SGK Medula Sistemi Provizyon Vermese Bile Sağlık Hizmeti Alınabilecek İstisnai Durumlar

SGK Medula Sistemi Provizyon Vermese Bile Sağlık Hizmeti Alınabilecek İstisnai Durumlar
16 Haziran 2022 21:20

Gerek resmi, gerekse özel sağlık hizmet sunucularına (tıp merkezi, hastane, poliklinik gibi) başvuranların GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için, hastaneye başvuru sırasında hasta kayıtları yapılırken SGK Medula sisteminin kendileriyle ilgili provizyon, yani bir nevi onay vermesi gerekmektedir.

Sistemden bu onayın alınamaması halinde, SGK o kişinin muayene ve tedavi giderlerini karşılamadığından, sağlık hizmet sunucuları ya kişinin başvurusunu kabul etmemekte ya da kişi ücretini kendisi ödeyerek muayene ve tedavisini yaptırmak zorunda kalmaktadır. Aile sağlığı merkezleri (aile hekimlikleri) hariç, Devlete ait sağlık hizmet sunucuları için bile aynı durum geçerlidir. (Bkz. Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına (Aile Hekimliğine) Gidebilir mi ?)

SGK’nın Medula sistemi ise kendi sosyal güvencesi olan ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında birinci derece yakını üzerinden sağlık yardımı alma hakkına sahip olan, yani SGK sağlık yardımlarından yararlanmaya müstahak olan kişiler için sağlık provizyonu vermektedir. Bu konudaki sorulama e-Devlet SGK sayfasında yer alan SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) menüsünden yapılabilir.

Öte yandan sigorta primini kendisi ödeyen kişiler, eğer ödeme süresi geçmiş borçları varsa, bu borçları ödemedikleri sürece kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler SGK sağlık yardımlarından yararlanamamakta, çünkü SGK Medula sistemi bunlar için provizyon vermemektedir. (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?) Sadece zaman zaman 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ile 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı olanlara, prim borçları olsa bile, Devlete ait sağlık hizmet sunucularından ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı tanınmaktadır. Bu hak 2022 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere yine tanınmıştır.

Aynı şekilde istisnalar hariç, SGK sağlık yardımlarından yararlanabilmek için geriye dönük bir yıl içinde GSS’yi de kapsayacak şekilde en az 30 prim günü gerekmekte olup, sağlık hizmet sunucusuna başvurduğu tarihte geri dönük bir yıl içinde 30 gün sigortalılığı olmayanlar da sağlık yardımı alamamaktadır. Bu sorun, kişinin sigorta günleri belirli bir süre sonra SGK’nın sisteminde göründüğünden, işe yeni girmiş veya sigortası yeni başlamış kişilerde de ortaya çıkabilmektedir. (Bkz. Sağlıktan Yararlanmada 30 Gün Şartı Aranan ve Aranmayan Kişiler, Aylık Çalışmaya Ait Sigorta İnternette Ne Zaman Görünür ?)

SGK Medula Sistemi Provizyon Vermese Bile Sağlık Yardımı Alınabilecek İstisnai Durumlar

Ancak kişinin sağlık güvencesi olup olmadığına, genel sağlık sigortası olup olmadığına bakılmaksızın bazı sağlık hizmetleri ücretsiz verildiğinden, yani muayene ve tedavi giderleri Devlet tarafından karşılandığından, prim borcundan ve prim günü eksiğinden dolayı SGK Medula sisteminin provizyon vermediği kişiler de herhangi bir ücret ödemeden söz konusu istisnai sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına ve imkanına sahiptir.

Bu istisnai sağlık hizmetleri GSS’li Olma Şartı Aranmaksızın Ücretsiz Verilen Sağlık Hizmetleri Nelerdir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hasan berk dedi ki:

    Hasta müstahak fakat 10 gün geçtiği için provizyon alınmamışsa tedavi ücretini kendimi ödeyecek.
    İyi çalışmalar.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      10 geçmiş olması kontrol muayenesiyle ilgili, 10 gün geçmişse artık kontrol muayenesi değil normal muayene sayılır. Provizyon alınabilmesi ise genel sağlık sigortası kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlanmaya müstahak olup olmamaya bağlı bir durum.
      Eğer sigorta çıkış tarihinden sonra 10 gün geçmiş olmasını kastediyorsanız, bu durumda da kişinin geriye dönük bir yıllık süre içerisinde en az 90 gün sigortalılığı varsa, 10 gün dolduktan sonra 90 gün süreyle daha sağlık yardımlarından yararlanabilir, dolayısıyla provizyon alınabilir.