Mücbir Sebep Nedeniyle Ertelenen SGK Alacaklarının Tecil ve Taksitlendirilmesi

Mücbir Sebep Nedeniyle Ertelenen SGK Alacaklarının Tecil ve Taksitlendirilmesi
15 Haziran 2022 22:28

SGK’nın prim ve diğer alacaklarının mücbir sebep nedeniyle ertelenmesi konusundaki yasal düzenleme, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Afet ve diğer mücbir sebep hâllerinde belgelerin verilme süresi ve primlerin ertelenmesi” başlıklı 91 inci maddesinde yapılmıştır.

Bu konudaki ayrıntılı bilgi ve açıklama, SGK’nın Prim ve Diğer Alacaklarının Mücbir Sebep veya Doğal Afet Nedeniyle Ertelenmesi başlıklı yazıda yer almaktadır.

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesinde ise; “Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir.” hükmüne yer verilmiş olup, bu konudaki ayrıntılı bilgi ve açıklama da 6183/48. Madde Kapsamında SGK Alacaklarının Tecil ve Taksitlendirilmesi başlıklı yazıda yer almaktadır.

Bu yazıda ise; 213 sayılı Vergi Usul Kanuna göre Hazine ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep hali ilan edilmesi nedeniyle 5510 sayılı Kanunun söz konusu hükmüne istinaden ertelenen SGK alacaklarının, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi hükümleri çerçevesinde tecil ve taksitlendirilmesi şartları belirtilmiştir.

Başvuru Yeri – Şekli ve Süresi

Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlarının, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesini isteyen borçluların, erteleme süresi içinde veya ertelemenin bitim tarihinden itibaren 3 ay içinde bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak talepte bulunmaları gerekmektedir.

Borçlunun bu kapsamda birden fazla sosyal güvenlik il müdürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince takip edilen borcunun bulunması halinde, yazılı başvurular işyerlerinin işlem gördüğü ünitelerce ayrı ayrı yapılacağından, işverenlerin başvuruları işyeri dosyalarının bulunduğu SGK Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir.

Bu kapsama giren ve 1.000.000 TL’ye kadar olan borçların tecil ve taksitlendirilmesine ilişkin talepler icra takip, haciz ve satış işlemlerinin yürütüldüğü sosyal güvenlik merkez müdürlerince, bu tutarın üzerindeki borçlar ise sosyal güvenlik il müdürlerince değerlendirilmektedir. Söz konusu yetkilerin kullanılmasında borçlunun tahsilatla görevli o ünitede işlem gören tüm işyerleri ve borç türü bazında değerlendirme yapılmaktadır.

Borçlunun Çok Zor Durum Hali İle Tecil ve Taksitlendirme Sürelerinin Belirlenmesi

SGK alacaklarının normal şartlarda söz konusu 48 inci maddeye istinaden tecil ve taksitlendirilmesinden farklı olarak, bu kapsamda yapılacak tecil ve taksitlendirme işlemlerinde borçlunun “çok zor durum” hali aranmamaktadır.

Bu kapsamda yapılacak tecil ve taksitlendirme işlemlerinde ertelenen borçlar, başvuru tarihinden itibaren en fazla 24 aya kadar taksitlendirilmektedir.

Mücbir sebebe bağlı erteleme süresinin sona erdiği tarihten sonra tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulması halinde, ertelemenin bittiği tarihten itibaren ilk taksitin ödendiği tarihe kadar gecikme cezası ve/veya gecikme zammı hesaplanarak tecil ve taksitlendirmeye konu borç miktarı hesaplanmaktadır.

Tecil Faizi

Bu kapsamda tecil ve taksitlendirilen borçlar için tecil faizi alınmamaktadır.

Tecil ve taksitlendirme talebinde bulunulduğu tarih itibariyle erteleme kapsamına girmeyen borçların da bulunması ya da daha sonraki dönemlerde borcun oluşması durumunda; erteleme kapsamına girmeyen borçlar için cari usul ve esaslara göre ayrı bir tecil ve taksitlendirme yapılabilmektedir.

Tecil ve Taksitlendirmenin Bozulacağı Haller

Bu konudaki ayrıntılı bilgi yazının başında linki verilen, 6183/48. Madde Kapsamında SGK Alacaklarının Tecil ve Taksitlendirilmesi başlıklı yazının Şartlara Uyulmaması – Tecil ve Taksitlendirme İşleminin Bozulması başlıklı bölümünde yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.