Yıpranma Süreleri 20 – 25 Yıllık Sigortalılık Süresine Etki Eder mi ?

Yıpranma Süreleri 20 – 25 Yıllık Sigortalılık Süresine Etki Eder mi ?
21 Aralık 2022 23:38

4/a (SSK) şartlarında emekli olabilmek için kanunlarda belirtilen yaş ve prim günü şartının tamamlanmış olması gerekmektedir. Ayrıca bazı durumlarda belirli bir sigortalılık süresi şartının da tamamlanmış olması gerekmektedir.

Şu an gündemde olan EYT ile ilgili düzenlemenin yasalaşıp hayata geçmesi halinde, büyük ihtimalle EYT kapsamına girecek kişilerden diğer şartlar yanında SSK şartlarında emekli olacak erkeklerde en az 25 yıl sigortalılık süresini, kadınlarda ise en az 20 yıl sigortalılık süresini de tamamlamış olma şartı aranacak. Bu nedenle özellikle 25 yıl sigortalılık süresini doldurmamış erkek sigortalılardan en çok soru gelen konulardan biri de çalışanlar arasında genelde yıpranma süreleri olarak bilinen fiili hizmet süresi zamlarının sigortalılık başlangıcını geri çekip çekmeyeceği, sigortalılık süresine etki edip etmeyeceği konusudur. Ayrıca burada kastettiğimiz prim günü değildir, çünkü yıpranma süreleri zaten prim gününe eklenmektedir.

Yıpranma sürelerinin yani fiili hizmet süresi zamlarının sigortalılık başlangıcını geri çekmeyeceğini, sigorta başlangıç tarihine herhangi bir etkisinin olmayacağını Yıpranma Süreleri Sigorta Başlangıcını Geri Çeker mi ? başlıklı yazımızda açıklamıştık.

Öte yandan SSK şartlarında emeklilik için aranan şartlardan biri olan sigortalılık süresinin hesabında sigorta başlangıç (ilk sigorta giriş) tarihi esas alındığından, buna karşılık fiili hizmet süresi zamları sigortalılık başlangıcını etkilemediğinden, bu durumda fiili hizmet süresi zamlarının sigortalılık süresini de etkilemeyeceği, sigortalılık süresinin hesabında dikkate alınmayacağı gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır.

Gerçekten de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Fiilî hizmet süresi zammı” başlıklı 40 ıncı maddesinde, fiili hizmet süresi zamlarının sigortalılık sürelerini etkileyeceğine dair bir hükme yer verilmemiştir. Söz konusu madde hükümlerine göre sigortalılara verilen fiili hizmet zammı sadece prim gün sayısına ilave edilmekte, ayrıca belirli şartlarla emeklilik yaş haddinden yani emeklilik için doldurulması gereken yaştan indirim yapılmasını sağlamaktadır. (Bkz. Yıpranma Payı Emekliliğe Nasıl Etki Eder ?) Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki çalışma süreleri için sigortalı hizmetlere eklenen fiili hizmet süresi zamlarının, SSK şartlarında emeklilik için doldurulması gereken 20 veya 25 yıl sigortalılık süresine herhangi bir etkisi olmamaktadır.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılmış olan 2018/38 sayılı ve “Emeklilik İşlemleri” konulu Genelgede, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki çalışma süreleri için sigortalı hizmetlere ilave edilen yıpranma sürelerinin, emeklilik için gerekli sigortalılık sürelerine ekleneceği belirtilmiştir. Söz konusu Genelgenin ilgili kısmı aynen aşağıda yer almaktadır.

Yıpranma Sürelerinin Sigortalılık Sürelerine Ekleneceği İstisnai Durumlar

“1.2. Sigortalılık Süresine Eklenen Süreler

Kanunda (5510 sayılı Kanun) sigortalılık süresine ilave yapılmasına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamakla birlikte, Kanunun yürürlük tarihinden önce mülga kanunlara göre hak kazanılan;

– 506 sayılı Kanunun mülga ek 5 inci maddesi kapsamındaki itibari hizmet süreleri,

– Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesine göre verilen fiili hizmet süresi zamları,

sigortalılık süresine ilave edilecektir.

2008/Ekim ay başına kadar 506 ve 5434 sayılı kanunlara tabi itibari hizmet süreleri ve fiili hizmet süresi zammı tabi oldukları kanun hükümlerine göre değerlendirilecektir. Ancak, 506 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesinde sayılan itibari hizmet süresi kapsamında yer alıp Kanunun 40 ıncı maddesinde sayılmayan işlerde Kanunun yürürlük tarihinden önce geçen çalışma sürelerinin itibari hizmet süresi olarak değerlendirilmesinde 3600 gün prim ödeme şartı aranmayacaktır.

5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesine göre verilen fiili hizmet süresi zamları aynı zamanda prim ödeme gün sayısına ilave edilecek, ancak yaş hadlerinden indirim yapılmayacaktır.

506 sayılı Kanunun ek 5 nci maddesine tabi itibari hizmet süreleri sigortalılık süresine ilave edilecek, 3600 gün şartı aranmaksızın yaş hadlerinden indirim yapılacak, ancak prim ödeme gün sayısına eklenmeyecektir.”

Söz konusu Genelge metnine SGK Mevzuat Sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. ALİ GÖKMEN ŞİRECİ dedi ki:

    Sigorta girişim 1 Eylül 1998… Yaklaşık 7500 gün sigorta primim var. Çalışma hayatımın büyük bölümü yıpranma hakkı bulunan basın sektöründe geçti. Normalde EYT ile 25 yıl hizmet süresinin dolacağı 1 Eylül 2023 tarihinde emekli olmam gerekiyor. Yıpranma durumu emeklilik başlangıcını EYT ile ilk yaşanacak emeklilik zamanı olan şubat-mart ayına çeker mi?

    1. Göksel dedi ki:

      E devletteki çalışma hayatım bölümüne bakarsanız Ekim 2008 tarihine kadar FHZ süreniz varsa sigortalılık sürenize eklenmiştir. 1998den 2008 e kadar her yıl için 90 gün FHZ aldıysanız 2 yıldan fazla süre sigortalılık süresine eklenmiştir.

      1. ALİ GÖKMEN dedi ki:

        Teşekkür ederim.

      2. Ahmet Seyhan dedi ki:

        Göksel bey benimde durum aynı . 01-09-1999 ilk sigorta başlangıcı . Çalışma hayatım boyunca özel hastanede RADYOLOJİ teknikeri olarak çalıştım. 2008 den sonra özel hastaneler 32A dan yatırmaya başladı fili hizmet i . Bizim suçumuz ne ki 1999-2008 arasında da radyasyon aldık . 2008 den sonra yatan fiili hizmet 32 a neden sigortalılık süresine eklenmiyor da sadece prime ekleniyor. EYT de yaş şartı yok bizim yaştan indirim yapılması da bir anlam taşımıyor. 25 yıl sigortalılık süresini etkilemeyecekse ..2008 den sonra özel hastanelerde yatırılan fili hizmetin benim gibiler için bir anlamı olmuyor . Eyt den yararlanmam için 1 yıl 7 ay daha çalışmam gerekiyor . Benim işimin risk taşımasının ne anlamı kaldı. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim . Bana Yardımcısı olursanız sevinirim . Teşekkür ederim

      3. Ozan dedi ki:

        Yani… 25 yili 2023 ekim demis. Erkene cekecekmi yıpranma payi Şubat Mart ayina sormuş…

  2. Mehmet Türkmen dedi ki:

    1983 doğumluyum…01.08.1999 işe girisliyim.2019 da yeraltı çalışmaya başladım. Yıpranma alirmiyim sigorta süresini geri çeker mi. Yoksa 43 yaşımı beklemek zorunda mıyım?

    1. Göksel dedi ki:

      1 Ekim 2008 tarihine kadar olan FHZ süreniz varsa sigortalılık süresini arttırıyor. 2019 da başlayan FHZ süresi arttırmaz.

  3. Enes enes dedi ki:

    12.03.1999 SSK girişim var 7943 gün pirimim gözüküyor eyt şartlarına göre 12.03.2024 de emekli oluyorum ama 2003 den 2008 e kadar gemi adamı olarak 487 gün intibari çalışmam çıkıyor bu süre 25 yıl şartına ekleniyormu

  4. Hasan Bey dedi ki:

    Merhaba, Sigorta girişim 1 Temmuz 1998… Yaklaşık 9050 gün sigorta primim var. Çalışma hayatımın büyük bölümü yıpranma hakkı bulunan Emniyet Teşkilatında geçti. Daha sonra özel sektöre geçtim. Normalde EYT ile 25 yıl hizmet süresinin dolacağı 1 Temmuz 2023 tarihinde emekli olmam gerekiyor. Yıpranma durumu emeklilik başlangıcını EYT ile ilk yaşanacak emeklilik zamanı olan mart ayına çeker mi? Ayrıca, hizmet birleştirme olmuş mudur? Hizmet birleştirme yapmam gerekir mi? saygılar

    1. Hasan bey dedi ki:

      cevabını aldım, bunu silin lütfen

      1. Mehmet Bey dedi ki:

        Cevap olarak ne anladınız Hasan bey benim anladığım 2008 öncesi fhz süremiz varsa 25 yıldan düşüyor benimde yaklaşık 600 gün fhz var 2008 öncesi 1999 temmuz eyt liyim müstafi askeri personrelim sanırim 1 yıl beklememize gerek yok.Ben şuan sigortalı işçiyim fhz hitapta görünüyor ama hizmet süreme eklenmemiş çalışma hayatımda emeklilik için halen 1 yıl 4 ay kaldı yaziyor

        1. Emre dedi ki:

          Mehmet Bey, benim durumum da aynı sizinki gibi, çözüm bulabildiniz mi soruna, buldu iseniz nasıl bir cozum

          1. Mehmet Bey dedi ki:

            Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde 2008 ekim ayı öncesinde elde ettiğimiz yıpranma süreleri hizmet süresine ekleniyor.Nasip olursa Haziran ayında emeklilik işlemlerimi başlatacağım

  5. Engin dedi ki:

    Benim toplam 996 gün fiili çalışma sürem var bu sigorta primime nasıl eklenir yada eklenir mi

  6. Engin dedi ki:

    Benim toplam 996 gün fiili çalışma sürem var bu sigorta primime nasıl eklenir yada eklenir mi 4/1 yani 249 gün oldugunu söylediler 240 gün eksiğim var nasıl emekli olabilirim girisim 01/01/1980

  7. Engin dedi ki:

    İyi günler benim 200 gün prime ihtiyacım var fiili çalışma bunu karşılıyor 249 gün varmış ama bunu prim gun sayıma nasıl nerden ekletebilirim teşekkürler

    1. Yüksel dedi ki:

      Aynı durum bende var. 366 gün çıkıyor ama toplam süreye eklenmiyorlar. Aramadığım yer kalmadı ama cevap alamadım. Siz bir bilgiye ulaşır buraya yazarsanız sevinirim

  8. Abdullah Sarı dedi ki:

    1996-1998 yılları 18 ay askerlik hizmetim var. 04.08.2000 tarihinde uzman erbaş olarak TSK girişim var. 04.08.2013 tarihinde TSK dan istifa ettim. O tarihten bu güne 4A sisteminde çalışıyorum. Askerlik borçlanması yaptım. Girişim e-devlet üzerinde 13.02.1999 oldu. TSK fiili hizmet zammı ile beraber 9041 gün pirim ödemem var. Ama hizmet yılım 24 yıl 2 ay gözüküyor. Fiili hizmet zammı pirim olarak görünüyor ama hizmet yılımı etkilememiş. Ben şubat ayı hariç 9041 günüm olmasına rağmen, hizmet yılı eksik göründüğü için emekli olamıyorum. Çare nedir.? Bilgiledirirseniz Teşekkür ederim.

  9. Umut güneş dedi ki:

    Makalede 2008 yılından sonra yatırılan fiili hizmet süresinin maalesef EYT’de aranan 25 yıllık hizmet suresinin kısalmasına neden olmadığı yazılıyor.
    Gün prim fayda sağlıyor ancak hizmet süresine etki etmiyor deniliyor.

    Sorularda yine bunu anlamak için yazılmış.

    Peki 2008 yılından günümüze kadar yatırılan fiili hizmet süresinin anlamı kaldı mı?
    Burada bir haksızlık yok mu?

    1. Ali dedi ki:

      Arkadaşlar bu konuda sitenin yanlış bilgi verdiğini düşünüyorum. Hatta tüm fiili hizmet zamları sigortalılık süresine eklenip emekli olan da var. Gerekçe olarak “FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK” in Geçici madde 1’de şöyle yazar;
      (4) 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanunun mülga 32 nci maddesi kapsamındaki fiili hizmet süresi zammı ile 2008 yılı Ekim ayı başından sonraki fiili hizmet süresi zammı sigortalılık sürelerine eklenir.

  10. John Doe dedi ki:

    Benim emeklilik başvurum 25 yıllık sigortalılık sürem dolmadığı gerekçesiyle reddedildi. Halbuki burada bahsedilen genelge gereği 2008 öncesi fhz süreleri ile sürem doluyor. Şimdi bir dilekçe ile tekrar değerlendirilmesini talep edeceğim. Çok ayrıntıya bakmadan kolay olan red yolunu seçiyorlar. Vatandaş olarak genelgeyi hatırlatmak/öğretmek bize düşüyor.

    1. tolgach dedi ki:

      Merhaba son durumunuz nedir? Emekli olabildiniz mi? Fiili hizmetler 25 yıllık sigorta süresine etki etti mi?

      1. John Doe dedi ki:

        Merhaba. İlgili genelgeye atıfta bulunarak emeklilik başvurumun tekrar değerlendirilmesi için dilekçe verdim. İki aya yakın oldu ve henüz beklemede. Benzer itiraz süreci sonucu başvurusu kabul edilen ve geçmişe dönük ödeme alan biliyorum. Olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum.

        1. tolgach dedi ki:

          Merhaba, dilekçenizin durumu belli olunca yazabilir misiniz?