3600 Günle Kıdem Tazminatı Almada Engel Tamamen Kalktı

3600 Günle Kıdem Tazminatı Almada Engel Tamamen Kalktı
8 Mart 2021 23:55

İş Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilen haklı fesih sebeplerinden herhangi birine dayanmadan iş akdini feshedenlerin kıdem tazminatı alma yollarından biri de yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlamış olmaktır.

İş akdini kendi fesheden işçinin kıdem tazminatı alabileceği durumlar Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşçi Hangi Hallerde Tazminat Alabilir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

SSK (4/a) kapsamında en kolay emeklilik şartlarından biri de 15 yıl sigortalılık süresi – 3600 prim gününü doldurma şartı oluğundan, dolayısıyla bu yola en çok 15 yıl sigortalılık süresi – 3600 prim gününü doldurmuş olanlar başvurmaktadır. (Bkz. 15 Yıl – 3600 Günle Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir ?)

Öte yandan, SGK’dan yaş dışındaki emeklilik şartlarını doldurduğuna, dolayısıyla kıdem tazminatı alabileceğine dair yazı alıp, buna istinaden iş akdini feshedip kıdem tazminatı alan işçisi daha sonra başka işyerinde işe başlayan bazı işyerleri, özellikle kurumsal firmalar dava açıp ödediği kıdem tazminatını geri alma yoluna gidiyorlardı. Ancak daha sonra Yargıtay’ın, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamladığı gerekesiyle iş akdini feshedip kıdem tazminatı alan işçinin, başka işyerinde çalışmaya başlamasının hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyeceği yönünde kararlar vermesiyle birlikte bu konuda çalışanların önü açılmıştı. (Bkz. 15 Yılla Kıdem Tazminatı Alacaklara Yargıtay’dan Bir İyi Haber Daha)

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi konuyla ilgili en son kararlarında ise tek istisna getirmiş, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamladığı gerekçesiyle iş akdini feshedip kıdem tazminatı alan ve başka işyerinde çalışmaya başlayan işçinin, sonraki işe başladığı işyeriyle eski işyerinden ayrılmadan önce görüşüp, anlaşmış olmasını hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirmiş, bu durumdaki çalışanlardan eski işyerinin ödemiş olduğu kıdem tazminatını geri alabileceğine hükmetmişti. (Bkz. 15 Yılla Kıdem Tazminatı Alıp Tekrar Çalışmada Kritik Nokta)

Yargıtay Sonunda Bu Engeli de Kaldırdı

Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kapatılması, bu Dairenin Başkan ve Üyelerinin Yargıtay 9.Hukuk Dairesinde görevlendirilmesi üzerine, 2020 yılı Eylül ayında iki Daire arasındaki kararlarda uyuşmazlık konusu olan hususlar görüşülmüş ve uygulama birliği oluşturulmuştur. Bu konulardan birisi de “15 yıl 3600 gün uygulamasında işçinin önceden diğer işyeri ile sözleşme imzalamasının hakkın kötüye kullanımı” konusu olup, aşağıdaki şekilde karar alınmıştır;

“1475 sayılı Kanun’un 14/5. bendi kapsamında yaş hariç emeklilik sebebiyle ayrılmalarda işçinin daha sonra başka bir işverene ait işyerinde çalışmaya başlaması, ayrılmadan önce diğer işyeri ile görüşme ve hatta sözleşme yapması hakkın kötüye kullanımı olarak değerlendirilmez.

Yaş hariç emeklilik kriterlerini haiz olan işçi bu yolla kıdem tazminatı alma hakkını sadece bir kez kullanabilir.

İşçinin yeniden çalışması halinde yaş dahil emeklilik sebebiyle ayrılması halinde bir yıl çalışma şartı mevcutsa, son işverenin de kıdem tazminatı ödemesi gerekir.”

Dolayısıyla artık yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamladığı gerekçesiyle iş akdini feshedip kıdem tazminatını alan ve başka işyerinde çalışmaya başlayan işçi, bu işyeriyle daha önce görüşüp anlaşmış olsa bile bu durum hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyecek, dolayısıyla eski işyeri ödediği kıdem tazminatını geri isteyemeyecektir. (Not: Konuya ilişkin olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2017/881 E., 2021/547 K. sayılı ve 29.04.2021 tarihli kararına da bakılabilir.)

Buna karşılık, yaş dışındaki emeklilik şartlarını taşıdığı gerekçesiyle iş akdini feshedip kıdem tazminatı alma hakkını işçi bir kez kullanabilecektir. Zaten bu konuyu 15 Yıldan Dolayı Bir Defadan Fazla Kıdem Tazminatı Alınabilir mi ? başlıklı yazımızda açıklamıştık. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.