Yurt Dışı Hizmet Borçlanması İle Emeklilik Zorlaşacak

Yurt Dışı Hizmet Borçlanması İle Emeklilik Zorlaşacak
9 Temmuz 2019 21:31

Emekli olmak yani yaşlılık aylığı alabilmek için gerekli şartlar yaş, bazı durumlarda 4/1-a (SSK) sigortalıları için sigortalılık süresi ve tabii ki en önemlisi prim gün sayısıdır.

Prim gün sayısı şartı da sigortalı olarak çalışarak ya da değişik statülerde sigortalı olup Sosyal Güvenlik Kurumuna her ay düzenli sigorta primi ödeyerek tamamlanmaktadır. Emeklilik için gerekli prim gününün tamamlanmasında bir diğer seçenek ise hizmet borçlanması yapmaktır. Hizmet borçlanmalarının başında da askerlik borçlanması, yurt dışı borçlanması ve doğum borçlanması. Hatta bu hizmet borçlanmaları sadece prim gününü artırmakla kalmamakta, sigorta başlangıcından önceki sürelerin borçlanılması halinde emeklilik yaşının dahi düşmesine yol açabilmektedir. (Bkz. Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve Durumlar, Son Düzenlemelere Göre Bütün Ayrıntılarıyla Doğum Borçlanması, Sosyal Güvenlik Açısından Hizmet Borçlanmaların Emekliliğe Etkisi)

Öte yandan yurt dışı hizmet borçlanması konusunda bazı düzenlemeler yapılmış ve yurt dışı borçlanma yoluyla emeklilik kolaylaştırılmıştı. Örneğin; yurt dışı borçlanma primi döviz üzerinden ödeniyorken Türk Lirası üzerinden ödeme imkanı getirilmiş, yurt dışı borçlanma ile emekli olacaklar için yurda kesin dönüş yapma şartı aranıyorken bu şart esnetilmiş (Bkz. Yurt Dışı Borçlanma İle Emeklilikte Yurda Kesin Dönmüş Olma Şart mıdır ?), mavi kartlılara yurt dışı borçlanması yapma imkanı ve yurt dışı borçlanmalarında sigortalılık başlangıcı konusunda lehe düzenleme getirilmişti. (Bkz. Doğum ve Yurt Dışı Borçlanmasında Neler Değişti ?)

Ancak son yıllarda yurt dışı borçlanma ile emekliliğin bu kadar çok kolay olması sık sık eleştirilere konu oluyordu. Bu eleştiriler ve sosyal güvenlik açıklarının artması nedeniyle, yurt dışı borçlanma yoluyla emeklilik zorlaştırılacak gibi görünüyor.

Çünkü 8 Temmuz 2019 tarihinde Türkiye Millet Meclisine sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunda da değişiklik yapacak bazı düzenlemelere yer verildi. Söz konusu düzenlemenin gerekçelerinde de yurt dışı borçlanması yapmak suretiyle aylık bağlanan sigortalıların, borçlanma karşılığı ödemiş oldukları tutarları çok kısa sürede emekli aylığı olarak geri almalarının Sosyal Güvenlik Kurumunun aktüeryal dengesini olumsuz etkilediği, nimet/külfet dengesi göz önüne alınarak borçlanma oranının yükseltildiği belirtildi.

İşte Yapılacak Düzenlemeler

Not: Söz konusu Torba Yasa 7186 kanun numarası ile 19 Temmuz 2019 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, yeni düzenlemeler 1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Eğer söz konusu Torba Kanun Teklifinde yer alan düzenlemeler aynen yasalaşırsa;

• Şu an yüzde 32 üzerinden alınan yurt dışı hizmet borçlanması primi yüzde 45 olacak. (Bkz. Hizmet Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları, Hizmet Borçlanması Primi Nasıl Hesaplanır ?)

• Yurt dışı hizmet borçlanması kapsamında ödenen primler, 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilecek. Şu anki düzenlemeye göre borçlanma yapan kişinin Türkiye’de sigortalılığı varsa borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre, sigortalılığı yoksa 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında geçmiş sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir. Örneğin kişinin Türkiye’deki son sigortalılığı 4/1-a (SSK) kapsamında ise ödediği borçlanma primi de 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmekte, eğer Türkiye’de sigortalılığı hiç yoksa veya son sigortalılığı 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında ise kişi 4/1-a (SSK) kapsamında kısa bir süre sigortalı olduktan sonra borçlanma yaparak yine borçlanma priminin bu kapsamda değerlendirilmesini sağlamakta, dolayısıyla SSK şartlarında daha erken emekli olma imkanı elde edebilmektedir. (Bkz. Statü ve Çalışma Şekillerine Göre Dönemler İtibariyle Emeklilik Şartları)

• Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması halinde bu süreler 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer alan hükümler esas alınarak Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden, Türkiye’de sigortalılık yok ise borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen sürelere ait ilgili aylara mal edilecek. Şu an yürürlükte olan düzenlemeye göre yurt dışı borçlanmalarda sigortalılık başlangıç tarihi Yurt Dışı Çalışmalarında Sigortalılık Başlangıcı başlıklı yazıda açıklandığı şekilde belirleniyor.

Kanun Geriye Yürümeyecek

Söz konusu Torba Yasa ile yapılacak düzenlemeler, düzenlemelerin Meclis’te kanunlaşıp Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten önce yurt dışında geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunanlardan tahakkuk ettirilen borçlarını yasal süresi içinde ödeyenleri etkilemeyecek, yani bunlar primlerini yüzde 32 üzerinden ödeyecekler ve Türkiye’de sigortalılığı olanların ödediği primler son sigortalılıkları hangi statüde ise o statüde değerlendirilecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Osman Melan dedi ki:

    Merhaba,
    ben 1.1.1970 türkiye doğumluyum. 1973 den beri almayanda yaşıyorum ve alman vatandaşıyım. İzinli çıkış belgem var. 1.9.1986 dan beri almayadaki emeklilik sigortasına prim ödüyorum. Türkiyede hiç çalışmışlığım bulunmuyor. Nasıl türkiyeden emekli olabilirim. Şartlar nedir ve kaç yaşında olabilirim.
    Eşim 1.12.1975 türkiye doğumlu ve türk vatandaşı. 1.12.1992 den beri almayada yaşıyor. İki çocuk sahibi ve 5 yıl sigortalı çalışıp ev kadını oldu. Türkiyede çalışmışlığı bulunmuyor. Kendisi nasıl türkiyeden emekli olabilir, şartlar nedir ve kaç yaşında olabiliyor.
    Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışı hizmet borçlanması yoluyla emekli olabilirsiniz, Türkiye de hiç çalışmanız olmadığı için BAĞ-KUR şartlarında 9000 günle normal emekli veya 5400 günle kısmi emekli olabilirsiniz. Ancak bunun için Almanya’daki çalışmanızın sona ermesi gerekir. (Bkz. Yurtdışı Borçlanma İle Emeklilikte Yurda Kesin Dönmüş Olma Şart mıdır ?)

  2. Cakin35 dedi ki:

    Merhaba 1969 doğumluyum işe giriş 14.02.1992 prim6370 89-90 yıllarında 18ay askerlik yaptım ayrıca askerden sonra 6,5 ay yurtdışında çalıştım sadece askerlik borçlanması yapsam SSK başlangıcı öne çekilirim mi? Emekli olabilirmiyim Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      9 aylık askerlik borçlanması yaparak sigorta başlangıcınızı 24.05.1991 tarihi öncesine çekmeniz halinde 52 yaş ile emekli olabilirsiniz, daha uzun süre borçlansanız da 52 yaş aşağı düşmez.

  3. Yunus dedi ki:

    Merhaba ben 2014 yilinda almanya dan yurtdisi borclanmasi yaptim.
    Ilk ise giris tarihim 1987 ama 18 yas baz alindigi icin ilk ise giris Eylül 1989 di.
    Burada bir danismana gitmistim ben 3600 günden istedim o olmaz dedi ve benim borclanmami 4190 günden yazmis ama o zamanlar ne yazarsa yazsin zaten 3 ay icinde kac gün ödersen o kadar borclanmis oluyordun gerisi siliniyordu aslinda bildigim hala öyle ve 3 ay sonra yeniden borclanma yapmak gerikiyordu.
    Neyse 2014 te borclanma yapildi yine 2014 Türkiye ye geldim 6 gün calismami yaptim ve o yil icinde ödememi de yaptim ama 3600 günü ödedim, sonucta daha mecbur calisacagim icin yeterli diye düsündüm.
    2015 te izine geldigimde SGK dan sigortalik tescil ve hizmet kayit tespit belgemide aldim buraya kadar sorun yok.
    Fakat 2019 da giris tarihimi 28.04.1991 yapmislar. 2019 Izine geldigimde SGK ya ugradim bina ve isciler degismis, oradaki calisan genc kiz, gurbetcilere fazlasiyla karsi oldugundan (bunu acik acik dile getirdi saygisiz sekilde) tek söyledigi siz 4190 gün boclanmissiniz her ne kadar 3600 gün ödemis olsanizda 4190 günü baz alarak geriye dönük hesaplanmis dedi elimde 2015 aldigim kagit gecerli degilmis, baska ne bilgi verdi ne de yardim etti.
    Yani ben herseyi 2014 yaptim, 2019 da cikan torba yasasi bana ugulanamaz ki. Bu nasil düzeltilir dilekce mi yazilir nasil yazilir ve hangi SGK ya gönderilir. Tesekkürler