Gelir Testine İtiraz Edilebilir mi – Bir Süresi Var mı ?

Gelir Testine İtiraz Edilebilir mi – Bir Süresi Var mı ?
31 Temmuz 2022 22:22

Gelir testi uygulaması, sosyal güvenlik reformuyla birlikte hayatımıza giren ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren istisnalar hariç herkes için zorunlu hale gelen genel sağlık sigortasının beraberinde getirdiği bir uygulamadır.

Genel sağlık sigortası uygulamasının ilk zamanlarında, hiçbir sosyal güvencesi olmadığı için 60/g kapsamında sadece genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilen kişilerin ödeyecekleri aylık GSS primi, gelir testi sonucu tespit edilen aylık gelir durumlarına bağlı olarak kademeli bir şekilde belirlendiği gibi, GSS primi ödeme imkanı olmayanların 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanabilmeleri için de gelir testi yaptırmaları gerekiyordu.

Ancak 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren başlayan yeni uygulamayla birlikte aylık GSS primi brüt asgari ücretin yüzde 3’ü olarak sabitlendi. Dolayısıyla sadece genel sağlık sigortalısı olanlar artık gelir durumuna bakılmaksızın aynı tutarda GSS primi ödüyor.

Buna karşılık gelir testi aşağıda belirtilen iki durum için halen uygulanıyor.

1- Maddi durumu iyi olmadığı için ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanmak isteyenlerin gelir testine başvurarak gelir durumlarını kanıtlamaları gerekiyor. (Bkz. Ücretsiz Sağlık Yardımlarından Yararlanma (Yeşil Kart) Şartları)

2- Bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında çocuğu üzerinden sağlık yardımı almak isteyen ana – babanın gelir testi yaptırarak aylık gelirinin belirtilen sınırın altında olduğunu ispatlaması gerekiyor. (Bkz. Ücretsiz Sağlık Yardımlarından Yararlanma (Yeşil Kart) Şartları)

Dolayısıyla gelir testi yaptırma zorunluluğu bazı kişiler için halen devam ediyor.

Gelir Testi Sonucuna İtiraz – Gelir Testinin Yenilenmesi

Peki, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan gelir testi sonucunda geliri beklediğinden yüksek çıktığı için ücretsiz sağlık yardımlarından yararlanma veya çocuğu üzerinden sağlık yardımı alma talebi reddedilen kişi, gelir testi sonucuna itiraz edebilir mi, bunun bir süresi var mı ?

Gelir testine başvuran kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından sonuçlandırılan gelir testi kararlarına karşı, gelir testi sonucunun tebliğ edildiği tarihten itibaren on beş gün içinde gelir testini yapan ilgili vakfa itiraz edebilirler. Süresi içerisinde itiraz edilmemesi veya süresi içerisinde yapılan itirazın değerlendirilmesi sonucunda verilen karar ile gelir testi sonucu kesinleşmiş sayılır.

Dolayısıyla 15 günlük itiraz süresini kaçırmış olan veya itirazı reddedilen kişi artık gelir testi sonucuna itiraz edemez, sadece gelir testinin yenilenmesini gerektiren sebeplerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde gelir testinin yenilenmesini talep edebilir. (Bkz. Hangi Hallerde Gelir Testinin Yenilenmesi Gerekir ?) Bu sebeplerden en önemlisi de gelir durumundaki değişikliktir. Örneğin; gelir testi yaptıran kişinin veya kendisiyle ilgili gelir testinde geliri dikkate alınan diğer aile bireylerinden birinin gelir durumunda değişiklik olması halinde, gelir testinin yenilenmesi için Vakfa başvurulabilir. (Bkz. Gelir Testinde Aileden Kimlerin Geliri Dikkate Alınır ?) Aynı şekilde gelir testi yaptıran kişi ikamet adresini değiştirdiyse, daha önce yapılan gelir testinde kendisiyle birlikte geliri dikkate alınan aile bireylerinden ayrı yaşıyorsa, gelir testinin yenilenmesi için vakfa başvurabilir. Ancak gelir testine itirazda bulunmak isteyenlerin, itirazda bulunmadan önce gelir testinin nasıl yapıldığı konusunda fikir sahibi olabilmeleri için Gelir Testinde Gelir ve Giderler Nasıl Hesaplanır – Neler Dikkate Alınır ? başlıklı yazıda yer alan açıklamalara bakmaları faydalı olacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.