Uzaktan Çalışan İşçilerin SGK Gün Bildirimi İşlemleri

Uzaktan Çalışan İşçilerin SGK Gün Bildirimi İşlemleri
10 Ağustos 2021 23:52

Koronavirüs salgınıyla birlikte yaygın hale gelen uzaktan çalışma uygulaması 2016 yılında çalışma mevzuatına girmiş, konuya ilişkin yönetmelik ise 10 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. (Bkz. Uzaktan – Evden (Home Ofis) Çalışma Şartları Belirlendi)

Home ofis olarak da adlandırılan uzaktan çalışma uygulamasında önemli konulardan biri de işçinin aylık çalışma gün sayısının hesaplanması ve SGK’ya bildirilmesi olduğundan, SGK muhtasar ve prim hizmet beyannamesi giriş ekranında yaptığı düzenleme ile işçinin uzaktan çalışma gün sayısının ayrı belirtilmesi zorunluluğu getirmişti. Bu konuda tereddütler yaşanması üzerine SGK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nden aldığı görüşler doğrultusunda 5 Temmuz 2021 tarihinde yayımladığı “Uzaktan Çalışma Gün Bildirimi” konulu Genel Yazı ile ayın bir kısmında veya tamamında uzaktan çalışma yapan işçilerin uzaktan çalışma gün sayısının hesaplanması konusuna açıklık getirdi.

Söz konusu Genel Yazı uyarınca uzaktan çalışma yapan işçilerle ilgili olarak işverenler / işyerleri aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapacaklar.

İşçi ile İşveren Arasında Yazılı Sözleşme Yapılacak

Öncelikle uzaktan çalışma gün sayısının bildirimine ilişkin olarak;

• İşçi ile işveren arasında uzaktan çalışma sözleşmesi yazılı olarak yapılacak.

• Uzaktan çalışmanın yapılacağı zaman aralığı ve süresi iş sözleşmesinde belirtilecek.

• Görülen işin tamamı uzaktan çalışılarak yapılabileceği gibi bir kısmı uzaktan çalışma ile bir kısmı da işyerinde çalışılarak yerine getirilebilecek. Bu durumda yazılı olarak karma sözleşme yapılabilecek.

Uzaktan Çalışma Uygulamasında Aylık Çalışma Gün Sayısının Belirlenmesi

• Gerek 4857 sayılı İş Kanununda, gerekse Uzaktan Çalışma Yönetmeliği’nde ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izin ya da hafta tatiline hak kazanma bakımından uzaktan çalışanlar ile işyerinde çalışanlar arasında herhangi bir ayrım yapılmadığından, çalışma süresinin tamamında uzaktan çalışan sigortalılar bakımından genel uygulamada olduğu gibi, uzaktan çalışma gün sayısına ulusal bayram ve genel tatil günleri ile yıllık ücretli izin ya da hafta tatili günleri dahil edilecek; işyerinde çalışma ile uzaktan çalışmayı birlikte içeren karma sözleşmeler ile çalıştırılan sigortalılar bakımından ise yalnızca fiilen uzaktan çalışılan günler uzaktan çalışma gün sayısına dahil edilecek.

– Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretinin tam olarak ödenmesi gerektiğinden, dolayısıyla hafta tatili günleri de prim ödeme gün sayısı olarak değerlendirildiğinden; çalışma süresinin tamamında uzaktan çalışan işçinin hafta tatili günleri de uzaktan çalışma günleri arasında bildirilecek ve prim ödeme gün sayısı ve uzaktan çalışma gün sayısı 30 gün olarak sisteme girilecek.

– İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan sigortalılara kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretlerinin tam olarak ödenmesi ve prim ödeme gün sayısına eklenmesi gerektiğinden; çalışma süresinin tamamında uzaktan çalışan işçinin çalışmayarak geçirdiği ulusal bayram ve genel tatil günleri de uzaktan çalışma günleri arasında bildirilecek ve prim ödeme gün sayısı ve uzaktan çalışma gün sayısı 30 gün olarak sisteme girilecek.

– İşyerinde çalışma ve uzaktan çalışma şeklinde karma sözleşme ile çalıştırılan işçinin ise yalnızca fiilen uzaktan çalıştığı günler uzaktan çalışma gün sayısına dahil edilecek. İşyerinde çalışma ve uzaktan çalışmayı bir araya getiren karma sözleşmeler ile çalıştırılan sigortalıların 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da sayılan ulusal, resmi, dini bayram günleri ile genel tatil günleri, hafta tatili günleri, işyerinde çalıştığı günler her durumda prim gün sayısına dahil edilecek olmakla birlikte uzaktan çalışma gün sayısına dahil edilmeyecek. Örneğin; ayda 8 gün hafta tatili olan bir sigortalının aylık çalışma süresinin yarısını uzaktan çalışarak, yarısını işyerinde çalışarak geçirmesi halinde sigortalının iş günü sayısı 22 gün olduğundan, sigortalı aylık çalışma süresinin yarısında işyerinde çalıştığı için de uzaktan çalışma gün sayısı 11 gün olarak bildirilecek, prim ödeme gün sayısı ise 30 gün olarak sisteme girilecek.

– Süreklilik arz etmeyen arızi (örneğin araç, gereç, belge teslimi için işyerine uğrama gibi) durumlar, sigortalının esas çalışma biçimini değiştirmeyen nitelikte olduğundan, yazılı sözleşmede değişikliğe gerek bulunmamakta olup uzaktan çalışma gün sayısı bildiriminde yazılı sözleşmede belirtilen süreye göre hesaplanan gün sayısı esas alınacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ömer bozan dedi ki:

    2020 yılında babamı kaybettik annem bir engelli ablam ve bir engelli abim var ama ölüm aylığı sadece annem ve ablama bağlandı sormak istediğim engel durumunda olan abim için başvuru yapınca annem ve ablamdan olan yüzdelikten mi maas kesilip abime bağlanır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer anneniz ve ablanızın ölüm aylığı Emekli Sandığı kapsamında ödenmiyorsa, anneniz yüzde 50, ablanız yüzde 25 üzerinden aylık alıyordur, oranlar değişmez, ancak aylık alan iki kişi olduğu için alt sınır uygulaması kapsamına giriyorlarsa, aylık alan üç kişi olunca hisseleri değişmemekle birlikte aylıkları bir miktar azalabilir. https://www.isvesosyalguvenlik.com/olum-ayligi-alan-kisi-sayisi-azalirsa-digerlerinin-ayligi-artar-mi/ başlıklı yazıdaki açıklamaları tersinden değerlendirebilirsiniz.

  2. Erkan dedi ki:

    Babam 9 mayısta vefat etti maaş gunü 17 si annem 4 yıl önce vefat etti varisleri 3 erkek ķardesiz babamin iceride maaşı varmidir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli maaşları peşin olarak ödenmektedir, yani babanızın her ayın 17’sinde aldığı emekli maaşı 17’sinden öncesine değil sonrasına ait maaştır, babanız 17’sindeki maaş günü gelmeden vefat etmiş olduğu için, eğer önceki aylara ait maaşlarını çekmişse/almışsa içeride maaşı yok demektir. Ancak isterseniz yine de SGK’ya sorabilirsiniz.

  3. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar,
    Babamın Eylül 2022 tarihinde vefat etti ve 3 ay sonra anneme maaş bağlanması için SGK’ya başvurduk ve şuanda bağlandı sorun yok. Ancak bu bilgiler ışığında soracağım şey şu ; Ekim-Kasım-Aralık dönemine ait tutarlar için tarafımıza bir ödeme yapılacak mı ? Neticede vefatın hemen ardından başvurmuş olsaydık annem ekim döneminden itibaren zaten bu maaşları almış olacaktı? Bir bilginiz var mıdır? cevabınız için şimdiden teşekkürler

  4. Fürüzan Acar dedi ki:

    Annem 21.01.2023 tarihinde vefat etmiştir,2023 maaş farki 27.01.2023 tarihinde yatmış ve banka tarafı dan Samsun SGK.iade edilmiş,acaba maaş farkını alabilirmiyiz,almak için nasıl bır yol izlemeliyiz,teşekkür ederim.

  5. Feride Kaya dedi ki:

    Babam 10ekimde vefat etti analiga maaş bağlandı ama oda cekemedi sağlık raporu istendi hicbirsekilde şubata kadar babamın maaşı çekilmedi analikta öldü ben şubatta baş vurdum maaşa Mart’ta maaşımı almaya başladım Kasım Aralık Ocak Şubat ayının parasını sgkdan alabiliyormuyuz ne yapmamız gerekiyor bunun için?

  6. Okan ulusoy dedi ki:

    Selam. Benim de çoğu sorulara yakın bir problemim var 6 ocak ta ölen babamın 25 inde yatan maaşını kanunu bilmeden bankada para görünce çektim. Ödemem gerekiyor diye anladım yazılanlardan peki açık açık sorayım bu parayı nasıl isteyecek benden emekli maaşımdan mı keserler mHkeme mi açarlar nasıl alacaklar? Bir de maaşından 11 gün sonra öldü onu da keserler mi yoksa yirmi günden mi hesap edilir faizi ile. İyi çalışmalar