Trafik İş Kazalarında Sigorta Şirketi SGK’ya Sadece Tedavi Giderlerini Ödeyecek

Trafik İş Kazalarında Sigorta Şirketi SGK’ya Sadece Tedavi Giderlerini Ödeyecek
8 Mart 2023 22:40

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Sağlık hizmetlerinden yararlanma şartları” başlıklı 67 nci maddesinde, trafik kazası nedeniyle verilecek sağlık hizmetleri ücretsiz sağlık hizmetleri arasında sayılmıştır.

Ücretsiz verilen sağlık hizmetleri GSS’li Olma Şartı Aranmaksızın Ücretsiz Verilen Sağlık Hizmetleri Nelerdir ? başlıklı yazıda belirtilmişti.

Öte yandan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun “Sağlık hizmet bedellerinin ödenmesi” başlıklı 98 inci maddesinde de; “Trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmeti geri ödeme usul ve esasları çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. (Ek cümle: 4/4/2015-6645/60 md.) Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kapsama girenler yönünden genel sağlık sigortalısı sayılanlar için belirlenen sağlık hizmetlerine ilave sağlık hizmetlerini belirler, protez ve ortezler için farklı birim fiyatı tespit eder. Bu sağlık hizmetleri sağlık uygulama tebliğindeki istisnai sağlık hizmetleri kapsamına dâhil edilmez.” hükmü yer almaktadır.

Somut bir olayda, meydana gelen trafik iş kazası nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu kaza geçiren işçiye ait tedavi yardımları yanında ödenen geçici iş göremezlik ödeneklerini de (rapor paralarını ) aracın trafik sigortasını yapan sigorta şirketinden tahsil etmek istemiş, konu mahkemelik olmuş, iş mahkemesi geçici iş göremezlik ödemelerinin sağlık teminatına dahil olduğu ve sağlık giderlerinin davacı Kurum sorumluluğunda olduğu şeklinde karar vermiş, mahkemenin kararının kesinleşmesi üzerine Adalet Bakanlığı Yargıtay’a kanun yararına temyiz başvurusunda bulunmuş, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin konuya ilişkin kararı 8 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu Yargıtay kararında;

“5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 21 inci maddesinin dördüncü fıkrasında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısının, zarara sebep olan üçüncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara rücû edilebileceği düzenlenmiştir.

25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, 13.02.2011 tarih 6111 sayılı Yasanın 59. maddesi ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 98. maddesi değiştirilmiş, anılan değişiklik ile trafik kazaları sebebiyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedelleri, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı esası getirilmiştir.

6111 sayılı Kanunun, yayımı tarihinde yürürlüğe giren Geçici 1. maddesi ile de, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedelleri, yine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı belirtilmiştir.

Anılan yasal düzenlemelerden de açıkça anlaşılacağı üzere, trafik kazası nedeniyle üniversiteler, bağlı hastaneler ve diğer bütün resmî ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sundukları “sağlık hizmet bedelleri” yasa kapsamında olup, iş bu davaya da konu olan “geçici iş göremezlik ödemesinin” bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir.”

şeklinde açıklama ve değerlendirmelere yer verilmiştir.

Dolayısıyla trafik iş kazalarında SGK sadece kaza geçiren sigortalı işçinin tedavi giderlerini sigorta şirketinden talep edebilecek, trafik iş kazası nedeniyle işçiye ödenen rapor paralarını, işçinin kaza sonucu ölümü halinde hak sahiplerine bağlanacak dul-yetim aylığının peşin sermaye değerini ise sigorta şirketinden değil, kazanın meydana gelmesinde kasıt veya kusuru bulunan işveren ve/veya diğer üçüncü kişiler varsa bunlardan tahsil edecektir. (Bkz. İş Kazalarında Sorumluluğu Olan İşveren ve Diğer Kişilere Uygulanan Yaptırım ve Cezalar)

Söz konusu Yargıtay kararının tam metnine Yargıtay 2. ve 10. Hukuk Dairelerine Ait Kararlar sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.