Rapor Parası İçin Aranan 90 Gün Şartında Sadece SSK Günleri mi Dikkate Alınır ?

Rapor Parası İçin Aranan 90 Gün Şartında Sadece SSK Günleri mi Dikkate Alınır ?
7 Kasım 2022 23:46

SGK mevzuatına göre, iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan istirahat raporları dışındaki istirahat raporlarından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenebilmesi için, rapor başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıllık süre içerisinde kısa vadeli sigorta kollarını da kapsayan en az 90 prim günü olması gerekir.

Bu kapsama hastalık ve analık (gebelik – doğum) nedeniyle alınan istirahat raporları girmektedir. (Bkz. Rapor Parasında 90 Günü Tamamlama Şartları, İş Kazasından Alınan Raporlarla Diğer Raporlar Arasında Fark Var mıdır ?)

Rapor parası ödenmesi için aranan 90 gün şartında sadece 4/a (SSK) kapsamındaki prim günlerinin mi dikkate alınacağı konusuna gelince;

Rapor alan kişinin geriye dönük bir yıl içerisinde Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılığı kapsamında da prim gün sayısı varsa ve bu sigortalılığına ait primlerini de ödemişse, 90 günün hesabında bu kapsamdaki prim günleri de dikkate alınır. Çünkü Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılığı kısa vadeli sigorta kollarını da kapsamaktadır. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları) Ayrıca 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde, Ek-5 Tarım sigortası kapsamındaki prim günlerinin de prim borcunun olmaması şartıyla 90 günün hesabında dikkate alınacağı belirtilmiştir.

Aşağıda belirtilen sigortalılık statüleri kısa vadeli sigorta kollarını kapsamadığından, bu kapsamdaki sigortalılıklara ait prim günleri ise 90 günün hesabında dikkate alınmaz.

  • İsteğe bağlı sigortaya ait prim günleri,
  • 2925 SSK Tarım, Ek 6 sigortalılığına ait prim günleri,
  • Emekli olduktan sonra SGDP kapsamında çalışılan sürelere ait prim günleri,

rapor parasına hak kazanmada gerekli olan 90 günün hesabında dikkate alınmaz.

İş-Kur toplum yararına program kapsamındaki çalışmalara ait prim günleri ile Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde çalışılan sürelere ait prim günleri ise 90 günün hesabında dikkate alınır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kanuni dedi ki:

    2016/21 sayılı genelgenin
    6.4.Geçici İş Göremezlik Ödeneğine Müstahaklığın Farklı Kapsamlardaki
    Çalışmalar ile Kazanılması bölümde 46 NOLU BELGE yani TÜRKİYE İŞ KURUMU TARAFINDAN DÜZENLENEN EĞİTİMLERE KATILAN KURSİYERLER (İŞ-KUR OLARAK TANIMLANMIŞ OLANLAR TARAFINDAN SEÇİLEBİLİR) şeklinde işkurda kursiyer olarak bildirilenlerin yaralanacağı yazıyor ama ???
    (Ek, 10/7/2018 tarihli ve 2018/26 sayılı Genelge) Aynı şekilde 90 ve/veya 120 gün
    kısa vadeli sigorta prim ödeme gün sayısı şartı, Kanunun ek 5 ve ek 9 uncu maddeleri
    kapsamındaki sigortalılık nedeniyle bildirilen/ödenen primler ile de sağlanabilecektir. Ancak,
    söz konusu şartın ek 5 ve ek 9 uncu maddenin ikinci fıkrası kapsamlarında bildirilen/ödenen
    primler ile sağlanması durumunda bu sigortalılık kapsamlarından dolayı prim ve prime ilişkin
    borcun bulunmaması gerekmektedir.??

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İŞKUR kursiyerleri 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının e bendi kapsamında sigortalı sayılmakta ve bunlar hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Aynı şekilde 5510 sayılı Kanunun Ek 5 inci maddesi kapsamında sigortalı olanlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları bakımından yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası, uzun vadeli sigorta kolları yönünden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.
      5510 sayılı Kanunun “Geçici iş göremezlik ödeneği” başlıklı 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde de; “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci madde kapsamındaki sigortalılardan hastalık sigortasına tabi olanların hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için,” geçici iş göremezlik ödeneceği hükmü yer almaktadır.
      Dolayısıyla hastalık ve/veya analık nedeniyle alınacak istirahat raporlarından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için geriye dönük bir yıl içerisindeki 90 gün şartının hesabında sadece kısa vadeli sigorta kollarını kapsayan prim günlerinin dikkate alınması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
      Ek-9 kapsamında 10 gün veya daha fazla süreyle çalışanlar ise tüm sigorta kollarına tabi olduklarından, bu kapsamdaki prim günlerinin 90 günün hesabında dikkate alınacağını zaten yazımızın sonunda belirtmiştik.
      5510 sayılı Kanunun “Prim oranları ve Devlet katkısı” başlıklı 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde 5/b ve 5/e kapsamındaki sigortalılar için % 1 kısa vadeli sigorta kolları primi alınacağı belirtilmiştir. SGK’nın 2016/21 sayılı Genelge’deki açıklaması buna dayanıyor olabilir. Ancak Ek 5. madde kapsamındaki sigortalıların ödediği primin % 2’sinin iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi olduğu açıkça belirtilmiş, kısa vadeli sigorta kolları primi olduğuna dair Kanunda herhangi bir hükme yer verilmemiştir.
      Buna karşılık yine de herhangi bir yanlış anlamaya yer vermemek için yazıdaki ilgili kısımları çıkardık.

      1. Kanuni dedi ki:

        Yazılarınızı severek takip ediyorum emeğine sağlık harikasınız.