Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesine Gün ve Kazanç Yazılmasının Nedeni ?

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesine Gün ve Kazanç Yazılmasının Nedeni ?
19 Ağustos 2022 22:34

Sigortalı işten ayrılış bildirgesi, sigortalı olarak SGK’ya bildirilen kişilerin sigortalılıklarının sona erdiğinin bildirilmesi ve sigorta çıkışlarının yapılması için verilmesi gereken bir belgedir. (Bkz. Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesiyle İlgili Özellikli Durumlar)

Ancak bildirgenin c-sigortalının hizmet bilgileri başlıklı bölümünün 17 numaralı satırında, sigortalıya ait iki aylık gün ve kazanç bilgilerinin girilmesi gereken aşağıdaki şekilde bir alan bulunmaktadır.

İşten ayrılış veya sigorta çıkışıyla ilgisi olmayan bu bilgilerin bildirgeye niçin yazılması gerektiği, ayrıca söz konusu alanların doldurulmasının zorunlu olup olmadığı sorusu akla gelebilir.

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesine Gün ve Kazanç Yazılmasının Sebebi

Bilindiği üzere çalışanların her aya ait prim (çalışma) gün sayıları ve prime esas kazançları, her ay SGK’ya internet üzerinden verilen aylık muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirilmekte, bu bildirime istinaden çalışanların gün ve kazançları SGK’nın sistemine işlenmektedir. Her aya ait muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin ise takip eden ayın 26 ncı günü sonuna kadar SGK’ya verilmesi gerekmektedir. (Bkz. Aylık Çalışmaya Ait Sigorta İnternette Ne Zaman Görünür ?)

Öte yandan çalışanlar adına işyerleri/işverenler tarafından bildirilen prim gün sayıları ve kazançlar, sigortalının emeklilik, rapor parası ve işsizlik maaşına hak kazanılıp kazanmadığının tespitinde ve verilecek aylığın, ödeneğin hesaplanmasında, sigortalının ölümü halinde de hak sahiplerinin dul-yetim aylığı alıp alamayacaklarının tespitinde ve bağlanacak aylığın hesabında dikkate alınmaktadır. Bazen bir günlük sigortalı hizmet bile büyük önem taşıyabilmektedir.

Çalışanların sigorta çıkışları verildiğinde de sigorta çıkış tarihinin içinde olduğu aya ait prim belgesi henüz verilmemiş olduğu gibi, bazen bir önceki aya ait prim belgesi de henüz verilmemiş olabilmekte, bu durumda da sigorta çıkışı yapılan çalışanın o aya ait gün ve kazançları SGK’nın sisteminde görünmediği gibi, eğer önceki aya ait prim belgesi verilmemişse o aya ait gün ve kazançları SGK’nın sisteminde görünmemektedir. Eğer sigorta çıkışı verilen işçi emeklilik için başvuracaksa, işsizlik maaşı için başvuracaksa yada çalışanın sigorta çıkışı ölümü nedeniyle verilmiş ve hak sahipleri ölüm (dul-yetim) aylığı başvurusu yapacaksa, bu durumda çalışanın son bir ay veya iki aya ait gün ve kazançlarının SGK’nın sistemine işlenmesi için işyerinden prim belgesinin verilmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

Sigorta çıkışı verilen çalışanın kendisinin veya ölümü halinde hak sahiplerinin bu konuda sorun yaşamaması, beklemek zorunda kalmaması için, sigorta çıkışı verilen işçinin prim belgesi henüz verilmediği için SGK’ya bildirilmemiş olan gün ve kazançlarıyla ilgili olarak daha önceleri işyerleri/işverenleri tarafından SGK’ya Sigortalı Hesap Fişi verilmekteydi. İşte bu belgenin yerini Sigortalı İş Giriş Bildirgesinin C-SİGORTALININ HİZMET BİLGİLERİ başlıklı bölümünün 17 numaralı satırına girilmesi gereken bilgiler aldı.

İşten Ayrılış Bildirgesine Gün ve Kazanç Yazılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yukarıda belirtilen nedenlerle sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 17 numaralı satırına, işten ayrılış bildirgesinin verildiği tarihte işyerinden henüz muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilerek sigortalının prime esas kazançlarının Kuruma bildirilmemiş olduğu aylara ait (sigortalının işten ayrıldığı ay ile eğer prim belgesi verilmemişse bir önceki aya ait) prime esas kazançlarının yazılması, sigortalı ay içerisinde işe girmiş ve/veya işten çıkmışsa ayrıca işe giriş ve/veya işten çıkış tarihinin, eksik gün bildirimi varsa eksik gün nedeninin yazılması gerekir. (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları)

Diğer önemli bir konu daha sonra işyerinden verilen muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde söz konusu sigortalıyla ilgili çalışma gün sayısı ve prime esas kazanç tutarlarının, sigortalı işten ayrılış bildirgesine yazılanlarla mutabık olması gerekmektedir. Eğer söz konusu sigortalıyla ilgili olarak muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde farklı prime esas kazanç tutarı ve/veya gün sayısı girilecekse ve doğrusu buysa, daha önce sigortalı işten ayrılış bildirgesinde belirtilen prime esas kazanç tutarı ve/veya gün sayısı hatalıysa, işten ayrılış bildirgesinde düzeltme yapma süresi de geçmişse, ilgili SGK müdürlüğüne durumu belirtir bir dilekçe verilerek sigortalı işten ayrılış bildirgesinin düzeltilmesi talep edilmelidir.

Eğer sigortalı önceki ay veya işten çıktığı ay içinde işe başlamış ve/veya ay içerisinde işten ayrılmış, dolayısıyla aylık çalışma gün sayısı 30 günden az olmakla beraber, işe giriş ve işten ayrılış tarihleri arasındaki tüm günler gün sayısı kısmına yazılmışsa, bu durumda eksik gün söz konusu olmayacağından eksik gün nedeni işaretlenmeyecektir. Örneğin; sigortalı, 6/7/2019 tarihinde işe başlamış, 17/8/2019 tarihinde belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi nedeniyle işten ayrılmış, 2019/7. aya ait gün sayısı 26, 2019/8. aya ait gün sayısı ise 17 olarak yazılmıştır. Bu durumda sigortalının işe giriş tarihi ile işten çıkış tarihleri arasında herhangi bir eksik gün olmadığından, her iki ay için de eksik gün nedeni girilmeyecek, eksik gün nedeni kısmı boş bırakılacaktır.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 18 numaralı satırında yer alan “Ücret (yüzde usulü)” kısmında, ücreti 4857 sayılı Kanunun 51 inci maddesi gereğince yüzde usulüyle ödenenlerin gerçek ücretlerinin ay sonunda tahakkuk etmesi nedeniyle, ay içinde işten ayrılanların gerçek kazancının tespit edilemediği durumlarda Evet kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.