Ek-6 Sigortalısı Şoförler Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?

Ek-6 Sigortalısı Şoförler Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?
28 Temmuz 2022 22:09

Ticari taksi, minibüs, dolmuş, otobüs gibi başkasına ait şehir içi toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışanlar da hizmet akdine istinaden çalışmakta ve işçi statüsüne girmektedirler.

Bu kapsamda çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları Ek 6 ncı maddeye istinaden primleri kendileri tarafından ödenerek sağlanmaktadır. Ayda 10 gün veya daha fazla süreyle çalışanlar ile çalıştığı gün sayısına bakılmaksızın emekli olduktan sonra çalışan şoförlerin sigortalı bildirimini ise araç sahibinin yapması, SGK’ya primini araç sahibinin ödemesi gerekmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi Ek 6 Kapsamında Şoförlerin Sigortalılığı başlıklı yazıda yer almaktadır.

Şoförün Ek 6 Kapsamında veya Normal Sigortalı Olmasının Kıdem Tazminatı Açısından Bir Önemi Yok

Öte yandan gerek ayda 10 günden az çalıştığı için Ek-6 kapsamında sigorta primini kendisi ödeyen, gerekse ayda 10 gün veya daha fazla çalıştığı veya emekli olduktan sonra çalıştığı için sigortası araç sahibi tarafından yapılan ve primleri de araç sahibi tarafından ödenen kişilerin bu durumları sadece sosyal güvenceyle ilgilidir. Kıdem tazminatı alıp alama konusunda bir önemi yoktur.

Bu Kapsamdaki Şoförlerin Kıdem Tazminatı Alıp Alamaması Araç Sahibinin Esnaf Kapsamına Girip Girmemesine Bağlı

Ticari taksi, minibüs, dolmuş, otobüs gibi başkasına ait şehir içi toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışanlardan gerek Ek 6 kapsamında sigortalı olanların, gerekse normal sigortalı olup primleri işveren tarafından ödenenlerin işten çıkmaları veya çıkarılmaları halinde kıdem tazminatı alıp alamayacakları konusuna gelince;

Kıdem tazminatı İş Kanununda düzenlenmiş olup, buna karşılık 4857 sayılı İş Kanununun “İstisnalar” başlıklı 4 üncü maddesinde “507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerleri” İş Kanunu kapsamına girmeyen işyerlerinden sayılmıştır. (Bkz. İş Kanunu Kapsamına Girmeyen İşler / İşyerleri) Dolayısıyla araç sahibi dahil, üç kişiden fazla çalışan varsa bu durumda o araçta çalışan şoförler İş Kanunu kapsamına girecek ve kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkması veya çıkarılması halinde kıdem tazminatı alabilecektir. (Bkz. İş Kanununa Göre Kıdem Tazminatının Şartları) Buna karşılık araç sahibiyle birlikte araçta üç veya daha az kişi çalışıyorsa bu durumda o araçta çalışan şoförler İş Kanunu kapsamına değil Borçlar Kanunu kapsamına girecektir. (Bkz. Esnaf ve Sanatkarlara Ait İşyerleri İş Kanununa Tabi midir ?, Borçlar Kanununa Tabi Çalışanlar Kıdem Tazminatı Alabilir mi ?) Dolayısıyla ticari taksi, minibüs, dolmuş, otobüs gibi başkasına ait şehir içi toplu taşıma araçlarında şoför olarak çalışanların kıdem tazminatı alıp alamaması araç sahibinin yani işverenin esnaf sayılıp sayılmamasına bağlı bir durum.

Benzer bir konu olan Ek 6 kapsamındaki sigortalıların İşsizlik Maaşı alabileceği ve alamayacağı durumlar ise Ek 6 Sigortalısı Taksi- Minibüs-Otobüs Şoförlerinin-Sanatçıların İşsizlik Maaşı Alma Şartları başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kenan dedi ki:

    Ben ek 6 bir takside çalışıyorum ve 60 gün sonra emekli oluyorum 3 yıldır aynı araçtayım ben tazminat alabilir miyim araçta 3 kişi çalışıyoruz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      3 kişiden fazla çalışanı olması halinde çalışanlar İş Kanunu kapsamına girer ve kıdem tazminatı alma hakkı doğar. Çalışan sayısı 3 kişi veya daha az ise çalışan İş Kanunu değil Borlar Kanunu hükümlerine tabi olur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/esnaf-ve-sanatkarlara-ait-isyerleri-is-kanuna-tabi-midir/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/borclar-kanununa-tabi-calisanlar-kidem-tazminati-alabilir-mi/)

    2. Mürsel dedi ki:

      Aldinmi tazminat merak ettim 3, yıldır bende ek 6, çalışıyorum

  2. Murat dedi ki:

    Ek6 sigortamı bağcılardaki ticari taksi galerisinden kiralamış olduğum arbada şoför olarak 1.5 yıl ödemesini yaptım bugün çıkışımı yaparken bana evrak imzalattılar evrakda 30.400 tl kıdem tazminatımı gördüm sonra benimle beraber ptt ye kendilerden olan bi arkadaşı pttye gönderdiler plaka sahibi adına bu parayı benim adıma yatırdılar hemen cekmemi söylediler parayı çektim benden parayı hemen tahsis ettiler bu durum kanunsuzluk değilmi yardımcı olabilirmisiniz