Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesiyle İlgili Özellikli Durumlar

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesiyle İlgili Özellikli Durumlar
7 Mayıs 2022 19:03

SGK’ya sigortalı olarak bildirilen işçilerin işten ayrılmaları halinde, sigortalı çıkışlarının yapılması için 10 gün içinde Sigortalı İşten Ayrılma Bildirgesi verme uygulaması ve zorunluluğu 5510 sayılı Kanunun 9 uncu maddesine istinaden 1 Ekim 2008 tarihinde başlamış olup, 506 sayılı Kanun döneminde işten ayrılan sigortalıların işten çıkış tarihlerinin sadece prim belgesinde gösterilmesi yeterli oluyordu.

5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine 2009 yılında eklenen (J) bendi ile de Sigortalı İşten Ayrılma Bildirgesinin süresinde verilmemesi halinde idari para cezası uygulaması getirildi. Sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle ilgili bazı bilgiler, Sigortalılığın Başlangıcı – Sona Ermesi – Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri ve Diğer Bildirimler, Hatalı Verilen Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin İptali, İşten Ayrılış Bildirgesinde Düzeltme – Silme Yapılabilir mi ? başlıklı yazılarda, bildirgenin süresinde verilmemesi halinde uygulanacak güncel idari para cezası tutarları ise SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları sayfasında yer almaktadır.

Aşağıda ise sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle ilgili bazı özellikli durumlara yer verilmiştir.

Bildirgenin İnternetten Verilmesi Zorunlu

SGK’ya verilmesi gereken diğer birçok bildirge ve belgede, yapılması gereken bildirimde olduğu gibi, sigortalı işten ayrılış bildirgesinin de e-sigorta (e-bildirge) yoluyla yani internet üzerinden verilmesi gerekmektedir. (Bkz. SGK’ya İnternetten Verilmesi Zorunlu Olan Belgeler)

Bildirgede Yer Alan Bilgilerin Doğru ve Gerçeğe Uygun Olmasından İşveren Sorumlu

Sigortalının işten ayrılış bildirgesinde yer alan işten ayrılış tarihi, prime esas kazanç ve gün sayısı ile işten ayrılış nedeni bilgileri SGK tarafından sigortalının işten ayrıldığı tarihin tespiti ve ay içinde işten ayrılan sigortalının aylığının hesaplanması ile İŞKUR tarafından işsizlik ödeneğinin hesaplanmasında doğrudan kullanıldığından, bu bilgilerin hatasız ve noksansız doldurulması gerekmektedir. Sigortalıya hak etmediği halde aylık ve işsizlik ödeneği ödenmesi halinde yersiz ödemeye sebep olan işveren bu durumdan sorumlu tutulacaktır. Ayrıca sigortalının işten ayrılış nedeninin gerçek fesih nedenine uygun olması çok önemlidir. (Bkz. İşverenler İşçinin İşten Çıkış Kodunu Seçerken İyi Düşünün !, SGK İşten Çıkış Kodu Nasıl Değiştirilir – Düzeltilir ?)

Sigortalının İşverenin Başka İşyerine Nakledilmesi

4/a kapsamındaki sigortalılardan, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka SGK Müdürlüğünde tescil edilmiş diğer bir işyerinde çalışmak üzere işten ayrılanlar için de sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir. Ancak söz konusu bildirgenin geç verilmesinden dolayı idari para cezası uygulanmamaktadır.

İşçinin 10 Günlük Süre Geçmeden Tekrar İşyerinde İşe Başlaması

Ay içinde işten ayrılan sigortalıların on günlük süre geçmeden tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlaması halinde de sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmesi gerekmektedir. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden on gün içinde SGK’ya verilmesinin zorunlu olması durumu değiştirmez.

10 Günlük Süre Beklenmeden Bildirgenin Verilmesi Gereken Durumlar

Malullük ve yaşlılık (emekli) aylığı bağlanması için işinden ayrılan sigortalılar ile ölen sigortalıların işten ayrılış bildirgelerinin on günlük süre beklenmeden verilmesi gerekmektedir. Çünkü sigorta çıkışı yapılmamış kişilerin emeklilik başvurusu kabul edilmez, malullük aylığı bağlanmaz. (Bkz. Emeklilik Başvurusu İçin İşten Ayrılma Şartı Kaldırılmadı Devam Ediyor, İşten Ayrılmadan Malulen Emeklilik Başvurusu Yapılabilir mi ?)

Yüzde Usulü Çalışanların Durumu

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin 18 numaralı alanında yer alan “Ücret (yüzde usulü)” kısmında, ücreti 4857 sayılı İş Kanununun 51 inci maddesi gereğince yüzde usulüyle ödenenlerin gerçek ücretlerinin ay sonunda tahakkuk etmesi nedeniyle, ay içinde işten ayrılanların gerçek kazancının tespit edilemediği durumlarda Evet kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir.

İŞKUR’la İlgili Bazı Durumlar

• İŞKUR kursiyerlerinin sigortalılıkları kurstan ayrıldıkları tarihte sona ermekle birlikte, kursları sona erenler için sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmesine gerek olmayıp, bunların işten ayrılış tarihi olarak, aylık prim ve hizmet belgesi / muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile SGK’ya bildirilen işten ayrılış tarihi dikkate alınmaktadır.

• 4046 sayılı Kanuna göre iş kaybı tazminatı alanların sigortalılıkları iş kaybı tazminatı ödeme süresinin bittiği tarihte sona ermekle birlikte, iş kaybı tazminatı sona erenler için sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilmesine gerek olmayıp, bunların işten ayrılış tarihi olarak, “28” numaralı aylık prim ve hizmet belgesi / muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile Kuruma bildirilen işten ayrılış tarihi dikkate alınmaktadır. (Bkz. İş Kaybı Tazminatı – Tazminattan Yararlanma Şartları ve Tazminat Miktarı, İş Kaybı Tazminatı Alanların Sağlıktan Yararlanma Şartları)

• İŞKUR tarafından düzenlenen toplum yararına çalışma programlarına katılanların sigortalılıkları işlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren sona ermekte olup, sigortalılıkları bu şekilde sona erenlerin işverenleri tarafından on gün içinde SGK’ya sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile bildirilmesi gerekmektedir.

Güvenlik Korucularının Durumu

5510 Kanunun ek 15 inci maddesine göre, görevi herhangi bir nedenle sona eren güvenlik korucularının sigortalı işten ayrılış bildirgesinin, görevin sona erdiği tarihten itibaren valiliklerce ya da kaymakamlıklarca bir ay içinde SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

İdari Para Cezası Uygulanmayacak Durumlar

• 5510 Kanunun 5 inci maddesi kapsamında sadece bazı sigorta kollarına tabi (kısmi) sigortalı olanlar ile 6 ncı maddenin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında olanlardan (Kamu idarelerinin dış temsilciliklerinde istihdam edilenlerden), çalışmakta iken bulunduğu ülkenin sosyal güvenlik kurumu ile irtibatlandırılanlar ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmeleri çerçevesinde, seçimini bu yönde kullananların sigortalılıklarının sona ermesine ilişin SGK’ya geç verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesinden dolayı idari para cezası uygulanmaz.

Bildirgeye Yazılacak Kodlar

Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesinin;

– 14 numaralı alana yazılacak meslek adı ve kodu için Meslek Kodları sayfasına,

– 16 numaralı alana yazılacak işten çıkış kodu için SGK İşten Çıkış Kodları – İşten Çıkış Nedenleri sayfasına,

– 17 numaralı alana yazılacak belge türü ve eksik gün nedeni için Aylık Prim ve Hizmet Belgesi – Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Belge Türleri, SGK Eksik Gün Kodları sayfalarına,

bakılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Abdulkadir dedi ki:

    Merhabalar hayırlı geceler efenim ben 4.5 aydır çalışmaktayım a101 de şuan maaşı 7200 tldir yüzde 80 engelli raporum var nasıl hesaplarım yada ne kadar olur vergi indirimi teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aylık brüt maaşınızdan yüzde 15 sigorta primi işçi hissesini düştükten sonra kalan tutardan aylık net asgari ücret tutarı ve engelli vergi indirimi tutarını düşmeniz gerekir. Bu şekilde tespit edilen tutar üzerinden tabi olduğunuz gelir vergisi dilimine göre yüzde 15 veya yüzde 20 gelir vergisi kesintisi hesaplayıp düşmeniz gerekir. Aylık brüt ücretinizden aylık brüt asgari ücreti düştükten sonra kalan tutar üzerinden binde 7,59 damga vergisi hesaplayıp onu da düşmeniz gerekir. Kalan tutar net maaşınızı oluşturur.
      Başka bir anlatımla, belirttiğimiz şekilde hesaplayacağınız sigorta primi işçi hissesi, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi tutarlarının toplamını aylım brüt ücretinizden düşerek aylık net ücretinizi bulabilirsiniz.

    2. Pınar dedi ki:

      Mrb yeni eyt yasasina gore emeklilige hak kazandım onun için başvurmak istiyorum ama ben şuan bir okulda ücretli ögretmenlik yapıyorum süreç nasıl ilerliyecek. Işten çıkışı mı verip hemen nasıl tekrar başlatacaklar işe girişimi..emekli olup tahsis numaramı mı almamı bekleyecek kurum.. süreç için nasıl bir yol izlememiz lazım

  2. osman çelik dedi ki:

    merhabalar yabancı çalışma izni alınan personelin giriş yapıldığı gün çalışmamış ertesi gün çalışmayacağı kesinleşmiş aynı gün eksik gün bildirimene 16 fesih tarihinde çalışmamış eksik gün kodu girilerek çıkışı yapılmıştır. ancak e muhtasar aktarımında eksik gün kodunu kabul etmektedir. bu durumda biz napmalıyız.
    1-işten ayrılış bildirgesi temmuz 5 de verilmiş ve 10 gün geçmiş
    2-yabancı personel hiç çalışmamıştır.
    3-1 gün çalışıldı gösterilse işten ayrılış bildirgesiyle uyumusuzluktan dolayı ceza gelir mi yada onaylayabilirmiyiz.
    4-n ekadar ceza gelir bununla ilgili

  3. HAKAN dedi ki:

    Merhaba Ben Bugün ……….. Marketinde İşe Başladım İşten Ayrılmak İstiyorum Çok Eziliyorum Ağır Çalışıyorum İşten Ayrilmak İçin İnsan Kaynaklarına mi gitmem gerekiyor daha o işyerinin yüzünü görmek istemiyorum lütfen bana yardımcı olun süreç nasıl işleyecek daha gitmek istemiyorum çünkü çok ezilicem tekrar yardımcı olun lütfen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İhtar çekerek veya işyerine işten ayrılacağınızı bildirerek işten ayrılabilirsiniz, ancak deneme süresi belirlemedinizse işyeri ihbar süresi dolana kadar çalışmanızı isteyebilir.

  4. Murat dedi ki:

    Merhabalar 2 yıl bi firmada çalıştım çıkış verdiler sikorta çıkışımda 10 gün sonra verilecek bu süreçte başka yerde çalışmaya başladım 10 gün sikorta boşluğu nasıl olucak bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Diğer işyerinde sigorta çıkışınızın verilmesini beklemeden yeni işyerinden sigorta girişiniz verilebilir, hatta verilmiş olması gerekir. Diğer işyerindeki sigorta boşluğu yani eksik gün konusu o işyerinin sorunu. Ancak sigorta çıkış tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde sigorta işten ayrılış bildirgesi verilebiliyor, bildirgede işçinin işten çıktığı tarih ayrıca belirtiliyor zaten, belirtilen tarih itibariyle de işçinin o işyerindeki sigortalılığı sona ermiş oluyor, dolayısıyla bildirgenin verildiği tarih değil bildirgede yer alan işten ayrılış tarihi önemli.

  5. yunus dedi ki:

    merhabalar 2006 sıgorta gırıslıyım ve suan da mevcut calıstıgım ıs yerım den cıkmak ıstıyrum haklı sebeplerle işten cıkıs bıldırgesı vere bılırmıyım 1999 yılı ve once sıgortalı kısılere bu belge verılıyor du yonetmelık de bır degısıklık oldumu acaba 2006 sıgorta gırıslı kısıler ısten cıkıs bıldırgesı vere bılıyormu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz SGK’nın verdiği kıdem tazminatı yazısı. Eğer şartları taşıyorsanız SGK’dam kıdem tazminatı yazısı alıp o yazıya istinaden iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. (Bkz.https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgkdan-kidem-tazminati-yazisi-alma-sartlari-nelerdir/)

  6. S. KAYA dedi ki:

    Merhaba ben 27 haziran da inşaat firmasında muhasebe olarak işe başladım. Sigorta girişimi temmuz ortasında (kurban bayramından sonra) sgk daki bir durumdan faydalanarak 30 haziran olarak yaptılar. Günde 13 saatten 6 gün, haftalık 78 saat çalışma, hakaret, mobbinge (şahsıma değil herkese aynı davranıyorlar) maaşların takip eden ayın 20 sinden sonra yatması (15 günlük maaş içeride kalacakmış) ben daha fazla dayanamadım ve eleman bulmalarını ayrılacağım söyledim. 2 kişi aldılar. 15 temmuz 30 Ağustos gibi resmi tatillerde çalışmama rağmen 3 Eylül cumartesi de çalışıp pazartesi itibariyle işten ayrıldım. Sigorta Çıkışımı 30 Ağustos resmi tatilinde yapmışlar. Daha maaşım yatmadı. Yemek dahil maaşım 6500 TL. Fazla çalışma ve resmi tatil alacaklarımı alabilir miyim. Eksik sigorta günlerimin düzeltilmesini nasıl talep edebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir, ancak SGK’ya eksik gösterilen günlerde de çalıştığınız belgeleyemez/ispatlayamazsanız şikayetten sonuç çıkmayabilir.

  7. Ogün aldı dedi ki:

    24 nisan 2008 sigorta girişim var. askerliğimin 6. Ayında kansere yalakandım ameliyat oldum ve sağ ayağımdan dolayı 2014 yılında rapor aldım %50 rapor verdiler. Toplam 1812 gün prim günüm var Malulen emeklilik icin basvurdum red geldi itiraz ettim yine red geldi. Şuan işsizim ayağımda engel olunca kimse iş vermiyor. Emekli olabilmek için hangi yolu izlemeliyim acaba.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Diğer seçenek engelli vergi indirimine istinaden emeklilik. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/malulluk-basvurusu-reddedilenler-icin-kolay-emeklilik-imkanlari/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  8. Cengiz dedi ki:

    Merhaba,
    Merak ettiğim bir husus için danışmak istiyorum.
    Çalışılan şirketin kapanması durumunda ve iletişim kurulamama durumunda sigorta cıkısı yapılmaz ise bu işlem nasıl gerçekleşecek ?
    Şahıs olarak sgk gidip yapabılırmıyız ?
    Yada yenı iş yeri sigorta başlatabilir mi çıkış olmadıgı halde ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işyeri kapanmış ve işverene ulaşılamıyorsa, bu durumda SGK işverenin e-bildirge hesabını/ekranını da kapatmış olur büyük ihtimaller. Böyle bir durumda SGK’ya dilekçe vermeniz halinde, SGK sistem üzerinden sigorta çıkışınızı yapabilir.

  9. Mustafa öksüz dedi ki:

    Merhabalar ben 24 eylulde isten ciktim ama isveren 14 ekim diye gösterdi ama aradi ki primi yatirmamis engelli maasimi başlatacağım ama 90 prim doldu yil icerisinde 100 günlük sigortaliligimin bitmesi lazimmis is çıkışım 24 eylul mu olur yoksa 14 ekim mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde SGK’ya bildirilen işten çıkış tarihinin işçinin fiilen işten ayrıldığı tarih olması gerekir. 10 günlük bir süre var, ancak o süre sigortalı işten ayrılış bildirgesinin SGK’ya verilmesi gereken yani işten çıkış bildiriminin SGK’ya yapılması gereken tarihtir.

  10. Tayfun dedi ki:

    Merhabalar, ben toplam 9 gün boyunca kargo firmasında destek elemanı olarak çalıştım. Çıkış yaptığıma dair sigortaya bildirmem gereken herhangi bir evrak varmı?

  11. Bahri dedi ki:

    Merhaba, bir çalışanımız 30.06.2022 de çıktı muhasebecimize çıkışı için bildirimde bulunduk ancak kendisi çıkış bildirgesini vermemiş. Sonrasında kendisi 01.01.2023 te çıkış bildirgesini verdi 30.11.2022 tarihli olarak ve 16 kodu ile vermiş. Çalışanın başka bir iş yerine nakli söz konusu değil. Bu durumda cezai durum nedir? Ve bu cezai durumu nereden sorgulatabilirim ? Yani hangi belge üzerinde bu durumdan kaynaklanan borç bilgisini görebilirim. Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar

  12. Adem dedi ki:

    Merhabalar çalıştığım işyerine 05.04.2022 tarihinde işe başladım fakat 04.04.2022 tarihinde istifamı verdim yıllık izin tazminat gibi haklara hak kazanabiliyor muyum

  13. CEREN EĞER EROĞLU dedi ki:

    Merhaba, iki meslek sahibiyim. Bir şirlkette çalışıyorum 1. mesleğim üzerinden sigorta girişim yapıldı. Fakat diğer mesleğimle ilgili olarak da çalışmak istiyorum. Bu durum nasıl oluyor, 2. bir bildirge olabiliyor (2. kez sgk mı ödemek gerekir) mu 14 numaralı alana 2 ayrı meslek kodu girilebilirmi?