Hizmet Tespit Davalarında 5 Yıllık Süre Sınırlamasına Tabi Olmayan Durumlar

Hizmet Tespit Davalarında 5 Yıllık Süre Sınırlamasına Tabi Olmayan Durumlar
13 Haziran 2022 22:18

Kayıt dışı (sigortasız) çalıştırılanların, çalıştırıldıkları sürelerin sigortalı hizmetlerine eklenebilmesi için başvurabilecekleri iki yol bulunmaktadır.

Birincisi: ALO 170’e veya çalışmanın geçtiği işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunmak.

İkincisi: İş Mahkemesinde hizmet tespit davası açmak.

SGK Müdürlüğüne yapılan şikayette de eğer kişi halen işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, SGK denetmeni tarafından işyerinde yapılan denetimde çalıştığının tespit edilmesi halinde, en azından tespitin yapıldığı gün itibariyle sigortalılığı başlatılmakta, bazen kişiye geriye dönük sigortalı hizmet de verilebilmektedir. Ancak şikayet sahibi işten ayrılmışsa, eğer çalışmalarını belgeleyebilecek durumda da değilse şikayetten sonuç çıkmayacağından, geriye sadece hizmet tespit davası açma seçeneği kalmaktadır. (Bkz. Sigortasız Çalıştırılanlar İçin Şikayet ve İtiraz Yolları – Hizmet Tespit Davası, Belgesi Olmayan SGK’ya Şikayet Dilekçesi Vermesin)

Çünkü 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Prim belgeleri ve işyeri kayıtları” başlıklı 86 ncı maddesinin dokuzunca fıkrasında aynen;

“Aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, hizmet tespit davası açma süresi 5 yıllık hak düşürücü süreyle sınırlandırılmış olup, sigortasız çalıştırılanların işyerinden ayrıldıkları tarihe ait yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaları gerekmektedir. Bu süre mahkemeler tarafından da re’sen dikkate alınmakta olup, 5 yıllık süre geçtikten sonra açılan davalar esasa girmeden mahkemeler tarafından reddedilmektedir.

Buna karşılık, Kanun metninde bu konuda hüküm yer almasa da Yargıtay kararlarında bazı istisnai durumlarda 5 yıllık sürenin geçerli olmayacağı, 5 yıllık hak düşürücü süre geçtikten sonra da dava açılabileceği belirtilmiştir.

Konuya ilişkin Yargıtay kararlarından birinin ilgili kısmına örnek olarak aşağıda yer verilmiştir;

“Öte yandan, 506 sayılı Yasa’nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa’nın 86/9. maddelerine göre Yönetmelikle tespit edilen belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurarak alacakları ilam ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları nazara alınır. Yasa’da yer alan 5 yıllık süre hak düşürücü olup mahkeme tarafından kendiliğinden nazara alınması gerekmektedir.

———

İşverenin, sigortalılara ilişkin hangi belgeleri Kuruma vermesi gerektiği Kanunun 79/1. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere yönetmeliğe bırakılmıştır. Atıf yapılan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde, işverence Kuruma verilecek belgeler; işe giriş bildirgesi, aylık sigorta primleri bildirgesi, dönem bordrosu vd. şeklinde sıralanmıştır. Bu belgelerden birisinin dahi Kuruma verilmiş olması veya Kurumca, fiilen ya da kayden sigortalı çalışma olgusunun tespiti halinde hak düşürücü süreden söz edilemeyecektir.

Kesintili çalışmanın varlığı halinde ise, kesintinin öncesi ve sonrasında oluşacak her çalışma devresi için dava koşullarının varlığı yukarıda belirtilen olgular dikkate alınarak belirlenecektir.” (T.C. YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ – Esas No. 2012/14599, Karar No. 2014/24122, Tarihi: 24.12.2013)

Söz konusu Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere, hizmet tespit davası açmada geçerli olan 5 yıllık hak düşürücü süre çalıştığı işyerinden kendisi adına SGK’ya hiç bildirim yapılmamış kişiler için geçerli olup, kendisi adına işyerinden sigortalı işe giriş bildirgesi verilmiş olan, kendisi adına işyerinden 1 günlük dahi olsa sigortalı hizmet bildirilmiş olan kişi, 5 yıllık dava açma süresine tabi olmayıp, 5 yıllık süre geçtikten sonra da dava açabilecektir.

Aynı şekilde, çalıştığı işyerinden aylık çalışma günleri eksik bildirilmiş olan veya gerçek ücreti yerine düşük ücretten sigortalı olarak bildirilmiş olanlar da 5 yıllık süre sınırlamasına tabi olmadan iş mahkemesinde istedikleri zaman dava açabilirler.

Ancak belirtmek gerekir ki dava ne kadar erken açılırsa, özellikle çalışmalarını veya gerçek ücretini belgeleme imkanı olmayıp şahit gösterecek olanlar için, davayı kazanma şansı o kadar yüksek olacak, kişinin çalıştığını veya gerçek ücretini ispatlaması daha kolay olacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ali dedi ki:

    Benim merak ettiğim bir konu var.Kişinin sigortasız çalışmasının üzerinden 5 yıldan fazla bir zaman geçtiyse ve yukarıdaki hak düşürücü süreye tabi olmayan durumlarda o kişi için geçerli değilse dava açma hakkı da mı olmuyor?Ben az önce SGK 170 hattı ile konuyu görüştüm.Bilgi veren temsilci tarafıma dava açılabileceğini çünkü 5 yıllık süre de olsa hakimin takdir yetkisi olduğu ve bu süreyi dikkate almayabilceği şeklinde bir bilgi verildi.Yasa ise 5 yıllık süreyi hakim resen dikkate alır diyor.Bu çok önemli konunun fiili uygulaması nasıl öğrenmek isterim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz yanlış bilgi verilmiş, söz konusu 5 yıllık süre hak düşürücü süre olup, yasada yer alan hüküm geçerli. Bunun tek istisnası eğer sigorta girişi verilmişse o zaman 5 yıllık dava açma süresi uygulanmaz, bunun dışında uygulanır, bu durum hakim tarafından takdir edilecek bir durum değildir.

      1. Ali dedi ki:

        Teşekkür ediyorum.Atnı fikirdeyim.Buna göre isterse kişi 10 yıl çalışsın. 5 yılı aştıysa dava kabul edimiyor. Bana sorarsanız haksızlık mı? Büyük haksızluk..Benim kişisek hakkıma, kime sorup hak düşürücü süre ile engel koyuyorsun? Mağduriyetin üstüne hangi gerekçe ile bir mağduriyet daha getiriyorsun? Ben ispat ederim. Yargının görevi davayı görmektir. Tabii bu durum bu platformun konusu değil..Kul hakkı yemek memlekette adet olmuş duumda….

    2. Koray dedi ki:

      Peki çalışma süresi 5 yılı geçmeden 170 veya sgk ya başvuruda bulunulmuş ise 2015 ve 2018 yıllarında bu süre hesaplanırken sgk ve alo170 e yapılan bildirimler veya dilekçelerin en son tarihi 2018 ise 2023 te hizmet tespit davası açılabilir mi?

      Çünkü sonuçta 2015 ve 2018 yılları itibariyle durum ilgili kurumlara iletilmiş elde bu dilekçeler mevcut ve tanık ile çalışmaya esas gerekli belgeler bulunmaktadır yorumunuz?

  2. nurdan dedi ki:

    merhaba ben 1996 tarihinde işe girdim fakat sigortamı 2001 giriş yapmılar bulundugm ilde ssk sordugumda 5 yılı geçtigi için hakkınız yok denıldı fakat burdakı açıklamada ileri tarihte giriş yapıldır ise aynı işyerinde 5 yıl şartı olmadıgı söyleniyor buna göre bilgi alabilirmiyım teşekkür ederim

  3. Tahir coşkun dedi ki:

    Merhaba 1998 Mayıs ayında askere gittim o tarihe kadar sigortasız çalıştım bunun için işverene dava açabilir miyim ancak herhangi bir belge elimde yok fakat o günkü çalışma arkadaşlarım şahit olurlar sa dava açmak için böyle bir hakkım olabilir mi? teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

  4. Cem dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin. Ben 2000 yılında özel bir kurumda 2 yıl sigortasız çalıştım daha sonra 2003 yılında başka bir yerde sigortam yapılarak işe başladım. Daha sonra 2005 yılında eski işime geri döndüm ve 12yil ayni yerde çalıştım. Ben şu an banka dekontlari, şahitler ve ekran görüntüleri ile 2000 yılında o kurumda çalıştığımı kanitlayabiliyorum. SGK ya kanıtlar ile gidip sigorta başlangıcimi 2000 yilina aldirabilir miyim?

  5. Bilal dedi ki:

    1998 yılında işe başladım sigortam 2001 12 ayın 27 sınde giriş yapılmış 5 gun yatırılıp işten cıkarılmişim 2002 subat ayında askere gittim 2003 temmuz daaskerden geldim işe tekrar basladım 2004 yılına kadar yıne sigortamı yapmadı 2004 Nisan 15 den 2023 Nisan sonuna kadar full 80 gun pandemide yok sadece hızmet tespıt davasında zaman asimi soz konusu mu hayırlı geceler