SGK Hangi İş Kazalarını İnceler – Soruşturur ?

SGK Hangi İş Kazalarını İnceler – Soruşturur ?
18 Eylül 2019 22:01

4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olanların geçirdikleri tüm iş kazaları SGK tarafından inceleme veya soruşturma konusu yapılmaz.

Şu an yürürlükte olan 2016/21 sayılı Genelge uyarınca, aşağıda belirtilen durumlarda meydana gelen iş kazalarıyla ilgili olarak SGK Müfettişleri tarafından inceleme – soruşturma yapılmaktadır;

İncelemeye – Soruşturmaya Alınan Kazalar

– Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen, ihbar edilen veya sigortalı tarafından iş kazası olarak intikal ettirilen olaylardan, müdürlükte oluşturulan komisyon tarafından iş kazası olup olmadığına karar verilemeyenler,

– Müdürlükte oluşturulan komisyon tarafından iş kazası olduğuna karar verilen olaylardan ölümle sonuçlanmış olanlar ile sigortalıda yüzde 10 ve üzeri iş göremezlik (meslekte kazanma gücü kaybı) oluşmasına sebep olan olaylar,

– Kuruma iş kazası olarak bildirilen, ihbar edilen olaylardan tedavi – ilaç giderleri ve geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) toplamı, kazanın meydana geldiği tarihte geçerli aylık prime esas kazanç üst sınırını aşan (Bkz. Prime Esas Kazanç Tutarları) yani Kuruma ağı mali yük getiren olaylar,

SGK tarafından inceleme ve soruşturmaya tabi tutulmaktadır.

İncelemeye – Soruşturmaya Alınmayan Kazalar/Olaylar

– Kuruma iş kazası olarak bildirilmiş veya ihbar edilmiş olmakla birlikte Komisyon tarafından iş kazası olmadığına karar verilen olaylar.

– Komisyon tarafından iş kazası olduğuna karar verilmiş olmakla birlikte, sigortalıda herhangi bir iş göremezlik kaybına yol açmamış veya yüzde 10’un altında iş göremezlik kaybına yol açmış, aynı zamanda Kuruma maliyeti de olayın meydana geldiği tarihte geçerli prime esas kazanç üst sınırının üç katını geçmeyen olaylar.

Sigortalıda Meydana Gelen İş Göremezlik Oranı Nasıl Tespit Edilir  ?

Kaza sonucu sigortalının tedavi gördüğü hastaneler tarafından düzenlenmiş raporlar esas alınarak Kurum Sağlık Kurulları tarafından sigortalıda meydana gelen iş göremezlik (meslekte kazanma gücü kaybı) oranı tespit edilir.

İnceleme – Soruşturma Soncunda Ne Olur ?

İş kazalarıyla ilgili olarak SGK Müfettişleri tarafından yapılacak inceleme ve soruşturma sonucunda öncelikle olayın iş kazası olup olmadığına karar verilir. İş kazası olduğuna karar verilen olaylarda da işverenin, kaza geçiren sigortalının ve varsa üçüncü kişinin kusurlu olup olmadıkları tespit edilir, kusurlu olduğuna karar verilenlerin kusur oranları belirlenir, buna göre de Sosyal Güvenlik Kurumu sorumlular hakkında gerekli yaptırımları uygular. Yukarıda yer verilen açıklamalarla ilgili ayrıntılı bilgiler İş Kazası ve Meslek Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler-Önemli Süreçler, İş Kazasında İşçinin Kusurlu Olması İşverenin Sorumluluğunu Etkiler mi ?, İş Kazası – Meslek Hastalığında Üçüncü Kişi Kimdir ?, İş Kazalarında Sorumluluğu Olan İşveren ve Diğer Kişilere Uygulanan Yaptırım ve Cezalar, İş Kazası ve Hastalık Hallerinde Çalışanın Kusuru Varsa Hangi Yaptırımlar Uygulanır ? başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ruken dedi ki:

    Bende babami birbucuk yil önce kaybettim.Sigortali işe girdim bu ay sigortam yatirildigi icin yetim ayligim kesiliyormu acaba.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer öğrenciyseniz ve 25 yaşını doldurmuşsanız kesilmez. Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alıyorsanız yine kesilmez. Bunun dışında kesilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calismasi-halinde-emekli-dul-yetim-ayligi-kesilenler-ve-kesilmeyenler/)

  2. Nur dedi ki:

    Sigortalı işte çalışırken bir yıl önce boşandı babamda emekli sandığı yetim aylığı almayada başladım ama iş yeri hekimi bana ilaç yazdığında sosyal güvencem yok diye eczanede söylüyorlar ama diğer sağlık kuruluşlarında bir sorun çıkmıyor ben kendi sağlık hizmeti den faydalanamiyormusum emekli olarak geçiyormuş bu durum ileride benim emekliligime bir zararı olurmu yada babamın aylığını aldığım için bir zararı varmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigortalı olarak çalıştığınıza göre, yetim aylığından dolayı değil kendi sigortalılığınızdan dolayı sağlık yardımlarından yararlanmanız gerekir. Sistemsel bir sorun olabilir, ALO 170 ile görüşebilirsiniz.

      1. Gülcan dedi ki:

        Merhaba. babamın sgk emeklisi annem babam yok. Atanamamış mühendisim. Özel de mühendislik yaparsam aylığım kesimirmi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          SSK kapsamında yetim aylığı alıyorsanız, özel sektörde sigortalı bir işe girmeniz halinde de yetim aylığınız kesilir, sadece öğrenci olup 25 yaşını doldurmamış olanların yetim aylığı kesilmez.

  3. YILMAZ dedi ki:

    Merhaba. Rahmetli eşimden dolayı sgkdan 4/a hem ölüm geliri – hem de ölüm aylığı bağlandı. Bende eyt çıkınca mart ayında 4/a dan emekli olacağım. emekli olunca bu aylıklar ödenmeye devam edecek mi. ayrıca emekli olduktan sonra çalışırsam maaş ödeme durumları nasıl oluyor.