Yeşil Karttan Primli GSS’ye Geçen Tekrar Yeşil Karta Dönebilir mi ?

Yeşil Karttan Primli GSS’ye Geçen Tekrar Yeşil Karta Dönebilir mi ?
16 Kasım 2022 23:33

SGK Mevzuatı uyarınca, hiçbir sosyal güvencesi olmayan, ana – babası, eşi veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma hakkı da bulunmayan kişileri normalde SGK re’sen genel sağlık sigortası kapsamına (60/g kapsamına) almakta, hiçbir sağlık yardımı almasalar bile bunların her ay SGK’ya prim ödemeleri gerekmektedir.

Bu konu hakkında bilgi için SGK Re’sen GSS Kapsamına Aldığı Kişiye Bilgi Vermek Zorunda mı ?, 60/g Kapsamında GSS’li Olanların Sağlıktan Yararlanma Şartları Nelerdir ? başlıklı yazılara bakılabilir.

Ancak yine SGK Mevzuatı uyarınca, yapılan gelir testi sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarının aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler, 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında prim ödemeden yani ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elde etmektedirler. (Bkz. Ücretsiz Sağlık Yardımlarından Yararlanma (Yeşil Kart) Şartları)

Öte yandan yeşil kart kapsamında sağlık hizmeti alanlar bazı sınırlamalara tabi olduklarından, örneğin çok istisnai durumlar hariç özel hastanelerden ve üniversite hastanelerinden yararlanamadıklarından (Bkz. Yeşil Kartlılar Özel Hastanelere Gidebilir mi ?, Yeşil Kartlılar Üniversite Hastanelerine Gidebilir mi ?), bu nedenle yeşil kart kapsamında olanlar bazı durumlarda 60/g kapsamına geçmek zorunda kalmakta veya buna gerek duyabilmektedirler.

Bu konuyla ilgili olarak da ziyaretçilerimizden, yeşil kart kapsamından 60/g kapsamına geçtikten sonra istenmesi halinde daha sonra tekrar yeşil kart kapsamına geçme imkanı olup olmadığı yönünde sorular gelmektedir.

Tekrar Yeşil Karta Dönebilmek İçin 6 Ay Geçmesi Gerekir

Konuyla ilgili olarak Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim İşlemleri konulu ve 2019-17 sayılı SGK Genelgesinde aynen aşağıdaki açıklama ve örneklere yer verilmiştir. Genelgede yer alan söz konusu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; yeşil kart (60/c-1) kapsamındayken SGK’ya başvurarak 60/g kapsamına geçen kişi, 6 ay geçmedikçe tekrar yeşil kart (60/c-1) kapsamına geçemeyecektir. Bu nedenle 60/g’ye geçmek için SGK’ya başvurmadan önce, söz konusu 6 aylık sürenin ve 60/g kapsamında her ay ödenmesi gereken prim tutarının dikkate alınmasında fayda var. (Bkz. Genel Sağlık Sigortası (GSS) Prim Tutarları)

“3.5.2. 60/1/c-1 Alt Bendi Kapsamından Beyan İle 60/1/g Bendi Kapsamına Geçenler

Kanunun 60/1/g bendi kapsamında tescil edilen kişilerden yerleşim yerindeki SYDV’ye başvurarak gelir testi talebinde bulunanlardan gelir testi sonucunda, geliri 60/1/c-1 seviyesinde olduğu tespit edilenlerin tescilleri, bu Genelgenin ilgili bölümlerinde anlatıldığı şekilde güncellenmektedir.

Bununla birlikte Kanunun 60/1/c-1 alt bendi kapsamında tescil işlemi gerçekleştirilen kişilerden SGİM/SGM’ye Ek-4’te bulunan başvuru dilekçesi ile müracaat ederek Kanunun 60/1/g bendi kapsamına geçmeyi talep edenlerin gelir durumlarının değiştiği varsayılarak talep tarihi itibariyle tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.

28/12/2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Gelir Tespiti, Tescil ve İzleme Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Gelir tespitinin yenilenmesi” başlıklı 12 nci maddesinin yedinci fıkrasında “5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (g) bendine tâbi genel sağlık sigortalıları, gelir tespitlerinin yapıldığı tarihten itibaren, bu maddede belirtilen durumlar hariç olmak üzere, altı ay içinde gelir testinin yenilenmesi talebinde bulunamayacağı,” hükmü yer almaktadır.

Anılan bu düzenleme doğrultusunda, talepte bulunarak Kanunun 60/1/g bendi kapsamında tescil edilen kişilerden daha sonra tekrar Kanunun 60/1/c-1 alt bendi kapsamına geçmek isteyenlerin altı ay geçmediği sürece 60/1/c-1 alt bendi kapsamında tescil işlemi gerçekleştirilmeyecektir. Bununla birlikte 60 ıncı maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ya da fıkraları kapsamında genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi sayıldığı, ikametinin başka bir ülkeye nakledildiği, 60 ıncı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında genel sağlık sigortası kapsam dışına çıktığı tarih ile bu kapsamdaki sigortalılığı sona erdirilecektir.

Örnek 1: A kişisi herhangi bir sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle 20/10/2012 tarihinde resen 60/1/g bendi kapsamında tescil edilmiş olup SYDV’ye gelir testine müracaatı sonucu aile içinde kişi başına düşen gelir seviyesi brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi neticesinde tescili SGİM/SGM tarafından 60/1/c-1 alt bendi kapsamında güncellenmiştir. İlgili kişinin Kurumumuza müracaat ederek 3/5/2017 tarihinde 60/1/g bendi kapsamına geçmeyi talep etmesi halinde 2/5/2017 tarihi ile 60/1/c-1 alt bendi kapsamındaki tescili sonlandırılarak 3/5/2017 tarihi ile 60/1/g bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili başlatılacaktır. Bununla birlikte adı geçenin 3/11/2017 tarihine kadar olan 60/1/c-1 alt bendi kapsamında tescil başvuruları kabul edilmeyecektir.

Beyan ile Kanunun 60/1/g bendi kapsamında tescili açılan kişinin altı aylık süre dolmadan başka bir kapsamda sigortalı olması ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi olması halinde bu kapsamdaki sigortalılığı sona erdirilecek olup daha sonra altı aylık süre dolmadan tekrar beyan ile Kanunun 60/1/g bendi kapsamında tescili açılması durumunda, ilk talep tarihinden itibaren altı aylık süre dolmadığı sürece 60/1/c-1 alt bendi kapsamındaki tescil başvuruları kabul edilmeyecektir.

Örnek 2: 60/1/c-1 alt bendi kapsamında tescili olan B kişisi 10/5/2017 tarihinde beyanı üzerine 60/1/g bendi kapsamında tescil edilmiştir. Bu kişi 25/7/2017 tarihinde Kanunun 4/1/a bendi kapsamında sigortalı olarak işe girmiş ve 13/9/2017 tarihinde bu kapsamda sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı sona ermiştir. 14/9/2017 tarihinde ise ilk talep dilekçesine istinaden tekrar 60/1/g bendi kapsamında tescili açılmıştır. Bu durumda altı aylık süre hesabında ilk talep tarihi olan 10/5/2017 tarihi dikkate alınacaktır. Dolayısıyla 10/11/2017 tarihine kadar 60/1/c-1 alt bendi kapsamındaki tescil başvuruları kabul edilmeyecektir.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Selamun aleyküm benim işe girişim 10/02/99 fakat işyeri sahibim benim ssk girişimi 01/03/2000 tarihinde yapmış. 56 gün yatırmış. Ben bu iş yerinde yaklaşık 1.5 sene çalıştım.nasıl bir yol izlemeliyim.Teşekkür ederim.

  2. Ayşe dedi ki:

    Merhaba ismim Ayşe 1998 yılında işe girdim fakat sigortam yapılmamış 1999 kasım 20 de yapılmış o tarihte çalıştığıma dair şahitlik yapcak kişiler var benim bu durumda ne yapmam gerekiyor?

  3. Taner dedi ki:

    Ben 1998 ve 2000 yıl arası bir Tekstil atölyesinde çalıştım işveren sigortalığıma hizmet bildirmesi için benden evraklarımı istedi Fakat sigortaya bildirmemiş Ben de daha sonra Askere gittim 2000 de ve şimdi de EYT çıkınca böyle bir haktan hizmet tespit davası için yaralanabiliyor muyum iş yeri kapanmış sadece delil olarak özken diyenleri şahitlik yaparım diyor atölyede çekilmiş resimlerim var Bunun haricinde bir belgem yok gerekirse SSK’yı veririm veya Devleti bana yardımcı olun Şu an inanın çok kötü durumdayım psikolojim yerle yeksan olmuş durumda bunun için Sosyal Güvenlik Kurumunu veya Devleti mahkemeye verebiliyormuyuz benim yaşımdaki bir emekli olabiliyor da ben mi yapmış 63 yaşına kadar çalışayım