Hakkında Haciz Kesinti Yazısı Gelen İşçisi İşten Ayrıldıysa İşveren Ne Yapmalı ?

Hakkında Haciz Kesinti Yazısı Gelen İşçisi İşten Ayrıldıysa İşveren Ne Yapmalı ?
25 Haziran 2022 22:55

İşyerinde çalıştırdığı işçisinin maaşına / ücretine haciz konulduğuna ve haciz kesintisi yapıp ilgili hesaba yatırması gerektiğine dair İcra Müdürlüğü, Vergi Dairesi veya SGK Müdürlüğünden kendisine yazı gelen işverenin bu konuda bazı yükümlülükleri bulunmaktadır.

Konuyla ilgili bilgi ve açıklamalara; Çalışanının Maaşına Haciz Gelen İşverenin Yapması Gerekenler, İşçisinin Maaşına Birden Fazla Haciz Gelen İşveren Ne Yapmalı ?, Maaşına Haciz Geldiği İçin İşçi İşten Çıkarılabilir mi ? başlıklı yazılarda yer verilmiştir.

Hakkında haciz kesintisi yazısı gelen işçisi işyerinden ayrılmış olan veya gelen yazıda ismi yer alan kişiyle bir ilgisi bulunmayan işverenin yapması gerekenlere gelince;

• Gelen haciz kesintisi yazısında ismi yer alan işçi işyerinden ayrılmış olsa veya işveren haciz kesintisi yazısında ismi yer alan kişiyi tanımıyor olsa, kendisiyle bir ilgisi bulunmasa bile bu durumda işveren kesinlikle bunu görmezden gelmemeli. İcra Müdürlüğünden veya Vergi Dairesi ya da SGK Müdürlüğünden haciz kesintisiyle ilgili olarak gelen yazıya 7 gün içerisinde cevap verilmesi gerektiğinden, haciz kesintisinde ismi yer alan işçi işten ayrılmış olsa veya işveren onu tanımıyor olsa, yazı yanlışlıkla gelmiş olsa bile işveren 7 gün içerisinde söz konusu yazıya mutlaka cevap vermelidir. Aksi halde sorumlu hale gelir.

• Aynı şekilde, hakkında haciz kesintisi yazısı geldiği için maaşından / ücretinden haciz kesintisi başlatılan işçinin, kesinti sona ermeden işten ayrılması halinde de yine işverenin durumu ilgili İcra Müdürlüğü, Vergi Dairesi veya SGK Müdürlüğüne bildirmesi gerekir.

Konuya ilişkin ilgili kanun hükümlerine aşağıda yer verilmiştir.

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanununun Konuya İlişkin Hükümleri

• “Maaş ve ücretlerin kesilmesinde usul” başlıklı 355 inci madde;

Devlet işlerinde veya hususi müesseselerde bulunan borçlu memur veya müstahdemlerin maaş ve ücretlerinden kesilmesi için icra dairelerinden yapılacak tebligatın kanuni muhatapları haczin icra edildiğini ve borçlunun maaş ve ücreti miktarını nihayet bir hafta içinde bildirmeğe ve borç bitinceye kadar icra dairesinin tebligatı mucibince haczolunan miktarı tevkif edip hemen daireye göndermeğe mecburdurlar.

Memurun maaş, ücret veya memuriyetinde yahut başka bir şubeden maaş almağı mucip olacak surette vukubulacak tebeddülleri ve hizmetine nihayet verildiği takdirde bu keyfiyeti de malmemuru veya daire amiri yahut hususi müesseselerin kanuni muhatapları derhal icra dairesine bildirmeğe ve ikinci halde haciz muamelesinden o şube veya amirini haberdar etmeğe mecburdur.

• “Yukarıdaki maddeye riayet etmeyenler hakkında hükümler” başlıklı 356 ıncı madde;

Yukardaki madde hükümlerine riayet etmemiş olanların kesmedikleri veya ilk vasıta ile göndermedikleri para ayrıca mahkemeden hüküm alınmasına hacet kalmaksızın icra dairesince maaşlarından veya sair mallarından alınır.

Bunların borçluya kanun hükümleri dairesinde rücu hakkı vardır.

Yukarki madde hükümlerine riayet etmiyen herhangi bir memur veya amir hakkında istenecek malümatın icra dairesine hemen verilmesi bunların mensup olduğu dairenin vazifesidir.

• “Cumhuriyet savcılığınca takip” başlıklı 357 inci madde;

İcra dairesince kanuna göre yapılan tebliğ ve emirleri derhal yapmağa ve neticesini geciktirmeksizin icra dairesine bildirmeğe alakadarlar mecburdur. Makbul sebep haricinde tebliğ ve emirleri yapmıyanlar hakkında ait olduğu dairece tahkikatı evveliyeye hacet kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığınca doğrudan doğruya takibat yapılır.

6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Kanununun Konuya İlişkin Hükümleri

• “Üçüncü şahıslardaki menkul malların, alacak ve hakların haczi” başlıklı 79 uncu madde;

Hamiline yazılı olmayan veya cirosu kabil senede dayanmayan alacaklar ile maaş, ücret, kira vesaire gibi her türlü hakların ve fiilen tutanak düzenlemek suretiyle haczi kabil olmayan üçüncü şahıslardaki menkul malların haczi, borçlu veya zilyed olan veyahut alacak ve hakları ödemesi gereken gerçek ve tüzel kişilere, kurumlara haciz keyfiyetinin tebliği suretiyle yapılır. Tahsil dairesi tarafından tebliğ edilecek haciz bildirisi ile; bundan böyle borcunu ancak tahsil dairesine ödeyebileceği ve amme borçlusuna yapılacak ödemenin geçerli olmayacağı veya elinde bulundurduğu menkul malı ancak tahsil dairesine teslim edebileceği ve malın amme borçlusuna verilmemesi gerektiği, aksi takdirde amme borçlusuna yapılan ödemeler ile malın bedelini tahsil dairesine ödemek zorunda kalacağı ve bu maddenin üç, dört ve beşinci fıkra hükümleri üçüncü şahsa bildirilir. Tahsil dairelerince düzenlenen haciz bildirileri, alacaklı tahsil dairelerince ya da alacaklı amme idaresi vasıtasıyla, posta yerine elektronik ortamda tebliğ edilebilir ve bu tebligatlara elektronik ortamda cevap verilebilir. Elektronik ortamda yapılacak tebliğe ve cevapların elektronik ortamda verilebilmesine ilişkin usûl ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Tahsil dairelerince düzenlenen haciz bildirileri; amme borçlusunun hak ve alacaklarının bulunabileceği bankaların şubelerine doğrudan veya mahallindeki tahsil dairesi aracılığı ile tebliğ edileceği gibi Maliye Bakanlığınca belirlenecek tutarın üzerindeki alacaklar için doğrudan bankaların genel müdürlüklerine de tebliğ edilebilir. Haciz bildirisi bankanın genel müdürlüğüne de tebliğ edilmiş ise tüm şubelerini kapsayacak şekilde beyanda bulunma yükümlülüğü bankanın genel müdürlüğüne aittir.

Haciz bildirisi tebliğ edilen üçüncü şahıs; borcu olmadığı veya malın yedinde bulunmadığı veya haczin tebliğinden önce borcun ödendiği veya malın tüketildiği ya da kusuru olmaksızın telef olduğu veya alacak borçluya veya emrettiği yere verilmiş olduğu gibi bir iddiada ise durumu, haciz bildirisinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde tahsil dairesine yazılı olarak bildirmek zorundadır. Üçüncü şahsın süresinde itiraz etmemesi halinde, mal elinde ve borç zimmetinde sayılır ve hakkında bu Kanun hükümleri tatbik olunur.

Herhangi bir nedenle itiraz süresinin geçirilmesi halinde üçüncü şahıs, haciz bildirisinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde genel mahkemelerde menfi tespit davası açmak ve haciz bildirisinin tebliğ edildiği tarih itibarıyla amme borçlusuna borçlu olmadığını veya malın elinde bulunmadığını ispat etmek zorundadır. Menfi tespit davası açılması halinde mahkemece bu Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan türden teminat karşılığında takip işlemlerinin durdurulmasına karar verilebilir. Teminat, alacaklı tahsil dairesine verilir ve haciz varakasına dayanılarak haczedilir. Taraflar arasında teminata ilişkin olarak çıkan anlaşmazlıklar, takip işlemlerinin durdurulması hakkında kararı veren mahkeme tarafından çözümlenir. Davasında haksız çıkan üçüncü şahıs aleyhine, haksız çıktığı tutarın % 10’u tutarında ayrıca inkâr tazminatına hükmedilir.

Bu Kanun uyarınca kendisine tebliğ edilen ödeme emrine karşı dava açıp itirazında kısmen veya tamamen haksız çıkan üçüncü şahıs hakkında, menfi tespit davasının lehine sonuçlanması veya asıl amme borçlusunun takip konusu amme alacağını tamamen ödemiş olması halinde, bu Kanunun 58 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Üçüncü şahıs, haciz bildirisi üzerine yedi gün içinde alacaklı tahsil dairesine itiraz ettiği takdirde, alacaklı amme idaresi bir yıl içinde, üçüncü şahsın yaptığı itirazın aksini genel mahkemelerde açacağı davada ispat ederek, üçüncü şahsın İcra ve İflas Kanununun 338 inci maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılmasını ve borçlu bulunduğu tutarın ödenmesine hükmedilmesini isteyebilir.

Menkul malların aynen teslimi mümkün olmadığı takdirde değeri ödenir. Üçüncü şahısların genel hükümler gereğince asıl borçluya rücu hakları saklıdır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nur dedi ki:

    Merhaba 4b isteğe bağlı bağkurlular EYT den faydalanabilirmi

  2. Erol Aydın dedi ki:

    Beş bankanın sıraya geçmesiyle maaşımın 4/1 kesiliyordu ama şuan issiz kaldım ve issizlik maaşı alıyorum hiç bir ödeme de yapamıyorum birşey yapmama gerek varmı veya bir hapis cezası ile karşılaşabilmiyim