Bütün Yönleriyle Muhtarların Sigortalılık Durumu ve Hakları

Bütün Yönleriyle Muhtarların Sigortalılık Durumu ve Hakları
6 Nisan 2014 17:24

Not: 17/4/2017 tarihli ve 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2018 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasında yapılan düzenleme uyarınca,

4/a (SSK) veya 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olmadığı için 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olan muhtarların sigorta primleri kendileri tarafından değil, prime esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) üzerinden il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları tarafından doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmektedir.

Yeni düzenleme çerçevesinde muhtarların sigortalılık konusu Muhtar Seçilenler İçin Rehber başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmış olup, aşağıda yer alan bazı açıklamalar geçerliliğini yitirmiştir.

1- Genel Açıklamalar:

30 Mart 2014 Pazar günü yapılan mahalli idareler genel seçimi ile birlikte, 53 bin köy ve mahalle muhtarlıkları için de seçim yapıldı ve bazı yerlerde mevcut muhtarlar seçimi tekrar kazandı, bazı yerlerde ise yeni muhtarlar seçildi. Dolayısıyla muhtarların sosyal güvenliği yani sigortalılık durumları gündeme geldi. Tekrar muhtar seçilenler için bu yönüyle değişen pek bir şey olmamakla beraber, yeni seçilen muhtarlar için bu konu önem taşıdığından, muhtarların sosyal güvenlik konusunu ayrıntılarıyla ele almanın faydalı olacağını düşündük. Konunun önemi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’da bu konuyla ilgili bir duyuru yayımladı (Yeni Seçilen Muhtarların SGK’ya Bildirimiyle İlgili Duyuru Yayımlandı başlıklı haber).

2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasının 4 üncü maddesinde; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan veya bu kapsamda aylık ve gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılacağı belirtilmiş; 5510 sayılı Kanunun söz konusu 4 üncü maddesindeki düzenleme de bu şekilde yapılmış olup, dolayısıyla köy ve mahalle muhtarları 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

2- Muhtarlıktan Dolayı Sigortalı Olması Gereken Kişiler:

– Hizmet akdine istinaden 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalı olan,

– Vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı, tarımsal faaliyet gibi nedenlerle 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olan,

– SSK, Tarım SSK, Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık alan yani emekli olan,

kişiler dışında kalan muhtarların 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olmaları gerekmektedir.

Dolayısıyla isteğe bağlı sigortalı olan, 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi (tarım SSK) veya ek 6 ncı maddesi (taksi – dolmuş – minibüs – sanatçı – düşünür – yazarlık nedeniyle sigortalılık) kapsamında sigortalı olan kişilerin bu sigortalılıkları muhtar seçildikleri günden bir önceki gün itibariyle sona erer, muhtarlık nedeniyle tabi olmaları gereken 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı devreye girer.

Aynı şekilde muhtar oldukları halde, hizmet akdine istinaden çalışmaları nedeniyle 4/1-a (SSK) kapsamında veya vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı, tarımsal faaliyet gibi nedenlerle 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olan kişilerin bu sigortalılıklarının sona erdiği yani çıkışlarının verildiği tarihten sonraki gün muhtarlık nedeniyle tabi olmaları gereken 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığı devreye girer.

3- Muhtarların Sigortalılığının Başlangıcı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bildirim:

Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları, muhtar seçildikleri tarih itibarıyla başlar ve muhtar seçildiklerine ilişkin mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren il veya ilçe mülki amirliklerince (valilik ve kaymakamlıklarca), 15 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeleri gerekir.

4- Muhtarların Sigortalılığının Sona Ermesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bildirim:

– Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları muhtarlık görevinin bittiği tarihte sona erer ve durumun muhtarlık görevinin bittiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde il veya ilçe mülki amirliklerince Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekir.

– Köy ve mahalle muhtarlarından gelir vergisi mükellefi olanlar hariç, aynı zamanda hizmet akdi ile çalışmaya başlayanların sigortalılıkları, çalışmaya başladıkları tarihten bir gün öncesinden itibaren sona erer ve bu durumun sigortalının (muhtarın) kendisi tarafından 10 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekir. Bu kapsamdaki kişilerin hizmet akdine istinaden çalışmaya başladıkları tarih itibariyle 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalılığı başlar.

5- Sigorta Primlerinin Miktarı ve Ödenmesi:

Muhtarların sigorta primlerini kendilerinin ödemesi gerekmekte olup, ödenecek sigorta primi yönünden 5510 sayılı Kanunda diğer 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılarıyla aynı kapsamda değerlendirilmişler, herhangi bir ayrım yapılmamıştır. Muhtarlar diğer Bağ-Kur’lularda olduğu gibi sigorta primine esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile sigorta primine esas kazanç üst sınırı (brüt asgari ücretin altı buçuk katı) arasında olmak şartıyla, kendi belirledikleri kazanç üzerinden yüzde 34,5 oranında prim ödeyeceklerdir. Dolayısıyla muhtarlar şu an aylık 877 lira ödenek alıyor olsalar da 1 Ocak – 30 Haziran 2014 tarihleri arası prime esas kazanç aylık alt sınırı 1.071 lira olduğundan, bunlar primlerini en düşük 1.071 lira üzerinden ödemek zorundadırlar.

Bu yüzde 34,5 oranındaki primin;

– Yüzde 20’si uzun vadeli sigorta kolları yani malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası için,

– Yüzde 2’si kısa vadeli sigorta kolları yani iş kazası ve meslek hastalıkları – hastalık – analık sigortası için,

– Yüzde 12,5’i genel sağlık sigortası için,

alınmaktadır.

Öte yandan, 5510 sayılı Kanununun geçici 16 ncı maddesinde, köy muhtarlarının 2008 yılı için aylık 15 gün üzerinden prim ödeyeceği ve bunun her yıl bir puan artacağı öngörüldüğünden, köy muhtarları 2014 yılı için her ay 21 gün üzerinden prim ödemekte, ancak bu her ay 30 gün üzerinden değerlendirilmekte ve hizmetlerine işlenmektedir. Bunlar 2015 yılında 22 gün üzerinden, 2016 yılında 23 gün üzerinden prim ödeyecekler, bu her yıl bir puan artarak en son 2023 yılında 30 olarak sabitlenecektir.

Bu çerçevede, prime esas kazanç alt sınırı yani asgari ücret üzerinden prim ödeyecek muhtarların 1 Ocak – 30 Haziran 2014 tarihleri arasında ödemeleri gereken aylık prim tutarları aşağıdaki gibi olacaktır;

– Köy Muhtarları : 258,65 TL

– Mahalle Muhtarları : 369,50 TL

aylık prim ödeyeceklerdir.

Her asgari ücret artışında, bunların ödeyeceği aylık prim tutarları da aynı oranda artacaktır.

Her ayın sigorta priminin, takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Son günün resmi tatile rastlaması halinde, takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekir.

6- Emekli Muhtarların Durumu:

Yukarıda belirtildiği üzere, emekli aylığı alan kişinin muhtar olması halinde sigortalı olması gerekmediği gibi, aylığını almaya devam edecek, ayrıca aylığından sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi de yapılmayacaktır.

7- Muhtarların Sosyal Güvenlik Hakları:

A- Emeklilik:

Muhtarlar 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayıldıklarından, emeklilik şartları yönüyle de Bağ-Kur’lularla aynı şartlara tabidirler. Bunların 4/1-a (SSK) veya 4/1-c (Emekli Sandığı) kapsamında da sigortalılıkları varsa, bu durumda emekli olacakları zaman son yedi yıl içerisinde hangi sigorta kapsamında daha çok prim ödemesi varsa o sigorta kapsamında emekli olacaklardır. (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ? başlıklı yazı). Örneğin, daha önce 4/1-a (SSK) kapsamında sigortalılığı olan, ancak bu sigortalılığı sona ermiş ve muhtarlığı nedeniyle 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılığı başlamış olan biri, 4/1-b sigortalısı olarak üç buçuk yıl yani 1260 gün muhtarlık yaptığında emeklilik yönüyle Bağ-Kur şartlarına tabi hale gelecektir.

B- Sağlık Yardımlarından Yararlanma:

Muhtarlar 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılıkları nedeniyle aynı zamanda genel sağlık sigortalısı sayıldıklarından,  primlerini düzenli olarak ödedikleri sürece genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabileceklerdir. Aynı şekilde bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler (eş – çocuk – anne – baba) de sağlık yardımlarından yararlanacaklardır.

C-İş kazası ve Meslek Hastalığı:

• Yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş kazasına uğrayan muhtarlar, bu iş kazası nedeniyle yatarak tedavi gördükleri süre veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları süre için geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası alma hakkına sahiptirler. Aynı şekilde meslek hastalığına yakalandığı tespit edilen muhtarlar da geçici iş göremezlik ödeneği alma hakkına sahiptirler.

• İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve engellilik (özürlülük) nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’nca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden, Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen muhtarlara da sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır.

Muhtarların yukarıda belirtilen geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri alma haklarından yararlanabilmeleri için, genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması yani SGK’ya borçlarının bulunmaması gerekmektedir.

D-Analık ve Doğum:

• Kadın muhtarın doğum yapması halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde adına en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış olması ve genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması yani SGK’ya borcunun bulunmaması şartıyla, istirahat raporu aldığı doğumdan önceki 8 hafta (çoğul gebelik halinde 10 hafta) ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 (çoğul gebelik halinde 18) haftalık sürede, çalışmadığı her gün için, kendisine geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir.

• Kadın muhtarın veya erkek muhtarın sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde, çocuğun yaşaması ve doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış olması, ayrıca sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması yani SGK’ya borcunun bulunmaması şartıyla, doğum tarihinde geçerli olan ve SGK Yönetim Kurulunca belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.

E- Hastalık Halleri:

Yukarıda belirtilen iş kazası, meslek hastalığı ve analık halleri dışında, muhtarların maruz kaldıkları rahatsızlık, hastalık veya kaza durumlarında, sadece tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır, kendilerine iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenmez.

8- Ayrıntılı Bilgi ve Açıklamalar:

Yukarıda konular kısa ve öz anlatılmış olup, anlatılan konularla ilgili ayrıntılı bilgi ve açıklamalar aşağıda linkleri verilen yazılarda yer almaktadır.

Esman DİLLİ*

—————

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

—————

YORUMLAR

  1. Rumeysa dedi ki:

    Sormak istediğim bi şey var. Benim babam 20 yıl köy muhtarlığı yaptı yalnız şu an emekliliği yok emeklilik şartları nedir acaba nasıl ne zaman emekli olabilir?

    1. admin dedi ki:

      (Rumeysa) Muhtarlar BAĞ-KUR kapsamında. Babanızın BAĞ-KUR başlangıcı ne zaman bilmiyoruz ancak ileri yaştaysa 15 yılla kısmi emekli olabilir. Normal emeklilik içinse 25 tam yılı doldurması gerekir.

      1. Selim dedi ki:

        Muhtarların izin kulanımı ile ilgili bilgi verebilirmisiniz 1: Muhtarlar en fazla kac ay izin kullanabilir. 1 ay ve 1 aydan fazla izin kullanabilirmi? 2: 1 Ay veys 1 Aydan fazla izin kullanırsa sigorta primi yatırılması gerekiyormu

  2. Fethi dedi ki:

    Azalara bari sgk eksik pirim günlerini yatırma hakkı tanınsın.sonucda onunda imzası kullanılıyor.

    1. Yaprak dedi ki:

      Merhaba benim babam 5 yıl muhtarlık yaptı ama sogorta imzası yok yaptığına dair belge verildi şimdi dava acmamiz gerekiyormuş kazanilirmi bu dava ?ege olursa emekli olmak için günü tamamlaniyor

  3. Nihat Kumser dedi ki:

    Halen emekli olan birisi, muhtar seçilirse emekli maaşı kesilmeden muhtar maaşını alalbilir mi? Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Emekli olan birisi muhtar seçildiğinde emekli maaşı kesilmez, çünkü tam aksine muhtarlığı devam ediyorken emekliliği gelen kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilik başvurusunda bulunabilmekte ve kendilerine emekli aylığı bağlanmaktadır. Öte yandan 2018 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasasının 3 üncü maddesinde “Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.” hükmü yer aldığı gibi, aynı şekilde bu Kanunda emekli aylığı alanların muhtarlık maaşlarının ödenmeyeceğine dair bir hüküm de yok. Bu nedenle muhtar olan kişi aynı anda hem emekli aylığını, hem de muhtarlık maaşını alabilir.

    2. Hüseyin kaya dedi ki:

      Selamün aleyküm Benim babam 1999-2004 yılları arasında muhtarlık yaptı ama hiç bağkur yatırması, burada demek istediğim 5 yıllık yaptığı muhtarlığı ödesek giriş 1999 ‘dan sayılırmı şimdiden teşekkürler

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Aleykum Selam
        5510 sayılı Kanunun Geçici 8 inci maddesinde; “Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi hariç diğer alt bentlerine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde bu Kanunun yürürlük tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren başlar.” hükmü yer almaktadır.
        Dolayısıyla Tarım Bağ-Kur kapsamına girenler hariç, 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde Bağ-Kur kaydını (tescilini) yaptırmamış olanların 1 Ekim 2008 öncesi için borçlanma yapma imkanları bulunmamaktadır.
        Bu konuda isterseniz SGK ile görüşebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/bag-kurlular-neden-2000-veya-2008-oncesine-ihya-borclanma-yapamiyor/)

        1. Aydın Zeytin dedi ki:

          SSK dan emekli köy muhtarıyım.. maaşımdan sigorta kesintisi yapılır mı ?

  4. M ehmet dedi ki:

    Genç çiftçi projesinden yararlandım muhtar adayı olabilirmşyim

    1. Admin dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla bu durum muhtarlığa engel olmaz, isterseniz ilçe seçim kurulundan bilgi alabilirsiniz.

  5. Erdoğan Çaylak dedi ki:

    Benim bir sorum olacak ben 4.A SGK olarak bir şirkette çalışıp emekli oldum ve jandarma genel komutanlığından 4 C olarak Malül Gazi olarak emekli oldum yani 2 tane emekli maaşım var muhtar olursam maaşımda kesinti olur mu acaba

    1. Admin dedi ki:

      2018 sayılı MUHTAR ÖDENEK VE SOSYAL GÜVENLİK YASASI’nın 3 üncü maddesine uyarınca aylıklarınızın kesilmemesi gerekir.

  6. Mecit dedi ki:

    Ben su an 2 senedir bir sirkette ssk li calisiyorum ve muhtar secilirsem sigortam iptalmu olacak ben bagkur isteniyorum ssk m devam etsin istiyorum by mumkunmu

  7. Mecit dedi ki:

    Admin tel den konusabilirmiyiz sormam gerek anlamadigim sorular var

  8. METİN BARÇIN dedi ki:

    Ticari faaliyeti olan biri muhtar adayı olup seçime katılabilir mi seçilirse ticari faaliyetine devam edebilir mi

    1. Yasin dedi ki:

      Sormak istedim bor sorum var yanıt verirseniz minnettarım size 2004 2014 yılları arasında yani iki dönem mahalle muhtarlığı yaptım o tarihlerde bagkur lu oluyorduk ve prim ucretini boz yatırıyorduk lakin sormak istedim asıl soru şu 2017 tarihinde muhtar maaş ve ssk primleri devletimiz tarafından iyilestirildi yanlış bir işlem yapıldığında gerekli cezalari mahkemelerimiz bize verdi şimdi ben bu iki dönem muhtarlık bagkur primini devletimize yatitdirabilirmiyim vereceğiz ccp için TSK ederim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren muhtarların sigorta primleri Devlet tarafından ödenmektedir. Bu tarihten öncesine ait primleri devlete ödetme imkanı yok, çünkü o tarihlerde buna ilişkin kanun hükmü yoktu.

  9. Mikail avci dedi ki:

    Ben işverenin başkasının yanında sigortalı calusiyorum10 uncu ayda normal şartlarda emekli olacağım sigortadan muhtar olursam emekli olabilrmiyim

  10. Nadire Kaya dedi ki:

    Ben babamdan yetim ayligi alıyorum.Muhtar olursam aylığım kesilir mi.Sgk alıyorum babam sgk emeklisi beni aydinlatirsaniz sevinirim

  11. Abdulmutalip dedi ki:

    Muhtar azalarında sigortası yatıyormu acaba

  12. Mecit dedi ki:

    Ben su an 4a li ssk li cakisiyorum muhyar adayiyim kazandigim takdirte ssk isime devam edebikirmiyim ben heo gece calisiyorum gunduz .muhtarkikta olacagim . Bagkurlu olmak zorunlumu

  13. Naime dedi ki:

    Babam 1980 yılı öncesinde yaklaşık 12 yıl muhtarlık yaptı. 2000 yılında vefat eden ve iki yıl askerlik yapan babamdan dolayı bekar olduğum için ölüm aylığının bağlanmasını isteme hakkım var mı.

    1. Admin dedi ki:

      SGK ile bir görüşün, babanız BAĞ-KUR kaydını yaptırmış ve primlerini ödemişse ve gün sayısı yeterliyse ölüm aylığı bağlanabilir, gün sayısı yeterli değilse kalanını askerlik borçlanması ile tamamlamaya çalışıp ölüm aylığı bağlatabilirsiniz. Bunun dışında yapacağınız iki askerlik borçlanması tek başına ölüm aylığı bağlanması için yetmez.

  14. İsmet dedi ki:

    Benim babam muhtar 2inci dönemdir nezama emekliolur ve muhtarlık yapan kaç yılda emekli oluyor mahalle muhtarı

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sadece muhtarlık yaptıysa, başka kapsamda hiç sigortalılığı olmadıysa 4/1-b (BAĞ-KUR) şartlarında 9000 günle veya ileri yaşlarda 5400 günle emekli olabilir.

  15. hüseyin cantürk dedi ki:

    babam 1979 yılında 6 ay muhtarlık yaptı.1995 te vefat etti.başka sigortası yok.6 ay muhtarlığı kayıt altına alıp askerlik borçlanmasıyla emekli olurmu.

    1. Admin dedi ki:

      SSK kapsamında olsaydı borçlanma ile 900 güne tamamlardınız olurdu, ancak BAĞ-KUR kapsamında 1800 güne tamamlamanız gerekir, askerlik borçlanması da buna yetmez.

  16. Emir dedi ki:

    Şu anda sigortalı çaĺisiyorum aynı zamanda muhtarlık yapıyorum işimden ayrılırsam işsizlik maaşı alabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      4447 sayılı Kanununun 52/1-b maddesinde; işsizlik maaşı alırken gelir getirici bir işte çalıştığı tespit edilenlerin maaşının kesileceği belirtildiğinden, buna istinaden İŞ-KUR BAĞ-KUR kapsamında sigortalı olanların maaşını da kesiyordu. Ayrıca Muhtarlık da maaşı nedeniyle gelir getirici bir iş olduğu gibi, sigorta çıkışınızın verildiği günün ertesi gün 4/1-b (BAĞ-KUR) sigortalılığınız da devreye gireceğinden normalde siz de işsizlik maaşı alamazsınız. Ancak yine de ALO 170’e bir sorun isterseniz.

  17. Musa dedi ki:

    Benim Babam 1982 den 1991yılına kadar 9 yıl köy muhtarlığı yaptı bir silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Yani anlayacağınız görev başında vefat etti şehit sayılır mı sayılıyorsa nerelere baş vurabilirim yardımcı olursanız sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğüne başvurun.

  18. mumusunlu dedi ki:

    merhabalar.köy muhtarlığına çeşitli işlerde görevlendirilmek üzere sigortalı eleman almak istiyoruz. almak istediğimiz eleman mevcut azalardan olma ihtimali varmı dır. var ise presüdür neyi gerektirir. bilgilendirseniz sevinirim.teşekkürler.

  19. Medeni dedi ki:

    Ben 1887 yılında 47 gün sigortalı çalıştım.1993 mart ayında bağkurlu çalıştım ara vermeden 1999 yılında muhtar oldum ta 2019 mart ayına kadar ama hiç pirim yatıramadım ancak 2018 mayıstan 2019 nisana kadar devlet pirimimizi ödedi nasıl emekli olabilirim borcumda bayağı birikmiş ne yapmalıyım geriye dönük dava açabilirmiyim .

  20. Medeni dedi ki:

    Pardon 1987 yazacağıma 1887 yazmışım 1987 yılında sigortalı çalıştım düzeltme

  21. Medeni dedi ki:

    1965 doğumluyum.
    Yukarıdaki sorularıma bağlı

  22. Ahmet dedi ki:

    Babam 2018 aralık ayında muhtarken beyin kanaması geçirdi, 10 yıl muhtarlık yaptı, babam malulen emekli olabilir mi veya tazminat alma ihtimali var mı?

    1. Admin dedi ki:

      Babanız BAĞ-KUR kapsamında sigortalıdır, maluliyet için en az yüzde 60 iş göremezlik gerekir, eğer çalışma sırasında yani muhtarlıktayken babanız beyin kanaması geçirdiyse belki iş kazası da sayılabilir. SGK’ya başvurup bir görüşün.

      1. Ahmet dedi ki:

        Hocam sizinle iletişime geçebilme şansım var mı? Herhangi bi sosyal medya hesabinizdan size ulaşsam, çünkü bu konuda ne yapacağımıza dair en ufak bi fikrimiz yok ve sgk’da ki memurlar maalesef başından savuşturuyor.

        1. Admin dedi ki:

          Bizimle iletişime geçmeniz şart değil, siz SGK’ya bir dilekçe verin, yani SGK’dan yazılı talepte bulunun.

  23. Hüseyin Çetin dedi ki:

    Ben birinci azayım şimdi muhtar olarak görev yapıyorum ssk yapılmadı ve seçim var diyolar
    Ben 1 azayıdım kaymakamlık beni muhtar olarak ozaman niye secim yapılıyor aza demek
    Muhtar görevden alındı göreve 1 aza olarak ben görevlendirildim benim ssk yapılmadı 3 aydır görevdeyim ve seçim niye ozaman aza niye seçildik

  24. ismail cirit dedi ki:

    Aktif kamu çalşanı olan,aynı zamanda muhtarlık yapan bi kişi olarak sigorta durumum nasıl olacak.şöyleki .. Kamu kurumunda çalışmayan bir meslektaşımın sigortasını devlet öderken, bizim sigortamız çalıştıgımız için ödeniyor. Bu bize ne getirir

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınızdan ne demek istediğinizi anlayamadık, aktif kamu çalışanı iseniz zaden sigortalılığınız vardır.

  25. orhan dedi ki:

    1999-2004 yılında muhtarlık yaptım. Bağkura kaydım yok hizmetimi tescilleyebilirmiyim. Hangi yolu izlemem lazım.tşkler….

    1. Admin dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesi uyarınca 1 Ekim 2008 öncesi çalışmalar için bu mümkün değil.

  26. Fatih dedi ki:

    Babam 1972 tarihleri arasında bir dönem muhtarlık yaptı ve babam şuan hayatta değil emekli durumu yada her hangibir sgk ödemesi alma imkanımız var mı

    1. Admin dedi ki:

      Babanız eğer BAĞ-KUR primlerini ödediyse olabilir, SGK’ya başvurup durumunu öğrenin.

  27. hüseyin çetin dedi ki:

    ben 1 inci azayıdım şimdi muhtar oldum
    eski muhtarı görevden aldılar ssk yok
    yapılmadı şuanda 9 aydır muhtarım
    silah hakkım bile yok dediler bu nasıl olacak
    bi bilgi verirmisiniz.

  28. Fatma dedi ki:

    Dedem 1950 ile1960 yılları arasında muhtarlık yapmış,herhangi bir sigorta kaydı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz,ayrıca dedemden dolayı anneme maaş baglanabilirmi,o tarihlerde muhtarlar sigortalimiydilar,lütfen beni bilgilendirirmisiniz,annem babasından maaş alabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Daha önceleri muhtarlar BAĞ-KUR primlerini kendileri ödüyorlardı. Eğer dedeniz kendi primini ödememişse artık bu mümkün olmayabilir. SGK ile görüşüp bu konuda bilgi alabilirsiniz.

  29. Ertan badur dedi ki:

    Efendim. Ben 2012 yılında SGK dan malulen emekli oldum .şimdi muhtarlık seçimlerine girecem şayet seçilirsem .emekli aylığım kesilir mi.saygılarımla.

    1. Admin dedi ki:

      SGK konuya ilişkin bir Genel Yazıda Kurumdan emekli veya malullük maaşı alanların muhtar seçilmesi halinde 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısı olamayacaklarını belirtmiştir, buradan malulen emekliliğin devam edeceği, yani aylığı kesilmeyeceği sonucu çıkıyor. Ancak isterseniz yine de SGK’ya veya ALO 170’e sorun.

  30. DERVİŞ dedi ki:

    Selamaleyküm benim babam 1998 – 2004 yılları arasında muhtarlık yaptı ozamanlar primleri kendisi ödemesi gerekti ama ödememiş hiçte bağkur veya ssk girişi yok şuan 73 yaşında geriye dönük bişeyler yapılabilirmi emeklilik için şimdiden teşekürler…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam. 5510 sayılı Kanunun geçici 8 inci maddesiyle, Tarım Bağ-Kur hariç, Bağ-Kur kapsamında sigortalı sayılması gerektiği halde 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur kaydını yaptırmamış olanlar için sonradan kayıt yaptırma ve geriye dönük borçlanma yapma imkanını kaldırmıştır. Babanız geriye dönük sadece askerlik süresini boçlanabilir.

      1. DERVİŞ dedi ki:

        Teşekürler hiç sigorta bağkur girişi yok emekli olma ihtimalide yok demek demi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Evet çok zor, babanızın sıfırdan başlaması ve en az 5400 gün (15 yıl) prim ödemesi gerekir.

  31. AYHAN ÇAN dedi ki:

    1999 yılından beri muhtarlık yapıyorum,,,muhtarlık ödeneği az olduğundan zaman zaman ssk lı çalıştım ve 4a ile emekli oldum,,5150 günden emeklilik hak ediyordum ancak emekli olurken benim 9764 günden emekli oldum,,,sorum ssk lı çalışırken muhtarlık görevinden dolayıda muhtar ödeneği aldım ,benim emekli maaşım hesaplanırken yıllık ve aylık gelire muhtar ödeneğimde ilave edilmesi gerekmiyormuydu maaşıma yansıması için,,nasilki fazla mesai ve ikramiye yansıtılıyorsa benimde ödeneğim ilave edilmeliydi diye düşünüyorum,,,bilginize ve ilginize

  32. İbrahim dedi ki:

    Görevden alınan muhtarın yerine atanan muhtarın sigortası ödenmiyormuş böyle bir durum varmı bilgi verirmisiniz

  33. Candan MOSTURA dedi ki:

    1999.tarihi mahalli seçimlerinde muhtar seçildim 2004 yılına kadar 2004 yılından mahalli seçimlerinde yine seçildim 2009 yılına kadar görev yaptığım hizmet surem 10 yil suremin hiçbir bagkura tabi tutulmamisim yasal hakkımı nasıl araraim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren köy ve mahaller muhtarlarının sigorta primlerini Devlet ödüyor, bu tarihten öncesine ait Bağ-Kur primini ödeme zorunluluğu muhtarın kendisine aitti. Bu konuda bilgi almak için isterseniz bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.

  34. Veli Doğan dedi ki:

    Merhabalar
    Benim babam 1992de sskya tabi olarak emekli oldu. 2001-2005 arası da muhtarlık yaptı. Bu durum emeklilik hakları ve maaşı yönünden bir avantaj sağlar mı? Sağlarsa yapmamız gereken bir basvuru ya da girisim var mıdır? Teşekkürler.

  35. Eren Yakut dedi ki:

    1974 doğumluyum sigorta girşim 1998 10 yıldır muhtar lık yapiyorum toplam 3600 günüm var ne zaman emekli olabilirm cevab icin teşekür ederim

  36. Mehmet dedi ki:

    Selamun aleyküm
    Şuanda secilmiş muhtasın vefatın sonucunda,
    Birinci aza olarak vekaleten muhtarlık yapmakdayım.
    Fakat sigortalı deyilim,
    Herhangi bir sigortam da yok.
    Bu kapsam da sigortalı olma hakkım varmı dır.?
    Teşekkürler.

  37. Muhtar dedi ki:

    5 dönem aktif muhtarlık yaptım Muhtarlıktan emekli olursam tazminat alabilirmiyim

  38. Ergün dedi ki:

    Emekli olan birisi muhtarlığa devamında süper emeklilik gibi bir avantaja sahip olurmu

  39. Fatma akyüz dedi ki:

    Babamdan maaş alıyorum durum yetim maaşı alıyorum.muhtar olursam bu maaş kesilirmi

  40. Fatma akyüz dedi ki:

    Babamdan maaş alıyorum durum yetim maaşı alıyorum.muhtar olursam bu maaş kesilirmi

  41. Mehmet Tunçer dedi ki:

    1959 doğumluyum ssk başlangıcım 1981 toplam gün sayım 868 2014 ten beri muhtarlık yaptım toplam gün sayım 3600 nezaman emekli e