Ev Hizmetlerinde Eleman Çalıştıranlar da Kolay İşverenlik Kapsamına Alındı

Ev Hizmetlerinde Eleman Çalıştıranlar da Kolay İşverenlik Kapsamına Alındı
18 Mart 2021 23:58

5510 sayılı Kanuna eklenen Ek-9 uncu madde ile ev hizmetlerinde eleman çalıştıracaklar için işyeri dosyası açma ve her ay prim belgesi verme zorunluluğu kaldırılmıştı.

Söz konusu madde uyarınca 1 Nisan 2015 tarihinden beri ev hizmetlerinde çalıştırılanlar Ek-9 kapsamında SGK’ya sigortalı olarak bildirilmektedir. (Bkz. Ek-9 Kapsamında Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı)

Ev hizmetlerinde çalıştırılanlar için getirilen bu uygulama daha sonra 2018 yılında 7103 sayılı Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde apartman ve site işyerlerinde çalıştırılanlar için de getirilmiş, dolayısıyla kapıcı, bahçıvan, güvenlikçi gibi elemanları çalıştıran apartman ve site işyerleri de SGK’ya her ay prim belgesi vermekten kurtulmuştu. Daha sonra bu işyerleri kolay işverenlik uygulaması kapsamına alınmış, son olarak da bu işyerlerinin işyeri dosyası açtırma dahil tüm işlemleri SGK’ya gitmeden internet – e Devlet üzerinden yapmaları imkanı getirilmişti. (Bkz. Kolay İşverenlik Uygulama Rehberi / Kılavuzu, Kolay İşverenlikte Apartman İşyerlerine Bir Kolaylık Daha)

Ek 9 kapsamında eleman çalıştıran işverenler ise ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar ile ayda 10 gün veya daha fazla sigortalı çalıştıranlar şeklinde ikiye ayrıldığından, ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranlar sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödediklerinden, bu kapsamdakilerin çalıştırdıkları kişileri SMS (cep telefonu kısa mesaj) yoluyla SGK’ya bildirmeleri ve primlerini ödemeleri imkanı getirilmiş, dolayısıyla işleri çok kolaylaştırılmıştı. (Bkz. Ev Hizmetlerinde Çalışanın Primi SMS Yoluyla Nasıl Ödenir ?)

Ek 9 kapsamında ayda 10 gün veya daha fazla süreyle sigortalı çalıştıranların ise çalıştırdıkları sigortalıyı / sigortalıları tüm sigorta kollarına tabi olarak SGK’ya bildirmeleri ve tüm sigorta kollarına ait primleri ödemeleri gerektiğinden, bunlar işyeri bildirgesi verip dosya açtırmak ve her ay prim belgesi vermek zorunda olmasalar da çalıştıracakları kişi için SGK Müdürlüğüne Ev Hizmetlerinde On Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge vermeleri gerekiyordu.

SGK bunlarla ilgili olarak da yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Getirilen bu uygulama kapsamında;

Ek 9 uncu maddesi kapsamında daha önce ev hizmetlerinde hiç sigortalı çalıştırmamış yani SGK’da işveren tescili (kaydı) oluşturmamış ve sigortalı bildirmemiş olup ilk defa ev hizmetleri kapsamında sigortalı çalıştırmaya başlayacak olan işverenlerden, isteyenler konut kapıcılığı işyerlerinde olduğu gibi internet üzerinden işyeri tescili yaptırabilecekler ve kolay işverenlik kapsamına dahil olacaklar. 30 Nisan 2021 tarihinden sonra ise bu uygulama zorunlu hale gelecek, yani bu tarihten sonra ilk defa Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde ayda 10 gün veya daha fazla süreyle sigortalı çalıştıracak işverenlerin de işyeri tescili ve sigortalı bildirimi işlemlerini internet üzerinden yapmaları gerekecek. Ek-9 kapsamında daha önce sigortalı çalıştırmaya başlamış olan işverenler ise daha sonra kolay işverenlik kapsamına alınacaklar.

Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde çalıştırılanlarla ilgili olarak e-Devlet sayfasında yer alan diğer uygulamalar aşağıda yer almaktadır.

Ev Hizmetlerinde Çalışanların İstirahat Raporu Çalışmazlık Bildirimi (istirahat raporu alan sigortalının rapor süresince çalışmadığına dair bildirim)

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama

4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama

SGK’nın 16 Şubat 2021 tarihinde yayımlamış olduğu “Ek-9 Kapsamındaki Ev Hizmetleri İşyerlerinin Kolay İşverenlik Kapsamına Alınması” konulu Genel Yazıda konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

KOLAY İŞVERENLİK KAPSAMINDA İŞYERİ TESCİLİNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASINA İLİŞKİN KULLANMA KLAVUZU’na BURADAN ulaşabilirsiniz.

1- İşyeri tescil işlemleri gerçek kişi işyeri menüsünden yapılacaktır.

2- Apartman yönetimi tescillerinde olduğu gibi tescilin ilk aşamasında işverenden kolay işverenlik kapsamında ev hizmeti olup olmadığı bilgisi istenilecek olup, kolay işverenliğe geçen işyerlerinin tekrar eski sisteme dönmesi mümkün olmayacaktır.

3- Bu tescil tipinde geriye yönelik tescil yapılabilecek olup, süresi geçmiş dönemlerin belgeleri işverence e-Bildirge v.2 sistemi üzerinden gönderilecektir.

4- Bu kapsamdaki işyerlerinin NACE kodu sadece “9700.10- Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının hizmetleri” olarak seçilebilecektir.

5- Kolay işverenlik kapsamına geçmiş ev hizmetleri işyerleri nevi değişikliği, devir, katılım, birleşme yapamayacaklar, nakil ve intikal yapabileceklerdir. Bu işyerleri için mahiyet kodu değişikliği, defter tipi değişikliği, tescil türü devamlı/geçici değişikliği yapılamayacaktır.

6- Ev hizmetleri kapsamında işverenler işyeri tescil sırasında kolay işverenliğe geçişi otomatik yapabilecekleri gibi gerçek kişi işyeri dosyası tescil edip (“9700.10 – Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının hizmetleri” NACE kodu ile) daha sonra kolay işverenliğe geçiş de yapabileceklerdir.

7- Kolay işverenliğe geçen işveren tarafından ay içinde 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalıştırılacak sigortalıların sigortalı giriş bildirgeleri ve sigortalı işten ayrılış bildirgeleri e-Sigorta yoluyla işverenler tarafından verilecektir. Sigortalı işe giriş bildirgelerinde “Sigorta Kolu” olarak yalnızca “8-Sosyal Güvenlik Destek Primi” ve “29-Ek 9 10 Günden Fazla Uzun Vade” sigortalılık kodu seçilecektir.

8- Kolay işverenlik kapsamındaki ev hizmeti işyerlerine aracı (alt işveren / taşeron) girişi yapılamayacaktır.

9- İşyeri tescil ve işveren intra işyeri görüntüleme bölümlerine işyerinin kolay işverenlik kapsamında olup olmadığı ve kolay işverenlik kapsamında ise geçiş tarihi görüntülenebilecektir.

10- Programların işletime alınması ile birlikte Entegre Tescil vasıtasıyla gerçekleştirilmekte olan işveren tescilleri ilk tescillere kapatılacak ve kullanıcılar e-Devlet işyeri tescil sistemine yönlendirilecektir.

11- Kolay işverenlik kapsamında ev hizmetlerinde çalışacak sigortalıların işe giriş bildirgelerinde işveren ile sigortalının akrabalık ve adres kontrolleri yapılmaya devam edilecektir (yabancı uyruklu sigortalılar hariç).

12- Geriye yönelik tescillerde kolay işverenliğe geçiş tarihi işyeri bildirgesinin işverence sisteme girildiği tarih olacak ve bundan sonraki süreler için otomatik tahakkuk oluşturulacaktır. Önceki dönemler için e-Bildirge v.2 sistemi kullanılacaktır. Yani, süresi geçmiş dönemlerin belgeleri işverence e-Bildirge v.2 sistemi üzerinden gönderilecektir. Beyana göre otomatik tahakkuk işlemi tescilin onaylandığı ve işyeri sicil numarasının üretildiği ay ve sonrası için oluşturulacaktır.

13- İşverenler bu kapsamdaki sigortalılar için 10 günden az beyan girişi yapamayacaklardır.

14- İşverenler bu kapsamdaki yabancı uyruklu sigortalılar için 30 günden az beyan girişi yapamayacaklardır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.