz misafirlikte bir süre bizden uzak yaşayacak demiş halbuki ben eşime bindefe yalvardım beni ziyarete gelmeyin diye çocuklar daha küçük bişey bilmezler kafaları karisir dedim birde siz zamani gelip eve döneceğiniz zaman kızlarım ağlar ağlayacaklar da babamla kalalım yada oda bizimle gelsin diyecekler işte o zaman ölürüm biterim dünyam altüst olur aklımı yitirim dedim bunu bile bile eşim kızlarımı alıp babası ve annesiyle geldiler zaten Ogün herşey bitmisti benim için ve eşimle aramız açıldı enson boşanmaya kadar gitti ve ben her iki kızımdan eşimden oldum yuvam diye bileceğim birşey kalmadi çalışacak gücüm takatim kalmadı o günden beri köye dunmek zorunda kaldım çobanlık yapmaya çalışıyorum şuan ve bir takım kimyasal maddeye bulastim biran olsun kızlarım beynimi uyusturup 5 dakkligina da olsa uykuya dalip rüyamda kızlarımı görüp öpüp koklamak için biliyorum çok saçma ve ne ben nede baskasin yapmaması gereken birseydi küçük düşmemek a kızlarımın sevgisine layık kalmak için ve son çareyi ikinci evliliğimi yapip belki toparlanirim düşüncesiyle biraz oyledi oldu suanki esimide çok ama çok seviyorum iki çocuğumuz oldu eşim ve iki çocuğumla bana ait olmayan tek gözlü mutfağı bile olmayan bir yerde fare ve bir çeşit boceklerin içinde yaşıyorum şuan ve yine beynimi kemirip kavuran korkular var ya eşim bu hayatı istemeyip yada dayanamayıp ayrılmak isterse oykusuz gecelerim devam etmekte onunlada bitse en mutlu insan benim diyip o imajı yaratacam dışardan bakanlara asıl beni korkutan da her tarafı delik deşik olan evde birgün yılan veya bilmediğim bir çeşit hayvanlar tarafından ailemden herhangi birinin ısırıp Allah korusun kaybetmektir korum emin olun o günü benimde son nefes alışım olacak ve ben artık ne gündüz nede geceleri uyuyamıyorum ne yaptım sa da faydası olmadı uyumam için bır dünya uyku ilacı almama rağmen bunun için ne yapmalıyım ve sorumlusu kim ne olursunuz bana bir yol gusterin yardımcı olun çocuklarım için hayatta kalmam için onları namertlere muhtaç etmemek için benim yaşadığım cehennemi onlar yaşamasın yasatmiyacamda Allah’ın izniyle Ama bukadar kötü bir şekilde kaderimi sanki kendileri yazıp sebep olup ailemi parçalanmasina sebep şahıs yada şahıslar Yücetürk devletimin huzurunda yargılanıp gereken cezayı almadıkları sürece benim için yasayacagim her dakka saniye cehennemdir diri diri cehennem ateşinde yanmak bile hafif kalır benim güzüm de ne olursunuz elinizde olan yada gelen tüm imkanları kullanıp yardımcı olun ve olacağınizdan şüphem yoktur çünkü baba olan merhamet sahibi olan tüm insanlar yapılması gerekeni yapacaktır yapmalıdır da diye düşünüyorum ne oldum dememeli ne olacam denilmeli Allah düşmanına bile yaşatmasın istemem kim bilir acaba benim gibi nice yuvalar yıkılıp bitmiştir yada mağdur olmuştur kimsenin hakkı yok cehennem ateşinde gariban yoksul anne baba kardeş abi sevgisi tatmamis yaşamamış yaşamadığı için evlenip yuva kurup o eksiği kuracağı yuvayla tamamlama hevesiyle yaşayip hayalini kurduğu küçücük dünyasını yikanlarin dilerim Allahtan evlat hasretiyle yansinlar bir çocuk sesi evlat sesi ölene kadar işitmek nasip olmasın inşallah aminnnnnnn.

  29. Suzan dedi ki:

    Babamın ölen kardeşinden kalan borçlar geliyor teker teker. Ölür ölmez reddi miras yaptık. Ama birini kaçırmışız eve tebligat gelmiş güya yokmuşuz muhtara bırakmışlar haberimiz yok aradan nerdeyse 1 sene geçmiş haberimiz yok babamın maaşına haciz geldi PTT muhtar icra dairesi herkes ortak şebeke bankacılarla beraber şebeke gibi kurguluyorlar artık eminim haberim olmayan şeye nasıl itiraz edebilirim ? Ayrıca zaten adam ölünce miras reddi yapmışım neyin daha icrası ? Sistemde otomatik miras reddi görünse hiç bu kadar angarya posta telgraf icra saçmalığına ihtiyaç olmayacak ama tabi amaç belli vatandaşın hayatını kolaylaştırmak değil.

  30. Sadık guler dedi ki:

    Boyle ismi olur kagıdi biri aldi atti gormedim nebilecem bana evrak geldigini falcimiyim ben
    Cok sacma bir sistem

  31. Hüseyin dedi ki:

    Muhtarın görevi sadece bu demiyoruz; ki belki de görevlerinden biridir haber vermek. Her neyse ki tebligat muhtarlıga bırakılınca numarayı çevirip haber vermesi 20 saniye . o 100 tane tebligat geliyor diyen arkadaş. 100 ü de aynı anda gelmiyodur sanırım. Milletin de Sms atar gibi tebligatlaştığını da sanmıyorum 🙂 hem ott hem muhtarlık bi telefon açması kimseyi işinden alıkoymaz.

  32. Hakbas dedi ki:

    Aile mahkemesinde kesin kararin alinmasi ucin on durusma yazisini elden almanin gerekli oldugu soylenildi kendim gidip aldim fakat karsi taraf 1.5 yildir adreste olmadigi halde adres degisikligi yapmadigi ucin evde olmadigimda gelen postaci muhtara biraktim mahkeme kalemi karsi tarafin gidip almamasi durumunda muhtarda olsa dahi teblig edilmemis sayilacagini soyledi. Cunku muhtarlik mahkemeye teblig alindu yazisi gonderiyormus. Internet arastirmalarimdan muhtara tebligin yapilmasinin alinmasa bile tebligin gerceklestigi bilgileti edindim. Kafam oldukca karisti .mahkeme kalemi mi yoksa muhtara teslim mi bilemiyorum. Umarim arastirmalarim dogrudur.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Muhtarın mahkemeye tebliğ alındı yazısı göndermesi gerekmiyor, böyle bir uygulama yok, postacı evrakı muhtara bırakıyor, zarfın tebliğ mazbatası kısmını yırtıp alıyor, bu mazbata postacı tarafından adliyeye götürülüp veriliyor, evrak muhtara bırakıldığı gün muhataba tebliğ edilmiş sayılıyor.

  33. barış dedi ki:

    8 tane icram var , hiçbiride tebligat yapamadı… Bilinmeyen bir yöntem var arkadaslar …