Yargıtay Çağrıldığı Halde Pazar Günü İşe Gelmeyen İşçiyi Haksız Buldu

Yargıtay Çağrıldığı Halde Pazar Günü İşe Gelmeyen İşçiyi Haksız Buldu
5 Nisan 2016 21:54

Çalışanların hafta sonu tatil hakkının olup olmadığı, Cumartesi, özellikle de Pazar günü işe gitmek mecburiyetinde olup olmadıkları öteden beri tartışılan konular arasında yer almaktadır.

Aslında İş Kanunu Cumartesi – Pazar ayrımı yapmamış, sadece işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları yani haftalık 45 saatlik çalışma sürelerini doldurmuş olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 (yirmidört) saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi gerektiği hükmüne yer vermiştir. Dolayısıyla işyerinde eğer Cumartesi – Pazar günleri de çalışılıyorsa yani işyeri açıksa, işveren işçiye haftada en az 24 saat hafta tatili vermek şartıyla işçiyi Cumartesi – Pazar günleri de çalıştırabilir. Bu durumda hafta sonu çalışan işçiye işverenin hafta tatilini hafta içi günlerden birinde vermesi gerekir.

Yargıtay kararına göre işçilerin Cumartesi günü çalışmak zorunda olup olmadığını, Cumartesi günü işe gelmeyen işçinin devamsızlık yapmış sayılıp sayılmayacağını Cumartesi Günü İşe Gelmeyen İşçi Devamsızlık Yapmış Sayılır mı ? başlıklı yazıda belirtmiştik.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi bir başka kararında, (Esas No. 2014/15443, Karar No. 2015/584, Tarihi: 26.01.2015) işveren tarafından Pazar günü çağrıldığı halde işe gelmediği için işten çıkarılan işçinin durumunu değerlendirmiştir.

Yargıtay kararına konu olayda; işveren arızi bir durum olan fuar için mobilya işinde çalışan işçilerinin Pazar günü çalışmalarını istemiş, davacı işçi ve diğer üç işçi hafta tatili olduğu gerekçesiyle Pazar günü fuara gelip çalışmamışlar, bunun üzerine işveren dışardan eleman bularak fuarda tanıtılacak mobilyaların montajını yaptırmış, çağırdığı halde Pazar günü fuara gelmeyen işçileri ise tazminatsız işten çıkarmış, işçilerden biri İş Mahkemesinde dava açarak işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödemesini talep etmiş, yerel mahkeme (İş Mahkemesi) işçinin talebini kabul ederek işverenin kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerektiğine, yani işçiyi haksız olarak işten çıkardığına karar vermiştir.

İşverenin İş Mahkemesi kararına karşı Yargıtay’a temyize gitmesi üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi ise işvereni haklı bulmuş ve İş Mahkemesinin kararını bozmuştur.

Yargıtay kararında; fuarın işveren için ekonomik olarak önem arz ettiği gibi çalışmanın tek günlük arızi bir durum olduğunu, bu nedenle davacı işçi ile diğer işçilerin işverenin talebine rağmen söz konusu fuar gününün hafta tatili olduğu gerekçesi ile toplu olarak fuara katılmayacaklarını bildirmelerinin iyiniyetli olmadığını, davacı işçinin pazar günkü çalışmaya katılmaması için başka bir mazeret bildirmediğini, işverenin yönetim hakkı kapsamında işçileri Pazar günü çalıştırmasının da mümkün olduğunu, bu nedenle işvereni zor durumda bırakma amaçlı işçinin bu davranışının doğruluk ve bağlılık kurallarına da aykırı olduğunu, dolayısıyla işverence yapılan feshin haklı olduğunu, yani işverenin işçiyi haklı olarak işten çıkardığını, bu nedenle işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerekmediğini belirtmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Cengiz dedi ki:

    Slm ben emeklilik ve bir depoda çalışıyorum.her ayın son pazarı sayım oluyor ve pazar nesayiside %50 ödeniyor. Bu durumda ben pazar mesayisine git zorundamıyım. Saygılar.

    1. Admin dedi ki:

      Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ? başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere cumartesi – pazar günü işçiler için resmi tatil değildir. İşveren haftada en az 24 saat (en az bir gün) haftalık izni işçiye vermek ve haftalık 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödemek şartıyla işçiyi cumartesi – pazar günleri de çalıştırabilir eğer işçi – işveren arasında farklı bir anlaşma yoksa.

      1. Alpturk99 dedi ki:

        Şimdi pazartesi gününden işe başlamış biri cumarteside dahil haftalık 45 saat calışmasını doldurmuş şimdi işveren bu vatandaşı pazar günüde cağrıp calıştıra bilirmi?

        1. Admin dedi ki:

          Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ? başlıklı yazıda da açıklandığı üzere, işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş işçiye en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) vermek zorundadır. İşveren işin / işyerinin durumuna göre işçisini Cumartesi – Pazar günleri de çalıştırabilir, bunun yerine işçinin haftalık iznini hafta içi günlerden birinde verebilir. Ancak burada işçinin işe girerken arasında yaptığı iş sözleşmesi de önemli, eğer işçi işe girerken işyerinde Cumartesi ve/veya Pazar günü çalışmayacağı yönünde işverenle anlaştıysa bu durumda işçi kabul etmedikçe işveren o işçiyi Cumartesi ve/veya Pazar günü çalıştıramaz.

      2. Mustafa dedi ki:

        Merhaba, tekstil fabrikasında 3 vardiya olarak günlük 8 saat çalışıyorum, ve her pazar da çalışıyoruz ama kesinlikle hafta içi izin vermiyorlar, biz istesek bile vermiyorlar işler çok sıkı diyorlar. İzin vermedikleri için bir gün haber etmeden geldim ve iki yevmiyem kesildi, ama o hafta pazar günü de mesaiye geldim. Yani ben yine de haftalık 45 saatimi tamamladım. Pazar günü çalıştığımı da göz önünde bulundurursak gelmediğim güne karşılık 2 yevmiye mi kesmesi normal midir acaba?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          4857 sayılı İş Kanununa göre cumartesi ve pazar günleri işçiler için tatil sayılmadığı gibi işverenin haftalık izni pazar günü verme mecburiyeti de yok. Kanunda sadece 7 günlük zaman dilimi içerisinde en az 24 saat haftalık izin verileceği belirtilmiş, bu izin haftanın herhangi bir gününde verilebilir. Öte yandan günlük 8 gün çalıştığınıza göre haftanın 1 günü zaten hafta tatiline gidiyor, geriye 6 gün kalıyor, bu günlerden birinde de işe gitmemişsiniz, geriye 5 gün kalıyor, bu durumda 45 saat dolmamış olduğu için bir gün işe gitmedinizse, bir gün de hafta tatili yerine izin kullandınızsa o zaman işverenin sizden 2 günlük ücret kesmesi normal, çünkü 7 gün içerisinde sadece 5 gün çalışmış, 2 gün çalışmamış oluyorsunuz.

          1. Sömürü dedi ki:

            Soruyu anladığını sanmıyorum.7 gün ful çalıştırıyorlar hak edilen izin gününü yani herhangi bir 24 saati de vermiyorlar.5 gün parası vermeleri hangi akla ve mantığa uygun acaba ?

      3. Xxx dedi ki:

        Merhabalar. Çalıştığım iş yerinde son 14 gündür Aralık vermeksizin günde 8 saat çalışıyorum. İs verenim bu hafta sonuda yani 15. Günde ise gelmemi istiyor ve toplamda 21 gün izin kullanmamış olacağım. Bu pazar günü yapilacak olan fazla mesaiye gelmeyecegimi söyledim haklimiyim?

        1. Begüm dedi ki:

          Merhaba, çalıştığım iş yeri haftaiçi ve cumartesi olmak üzere ful çatıştırıyor, çalışma saatimiz sabah 08.00 çıkışımız akşam 6-7-8 olarak değişiyor, haftaiçi izin verilmiyor ve haftasonu pazar gününü mecburi koşuyor. Pazar günü işe gelmeyeni işten çıkartacağım diye tehdit ediyor. Böyle bir hakkı var mı, işçiyi işten çıkartabilir mi? Teşekkürler.

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sitemizde yayımladığımız birçok yazıda ve sorulara verdiğimiz birçok sevapta da belirttiğimiz üzere İş Kanunu bu konuda aşağıdaki şartları ve sınırlandırmaları getirmiştir;
            1- İşveren haftalık (7 günlük) çalışma dilimi içerisinde 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye hafta bitmeden en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin kullandırmak zorunda)
            2- İşveren işçiyi günde 11 saatten fazla çalıştıramaz.
            3- İşveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşan her bir saatlik çalışma için işçiye normal saat başına düşen ücretin birbuçuk katı fazla mesai ücreti ödemek zorundadır, işçiye yaptırılacak yıllık fazla mesai toplamı 270 saatten fazla olamaz, ayrıca fazla mesai için işçinin onayını alması gerekir.
            4- Cumartesi, pazar günü işçiler için resmi tatil değildir, işveren işçiyi Cumartesi ve/veya Pazar günü de çalıştırabilir. Bu durum işçi – işveren arasındaki iş sözleşmesi ile belirlenir. Cumartesi, pazar günü çalışan işçiye haftalık izin hafta içinde kullandırılır.

    2. Hatice dedi ki:

      12 saat 2 vardiya çalışıyorum ve 12 saat çalışmama rağmen pazar günü dinlenmemize fırsat verilmiyor pazar günü de ise gelmemiz için zorluyorlar ve mobing uyguluyorlar kafalarına göre 2 hafta gece 2 hafta gunduz uygulayip tatilsiz çalıştırmaya calisiyorlar ben burdan kidem tazminatimi alıp çıkmak istiyorum ama veremeyiz bölüm değişimi yapalım diyorlar bende bunu kabul etmiyorum nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olur musunuz

  2. Bilal dedi ki:

    Slm benim bir sorum olacakti.hafta ici 07.45-18.15 arasi calisiyorum ve fazla mesaide 22.00 kadae yapiyorum cteside gun boyu fazla mesai yapildigi halde pazar gunude mesai yapmami istediler.yapmaya pazartesi işe gelmesin dediler normalde pazar gunu hafta tatili bu durum is feshine gecerli bir sebeb mi tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Pazar gününün neye göre hafta tatili olduğunu belirttiniz bilemiyoruz, (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?) ancak İş Kanununa göre genel şartlar şunlardır. İşveren işçileri günlük en fazla 11 saat çalıştırabilir, bir yıl boyunca da en fazla 270 saat fazla mesai yaptırabilir. Haftalık normal çalışma süresi en fazla 45 saattir, 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ödenmesi gerekir, haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye ayrıca o hafta bitmeden en az 24 saatlik hafta tatili verilmesi yani işçiye haftalık izin verilmesi ve o günün ücretinin de ödenmesi gerekir. Eğer işveren bu şartlara uymuyorsa haklı fesih sebebidir.

  3. Kemal dedi ki:

    Eşim hafta içi 40 saat, cumartesileride öğlene kadar 5 saat çalışarak 45 saat çalışıyor. İşveren iş yerinde eğitim düzenlediğini öğleden sonra 5 saat daha kalmasını, pazar günüde 5 saat öğlenede kadar eğitime gelmesini yazılı tebliğ etti. Bu durumda başka izin verecekmisiniz sorusuna hayır cevabı verdiler. Fazla mesai ücretide vermeyeceklerini söylediler. Bu eğitime katılmaya zorlamak işverenin hakkı mıdır?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren burada uyanıklık yapmaya çalışıyor, hem işçiye eğitim verme zorunluğunu yerine getirmiş oluyor, hem de eğitimi iş saati dışına getirerek işinin aksamasını önlemeye çalışıyor. Ancak Kanun koyucu işverenlerin böyle davranabileceğini tahmin etmiş olmalı ki, 6331 sayılı Kanunun “Çalışanların eğitimi” başlıklı 17 nci maddesinin yedinci fıkrasına aynen;
      “Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.”
      hükmünü koymuş.
      Bu hüküm uyarınca işverenin toplam 10 saatlik fazla mesai ücreti ödemesi gerekir. Ayrıca eşinizin hafta tatilini de kaynatmış oluyor, çünkü haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye en az 24 saatlik hafta tatili verilmesi gerekir. Dolayısıyla işveren bunu da telafi etmek zorundadır.

  4. Muhammet dedi ki:

    Merhabalar, normalde cumartesi pazar günü tatil olan bir işyerinde çalışıyorum fakat cumartesi pazar mesaiye çağırılıyoruz hafta içide izin vermiyorlar bu durumda hafta sonu cumartesi ve pazar kendim gitmezsem tazminatsız işten çıkartılma durumu söz konusunumu?

    1. Admin dedi ki:

      Cumartesi – Pazar işçiler açısından tatil sayılmaz. Ancak işe girerken yaptığınız iş sözleşmesinde cumartesi – pazar çalışmayacağı belirtilmişse bu durumda sizin onayınız olmadığı sürece işveren sizi cumartesi – pazar çalıştıramaz. (Bkz. Cumartesi – Pazar İşçiler İçin de Tatil Sayılır mı ?)

  5. Kadir dedi ki:

    Merhaba ben belediyede kadrolu işçiyim bizim sendika sözleşmesinde haftalık çalışma 40 saattir cumartesi günleri tatil ben geçen hafta cumartesi pazar çalıştım bu haftada mesaiyi yapmam iştendi yorgunum dedim kabul etmedim bizim vapsap gurubumuz var ordan yazmışlar nöbet çişin diye yazılı bir belge imzalamadılar çalışmaya gitmezsem ne olur

    1. Admin dedi ki:

      Sendika sözleşmesinde daha doğrusu toplu iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olsa da ihtiyaç halinde bu sürenin aşılabileceği yönünde açık kapı bırakılmışsa, bu durumda nöbete gitmemeniz halinde devamsızlık süresini doldurursanız sizi tazminatsız işten çıkarabilirler. (Bkz. İşten Çıkarma Gerekçesi Olarak İşçinin Devamsızlığı Nasıl Hesaplanır ?)

  6. Yavuz dedi ki:

    Çalıştığımız iş 3 vardiya 8 saat 7 gün çalışıyoruz işveren pazar günleri de çalışmaya başlayıp fabrikayı hiç kapatmayıp hafta tatilini hafta ici günlere kaydiricak buna itiraz hakkimiz varmı

    1. Admin dedi ki:

      İşe girerken işverenle nasıl bir anlaşma yaptınız, iş sözleşmenizde neler yazıyor bilmiyoruz, ancak İş Kanununa göre işveren işçinin kullanacağı haftalık iznini hafta sonunda kullandırmak zorunda olmayıp hafta içi günlerde de kullandırabileceği gibi yine İş Kanununa göre Cumartesi-Pazar işçiler için tatil değildir, dolayısıyla işyerinde ihtiyaç varsa, hafta sonu çalışma yapılıyorsa işveren işçiyi hafta sonu çalıştırıp, iznini hafta içinde kullandırabilir.

  7. Orhan dedi ki:

    3 vardiya çalışıyoruz. Gece vardiyası pazar sabahı bitiyor.. Sadece o hafta pazar çalışmıyoruz..

    Diğer iki vardiya da pazar günleri 10 saat çalışıyoruz

    8-16 vardiaysi o hafta pazarı 08:00 – 18:00
    16-24 vardiyası o hafta pazarı 22:00 – 08-00
    (Gece ve gündüz 10 saat)

    24-08 vardiyası pazar sabah çıktığı için ertesi gün 08-16 ya geliyor…

    Yani 3 hafta da 1 gün ( hatta yarım gün yarısı pazar öğlenden sonraya kadar uyumakla geciyir)

    Bu durumda işi tek taraflı fesh edip tazminat alabilir miyim.

    Yaklaşık 1.5 yıldır böyle çalıştırılıyoruz

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 46 ıncı maddesine göre haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye işveren en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) vermek zorundadır, işyerinde vardiyalı çalışma yapılıyor olması bu zorunluluğu ortadan kaldırmaz. Haftalık izni kanuna uygun olarak verilmeyen / kullandırılmayan işçi aynı Kanunun 24 üncü maddesi II/f bendine istinaden (çalışma şartları uygulanmaması) haklı nedenle iş akdini feshedip kıdem tazminatı talep edebilir. Ancak bu fesih işleminin noterden ihtarname çekerek yapılması daha güvenli olur.
      Ayrıca vardiyalı çalışmalarda https://www.isvesosyalguvenlik.com/vardiyali-calismalarda-uyulmasi-gereken-kurallar/ başlıklı yazıda belirtilen kurallara uyulması zorunlu olup, işverenin bu kurallara uymaması da aynı şekilde 24 üncü madde II/f bendine göre haklı fesih sebebi sayılır.

  8. emre dedi ki:

    öncelikle merhaba ben x şirketinde bir fabrikada çalışıyorum işveren hafta içi üretimin olmadığı zamanlarda işe çağırmıyor ve bu çağırmadığı gün için bizi borçlu olarak sayıyor ve bu borcu pazar günleri çağırarak telafi etmemizi istiyor oysa hafta içi bir günlük mesai ücretim 94 lirayken haftasonu (pazar) 190 lira yani hafta içi gelmediğimiz gün için 90 lira içeriye borçlu oluyorken pazar günü telafi diye çağırdıklarında bizlerden 190 lira para kesiyorlar ve bu her ay düzenli olarak yapılıyor böylelikle pazar günleri bedavaya çalıştırılmış oluyoruz bu durumda önerebileceğiniz bir şey varmı yada yasal olarak hakkımızı nasıl arayabiliriz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınız çelişiyor, hafta içi günlük yevmiye 94 lira, hafta sonu 190 lira olarak uygulanıyorsa, hafta içi işe gitmediğiniz günler sizi en fazla 94 lira borçlandırmaları, hafta sonu çalıştığınız günler için borcunuzdan 190 lira düşmeleri gerekmez mi ? Ayrıca pazar günü telafi diye çağırdıklarında sizden nasıl 190 lira kesiyorlar, çalıştığınız gün için size ödeme yapılması gerekmez mi. Bir diğer konu size aylık maktu ücret mi (maaş mı) ödeniyor, işyeriyle aylık ücret anlaşmanız ne şekilde, normalde çalıştığınız gün kadar ücret ödenmiyor mu ?

  9. Serkan catalbaş dedi ki:

    Bazen yargiya olan guvende sarsiliyor, adamın haklı olarak tatil gunu calismak istememesi iyi niyet olmadigi, fakat isvereninde demekki disaridan gecici olarak eleman bulup isini yaptirabilmesi ve iscileri isten cikartmasi iyi niyet oluyor, ne güzel be, bana verilen tatil gunun ozaman bir anlami yok, gel dedilermi gideceksin, ozaman neden en az 24 saat dinlenme olayini koyuyorsun ki, menderesden once isciye tatilde yokmuski, iscinin uyuyup kalkmasi tatil sayiliyormus 🙂

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanunu haftalık 45 saatlik normal çalışma süresini tamamlayan işçiye, işverenin en az 24 saatlik hafta tatili (haftalık izin) vermesiniz zorunlu tutmuştur, ancak Pazar günü işçiler açısından resmi tatil sayılmadığından işveren bu izni Pazar günü kullandırmak zorunda değildir, işçiyi pazar günü çalıştırıp haftanın diğer günlerinden birinde de iznini kullandırabilir.

  10. Erkan dedi ki:

    Öncelikle Selamı aleyküm eşim pazartesi 8 saat çalışıp salı gününden buyana akşam 20:00 sabah 08:00 çalışma saatine döndürüldü ve şimdi tekrar pazar mesaisi mecbur ve gelmeyen işten çıkarılacak deniyorum ve bu şekilde hafta içi mesaiye kalıp hafta sonuda mesaiye kaldığında sıkıntı çekiyor ve evde olması gereken işler geri kalıyorlar pazar günü işe gitmeyen bu şekilde tavır alan işveren tazminatsız çıkarta bilir mı? Bunu acil öğrenmek istiyorum mail adresim tunature0@gmail.com bu burdan cevap verirseniz sevinirim herkese hayırlı akşamlar dilerim

  11. Beytullah dedi ki:

    Haftalık çalışma saati 45 saat devlette işvereni destekliyor. şimdi bir işe başvuru yap anlastin isveren seni alıyor ise lakin ise alirken de işçinin elini kolunu bağlıyor, zorunlu mesai kağıdını imzalattiriyor, bölüm yer değiştirme kagidinida imzalattiriyor, mesai olduğunda da sana sorma gereği bile sormuyor mesaidesin diyor gidiyor. işçiyi köpek yerine Bile koymuyorlar ise girerken fazla mesai kağıdını imzalamazsan ise almıyorlar. yani her türlü isveren işçiyi dudukluyor ve adalet olmayan hicbirseye saygım tahammülüm yoktur. kim olursa olsun babam dahi olsa hakkımı yiyiyorsa helal etmem. ben mesaide evime aileme vakit ayıramıyorum vücut bir yerden sonra kaldırmıyor hakkımı yedirmeye calisan devletine kimin parmağı varsa hakkımı helal etmiyorum. hani biz erkekler öyle böyle bir şekilde katlanıyor dayanıyoruz bayanlar ne yapsın evli tekstillerde her akşam mesai oluyor yazık günah.

  12. Vatandaş Rıza dedi ki:

    Millet sana diyor ki 6 gün çalıştık. 7.gün pazar haftanın son günü . Haftalık izin vereceği başka gün kalmadı işverenin ve haftalık izin kullandırtması şart! İşe gitmek zorunda mıyız? diye soruyor . Sen hâlâ pazar günü izin vermek zorunda değil diyorsun . Neyi anlamadın?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işveren haftanın 6 günü işçiye hak ettiği haftalık iznini kullandırmamışsa bu durumda 7. gün mutlaka haftalık iznini kullandırması gerekir, çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 46 ncı maddesinde haftalık iznin “yedi günlük bir zaman dilimi içinde” mutlaka kullandırılması gerektiği belirtilmiş.

  13. Devrim dedi ki:

    Merhaba ben belediyede çalışıyorum haftalık bir gün iznimiz var ve şu sıralar eleman olmadığı gerekçesiyle (eleman almıyorlar bilerek )yıllık izin vermek için bizim haftalık izinlerimizi iptal edip bizi haftanın yedi günü çalışmaya zorluyorlar haftalık iznini kullanan işçi için ise tutanak tutuyorlar böyle bi kanun varmı yasada yani bizi tahminen 2 yada 3 ay haftalık izin kullandırtmadan çalışmaya zorluyorlar mesai sayılacak o günler ama işimiz ağır yoruluyoruz bizim ne gibi hakkımız var yada varmı işçi için haftalık izine gelmeyip tutanak yersek o tutanağı yazmak zorundamıyız

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işçi statüsünde çalışıyorsanız, haftalık izin yönünden kamuda çalışan işçi ile özel sektörde çalışan işçi arasında fark yok. 4857 sayılı İş Kanunun 46 ncı maddesi gereğince haftalık 45 saati dolduran işçiye 7 günlük zaman dilimi içerisinde işveren en az 24 saat ücretli haftalık izin vermek zorunda. Bu konuda İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-teftis-kurulu-grup-baskanliklari-ve-bagli-iller/

  14. Ayyas dedi ki:

    Davali tanigi her yil fuara katildiklarini beyan ediyor, davaci son gun is icin haber verildigini soyluyor. Yani arizi olan durum is gorecek adama son gun haber vermek yoksa fuar aylar yillar onceden belli, davali şirketin tanigi soyluyor bunu. Yonetim hakki yetki ve gorevle gelir, planlama da onun bir parcasi. Planlamasini yapmayarak hataya dusen adam kendi hatasından faydalanamaz.

    Sonuc, yasayi bicip niyet denetimine giren yargitay hakimleri kumda oynayabilir, yasal hakkina dayanan adama niyetin kotu denmez, hukuk devletinin içinden gecmeye luzum yok. Kararda ne 6 gunun sonundaki zorunlu izne atif var ne baska seye, havanda su dovup yonetim hakki ve niyet kotu deyip baglamis. Yani niyetin denetimi yonetim hakkinin siniri bile yok ortada. Ciddi manada su karardaki gerekce kismi nerede?

    Bu tarz bir karar her turlu yasagin yonetim hakki denerek delinmesini saglar. Arizi ( o bile sozde) durumdan zarar gormesin diye kole gibi isverene calismak nedir???

  15. Kadir dedi ki:

    Merhabalar ,ben 14 yıldır büyük bir fabrikada,
    Taşeron firmaya yevmiyeci olarak çalışıyorum.
    So 6 yıldır bir fiil çalışıyorum haftalık iznim yok ,yıllık iznim yok, bayramda ücretsiz izin yapıyorum.ve mesleğinin dışında bir çok farklı ağır ve tehlikeli işler yapıyorum, puantaj 8 =16 saatler arasında çalışma, yazıyor fakat biz 008=17 =30 çalışıyoruz vede cumartesi ise geliyoruz .
    Pazar günlerinde ücretsiz izin kullanıyoruz, ne yapmak
    lazım .birde sigortamiz askariden yatiriliyor.
    Ne yapmam lazım. Geçen 6 yıllık izin ve tatil haklarımı nasıl talep edebilirim.ben bilmiyordum internetten araştırdım,

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma hakkınız varsa söz konusu yazıyı alıp, Noterden ihtarname çekerek ihtarnamede söz konusu yazıya istinaden iş akdinizi feshettiğinizi, kıdem tazminatı, kullanmadığınız yıllık izinler, hafta tatilleri, resmi, dini bayram günlerine ait ücretler ve diğer işçilik alacaklarınızın ödenmesini talep ettiğinizi belirtebilirsiniz. Eğer SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alma şartlarını taşımıyorsanız, belirttiğiniz durumlar 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine göre (işverenin çalışma şartlarını uygulamaması) size derhal fesih hakkı veren haklı fesih nedenleri. Söz konusu maddeye istinaden yine Noterden ihtarname çekerek iş akdinizi haklı nedenle feshedebilirsiniz. İhtarnamede işyerindeki söz konusu uygulamaları ve kanun maddesini gerekçe göstererek iş akdinizi feshettiğinizi, kıdem tazminatı, kullandırılmayan izinlere ait ücretler ve diğer işçilik alacaklarınızın da ödenmesini talep ettiğinizi belirtmeniz gerekir. İhtarname sonrası alacaklarınız ödenmezse önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  16. OSMAN dedi ki:

    İşçi Nedirki zaten köleden farksız 1 gün haftatilini bile bir calisana veremiyorsa o isyeri batsin zaten fazla mesai diye verdikleri parada komik rakam verdigi paralari haftatilinde harcayamayacaksam batsin o para

  17. Hasan dedi ki:

    Merhabalar hafta içi izçn kullandırılmayıp hafta sonuda mesaiye çağırdıklarında gelmek gibi bi zorunluluğumuz varmı peki ?

  18. Mustafa Başural dedi ki:

    Merhaba.
    Ben Bir iş yerinde Özel Güvenlik Görevlisiyim.
    işyerinin kendi bünyesi değil Güvenlik şirketi aracılığı ile güvenlik işçisi çalıştırıyor.
    3 Vardiye ve 6 + joker olmak üzere 7 kişi çalışıyoruz.
    Bayramlarda hep çalıştık.
    Sürekli işten çıkanlar oluyor çalıştık artkk tükendik izinsizlijten ve Mesaileeimizin %30 kesil ek ödenmemekte.
    hafta tatilimde işi gitmesem işten çıkartmaya hakkı varmı çünkü zaten % 30 kesinti uyguluyor.
    kanıtlayabilirim kanunen dosyalarda.
    çıkarttı diyelim dava açıp çalıştığım sğre voyunca hakkımı alabilirmiyim.
    Bu konu hakkında bana bilgi verirmisiniz saygılar.

  19. Murat dedi ki:

    O kararı veren mahkeme çok yanlış yapmış. Fabrika fuar standını hafta içi kurdurabilirdi. işçinin haftada bir gün izni var zaten onunda gidip pazar günü çalışmak zorunda değil. canınızı sıkmayın karar yanlış ise Allahütela ahirette fazlasıyla o işçiye geri ödemesini yaptırır. O kararı veren hakim yada savcı kimse o düşünsün.

  20. Kaan dedi ki:

    Merhaba çalıştığım iş yeri Cumartesi günü iş olmadığı için kapatıyor Ben 8 saat çalışıyorum vardiyarı işveren cumartesi günü gelmedim saatleri ilerki zamanlarda Bayram olur yılbaşı olur mesai olur o günleri yerine sayacağını söylüyor ve mesai paramı vermeyeceğini söylüyorum bu hakkı mı