SGK İle Anlaşması Olmayan Hastaneden Alınan Rapora Para Ödenir mi ?

SGK İle Anlaşması Olmayan Hastaneden Alınan Rapora Para Ödenir mi ?
6 Nisan 2023 23:25

Bilindiği üzere bir veya birden fazla işverene bağlı olarak çalışması nedeniyle 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olan birinin hekimden istirahat raporu alması halinde, SGK belirli şartlarla kendisine geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödemektedir.

Bu konudaki açıklamalar Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir ?, En Fazla Kaç Gün Süreyle İstirahat Raporu Alınabilir ? başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Peki SGK özel hastanelerden alınan raporlar için de rapor parası öder mi, öderse özel hastanenin SGK ile anlaşmalı (sözleşmeli) olması gerekir mi ?

Bu konuyla ilgili olarak 2016/21 sayılı ve “Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları” konulu SGK Genelgesinde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir;

“6.1.1. İstirahat Raporlarında Uygulanacak Usul ve Esaslar

İstirahat raporlarında uygulanacak usul ve esaslar Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Sigortalılara Verilecek İstirahatler” başlıklı 39 uncu maddesi ile belirlenmiştir.

İstirahat raporlarının Kurumla sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi gerekmektedir.”

Genelgede yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, SGK sadece resmi değil, özel hastane ve tıp merkezlerinden alınan istirahat raporları için de rapor parası ödemekte, ayrıca rapor alınan özel hastane veya tıp merkezinin SGK ile anlaşmalı olması şartı da aranmamaktadır. Burada aranan tek şart raporu veren özel hastane veya tıp merkezinin Sağlık Bakanlığından ruhsat almış olması, aynı şekilde raporu veren hekimin de Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuda yetkilendirilmiş olmasıdır.

Buradaki tek önemli fark, SGK ile anlaşması olmayan özel hastane veya tıp merkezinin hekiminin vereceği istirahat raporu internet (e-ödenek) üzerinden SGK’nın sistemine ve işverenin e-bildirge ekranına düşmeyeceğinden, yani online rapor verilemeyeceğinden, kağıt ortamında düzenlenmiş onaylı raporun işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü Kısa Vadeli Sigorta Kolları servisine verilmesi, ayrıca çalışmadı bildirimi yapması için işverenin veya işyeri muhasebecisinin / işyerinin ilgili biriminin bilgilendirilmesi gerekir. (Bkz. En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri)

Benzer bir konu SGK Hangi Hallerde Anlaşması Olmayan Yerlerden Alınan Sağlık Hizmetlerini Karşılar ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Tek İstisna Özel Muayenehane Hekimleri Tarafından Verilen Raporlar

Bu konudaki tek istisna özel muayenehane hekimleri tarafından verilen istirahat raporları olup, bu raporlar SGK tarafından dikkate alınmamakta, rapor parası ödenmemektedir. (Bkz. Özel Muayenehane Hekimleri İstirahat Raporu Verebilir mi ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.