Birden Fazla İşyerinde Çalışan İşçinin Çalışmadı Bildirimini Hangi İşyeri Yapacak ?

Birden Fazla İşyerinde Çalışan İşçinin Çalışmadı Bildirimini Hangi İşyeri Yapacak ?
15 Eylül 2022 22:45

SGK mevzuatına göre doktordan, sağlık kurulundan istirahat raporu alan işçinin rapor süresine ait geçici iş göremezlik ödeneğini yani rapor parasını SGK’dan alabilmesi için diğer şartlar yanında raporlu sürede işyerinde çalışmamış olması gerekmektedir.

Çünkü rapor parası olarak bilinen bu ödemenin ismi mevzuatta geçici iş göremezlik ödeneği olarak geçtiğinden, buna bağlı olarak işçinin iş göremeyecek durumda olduğu yani işyerinde çalışamadığı/çalışamadığı günler için rapor parası ödenmektedir. Bu konuyla ilgili açıklamalar Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?, Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları başlıklı yazılarda yer almaktadır.

SGK rapor alan işçinin rapor süresince işyerinde çalışıp çalışmadığını bilemeyeceğinden, bu konudaki sorumluluğu işverenlere yükleyerek, istirahat raporu alan işçinin rapor süresince işyerinde çalışıp çalışmadığını bildirme yükümlülüğü getirmişti. Bu yükümlülüğü süresinde yerine getirmeyen işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır. Bu konu da En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

Aynı Anda Birden Fazla İşyerinde Çalışan İşçinin Rapor Alması Halinde SGK’ya Bildirimi Hangi İşyeri Yapacak ?

2016/21 sayılı SGK Genelgesi’nin “6.7.3.Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi İle İlgili Diğer Konular” başlıklı bölümünde konuya ilişkin olarak;

“7-Birden fazla işverenin yanında çalışan sigortalının istirahatli bırakılması halinde; rapor, istirahat sona erme tarihinden önceki en son tarihte APHB ile prim bildiren işverenin “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” ekranına düşmekte olup, anılan işveren tarafından süresinde bildirim yapılacaktır.

(Değişiklik, 10/7/2018 tarihli ve 2018/26 sayılı Genelge) İşveren modülünde “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri” ekranına sigortalının raporu düşmeyen diğer işveren veya işverenlerden ise kendilerine tebligat gönderilmek suretiyle “6.7.2.Kağıt Ortamında Düzenlenen Raporlar İçin Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş İşlemleri” başlıklı bölümde belirtilen esaslara göre mutlaka Kuruma bildirim yapması gerekecektir. Söz konusu tebligat gönderilmeden elektronik istirahat raporunun iletilemediği işveren veya işverenlere idari para cezası uygulanmayacaktır.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Genelgede yer alan açıklamalar uyarınca, aynı anda birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışan işçinin istirahat raporu alması halinde, rapor bilgileri ekranına düşen (e-bildirge ekranına, işveren sistemine düşen) işyeri/işveren bu konudaki bildirimi süresinde SGK’ya yapacak, bildirim süresinde yapılmaması halinde hakkında idari para cezası uygulanacak.

Rapor bilgileri ekranına düşmeyen diğer işyerleri/işverenler de işçiden aldıkları bilgilere istinaden SGK’ya bildirim yapabilecek. Ancak bu konuda bildirim yapmamış olmaları halinde, eğer işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından kendilerine bildirim yapılması konusunda yazı gönderilmemişse çalışmadı bildirimi yapılmamış olması nedeniyle idari para cezası uygulanmayacak.

Yukarıda atıf yapılan 2016/21 sayılı Genelgenin “6.7.2.Kağıt Ortamında Düzenlenen Raporlar İçin Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş İşlemleri” başlıklı kısmı aşağıda yer almaktadır.

“6.7.2.Kâğıt Ortamında Düzenlenen Raporlar İçin Çalışılmadığına Dair Bildirim Giriş İşlemleri

Kâğıt ortamında düzenlenen ve Kuruma gönderilen raporlar için çalışılmadığına dair bildirim, istirahatin bittiği tarihin içinde bulunduğu aya ait APHB’nin verilme süresi bitimine kadar yapılacaktır.

Kağıt ortamında düzenlenen raporlar e-Ödenek manuel rapor kayıt giriş ekranından kaydedilebilmekte olup, kaydedildiği anda işveren ekranlarında görüntülenebildiğinden bu şekilde kaydedilen raporlar için işverene bildirim yapması yönünde ayrıca tebligat gönderilmeyecektir. Bu şekilde kaydedilen raporlar için işveren ekranına düştüğü tarihin içinde bulunduğu aya ait APHB verilme süresine kadar işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir.

Anılan ekrandan kaydedilemeyen raporlar için ise işverenin söz konusu rapordan haberdar olamayabileceği de göz önüne alınarak İPC uygulanmadan önce çalışılmadığına dair bildirim yapması yönünde işverene tebligat gönderilmesi gerekmektedir. Tebellüğ tarihinin içinde bulunduğu aya ait APHB verilme süresine kadar işveren tarafından bildirim yapılması gerekmektedir. Bu şekilde işverence bildirim yapılmaması veya geç bildirim yapılması halinde İPC uygulanacaktır.

(Paragraf 4 İptal, 23/09/2019 tarihli ve 2019/20 sayılı Genelge)

Ancak, işyerlerinde Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılacak denetim ve kontrollerde söz konusu bildirimin geç yapıldığının tespiti halinde ise idari para cezaları yukarıda belirtilen tebligat yapılmadan uygulanacaktır.

Çalışılmadığına dair bildirim girişlerinin yapılması yönünde tebligatlar kısa vadeli sigorta servisleri tarafından yapılacak, fakat tebligat yapılmasına rağmen bildirim yapmayan işyerlerine idari para cezasının uygulanması için dâhili yazışma ile sigorta primleri tahakkuk ve tahsilat servisine durum intikal ettirilecektir.

E-bildirge kapsamı dışındaki (işyerleri devredilen, nakledilen, kapatılan, e-bildirge şifresi iptal edilen vb.) işverenler tarafından sigortalıların çalışmadıklarına ilişkin belgelerin manuel düzenlenmesine ve ünitelere gönderilmesine ilişkin uygulamaya devam edilecektir.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.