Prim Belgesi Verilene Kadar Rapor Parası Ödenmeyecek

Prim Belgesi Verilene Kadar Rapor Parası Ödenmeyecek
15 Şubat 2020 21:50

Çalışanların almış oldukları istirahat raporlarıyla ilgili olarak SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenebilmesi bilmesi için diğer şartlar yanında sigortalının istirahat (rapor) süresince işyerinde çalışmamış olması gerekmektedir.

Rapor süresince işçinin işyerinde çalışıp çalışmadığını da SGK bilemeyeceğinden, bu konuda işverene raporlu işçinin istirahat süresinde işyerinde çalışıp çalışmadığını bildirme zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle de sigortalının aldığı istirahat raporu ile ilgili olarak işveren, çalışmadığına dair bildirimi yapana kadar rapor parası ödememektedir. Bunun çok az istisnası olup bu istisnai durumlar İşverence Çalışmadığına Dair Bildirimi Yapılmayan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Öte yandan raporlu işçiyle ilgili çalışmadı bildirimi yapma konusunda bazı değişiklikler yapılmış ve işverenlere bu bildirimi İstirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait aylık prim ve hizmet belgesiyle yapma kolaylığı getirilmişti. (Bkz. En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri) Dolayısıyla SGK yeni uygulamaya göre raporlu işçiyle ilgili çalışmadı bildirimini içeren aylık prim ve hizmet belgesi verilene kadar rapor parasını ödemeyecek. Her aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ise bir sonraki ayın 23’ü saat 23:59’a kadar verilmesi gerekiyor. Ayın 23’ü resmi tatil gününe denk gelirse süre tatilden sonraki ilk iş günü sonuna kadar uzuyor. Prim belgesi yerine muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçilen işyerlerinde ise beyannameyi son verme tarihi ayın 26’sı. Süresi geçtiği halde prim belgesi verilmemişse veya prim belgesi verilmiş olsa bile raporlu işçiyle ilgili çalışmadığına dair bildirim yapılmamışsa bu durumda İşverence Çalışmadığına Dair Bildirimi Yapılmayan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ? başlıkta belirtilen şartlar varsa rapor parası ödenecek.

Örneğin; 2020 ocak ayı içerisinde 10 gün istirahat raporu almış olan işçiyle ilgili çalışmadığına dair bildirimi işverenin Şubat ayında vereceği aylık prim ve hizmet belgesi ile yapması gerekiyor. İşveren bu belgeyi 1 Şubat’ta verebileceği gibi 23 Şubat tatile denk geldiğinden 24 Şubat saat 23:59’a kadar istediği herhangi bir tarihte de verebilir. Bu işçinin söz konusu 10 günlük rapor parası da işveren tarafından çalışmadı bildirimini içeren prim belgesi verildikten sonra SGK tarafından ödenir, yani işçinin adına bankaya yatırılır. Eğer işveren prim belgesini verme süresi geçtiği halde prim belgesini vermez veya sigortalının çalışmadığına dair bildirimi yapmazsa İşverence Çalışmadığına Dair Bildirimi Yapılmayan İşçi Rapor Parası Alabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilen şartlar varsa işçinin rapor parası yine ödenir.

Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) hakkında ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren diğer yazılara Rapor-İzin Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet Akif Ruli dedi ki:

    Ben emekli çalışanım , destek pirimi ödemekteyim korona vürüs sebebi ile sağlık bakanlığımızın açıklamış olduğu 65 yaş ve üzeri ayrıca kronik rahatsızlığı bulunanların dışarı çıkması sebebi ile. Tansiyon ve nefes darlığımın bulunması sebebi ile , 10 günlük istirahat raporum var , istrihat ödemesi alabilirmiyim saygılar.

    1. Admin dedi ki:

      İş kazası ve meslek hastalığına bağlı istirahatler dışında istirahat ödemesi yani geçici iş göremezlik ödeneği alamazsınız. (Bkz. Emekli İşçi Rapor Parası Alabilir mi ?)