Yüzde 25 Fazla Dul-Yetim Aylığı Bağlanan Durumlar

Yüzde 25 Fazla Dul-Yetim Aylığı Bağlanan Durumlar
13 Kasım 2019 21:17

Ölen kişi üzerinden şartları taşıdığı için ölüm aylığı bağlanacak eşlere yüzde 50 oranı üzerinden dul aylığı, çocuklara ise yüzde 25 oranı üzerinden yetim aylığı bağlanır. Ölen kişi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığından hangisi kapsamına girerse girsin fark etmez, genel uygulama bu şekildedir.

Ancak sosyal güvenlik reformu ve üç sosyal güvenlik kurumunun birleşmesi ile birlikte 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanuna bağlı olarak, bu tarihten önce vefat eden kişilerle bu tarih veya sonrasından vefat eden kişilerin hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesabında farklılıklar bulunmaktadır.

Öte yandan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin Geçici 4 üncü maddesinde; Kanunun yürürlük tarihinden yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen sigortalıların hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmasında, sigortalıya ilişkin koşulların tespiti ile gelir veya aylığın hesaplanması ve paylaştırılmasında ölüm tarihindeki, hak sahiplerine ilişkin koşulların tespitinde ise hak sahibi olma niteliğinin kazanıldığı tarihteki Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat eden kişi hangi sigortalılık statüsünde olursa olsun fark etmez, hak sahiplerine bağlanacak aylıkların hesaplanmasında ve hak sahiplerine paylaştırılmasında 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. 1 Ekim 2008 tarihinde önce vefat eden kişilerin hak sahiplerine aylık bağlanması konusunda ise ölen kişi SSK kapsamında ise 506 sayılı Kanun, Bağ-Kur kapsamında ise 1479 sayılı Kanun, Emekli Sandığı kapsamında ise 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

1 Ekim 2008 Tarihi veya Sonrasında Vefat Eden Kişilerin Eş ve Çocuklarına Yüzde 25 Fazla Aylık Bağlanacak Durumlar

Ölen kişinin sigortalılık statüsü SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığından hangisi kapsamına girerse girsin fark etmez, 30 Eylül 2018 tarihinden sonra vefat etmişse;

– Dul eşine normalde yüzde 50 üzerinden dul aylığı bağlanır, ancak eşinin aylık bağlanmış çocuğu yani ölen kişi üzerinden aynı zamanda yetim aylığı alan kimse yoksa, 5 inci madde kapsamındaki sigortalılık halleri hariç sigortalı herhangi bir işte veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyorsa, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış ise yani bu üç şart birlikte gerçekleşmişse ölenin dul eşine yüzde 75 üzerinden aylık bağlanır.

– Çocuklarına normalde yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır, ancak ölen kişi üzerinden başka aylık alan kişi yoksa, ne annesi ne de kardeşleri ölen kişi üzerinden aylık almıyorsa bu durumda o çocuğa yüzde 50 üzerinden yetim aylığı bağlanır. Yine aynı şekilde sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenen çocuklara da yüzde 50 üzerinden aylık bağlanır.

1 Ekim 2008 Tarihinden Önce Vefat Eden Kişilerin Eş ve Çocuklarına Yüzde 25 Fazla Aylık Bağlanacak Durumlar

Ölen Kişi SSK Kapsamındaysa

– Dul eşine normalde yüzde 50 üzerinden aylık bağlanır, ancak ölen kişi üzerinden yetim aylığı alan çocuk yoksa bu durumda dul eşine yüzde 75 üzerinden aylık bağlanır.

– Çocuklarına normalde yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır, ancak sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayan ya da sigortalı babanın ölümü tarihinde evlilik bağlantısı bulunmakla beraber anaları sonradan evlenenlerin her birine yüzde 50 üzerinden aylık bağlanır.

Ölen Kişi Bağ-Kur Kapsamındaysa

– Dul eşine normalde yüzde 50 üzerinden aylık bağlanır, ancak ölen kişi üzerinden yetim aylığı alan çocuk yoksa bu durumda dul eşine yüzde 75 üzerinden aylık bağlanır.

– Çocuklarına şartlar ne olursa olsun yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır.

Ölen Kişi Emekli Sandığı Kapsamındaysa

– Ölenin dul eşine normalde yüzde 50 üzerinden aylık bağlanır, ancak ölen kişi üzerinden yetim aylığı alan çocuğu yoksa bu durumda dul eşine yüzde 75 üzerinden aylık bağlanır.

– Çocuklara yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır.

– Ölen kişi üzerinden dul aylığı alan eşle birlikte yetim aylığı alan sadece bir çocuk varsa bu durumda dul eşine yüzde 60, çocuğuna yüzde 30 üzerinden aylık bağlanır.

– Ölenin önceki eşinden olan çocuklarıyla, hem anadan hem babadan yetim olan veya af kanunlarına göre tescil edilmiş bulunan çocuklarına, hem anadan hem babadan yetim duruma giren çocuklarına yüzde 30 üzerinden aylık bağlanır.

– Ölenin dul eşi emekli, adi malullük, vazife malullüğü aylığı alıyorsa veya Emekli Sandığı (4/c) kapsamında çalışıyorsa kendisine yüzde 50 üzerinden dul aylığı bağlanır.

– Ölen, dul karı veya koca bırakmazsa veya bıraktığı koca aylığa müstehak değilse, bunların payı çocuklarla ana babanın aylıklarına eşitlikle eklenir. Şu kadar ki, bu aylıkların toplamı yapılan eklemelerden sonra bağlamaya esas tutulan aylığın yetim bir kişi ise yüzde 50’sini, 2 kişi ise yüzde 80’ini, 3 kişi ise yüzde 100’ünü geçemez.

Yüzde 25 Fazla Aylık Bağlanması 1 Ekim 2008 Tarihinden Önce Ölenlerin Çocuklarını Kapsamıyor

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, çok istisnai durumlar hariç 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olanların çocuklarına sadece yüzde 25 üzerinden aylık bağlanıyor, yani ölen kişi üzerinden sadece o çocuk aylık alıyor olsa, aylık alan annesi veya başka kardeşi olmasa bile kendisine yüzde 25 üzerinden aylık bağlanıyor. 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat etmiş olanların çocuklarına ise ölen kişi üzerinden sadece kendisi aylık alıyorsa yüzde 50 üzerinden aylık bağlanıyor.

Yüzde 25 Artırım Daha Sonra da Uygulanabilir

Yüzde 25 fazla aylık bağlama oranı sadece ilk dul yetim aylığı bağlanırken uygulanmaz, daha sonra durum değişikliği meydana gelmesi, örneğin ölen kişi üzerinden birden fazla kişi aylık alıyorken, daha sonra aylık alan tek kişi kalması halinde, yüzde 25 artırım uygulanır, yani dul eşe yüzde 50 üzerinden ödenen aylık yüzde 75’e, ölenin çocuğuna yüzde 25 üzerinden ödenen aylık yüzde 50’ye çıkarılır.

Yukarıda Belirtilen Oranlarda Bazı Sınırlandırmalar Var

Ölen kişinin hak sahiplerine bağlanacak aylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemiyor, bu sınırın aşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılıyor.

Daha Ayrıntılı Bilgi

Başta dul – yetim aylığı alma şartları olmak üzere emeklilik konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara Emeklilik-Malullük Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Gülşah dedi ki:

    Merhaba babamdan annem dul aylığı ben yetim aylığı alıyorduk babam 2004 de vefat etti annemde Mart 2020 de vefat etti Mart 12sinde başvurdum ama hala maasima yansıma olmadı

  2. Gülşah dedi ki:

    2004 yılında vefat eden babamdan emekli Sandığı annem dul ben yetim aylığı aliyorduk Mart 2020 annem vefat etti Mart ayında başvuru yaptım ama henüz maasima yansıma olmadı

  3. Esra dedi ki:

    Merhaba. Annemle babam arasında, babam öldüğünde evlilik bağı yoktu yani boşanmışlardı buna göre bende yüzde 50 alacağım üvey annemde yüzde 50 alacak üvey annemin kızı ise yüzde 25 alacak. maaşı aşan miktar olduğu için hepimizin maaşından belli oranda indirim yapılacak. olması gereken bu değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      Ölen kişi üzerinden aylık alan birden fazla kişi varsa, Emekli Sandığındaki istisna hariç ölenin eşine yüzde 50, çocuklarına yüzde 25’er oranı üzerinden aylık bağlanır.

      1. Tolga dedi ki:

        Merhaba 4 aydır annem annesinin dul yetim aylığıni alıyor. 2 ay önce babasının dul yetim aylığı için başvuru yaptı bu ay bağlanmış. Bağlanan miktar 310 TL. Annesinden aldugu miktar 1.696 TL. Anne hissesi 8/4 baba hissesi 8/2 olarak gözüküyor. Yüzde ellisini dedemin eşi alıyormuş.benim sorun şu. Anne ve babadan çift maaş bağlanması durumunda yüksek olan aylığın tamamı düşük olan aylığın yarışı baglanir diyor ama bize neden baglanmadi? Bu konu hakkında bilginiz var mı? Annem annesinin maaşının tamamını alması gerekmiyor mu?

        1. Admin dedi ki:

          Anneniz anneannesinden dolayı maaş alamaz, annesinden dolayı maaş alabilir.

          1. Ömer A dedi ki:

            Babam 2005 senesinde vefat etti. Annem yüzde 50 erkek kardeşim yuzde 25 oranında maaş almaktalar. Kardeşimin 18 yaşını doldurması ile kesilen aylık anneme devr olur mu Bu arada annen sigortalı bir işte calismamaktadir

          2. Admin dedi ki:

            Babanızın sigortalılık statüsüne bağlı bir durum, hangi hallerde dul eşe yüzde 75 üzerinden aylık ödeneceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  4. Tolga dedi ki:

    Anlamadim. Annem anne ve babasından maaş alıyor şu an. Çift maaş. Yanlış anladınız galiba. Annesi 1 Ekim 2008 den önce babasi 1 Ekim 2008 den sonra vefat etti. Bu durumda SGK bin resmi sitesinde yüksek olan aylığın tamamı düşük olan aylığın yarısi bağlanır diyor. E devlet’ten baktığımızda tamamı bağlanan bir aylık yok. 1696 lira annesinden 310 lira babasından maaş görünüyor. Neden yuksek olan maasin tamamı bağlanmamış acaba? Babası başka bir kadınla evlenmişti ve şu an o kişi maasin yüzde ellisini alıyormuş. Yüzde 25 te bize bağlanmış.

    1. Admin dedi ki:

      Tamam yapılan işlem doğru, ölenin eşine yüzde 50, çocuğuna yüzde 25 üzerinden aylık bağlanır. Sadece Emekli Sandığında durum biraz farklı. (Bkz. Ölüm (Dul – Yetim) Aylığı Hak Sahiplerine Nasıl Paylaştırılır ?)

      1. Tolga dedi ki:

        Tamam ama çift maaşa hak kazanılması halinde yüksek olan aylığın tamamı düşük olan aylığın yarisi ödenir diyor. Yüksek olan aylığın tamamı ne demek? Bize tamamı bağlanmadı

        1. Admin dedi ki:

          Belirttiğiniz şekilde ödeme yapılacak durumlar 550 sayılı Kanununun 54 üncü maddesinde açıkça sayılmıştır. Söz konusu maddeye bakabilirsiniz. (Bkz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu)

  5. Nevin dedi ki:

    Babam 2 ay önce vefat etti. Yetim aylığı alma kriterine sahip 3 kız kardeşiz. Benim hiç bir gelirim yoktu. Diğer kızkardeşlerim ise eşlerinden dolayı dul maaşı aldıkları için maaşım kesilmesin diye yetim aylığına başvurmadı. Böylece yaklaşık 1.700 TL yetim aylığım bağlandı.
    Ancak büyük ablamın çocukları işe karışınca o da yetim aylığına başvurmaya karar verdi. Diğer ablam ise başvurmamakta kararlı. Bu durumda aylığım ne kadar düşer?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer yüzde 50 üzerinden aylık alıyorsanız yüzde 25’e düşer, yüzde 25 üzerinden alıyorsanız değişmez.

    2. İlksen dedi ki:

      Merhaba iyi günler annemi 2021 yılında kaybettim. Annem üzerinden bagkur yetim aylıgı alıyorum. Fakat hisse oranı %25 görunuyor benım dısında aylık alan birisi yok babamla annem ayrılmıslardı zaten %50 hisse icin basvurma şansım varmı ?

  6. merve dedi ki:

    Merhaba babam 26.01.2003 tarihinde vefat etti. 2008 yılında anneme dl aylığı bağlattım ve ben yetim aylığı talep etmedim. Annemde 21.06.2019 tarihinde vefat edince bende yetim aylığı bağlattım. tek aylık talep eden benim ve bağkur bana %25 oranında yetim aylığı bağlıyor. %50 oranında yetim aylığı almak için ne yapmam lazım.

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki SGK’ya başvurmanız gerekir, ancak ölen kişinin sigortalılık statüsüne ve ölüm tarihine bağlı olarak hangi durumlarda yüzde 50 yetim aylığı bağlanacağı yukarıdaki yazıda açıklanmıştır, yazıya baktıktan sonra başvurmanızda fayda var.

    2. Emre dedi ki:

      Sgk açik açik insanlarin haklarini gasp ediyor 2008 oncesi 2008 sonrasi diyede bunu kendince kilifa uyduruyor sizin gibi 1000 lerce insan var hepiniz bir olup konuyu anayasa mahkemesine tasiyin 2008 den sonra yetim 4b li yuzde 50 aliyorsa 2008 den oncekide almali bu resmen hak gaspidir sizler sessiz kaldikcada bu devam eder 2008 den oncekide bagkurlu idi 2008 den sonrakide burda yrni cikan her yasa vatandasin lehine olmasi gerekirken para odememek icin bu sekilde hakkinizi gasp ediyorlar

  7. mehmet gökhan dedi ki:

    annem 2019.babam 2020 martta vefat etti .ablam engelli bekar ve çalışmıyor. 15 nisanda sgk kuruma bavuru yaptık. babamın maaşı tam annemin maaşı yarısı olması gerekir değil mi ve babam vefat ettiği aydan nisan mayıs haziran toplu para alır mı teşekkür ederim

  8. Gökhan dedi ki:

    annem 2019.babam 2020 27 martta vefat etti ikiside emekli memur 4c..ablam çalışmıyor engelli ve bekar. 15 nisanda sgk başvuru yaptık .sizce babamın maaşı tam annemin maaşı yarım almaya hak kazanır değil mi ve babam 27 martta vefat ettiği için toplu para alır mı çok teşekkür ederim

  9. Songul ekinler dedi ki:

    Merhaba benim babam 2008 öncesi vefat etti maasini sadece annem alamkta idi 2015 de annemi kaybettim ve ben basvuru yaptım benden başka hak sahibi olmamasina Ramen bana %25 oranında maas baglandi sgk ya dilekçe yazdım gelen cvp sizin hakkınız % 25 dir denildi ne yapmam gerekiyor yardimci olurmusunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanızın sigortalılık statüsü ve ölüm tarihine bağlı olarak size yüzde 25 üzerinden mi yoksa yüzde 50 üzerinden mi aylık ödenmesi gerektiğini, baştaki yazıya bakarak anlayabilirsiniz.

  10. Selin dedi ki:

    Merhaba. Babam 2015te vefat etti maaşı anneme bağlandı. 2018 yılında ben işten ayrıldım ama yetim maaşı için başvurmamıştım 2020de başvurdum maaşım bağlandı ve geri dönük ödeme yapıldı 14bin küsür lira geçen iki yıl için. Fakat 10bin küsür lirası sgk tarafından kesildi, benim yerime annem maaşı aldığı için dendi. Sorum bu 10tl bin benden kesilmesi saçma değil mi? İtiraz etme durumum olamaz mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2018 yılından sizin yetim aylığı için başvurduğunuz tarihe kadar annenize babanız üzerinden aylık alan tek kişi olduğu gerekçesiyle yüzde 50 yerine yüzde 75 üzerinden aylık bağlanmıştır. Dolayısıyla annenize ödenmiş olan yüzde 25 fazla tutar size yapılacak toplu ödemeden düşülmüştür. Aksi halde bu tutar geriye dönük olarak annenizden alınırdı.

  11. Hasan yilmaz dedi ki:

    SGK li dul esinine%75 maaş bağlanıyor %25 havuza alınıp bekletiliyormu?
    Havuzdaki miktar daha sonra talep edilip alınma şansı varmı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Havuzda bekletme şeklinde bir uygulama yok, sadece hak sahibi eş ve çocuklara, hak ediyorlarsa ana – babaya hisseleri oranında aylık ödenir o kadar.

  12. filiz dedi ki:

    benim babam 2008 oncesi vefat etti ben esimden ayrildim babam 4b den emekli idi bana yuzde 25 oraninda baglandi ve ben tek hak sahibiyim benim baska hic bir gelirim yok evim kira ve bu aylik yetmiyo her sekilde bana ben bu ayligin yuzde 50 ini almak icin ne yapmam gerekli bilgilendirirseniz sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu anki mevzuata göre sizin yüzde 25’den fazla aylık almanız zor, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ölen kişilerin çocuklarına bağlanacak yetim aylıklarında ancak bu mümkün olabilir. Bu durum yukarıdaki yazıda da açıklanmıştır.

      1. Esengül dedi ki:

        Merahaba babam 2001 de vafat etti ben boşaldım babamdan yüzde /25 baglandi tek alan benim başka yok babam bakur emekliysi

    2. Emre dedi ki:

      Sgk açik açik insanlarin haklarini gasp ediyor 2008 oncesi 2008 sonrasi diyede bunu kendince kilifa uyduruyor sizin gibi 1000 lerce insan var hepiniz bir olup konuyu anayasa mahkemesine tasiyin 2008 den sonra yetim 4b li yuzde 50 aliyorsa 2008 den oncekide almali bu resmen hak gaspidir sizler sessiz kaldikcada bu devam eder 2008 den oncekide bagkurlu idi 2008 den sonrakide burda yrni cikan her yasa vatandasin lehine olmasi gerekirken para odememek icin bu sekilde hakkinizi gasp ediyorlar

  13. yesim gozde dedi ki:

    ANNEM BABAMDAN BOSANDİ VE BABAM VEFAT ETTİ .İKİ KİZ KARDESİZ BEN Bekarim ve yetim ayligi aliyorum.ablamda bosandi benim aldigim yetim ayligi dusermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yüzde 50 üzerinden aylık alıyorsanız yüzde 25’e düşer, ancak taban aylık uygulaması kapsamında size ödene aylık yarısına kadar düşmeyebilir, sadece bir miktar azalabilir, yüzde 25 üzerinden alıyorsanız aylığınızın miktarı değişmez.

  14. Seda dedi ki:

    Merhaba babam vefat etti benim annemle evliyken. İlk eşinden bir kızı var ikisi maaşı 4/10 oranında alıyor ben 2/10 kardeşler arasında neden maaş ayrımı var? Yardımcı olur musunuz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Babanız hangi kapsamda sigortalıydı ? (SSK – BağKur – Emekli Sandığı)

    2. Seda dedi ki:

      Ssk emeklisiydi

  15. Gülsün dedi ki:

    Anne babamı kaybettim babam 28.04. 2008 annem 14.11.2020 tarihinde vefat etti aylık için başvurduğumda %25 oranda maaş bağlandı 170 aradım hak sahibi 2 kişi gözüküyormuş ama tek hak sahibi benim yardımcı olurmusunz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İkisinin de sosyal güvencesi var mıydı, hangisi üzerinden ölüm aylığı alıyorsunuz bilmiyoruz ancak aylık alan tek kişi olsa bile hangi durumlarda %50 üzerinden yetim aylığı bağlanacağı yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  16. Ayla Ozdemir dedi ki:

    Merhaba, 1999 yilinda is kazasi sebebi ile kaybettigim esimden maas (olum ve is kazasi) alirken evlendim ve maasim kesildi. Emekli sandigi emeklisi olan esimi de kaybettim. Her iki taraftanda baska maas baglanacak mirasci yoktur. Kendim de sgk yaslilik emeklisiyim.
    Sizce hangi maasi tercih etmeliyim ? Yardimci olursaniz tesekkur ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evlenip boşanmış olsanız bile eski eşinizden yine de maaş alma hakkınız var. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/bosanan-kadin-eski-esinden-dul-ayligi-alabilir-mi/) Eğer öğrenebiliyorsanız, eski eşinizden ve sonraki eşinizden aylık bağlanması halinde alacağınız tutarı SGK’dan öğrenip yüksek olan hangisi ise onu seçebilirsiniz. Emekli sandığı emeklisi olan sonraki eşinizden alacağınız maaş ile önceki eşinizden alacağınız maaş konusunda zam yönünden fark olur. Çünkü şu an yürürlükte olan yasal düzenlemeye göre SSK ve Bağ-Kur kapsamında emekli-dul-yetim aylığı alanların maaşlarına her yıl Ocak ve Temmuz ayında enflasyon oranında zam yapılırken, Emekli Sandığı kapsamında emekli-dul-yetim aylığı alanların maaşlarına memurlara yapılan zam oranında zam yapılmaktadır. Ancak uzun zamandır her ikisine yapılan zamlar da birbirine çok yakın, ileride nasıl olur bilemeyiz.

  17. Melisa dedi ki:

    Merhaba
    Annem babamdan ölüm aylığı alıyor ondan feragat edip kendi babasinin aylığını alsa tekrar kocasının aylığına dönebilir mi çünkü iki kızkardeşi var eşlerinin ölmesi durumunda yetim aylığı bölünüyor bir de babasından kalan yetim aylığını geriye dönük alabilirmi şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anneniz babanız üzerinden aldığı ölüm (dul) aylığından feragat etse bile, istediği zaman SGK’ya başvurup tekrar aylığını bağlatabilir, ancak geriye dönğk toplu ödeme alamaz. Diğer sorunuzun cevabını https://www.isvesosyalguvenlik.com/geriye-donuk-emekli-dul-yetim-ayligi-odemesi-yapilan-durumlar/ başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

      1. Melisa dedi ki:

        Peki kendi babasinin maaşını geriye dönük alabilirmi çünkü kocası öldükten sonra babasının maaşıı değil kocasını ki baglandi direkt olarak. Cevabiniz için çok teşekkür ederim

  18. Sema dedi ki:

    Merhaba ben emekliyim eşim uzerinden dul maaşı alıyorum iki oğlundan üniversiteli oldukları için yetim maaşı alıyordu büyük oğlumun okulu bitince maasinda kesildi ve kesilen maaş toplamda 1800 tl alıyorduk onun üzerine eklenmiş yani ana para 2200 tl olmuş ve diğer oğlumla bana aynı oranlarda gecmis yüzde oranlarimiz aynı fakat maasimiz arttı burda bir yanlışlık var midir yoksa doğrusu bu mudur sonra fazla vermisiz diyerek maasimizdan keserler diye korkuyorum

  19. Culia dedi ki:

    Merhaba, babam bağkur emeklisi olarak 2010 yılında vefat etti. Biz 4 kızkardeşiz, ancak bir kardeşim (dul) kendisi SGK emeklisi, diğer kardeşim (dul) ölen kocasının bağkur emekli maaşını alıyor. 3. kız kardeşim evli ve eşi SGK emeklisi. İçlerinde en zayıf maddiyata sahip benim, evim kira. Yetkililere sorduğumda 3. kızkardeşiminde nir gün eşinden ayrılma ihtimali olduğunu, bunun için , onun payının baştan bir kenara ayrıldığını söylediler. Oysa onun durumu oldukça iyi iki evi var, kşra geliri var. Şimdi öğrenmek istediğim şu; 3 kızkardeşim veya hepsi babamdan alma ihtimali oldukları yetim maaşından FERAGAT ETMEK istediklerini yazılı belirtirlerse, benim maşım artarmı ?

  20. Nurrs dedi ki:

    **1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olanların çocuklarına sadece yüzde 25 üzerinden aylık bağlanıyor, yani ölen kişi üzerinden sadece o çocuk aylık alıyor olsa, aylık alan annesi veya başka kardeşi olmasa bile kendisine yüzde 25 üzerinden aylık bağlanıyor. 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat etmiş olanların çocuklarına ise ölen kişi üzerinden sadece kendisi aylık alıyorsa yüzde 50 üzerinden aylık bağlanıyor**

    Babam 1 ekim 2008 öncesi vefat etti.annem o dönem bosandigindan dul maaşına hiç hakkı olmadi almadı.abimin maaşı 18.de kesildi.suan ben yüzde 25 hisse ile yetim aylığı alıyorum.1 ekim den önce vefat eden ile sonra vefat edenin çocuğuna birine yüzde 25 hisse verilirken bu tarihten sonra vefat edenin çocuğuna neden yüzde 50 hisse veriliyor?
    Bu ikiliğin nedeni ne olabilir? Ben bu maaşla geçinemiyorum mesela. Bu yasanın mantıklı tarafı var mıdır?

    1. Emre dedi ki:

      Sgk açik açik insanlarin haklarini gasp ediyor 2008 oncesi 2008 sonrasi diyede bunu kendince kilifa uyduruyor sizin gibi 1000 lerce insan var hepiniz bir olup konuyu anayasa mahkemesine tasiyin 2008 den sonra yetim 4a li yuzde 50 aliyorsa 2008 den oncekide almali bu resmen hak gaspidir sizler sessiz kaldikcada bu devam eder 2008 den oncekide bagkurlu idi 2008 den sonrakide burda yrni cikan her yasa vatandasin lehine olmasi gerekirken para odememek icin bu sekilde hakkinizi gasp ediyorlar boyle bir kanun olamaz cikan bu hak gaspidir

  21. murat dedi ki:

    selamlar kardeşim emekli sanığından memur emeklisi vefat etti bekareşi cocukları yok .tek hak sahibi olarak annem yüzde kaç oranda faydalanır babamda vefat etti..

  22. Sevgi dedi ki:

    Merhaba babam bağkur emeklisiydi vefat etti 2008 den önce bana yüzde 25 aylık bağlandı tek alan benm fakat ablam da maaş almak için başvurmak istiyor benim aldığım yüzde 25 olan maaş ikiye mi bölünecek benim aldığım maaşa etkisi olucak mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim aylığı yüzde 25’den düşük olamaz, bu nedenle sizin aylığınız ikiye bölünmez. Ancak taban aylık uygulaması çerçevesinde, aylık alan tek kişi olduğunuz için normalde almanız gerekenden daha fazla aylık ödeniyorsa, aylık alan hak sahibi iki kişiye çıkınca almakta olduğunuz aylık tutarında bir miktar azalma olabilir.

  23. Ebru dedi ki:

    Merhaba ben ve annem babamdan yetim aylığı alıyorduk babamın biri resmi biri gayrimeşru olmak üzere iki kızı var bunların birinin eşi vefat etti diğeri ise boşanmış SGK ise bu iki kardeşi özel çocuk olarak görüp onlara fazla hisse vermiş bu konuda ne yapabilirim bu arada ikisinin de annesi vefat etti

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun “Ölüm aylığının hak sahiplerine paylaştırılması” başlıklı 34 üncü maddesine göre, ölen kişi üzerinden aylık alan tak hak sahibi varsa bu durumda yetim aylığı yüzde 50 üzerinden, bunun dışında yüzde 25 üzerinden ödeniyor. Ancak aynı maddenin (c) bendinde; “(b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine % 50’si” hükmü yer alıyor. Bu hükme istinaden üvey kardeşlerinize fazla hisse verilmiş olabilir. Kanundan kaynaklanan bir durum olduğu için bu konuda yapabileceğiniz bir şey yok. Eğer o kişiler gerçekte babanızın çocukları değilse, bunu ispatlayabilecek durumdaysanız, bu konuda dava açabilirsiniz sadece.

  24. Ezgi dedi ki:

    Merhaba benim esim 26 nisan 2018 de vefat etti.Yüzde 50 hisseden ben maas alıyorum kizımda yüzde 25 alıyor.Benim baska gelirim yok.Sigortalı biyerde calısmıyorum.Bu durumda maas hisse oranında artırma yapılabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanununun 34 üncü maddesinde ölüm aylığının, ölenin; Dul eşine % 50’si, aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75’i,
      bağlanır hükmü yer almaktadır. Siz herhangi bir yerde çalışmasanız bile sizinle birlikte aylık alan çocuğunuz olduğu için hisseniz artmaz.

      1. meral albayrak dedi ki:

        merhaba benim sorum şu ben babamdan 4b yetim maaşı alıyorum tek hak sahibi olmama rağmen yüzde 25 hisse veriliyor. Babam 2002de vefat etti fakat öldüğünde emekli değildi borcu vardı ben babamın bağkur borcunu ödeyerek maaşa bağlanmaya hak kazandım ve 2012 de maaşa bağlandım .Sorum şu benim babam 2008 öncesi öldü fakat öldüğünde emekli değildi maaşı direk bana bağlanmadı ben 2012de maaşa bağlandığıma göre 2008 sonrası olması ve yüzde 50 maaş almam gerekmiyormu neden yüzde 25 veriliyor emekliliğin başladığı tarihe göre belirlenmesi gerekmezmi bunu açıklarsanız çok sevinirim

  25. Mavi dedi ki:

    Merhaba. Babam 18 Aralık 2018 tarihinde vefat etti. (Bağkur emeklisi.) Ben yeni boşandım ve ölüm aylığı bağlanması için başvuruda bulundum ve onaylandı. Annem vefat ettiği ve kız kardeşlerim evli olduğu halde %25 bağlanmış. Tek hissedarım %50 olması gerekmez miydi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının “1 Ekim 2008 Tarihi veya Sonrasında Vefat Eden Kişilerin Eş ve Çocuklarına Yüzde 25 Fazla Aylık Bağlanacak Durumlar” başlıklı kısmındaki açıklamaya bakıp, gerekirse SGK’ya itiraz da bulunabilirsiniz.

      1. Mavi dedi ki:

        Evet gerekli itirazımı yaptım. Yanlışlık yaptıklarını %50 olması gerektiğini söylediler. İlginiz için teşekkür ederim.

  26. Özlem dedi ki:

    Merhaba 2008 den önce ölen bagkurlunun yetimi yüzde yirmi beş maaş alıyor bu durum nezaman değişecek babam 31 Aralık 2007 de öldü bu kanun degisirmi

  27. Şelale dedi ki:

    Merhaba babam bagkurdan emekliyidi vefa etti şimdi annem dul bende tek yetim ayligi alıyorum annemin vefatından ben tek yetim kalacak maas yuzdem ne kadar olur

  28. Doğukan dedi ki:

    Babamdan 4c emekli yetim aylığı alıyorum. Liseyi bitirdiğim için maaşım kesildi. Okursam veya okumasam farketmeksizin ben bu hakkımdan feragat edip annemin üzerine geçmesini isteyebilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Herhangi bir feragata gerek yok, eğer anneniz şu an aylık alan tek hak sahibiyse aylığının güncellenmesi için SGK’ya başvurabilir, eğer annenizin şartları tutuyorsa aylığı yüzde 50’den yüzde 75’e çıkarılır.

  29. atakan kelleci dedi ki:

    babam 2016 yılında, vefat etti esnaf bagkurluydu annem malunen emekli oldu ve maaşın yüzde 75 ini alıyor geriye kalan yüzde 25i ne oluyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başka hak sahibi yoksa SGK’ya kalıyor, zaten maaşı ödeyen SGK olduğu için yüzde 25’i ödeme zorunluluğunda kurtulmuş oluyor. Çünkü emekli olan kişinin maaşının yüzde 100’ünün devamlı birilerine ödenmesi gerektiğine dair bir mevzuat hükmü yok.

  30. Mürvet buyruk dedi ki:

    Merhaba biz babamdan emekli Sandığı ndan bir annem 3 kiz kardeş maaş alıyorduk büyük ablam vefat etti 2 kardeş ve annem kaldık sorum şu vefat eden ablamın aldığı pay bize eklenirmi yada anneme tşkler ..

  31. Yeşim dedi ki:

    2018 de vefat eden annemden daha önce ki müracatim üzerine %50 hisse ile yetim ayligi bağlanmış idi. Daha sonra bir işe giriş-çıkış yaptım ve yeniden maaş bağlattığımda hissem %25 e düştü, vefat eden annemin eşi (babam değil ve görüşmüyorum) ile ilgili bir durumdan kaynaklı olabilir mi? Hissem tam olarak ne olmalı %50, %30, %25 mi? Bilgisi olan yardımcı olur ise çok sevinirim.

    1. Yeşim dedi ki:

      Bu arada annemin ilk evliliğinden tek kızım ve diğer eşinden çocuğu yok. BAĞKUR

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Bu konuda bir yanlışlık yapılmış olabilir, tek hak sahibinin ölüm aylığı alması halinde yüzde 25 fazla aylık bağlanıp bağlanmayacağı, ölen kişinin sigortalılık statüsüne ve ölüm tarihine göre belirlenir. Annenizin ölüm tarihinin değişmesi mümkün olmadığına ve yine ölüm aylığı alan tek hak sahibi olduğunuza göre, aylık oranının değişmemesi gerekir. SGK ile görüşün isterseniz.

        1. Yeşim dedi ki:

          Tek hak sahibi değilim, üvey babam da maaş alıyor. Ama daha önce %50 olan hakkım , %25 e düşürüldü ise bu durumun üvey babamın maaş alması ya da almaması ile ilgili bir durum olabilir mi? Üvey babam ile görüşmediğim için kendisine soramıyorum sadece merak ettiğim. Hak oranım neye göre belirleniyor ya da değişiyor. Üvey babam daha önce hakkından feragat etmiş olabilir mi? Ve ben o neden ile daha önce %50 almış. Ama şimdi üvey babamda annemden maaş aldığı için benim ki %25 e düşmüş olabilir mi?
          Ilginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Üvey babanızın maaş almasıyla ilgili bir durumdur, çünkü aylık alan başka hak sahibi yoksa yetim aylığı % 25 üzerinden ödenir, iki kişi hak sahibi olarak aylık aldığınıza göre size % 25 üzerinden aylık ödenmesi normal.

  32. pervin dedi ki:

    babam 1998 de vefat etti bagkurluydu annem maasi almadan 20 gun sonra vefat etti kiz kardesin yetim maasi aldi 2010 esimden bosaninca kiz kardesimde evlenmdi yanliz ben maas aliyorum ama yuzde 25 bu maasi yukseltebilirmiyim su an depremde yetim maasi yuzde 50 aliyorlarmis bu konuda ne yapabilirim

  33. birkız dedi ki:

    Merhabalar benim babam ocak 2009 da vefat etti 4 b kapsaminda emekliydi ablam ve ben ℅50 ℅50 oranla aylık alıyorduk ablam vefat etti tek kişi ben kaldım 400 lira arttırıldi sanırım itiraz dilekcesi Ankaraya gönderiliyormus nasıl yol izlenmeli fikir verebilirmisiniz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ablanız % 25, siz % 25 üzerinde aylık alıyorsunuzdur, ablanız vefat edince tek hak sahibi kaldığınız için sizin aylığınız % 50’ye çıkmıştır. İtirazı aylığınızı bağlayan SGK Müdürlüğüne yapabilirsiniz, Ankara’ya yapmanız gerek yok.

  34. Gülinaz Akkaya dedi ki:

    Eşimin vefatından (13.11.2008 Ölüm tarihi)dolayı bagkurdan dul maaşı alıyorum. Vefat eden SSK,lı babam13.01.2008 ölüm tarihi den dolayı maaş baglanırmı çok tesekkürler

  35. Ayşe dedi ki:

    Merhaba biliyormusunuz batılılar Türkiye’de yasa ve kanunları okuyunca gülüyor bizimle alay ediyorlar, şu kanunu bakarmısınız 2008 önce babası ölen %25 oran 2008 sonra babası ölene %50 oran maaş bağlanıyor, hangi gerekçe hangi mantık bu nasıl bir traji komiklikdir bu ayrımcılık değilimdir,2008 önce babası ölen kadınlar bu ülkenin vatandaşı değilimdir , ben araştırdım dünyada buna benzer bir yasa hiç bir ülkede yok,böyle bir yöntem uygulayalım diyen bir zihniyette nasıl bir zeka ve vicdan var

  36. İbrahim dedi ki:

    Eşim 11 yıllık memurdu . vefat etti. Bir tane kızımız var. Bana %50 dul maaşı çocuğuma %25 yetim maaşı bağlandı . Evlenince dul maaşı kesiliyor peki bu durumda yetim aylığı oranı artıyor mu. Teşekkürler

  37. Kübra dedi ki:

    Merhaba dedem 2007 vefat etti annem anneannemle beraber dul ve yetim olarak maaşlarını aldılar 2017 anneannem vefat etti annem maaşın sadece yüzde 25 almaya devam ediyor değiştirmek istedim olmadı normalde yüzde 50 alması gerekiyor

  38. Hatice Daban dedi ki:

    Denizliden annemden kalan yetim aylıgı alıyorum 4/b emekli aylıgı geçiyor %25 alıyorum tek alan kişi olarak %75 alan paylaşan kimse yok merak ediyorum 2009 da bağlandı 250 liradan şuan 2800 oldu 3 evladım var hiç-bir ihtiyaçları karşılaşamıyorum porc içinde yaşıyorum bana bir çare bir yol merak ettiğin %25 lik olayını bana bir açıklayan olsun lütfen

  39. Seher dedi ki:

    Merhaba babam 2 yıl önce vefat etti. Anneme %75 oranında maaş bağlandı. Ben o surede basvurduda bulunmadım ve çalışma hayatım olmadı. Bugün ssk ya gittigimde bana %25 oranında maas bağlanacağını soylediler ve annemden son 2 yılda aldığı ücretin bana kesilecegini belirttiler. Ben geçmişe yönelik para istemiyorum.
    Annemin maaşı çok mu düşer? böyle olunca.
    Birde tekrar iptal ettirsem annemin maaşı eski seviyesine gelir mi?
    Teşekkür ederim…

  40. Bahar dedi ki:

    2008 yılından önce vefat eden Bagkur emeklisi Tek hak sahibi varsa sadece %25 pay alması haksızlık. Diğer sosyal güvenlik kurumlarında böyle bir şey yok. Hem sgk ile birleşti deniliyor ama aynı prosedür uygulanmıyor. Bu haksızlığın düzeltilmesi gerekiyor

  41. meral dedi ki:

    merhaba benim sorum şu ben babamdan 4b yetim maaşı alıyorum tek hak sahibi olmama rağmen yüzde 25 hisse veriliyor. Babam 2002de vefat etti fakat öldüğünde emekli değildi borcu vardı ben babamın bağkur borcunu ödeyerek maaşa bağlanmaya hak kazandım ve 2012 de maaşa bağlandım .Sorum şu benim babam 2008 öncesi öldü fakat öldüğünde emekli değildi maaşı direk bana bağlanmadı ben 2012de maaşa bağlandığıma göre 2008 sonrası olması ve yüzde 50 maaş almam gerekmiyormu neden yüzde 25 veriliyor emekliliğin başladığı tarihe göre belirlenmesi gerekmezmi bunu açıklarsanız çok sevinirim

  42. Günsel dedi ki:

    Merhaba, babam 2005 te vefat etti annem dul maaşı almaya başladı bende annem den bir kaç ay sonra müracaat ettim bana da maaş bağlandı annem de 2011 de vefat etti ,ben bundan 3 ay öncesine kadar e devletimde 2/4 görüyordum 3 aydır 4/8 yazıyor annem öldükten sonra da müracaat etmem gerekiyor muş ben bilmiyordum annemin hissesi bana devredilmesi gerekiyor muş bu doğrumu edilirse geriye dönük ne kadar alırım? Babam SSK lıydı 1973 te emekli oldu

  43. Ser dedi ki:

    Babam 2001 de vefat etti.ben tek kızıyım dul maaşı yüzde 25 bağlamışlar .
    Hakkım olan bumu

    Ağustos 2023

  44. Aynur keman dedi ki:

    Slm benm babam bagkur emeklisi iken 1994te vefat etti neden 2008 öncesi yetim maas hissesi 25 tek ben maas alıyorum babamdan bu kanununda yanlışlık olmalı neden tek maas alan iken naas hissem yüzde 25 bunu nasıl duzelttirmeliyim nereye basvurmdliyim

  45. Gülşen Akkeser dedi ki:

    Babam 1985 yılında vefat etti
    Ben eşimden ayrılınca müracat ettim
    Benden başka maaş alan yok ama halen yüzde 25 maaş alıyorum bu haksızlık degilmi ne yapabilirim