İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller

İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlıkları ve Bağlı İller
27 Nisan 2014 19:31

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kuruluna bağlı Grup Başkanlıklarının adresleri ve bağlı iller aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı

(İş Teftiş Kurulu Başkanlığı)

Telefon: (312) 296 62 31

Faks: (312) 212 29 61

Adres Emek Mahallesi, 17. Cadde No:13 Pk: 06520 Çankaya / ANKARA

e-posta:rehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

GRUP BAŞKANLIKLARI GRUP BAŞKANLIKLARINA BAĞLI İLLER
Ankara Grup Başkanlığı

Telefon : (312)2967006

Faks : (312) 212 38 32

Adres : Emek Mahallesi, 17. Cadde No:13

Pk: 06520 Çankaya / ANKARA

E-posta

ankararehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

Ankara Grup Başkanlığına Bağlı İller

Ankara, Ağrı, Aksaray, Amasya, Antalya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Muş, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak,

Adana Grup Başkanlığı

Telefon : (322) 352 03 36

Faks : (322) 352 64 92

Adres : Huzur Evleri Mh.Turgut Özal Blv. No 214 Yükseller Plaza Kat: 1 Çukurova-ADANA

E-posta

adanarehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

Adana Grup Başkanlığına Bağlı İller

Adana, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Niğde, Osmaniye, Şanlıurfa,

Bursa Grup Başkanlığı

Telefon : (224) 223 81 10

(224) 223 81 11

(224) 223 81 12

Faks : (224) 223 81 13

Adres : Aktar Hüsam Mahallesi Fevzi Çakmak Caddesi No: 45 Osmangazi-BURSA

E-posta

bursarehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

Bursa Grup Başkanlığına Bağlı İller

Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Yalova

İstanbul Grup Başkanlığı

Telefon : (216) 418 22 45

(216) 418 22 17

(216) 418 22 07

Faks : (216) 418 22 38

Adres : Eğitim Mahallesi Adım Sokak No: 24 Hasanpaşa Kadıköy-İSTANBUL

E-posta

istanbulrehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

İstanbul Grup Başkanlığına Bağlı İller

İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ

İzmir Grup Başkanlığı

Telefon : (232) 489 76 16

(232) 489 38 81

(232) 489 14 41

Faks : (232) 489 97 70

Adres : SSK Rant Tesisleri B1-B2 Blokları Konak-İZMİR

E-posta

izmirrehberlikteftis@ailevecalisma.gov.tr

İzmir Grup Başkanlığına Bağlı İller

İzmir, Afyon, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, Manisa, Muğla, Uşak

YORUMLAR

  1. Erol dedi ki:

    Hasanpaşa mahallesi lavanta sokak …… İstanbul eksi 1 ve 2 ci katlarda mobilya marangoz atölyesi var ve 1 yıldır çalışmaktayız atölye içindeki makinaların ve atölyenin hiç bir güvenlik önlemi yok ve atölye olarak ruhsatıda varmı yokmu bilmiyorum şu atölyenin şehir dışına taşınacağı söz konusu sgk olarak Beykoz gözükmektedir mağduriyetimiz var ne yapmalıyız iyi çalışmalar dileriz

    1. admin dedi ki:

      Yakınınızdaki Kadıköy Evlendirme Dairesi karşısında eski adliye binasında hem İŞKUR hem de İş Müfettişleri var. Oraya şikayette bulunabilirsiniz.

  2. Sevinc cur dedi ki:

    Ben Zeytursan orhangazi tursuda2013 yindan 2015yilina kadar sezonluk 07/01/2015 yılından 09/07/2016 kadar çalıştım hastalık sebebiyle ayrılmak zorunda kaldım muhasebeye gittim kendisi bir kağıt doldurdu bende imzaladı çıkma sebebim ekzama mantar fabrikanın doktoruna bana terlemiycen stres yok dedi peki ben şunu sormak istiyorum doktor neden hastanın durumunu yetkililere bildiriyor iskura işsizlik parası için.gitigimde bana işveren istifa etmiş diye yazmış ben 07/09/2016 tida işten ayrıldım ne yapabilirim

    1. admin dedi ki:

      Eğer işveren sağlık sebepleriyle işten ayrıldı gösterseydi, diğer şartlarınız tutuyorsa işsizlik maaşı alabilirdiniz. İşverenler görüşün SGK’ya verdiği işten ayrılış bildirgesinde düzeltme yapsın. Kabul etmezse ALO 170’e şikayette bulunun. Ancak bunun için öncelikle işsizlik maaşı alabilmeniz için son 3 yıl içerisinde en az 600 prim gününüz ve son 120 günü sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekir.

  3. Aylin dedi ki:

    Dayanılmıycak şeylere maruz kalıyoruz.gişeciyiz tjk gişecilerinin korunması gerek yalvarırım yardım edin.

  4. Hüseyin dedi ki:

    Gebze Kocaeli de işletmesine devam etmekte olan betasan bant. A. Ş şirketinden 30 kişilik bir çalışan grup olarak mahkeme sonucu hak ettiğimiz tazminatları hala alamadık ve şirket sahipleri bu paraları ödememek ısrarlı. Neden işçinin hakkı çalışma Bakanlığı tarafından güvence altına alınmıyor. Bana etkili bir sonuç elde edebileceğim şikayet mercisi neresidir acaba.

    1. admin dedi ki:

      Mahkeme ödenmesine karar verdiyse ve işveren ödemediyse doğrudan icra yoluna başvurup tazminatlarınızı alabilirsiniz.

  5. Esin dedi ki:

    Temmuz 2016 da ayrilmis oldugum isyerinden alacak bakiyeme ait (maas yillik izin tazminat) isveren A4 kagidina bakiye toplamini ve vadelerini o gune ait tarihini yazmis olduğu isim ve imzasi bulunmaktadır bu evragi kambiyo senedi olarak kullanarak bakiyeyi icra yoluile alabilir miyim?

    1. admin dedi ki:

      Kambiyo senedi şekil şartına tabidir. Belirttiğiniz belge bu şartları taşımamaktadır. Dolayısıyla bu belgeye dayanarak icra takibi yapılamayabilir. Ancak İş Mahkemesinde dava açmanız halinde alacaklarınıza delil olarak kullanabilirsiniz. Yine de bulunduğunuz yerdeki herhangi bir İcra Müdürlüğüne başvurun.

  6. Mehmet dedi ki:

    Sosyal calisma bakanlığın kapsayan kanunlarda bir işçi aksam sekizden sabah sekize kadar çalışamaz mi

    1. admin dedi ki:

      (Mehmet) İş Kanunun 69 uncu maddesine göre; Çalışma hayatında en geç saat 20.00’de başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen süre gece sayılmaktadır. İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez, fazla mesai yaptırılamaz. Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.

  7. Bedri dedi ki:

    Birimleri düşük gösterip,elden para veren şirketi nereye şikayet edebilirim?

    1. admin dedi ki:

      (Bedri) Gerçek ücret yerine düşük ücretten gösterilenler için şikayette bulunulacak yer işyerinin bağlı olduğu SGK müdürlüğüdür. Oraya şikayette bulunabilirsiniz.

  8. mustafa dedi ki:

    ben bir şirkette 23,09,2013 de işe depocu olarak baslatım adamlar benimsigortamı 2015 4 ayındabaslattı ve benim haberim olmadan 14,07,2016 da cıkısımı vermiş ve benim bundan haberim yoktu bense12,10,2016 da işten cıktım ayrıldıgımda kıdem tazmınatımı istedim işveren beni tehdit etti ve agza alınmayacak kufurler etti yani kısacası hakkımı alamıyorum burdaki sigorta mudurlugune gittim onlarda bişey yapamadı en az iki tane şahit istediler veya orda calıştıgına dair evrak istedi adam şahitleride arayarak tehdit etmiş ne yapmam lazım 1,5 yasında bir cocugum hasta kanında yuksek derecede iltihap var ve tedavisini yapmazsam kotu olacak ben hakkımı istiyorum neden devlet işcilere sahip cıkmıyor yardım edin lütfen

    1. admin dedi ki:

      (mustafa) Maalesef böyle işverenler söz konusu olunca ve çalışanlar da iddia ettikleri çalışmayı kanıtlayamayınca Devlet de fazla bir şey yapamıyor. Şu an sizin için acil olan çocuğunuzun sağlığı. Eğer sigortalı bir işte çalışmıyorsanız bir an önce bulunduğunuz yerdeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurun. Durumunuzun aciliyetini de söyleyin. Gelir testi sonucuna göre eğer aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa, ücretsiz (herhangi bir prim ödemeden) GSS’den yararlanma hakkı elde edersiniz. Aylık geliriniz üçte birden fazla çıkarsa da çıkacak gelir durumuna göre bir miktar prim ödeyerek GSS’den yararlanabilirsiniz. Geriye dönük çalışmalarınız ve kıdem tazminatı konusuna gelince, aslında eskisi gibi değil, PTT’den alınacak bir şifre ile e-Devlet’ten sigortanın başlayıp başlamadığı, devam edip etmediği kolayca öğrenilebiliyor. Siz bu konuda ihmalkar davranmışsınız. Bu aşamadan sonra şikayetten bir sonuç alamazsınız. Tek yol İş Mahkemesinde dava açmak. Ancak bunun için de en az iki şahidiniz olmalı. Dava açacak maddi durumunuz yoksa Adli Yardım’dan yararlanabilirsiniz.
      Adli Yardımla Ücretsiz Dava Açma ve Avukat Tutma

  9. ERCAN dedi ki:

    Sabah 8:00 aksam 18:00 olarak çalısmaktayım.(cumartesi dahil)Fakat giriş çıkış dosyasına çıkışımı 16:00 olarak imzalatıyorlar.Yani 2 saat fazla çalısıyorum.Saat 16:00 iş yerinden çıkış yapsam (mesai talebinde bulunmadıklarında) Tutanakla beni işten çıkarabilirler mi.

    1. admin dedi ki:

      (ERCAN) Sahtekarlık yapıyorlar. Eğer gerektiğinde çıkışınızın 16 olarak kayda geçtiğini ispatlayabilirseniz saat 16’da çıkış yapmanız nedeniyle tabii ki sizi işten çıkaramazlar. Ancak bunun yerine yine 18’de çıkıp, haftada 45 saati aşan çalışmalarınız için fazla mesai ücreti talep etmeniz daha mantıklı olur.

  10. Nazlı dedi ki:

    Taksim de dış ticaret şirketinde çalışma izni olmayan kişiler çalıştırılıp, çalışanlara verilen maaşların hem banka hem elden verilmesi bankada düşük gösterilmesi, ŞİRKET, şirket sahibinin adına olmayıp çalışanının üstünden yürütülmesi, işletme belgesi olup olmadığı bilinmiyor. Kanunen uyulması gerektigi kurallara göre yürütülüp yürütülmediği hakkında şikayette bulunmak istiyorum. Denetim istiyorum nereye başvurabilirim?

    1. admin dedi ki:

      (Nazlı) http://www.alo170.gov.tr/yeni_bildirim linkinden ulaşacağınız sayfadaki formu doldurarak veya AL0 170’i arayarak şikayette bulunabilirsiniz.

  11. Havva dedi ki:

    1.5 yıl düzce gölyaka keçiağılı köyünde nibay tekstil’de çalışmaktayım maaşlarımız aksama oluyor 12. Ve 1. Ve 2.ayın maaşlarını alamadık 10.03.2017 tarihinde maaşlarımız daha yatmadı el atmanızı istiyorum

  12. Semra dedi ki:

    Selam ben çalıştığım is yerinde 8 seneyi bitirdim hala da devam ediyorum benim de diğer arkadslar gibi mesai saatim 08 00 ve 18 00 ama beni çıkış 17 00 diye gösteriyor ve ayrıca haftalik izin yarım gün yıllık izin yok kendi istedikleri gibi kışın hem sigortadan hemde maastan kesip izne gonderiyorlar ve bizede imzalatiyorlar kendi isteğimle diye ben hakkımı aramak istesem haklı bulunur muyum imzalar var ama psikolojik baskı ve yildirmada var aynı zamanda yardimci olsanız devinirim

    1. admin dedi ki:

      (Semra) Yukarıda belirtilen İş Teftiş Kurulu ilgili Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verin.

  13. Pınar dedi ki:

    Merhaba,
    Benim acilen danışmak istediğim bir husus var. Tabiki gerekli yerlere başvuracağım ama bir ön bilgi edinmek ve bu bilgi üzerinden gerekli mercileri meşgul etmek istiyorum. Kardeşim uzun süredir bir mağazada çalışıyor çoğunlukla yoğunluk zamanları mecburi sabahlamalar yaptırılıyor buna rağmen de iş yerinde gelmesi gereken mevkiyi hakettiği halde oranın müdürü kendi vasıfsız akrabasını yerleştiriyor emek verenlerin hakkını gasp ediyorlar. Üstelik en ağırı da kardeşime ve orada çalışan gencecik çocuklara mobing uyguluyorlar sürekli psikolojik baskı altında çalışanların üstünden geçiniyorlar kendileri daha erken çıksın çok çalışıp yorulmasınlar diye alttakileri ezme eğiliminde ve eylemindeler. Sürekli personel değişiyor ve çok huzursuz bir ortama sahip. Mümkünse nasıl bir yol izlemem gerektiğini bana söyleyebilir misiniz? Kardeşim ve arkadaşları yine de işlerinden olmamak için şikayet etmeye ve işyerine uyarı da bulunmaya cesaret edemiyorlar işten çıkarılmasınlar diye. Ben çok fazla taktım bu haksızlığa sonuna kadar gitmek istiyorum orası ve diğer şikayet edilen yerlerin denetlenmesini arz ediyorum. Çok haksızlık var lütfen yardım çok rica ediyorum çoğu insan zor durumdalar.

    1. admin dedi ki:

      (Pınar) Bu durumda yapacağınız, yukarıdaki listeden işyerinin bulunduğu ilin bağlı olduğu İş Teftiş Grup Başkanlığına yazılı şikayet dilekçesi göndermek. Normalde mevzuata göre dilekçe de dilekçeyi yazan kişinin isim, imza ve adresi yer alması gerekir. Ancak şikayet edenin bilinmesini istemiyorsanız, dilekçenin sonunda bunu belirtebilirsiniz. Dilekçede yer alan ihbar ve iddialar ayrıntılı olarak yazılır ve inandırıcı bulunursa isim ve imza olmasa da dilekçe işleme alınır.

  14. Osman dedi ki:

    Merhabalar çalıştıgım iş yerine yapılan şikayet sonucu müfeddişler geldi.Ama patronun baskıları yüzünden müfeddişlerin sorusuna doğru cevap veremedik bizim sıkıntımız şunlar ben 2013 yılından beri yıllık izin kullanamadım müfeddisler belgeleri isteyince 2016 yılınınkini imza attırdılar. Mesai saatlerine imza attırdılar kışın 12 saat yazın 15 saat calışıyiruz maaşlar normalde bankaya 1470 tl yatıyor biz 1100 alıp üstünü veriyoruz.sizden ricam alo 170 i arasak tekrar müfeddişler gelirmi yoksa dilekçemi daha etkili olur dilekçe olursa nereye yazmamız gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

    1. admin dedi ki:

      (Osman) Doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığına yazılı dilekçe gönderin, bahsettiğiniz hususları dilekçenizde belirtin, tekrar inceleme yapılır herhalde. (Adres: İsmet İnönü Bulvarı No: 42 Emek-ANKARA)

  15. mehmet dedi ki:

    ben 1997 yılından 2015 yılına kadar ptt de taşeron olarak çalıştım hak ettiğim kıdem tazminatımı alamadım.sn.davutoğlu taşeron işçinin tazminatını işveren firma öder maddesinden yola çıkarak ptt den talep ettiğim tazminatı ödemediler.taşeron firma öder diye cevap veriyorlar.ihaleyi 2 veya3 aylık yaptıkları için bizi mağdur ediyorlar.mahkemeye gitmeden gerekli çalışmaların yapılıp tazminatımın tarafıma ödenmesini arz ederim.

    1. admin dedi ki:

      (mehmet) Bu konudaki şikayetinizi işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğüne yapın. 6552 sayılı Torba Yasa ile uygulama değişti, artık kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten ayrılan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarını Devlet yani ilgili kamu kurumu ödüyor.
      Son Düzenlemelere Göre Taşeron İşçilerinin Kıdem Tazminatı Alma Şartları

  16. hilmi dedi ki:

    15 gündür bir şirkette çalişıyorum ssk mı yapmamışlar şimdi de çıkış verdiler
    nereye şikayet ederim lütfen acil bilgi,mailime atarsanız sevinirim

    1. admin dedi ki:

      (hilmi) ALO 170’e şikayet edebilirsiniz, ancak çalışmanızı belgeleyemezseniz, işten de ayrıldığınız için bir sonuç çıkmaz.

  17. Bayram dedi ki:

    Merhaba, 7 yıldır çalıştığım şirketi alo 170’i arayarak şikayet ettim, şikayet konusu mesailerin ödenmemesi maaş ayrımcılığı yapılması(iki yıldır bilinçli bir şekilde 120 kişinin çalıştığı şirkette zam yapılmayan kişiyim) mobbing uygulanması ve mesai taleplerime yalan bilgilerle karşılık verilmemesi artı zam ve mesai gibi konularda ihtarname çekmeme rağmen muhattap bulamamam.Alo 170 e başvurumu yaklaşık 2 ay önce yaptım en son aradığımda dosyam işleme alınmış ve evime tebligat geleceği söylendi fakat halen tebligat gelmedi ve durumum ile ilgili bilgi alamıyorum?Lütfen bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirmi en son iş teftiş kurulunu aradım evime tebligat geleceği söylendi, daha detaylı bilgi nereden alabilriim?

    1. admin dedi ki:

      (Bayram) Eğer işyeriniz İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerdeyse, gerek İş Müfettişlerinin gerekse SGK Denetmenlerinin iş yükü / yoğunluğu çok fazla olduğundan, bazen süreç uzayabiliyor.

  18. Bayram dedi ki:

    Bilgi için teşekkürler

  19. Emine deniz dedi ki:

    Merhaba çaliıştığım yerde7yıldır çalışıyorum 3 ay önce işkurdan eleman aldılar ve bu elemanları işkurun şartı olarak kadroya alıyorlar biz 10 arkadaş bizler kadroya almıyorlar ne yapabilim teşekkürler

  20. buket dedi ki:

    merhabalar benim eşim 3 yıldır özel bir şirkette çalışıyor ve şu anda pozisyonun da gecesi gündüzü yok çok çalıştırıyorlar ve bununla da kalmıyor eşim henüz askerliğini de yapmadığı için kendisi işten çıkması için yıldırma politikası uyguluyorlar tazminat için yıllık iznini de henüz vermediler şimdi biz 170 den mi şikayet başvurusunda bulunmalıyız ve bulunduğumuzda da eşimin şikayette bulunduğu görünecek mi öğrenebilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Eşiniz çalışmaya devam ettiğine göre ilgili İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilir. İsminin görünmemesi için posta yoluyla isimsiz şikayet dilekçesi de gönderebilir, ancak sorun genel olarak işyerindeki tüm çalışanları değil sadece kendisini ilgilendirdiği için dilekçeye ismini yazması gerekir. Öte yandan, ihbar ve şikayetlerde zorunlu olmadıkça dilekçe sahibinin ismi gizli tutulur.

  21. Neslihan dedi ki:

    Merhaba, dokuz buçuk yıl çalıştığım iş yerinden doğum sebebiyle raporum bittikten sonra kıdem tazminatını, ihbar tazminatim, fazla mesai ucretim ve kullanmadığım yıllık izin ucretlerim ödenmeden ayrılmak zorunda kaldım. Şimdi öğreniyorum ki geriye dönük on yıl içersindeki tazminatima başvurma hakkım varmış. Ayrıca işe girdikten altı ay sonra sigartam başlatıldı. İşe giriş tarihim SGK kayıtlarında 07.11.2000 çıkış tarihim 30.09.2009. işten ayrıldıktan iki ay sonra isverenim beni çağırdı ve işsizlik maaşı için evrak dolaştıracagimizi söyleyerek beni iş yerinin muhasebeciyle beraber bankaya yolladı orada bir evraga imza attırdılar. Bankada bu işlemi 18.11.2009 tarihinde yapmişiz bu aklımda hep soru işaretiydi.bankadan o tarihler arasındaki hesap hareketimi talep ettigimde öğrendim ki o gün yarım saat arayla biri elden biride hesaptan havale olmak üzere iki kez tazminatımı yatırıp çekmişler . Ben o gün orada bir imza attım, bankadaki memur iki imza atmış olmalısın çünkü iki kez para çekmiş görünüyorsun dediğinde arşivden çıkartın evrakları imzaları görmek istiyorum dedim. İmzanın biri benim diğeri taklitti hemen anladım. Ben eski iş yerinden geriye dönük tazminatımı isteyecek olmanın ezikliğini yaşarken bana böyle yaptıklarını öğrenince çok üzüldüm. Banka memuru benim elime para saymadi. Bankalarda görüyoruz yaşlı teyzelere yürüyecek halleri yokken dahi bankonun önüne kadar geliyorlar ve banka memuru parayı ellerine teslim ediyor. Bana ödendi gözüken tazminattimin akıbeti hakkında banka memuru ve işverenim hakkında soruşturma yapılmasını istiyorum. Hakkımı sonuna kadar savunmamda nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba. Konu işçilik alacaklarınızla ilgili olduğu için 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli yeni uygulamaya göre önce arabulucuya başvurmanız ve tüm ücret, fazla mesai, kıdem ve ihbar tazminatı gibi alacaklarınızı talep etmeniz gerekiyor. (Bkz. Şikayet-Arabulucu Rehberi) Arabulucudan büyük ihtimalle sonuç çıkmaz ancak önce arabulucuya başvurmanız zorunlu. Arabulucu sürecinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasından sonra ise İş Mahkemesinde dava açmanız gerekiyor. Dava sonucunda iddialarınızı ispatlamanız halinde tüm işçilik alacaklarınızı alabilirsiniz. Ayrıca bu aşamadan sonra banka memuru ve işyeri muhasebecisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirisiniz. Dava açarken sigortasız çalıştırıldığınız süreye ait hizmet tespit talebini de eklersiniz.

  22. Ender dedi ki:

    Ben kurumsal bir firmada sevkiyat bölümündeyim.Benim forklift kullanabilir belgem var.Ama fabrikada önüne gelen belgesi olmayan insanlar forklift kullanıyor.Ben kullanacağım zaman bana izin veren olmuyor.Birkaçkere yetkili amirlerime bu durumu söyledim(belgesi olmadan forklift kullanıyorlar)diye kimse oralı olmuyor.Ben nerelere şikayette bulunabilirim,bana yardımcı olabilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      Bunu siz değil de işyeri yetkililerinin düşünmesi, dert edinmesi gerekir aslında. Çünkü forklift operatörlük belgesi olmayan birinin kaza yapması veya bir başka işyeri çalışanına zarar vermesi halinde faturası işyeri sahiplerine çıkar, onlar sorumlu olurlar. Ancak dikkat edin böyle bir durumda işyeri yetkilileri sorumluluğu size yükleyebilirler, forkliftten sorumlu olan falanca kişiydi, forklifti başkasına o kullandırmış, anahtarını o vermiş diyebilirler. Şikayet konusuna gelince işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğüne konuyla ilgili dilekçe verebilirsiniz, ancak dilekçeyi iki nüsha verin, bir nüshasına evrakın İŞKUR kayıtlarına giriş tarih ve sayısını yazdırıp alın, saklayın, ilerde bir problem olursa bu hususu daha önce İŞKUR’a bildirdiğinizi ispat etme imkanınız olur.

  23. Ahmet dedi ki:

    Merhaba. Çalıştığım firmada 8 yılımı bitirdim. Son 2-3 yıldır bizimle aynı aynı ofiste bulunan adres olarak da burayı gösteren farklı bir firma daha var. İşi hesabı her şeyi farklı. Bu firmanın sahibi sürekli bana kendi işlerini de yaptırmaya çalışınca ben karşı çıktım ve hiçbir şekilde kendi firmamın işleri dışında bir iş yapmayacağımı açıkça belirttim. Buna rağmen hala benim işverenimi ve iş verenime bağlı çalışan diğer iş arkadaşlarımı araya sokarak benim hazırladığım belgeleri vs. alıp kullanmaya çalışıyor. Kendisine hiçbir işini yapmak zorunda olmadığımı defalarca anlattım ama hala bir işini yapmadığımda beni işverenim ve iş arkadaşlarıma şikayet edip iş yerinde huzursuzluk çıkarıyor. Sürekli bu adamın mobbingine maruz kalıyorum. Bunu iş verenimle çözmeye çalıştım ama olmadı. Bu konuda da Çalışma Bakanlığı’nda başvurabileceğim bir birim var mı? Bu birime nasıl başvurabilirim? Sonuçta kimse kimseyi işini yapmaya zorlayamaz. Ben kendi işimden ve iş verenimden memnunum. Böyle terbiyesiz, bedavacı biri yüzünden işimden olmak istemiyorum ama bu adamın yaptıklarına da artık dayanamıyorum. Onunla aynı ortamda bulunmak istemiyorum. Ne yapabilirim?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Ahmet EFE dedi ki:

      Cevabınızı bekliyorum. İyi günler.

    2. Ahmet dedi ki:

      Merhaba. Genelde sorulara aynı gün cevap vermişsiniz. Ama sanırım yazdığım sorun için bir cevabınız yok. Eğer öyleyse 16 Ocak 2019 tarihinde yaptığım yorumu da sitenizden kaldırın lütfen. İyi çalışmalar.

  24. Kadar dedi ki:

    Center avm de temizlik firmasına baglı holding ihaleyi sattıgı için işcilerin tazminatını tasörene ödedi ama neyazikki tasören vermemekle ısrarcı nasıl bi yol izlemeliyiz

  25. Elif dedi ki:

    5 aydir Caliştim yerde 3.5 aydir maas alamiyorum ve bana isi biramami soyledi isveren alacaklarimida vermiyor ne yapabilirim

  26. Elif dedi ki:

    Merhabalar 5 aydir calıstigim isyerinden 3.5 aydir maasimi alamiyorum ve bana isime son verecegini soyledi odeme yapamadıgı icin alacaklarimida veremeyecegini söyledi nasil bir yol izlemem gerek.

  27. Bahattin göze dedi ki:

    Merhaba ben 5 yıldır bir döküm fabrikasında çalışıyodum 08/02/ 2019 tarihin akşam 5 sıralarında muhasebeye çağrılarak iş hakkımı şirket tarafından tek taraflı fes edilirek tüm alacaklarımı ve tazminatımı evrak la hazırlamış imza için önüme koydular benda paramın nezaman ödeneciğini tarafıma bi bilgi verilmesini ve imzayı ona göre atmam gerektiğini kendilerine bildirdim ve avkatla görüşüp öyle imza atmam gerektiğini söyledim muhasebecide sorun olmaz pazartesi gel at imzayı dedi bende pazartesi geldim izma sipilasyonmu bişey dedi ama aklımda değil attırmadı bana imzayı ve bana uydurmaca bir tutunak ve savunma istediler bu yüzden 29 cu maddeden şşten tazminatsız attılar haklarım nelerdir

  28. idris dedi ki:

    merhaba, şirketimiz turqualitiden usulsüz şekilde ödenek almak içinbirimimizdeki 5 kişinin kadrosunu danışmanlık aldığımız bir tedarikçiye geçirmek istiyor. bunu nereye bildirmek gerekiyor.

  29. Safiye dedi ki:

    Merhaba çalıştığım iş yerinde kart basma yada benzerini sistem yok dolayısıyla fazla fazla çalıştırılıp ücretini alamıyoruz kart sistemi iş yerleri için zorunlu değilmi

  30. Burak dedi ki:

    Bizler belediye de kadrolu calısan 16 arkadasız.77 tl olan günlük yevmiyemiz ocak 2019 itibari ile toplu iş sözleşmesine göre %17 arttı.fakat yenı asgari ücret komisyonu alt taban 85tl olarak belirlenip yeni kadrolu arkadaslara%4 uygulama zorunlulugu getırdı..hal böyle iken biz 16 kadrolu işçininde 77 tl olan yevmıyesını 85 tlye otomatık yukseltılıp sonra tis den kaynaklı % 17 yi uygulamaları gerekir.muhasebe birimi konuyu cevre ve sehırcılık bakanlıgına görüş sorması sonucu lehimize karar cıkmasına karsın 85 tl ye cıkarmadan direk 77 tlye % 17 uygulamaktadır.bizlere yardımcı olursanız sevınırız.nereye basvurmamız gerekir Tesekkurler…

  31. Yasemin dedi ki:

    Merhaba
    Ben özel bir sektörde müşteri hizmetlerinde çalışıyorum 27 aylık bir kıdemim var iş yerinde belirli yöneticiler tarafından mobbing uygulanıyor isin yazdırmak istediğimizde kolaylıkla yazdıramıyoruz prim çıkaramayınca yazılı uyarılar veriliyor çalışma koşulları olabildiğine zorlaştırılıyor yöneticilerin baskısı yüzünden. Ayrıca tazminatsız çıkarmaya çalışıyorlar belirli şeyleri bahane edip acaba dilekçe verirsem tazminatlı çıkış alabilir miyim?

  32. Yagiz dedi ki:

    Mrb ben yalova dow aksada taseronda çalışan biriyim bu fabrika taseronun maasini 50 gun oteliyor biz elimiz kolumuz bagli ne yapicagimizi bilemiyoruz bu 8 aydir boyle 50 gun 53 gun sonra aliyoruz ve muhatap bulamiyoruz artik bankalara evsahibine dosta akrabaya mahcup olduk yardim.istiyoruz bu fabrikaya agir bir yaptirim uygulanmassa sonuc alincakmı onuda bildmiyorum

  33. Bozkurt dedi ki:

    Oyu aksamlar ben bi taşeron firmada çalışıyorum yaklaşık 1.5 oldu şirketimiz bir çok hakkımızı yiyor (izin,mesai fazla çalışma bazen gece 10 :00 a kadar çalıştığımız oluyor yaşal olarak ne yapabilirim

  34. Burcu Çelebi dedi ki:

    Ben Konya da bi özel hastanede hemşire olarak çalışıyorum. Her ay maaşlarımız geç yatmaktadır. Bugün 9 mayıs ve biz hala mart maaşını almadık. Ve maaşımı zı yaptırmamak için direniyorlar sanki. Çok zor durumdayız. Tazminatımızı ve içerideki maaşlarımız almak için ne yapmamız gerekir. Çok mağduruz.

    1. Admin dedi ki:

      Çalışmaya devam ettiğinize göre İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilir veya AL= 170’e şikayette bulunabilirsiniz. Şu an izleyebileceğiniz tek yol bu. (Bkz. İşveren Ücret Ödemesini En Fazla Kaç Gün Geciktirebilir ?)

  35. Sedanur dedi ki:

    Yaklaşık 2 buçuk 3 ay bi tekstilde ayakci olarak calistim 20 yaşındayım sigorta yapıldı ama maasim askeri ucret degil bu 3 ayda toplam 1.500 tl para aldim maasimi vermedikleri için 2 hafta önce işten çıktım. Şimdi çalıştığım 3 ayın maaşını alamiyorum patronu ariyoruz telefonlari mesgule atiyo napmam gerekiyo.

    1. Admin dedi ki:

      İşten çıktığınıza göre arabulucuya başvurmanız gerekiyor.

  36. işçi dedi ki:

    özel güvenlik de çalışıyorum.iş yeri maaş bodromuzdan toplam 225 çalışıyor gösteriyor yanliz gerçek olan ayda 260 çalışıyorum 225 göstermesine rağmen nasıl oluyor da asgari ücret veriyor bunu bana anlatır mısınız şikayetci oldum yanliz işyeri teftiş kurulu az olması nedeni ile ilgili sanırım çok geç denetliyorlar.bir de bizi istemediğimiz halde girdi çıktı yaptılar sadece kıdem tazminatı verdiler. bize zorla dilekçe imzaladılar iş yerini maddi sıkıntısından dolayı ihbar tazminatti istemiyorum diye yapmamızı istediler işimizi kaybetme korkusuyla imzaladık şimdi ne yapacak bilirim lütfen yardımcı olur musunuz

    1. Admin dedi ki:

      Aylık toplam çalışma sürenizi 260 saat göstermeleri halinde fazla mesai yaptığınızı belgelemiş, ortaya koymuş olacaklar. Ancak Asgari Ücret Sadece Haftada 45 Saat Çalışanlar İçin Geçerli başlıklı yazımızda da belirttiğimiz üzere bu durumda size asgari ücretten yüksek ücret ödemeleri gerekecek. Bu nedenle aylık toplam çalışma sürenizi düşük gösteriyorlardır. İsteğiniz dışında giriş – çıkış yapılması konusunu da İş Müfettişi incelemeye geldiğinde kendisine söyleyebilirsiniz.

      1. Seda dedi ki:

        Merhaba ben ver belediyenin şirketinde çalışıyorum 2011 yılı ekim ayında ise başladım son seçim sonucu belediye başkanı değişti yeni başkan ve yardımcıları psikolojik baskı yaparak işten çıkarmaa gittiler bir çok arkadaşım işten çıktı bunlar cimere şikayet ettikleri halde sonuç alamadılar şu an banada psikolajik baskı uygulanmakta ben bu durumumu en etkili nereye bildirir İsem sonuç alırım işten çıkmak istemiyorum lütfen bana cevap verin ne yapmam lazım

        1. Admin dedi ki:

          Belediyenin bulunduğu yere göre yukarıdaki tabloda belirtilen İş Teftiş (yeni adıyla Rehberlik ve Teftiş) Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

  37. daniil dedi ki:

    merhaba, ben voyage belekte çalıştım fazla extra mesaı yaptım ama benım extra mesai paramı ödemedilar bende o yüzden işten ayrıldım ve bana extra olan mesai ücreteni ödeyeceklerini söyledikleri halde ödemediler iki aydır bekliyorum ama herhangi bir ödeme yapmadılar.bunun ilgili şikayetçiyim bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
    yada bu otele kontrol etcekler . çünkü daha çalışıyorlar animasyonda fazla mesai . tek departament

  38. Hamit dedi ki:

    Gaziantep de çalışıyorum 30,04,2019 tarihinde 170 den şikayet başvurusu oluşturdum 03.10.2019 tarihine kadar hiçbir gelişme olmadı. Antep Adana yamı bağlı Ankaraya mı işlemlerin hızlandırılmasını talep etmekteyim. Mağduriyetimin son bulması adına.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki tabloda da belirtildiği üzere Gaziantep Adana İş Teftiş Grup Başkanlığına bağlı, ancak isterseniz dilekçenizi Gaziantep Çalışma ve İş Kurumuna’da verebilirsiniz, orası İş Teftiş’e gönderir.

  39. Sonay dedi ki:

    Merhaba,Eylül 2017 de doğum iznindeyken işterim kapandı .İçerde kalan 3 adet maaşım yıllık izin mesai kıdem tazminatı ödemelerini alamadım müdür sevamlı ödemeyi yapıcam diye diye hiç bir hukuksal yola başvurmadım sizden rica ediyorum nasıl bir yol izlemeliyim

  40. Emekçi dedi ki:

    Aydın Nazilli’de Organize Sanayi bölgesinde çalışmakta olduğumuz …….. adlı firma fazla mesai ve dini ve resmî bayramlarda çalıştırmakta ve hiç bir ödenek vermemekte ayretten çalışanın yıllık izinlerini kafalarına göre düzenlemekte çalışanlar köle durumunda

    1. Admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz bu konudaki şikayetinizi lütfen ALO 170’e veya İŞKUR Müdürlüğüne iletin.

  41. Çalışan dedi ki:

    Kamu kurumunda çalışıyorum. 696 sayılı khk hükmü ile ayni içerikteki iş sözleşmesiyle bağlı bulunduğumuz işyerinde, iş sözleşmesinin çalışma süreleri ile ilgili bölümünde “haftalik calisma suresi en cok 45 saattir” hükmü vardır. Hiçbir zaruret yokken güvenlik görevlilerine haftalık 39 saat calisma suresi uygulaniyor. Gerekce olarak da sozlesme hukmu gösteriliyor. Aynı sözlesme hükmü ile bizler de bağlı olduğumuz halde bu uygulamadan bizler faydalandırılmıyoruz. Bunun için ne yapmalıyız. Bu ayrımcılıga girer mi?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu işverenin eşit davranma borcu kapsamına girmekte olup bu konu hakkında ayrıntılı bilgi Ayrımcılık Tazminatı Nedir ?, İşverenin Eşit İşe Eşit Ücret Ödeme Yükümlülüğünün Kapsamı başlıklı yazılarda yer almaktadır.

      1. Çalışan dedi ki:

        Teşekkür ederim.

  42. celal ata dedi ki:

    07/02/2019 tarihinde bir firmada servis şoförü olarak işe başladım . işe başlar iken bana bir iş sözleşmesi imzalattılar matbu bir sözleşme idi. ama sözleşmeye daha sonra tükenmez bir kalem ile aylık 180 saat (kısmı yazılmış el ile)ücretsiz olarak fazla mesai yapmayı kabul ediyorum yazılmış ne c.tesi nede akşamları diğer işçilere mesai ödendi ama bana ödenmedi. 7 yada 8 hafta sonu tatilinde çalıştığımız günlerde de bana ne izin verildi nede parası ödendi defalarca istememe karşı ödeme yapılmadı bende istifa edip ayrıldım . şimdi bu haklarımı nasıl alırım

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz durumlar işçiye fesih hakkı veren durumlardır, bu nedenle iş akdiniz fesheden işçinin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. Noterden ihtarname çekip iş akdinizi haklı sebeple feshedebilirsiniz, ancak işveren ödemeleri yapmazsa arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız dava açmanız gerekebilir.

  43. Aslan dedi ki:

    Merhaba, iş yerime denetime gelen denetmenlere elden para aldığımı sigortamın asgari ücret gösterildiği beyanını verdim. Halen çalışmaya devam ediyorum. 4 yıldır bayram seyran resmi tatil ve 45 saatten fazla çalıştım. Haklı fesih yapmak istiyorum. 4 yıl boyunca almadığım mesailerimi almak istiyorum. Öncelikle nereye başvurmalıyım? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz nedenler, yani sigortanızın gerçek ücretten yatmaması daha doğrusu gerçek prime esas kazanç üzerinden SGK’ya bildirilmemiş olmanız, fazla mesai ve diğer çalışmalarınıza ait ücretlerin ödenmemiş veya eksik ödenmiş olması 4857 sayılı İş Kanununun 24/II. maddesi kapsamında işçi için haklı fesih sebeplerindendir. Bunun için önce noterden ihtarname çekip iş akdinizi haklı nedenle feshettiğinizi, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarınızın (örneğin 7 gün veya 1 ay içerisinde) ödenmesini talep ettiğinizi, aksi halde yasal yollara başvuracağınızı bu ihtarname ile işyerine bildirmeniz, eğer ödemezlerse arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir. İzleyeceğiniz yollar sırasıyla bunlardır.

  44. Haluk dedi ki:

    10 yıldır çalışmış olduğum işyeri mali sebeplerden dolayı Kocaeli’nden İstanbul’a taşındı bu aşamada 2 kişi kaldık çalışan olarak. Firma faaliyete geçemedi bir türlü. Sonrasında patronumuz bize şu şu malzemeleri satın alacaklarınızı alın banada şu kadar verin dedi. Bizde sattık aklımaz gelmezdi ama bizi malzemelerimi çaldılar diye polise şikayet etti ve 29. maddeden iş sözleşmemizi de fesh etti. ne tazminat ne ihbar nede issizlik maaşı resmen tuzağa düşürüldük. Mahkeme için bir avukat bulduk ama o da bizi sallaya sallaya en son aralık ayı sonunda dava açmayı başardık. (işveren arabuluculuk görüşmesine gelmedi) 4 ay sonraya duruşma günü verildi işveren taşındığı yerde kalan tezgahları satmak üzere ve bizim yapabileceğimiz bir şey yok diyor avukat . alacaklarımızı nasıl tahsil edeceğiz 3 ortaklı firma aile şirketi . diğer 2 ortak emekli. şirket iflas vermediği içinde şahsi mallarına dokunamıyormuşuz. sigorta primlerimizde hep eksik yattı sgk ya şikayette bulunduk 1 sene 1 ay geçti ssk müfettişi henüz raporu yazamamış yoğunluktan. onu kime şikayet edeceğiz bilmiyoruz. dava için en az 570 gün süre verilmiş. dava bitecek kesin kazanacağız dersek işveren iğneden ipliğe herşeyi satıp parasını yerken biz ne yapacağız işlemleri nasıl hızlandırabilirim nasıl önleyebiliriz malların satılmamasını… teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Geciken raporla ilgili SGK Başkanlığına (Ankara) şikayet dilekçesi gönderebilirsiniz. İşçilik alacaklarınızla ilgili olarak da işverenlerin mal kaçırma / mallarını satma ve işçilik alacaklarınızın riske girme ihtimali olduğu gibi gerekçeler gösterip mahkemeden işverenin menkul ve gayrimenkul malvarlığına ihtiyati tedbir konulması için karar çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Ancak mahkeme kabul eder mi bilemeyiz.

  45. selime dedi ki:

    2019 ağustos ayindan 21 gün …………………….. çalıştı esim ama hala paramizi alamadik sürekli gün veriyorlar 5 aydir salliyorlar sigortamiz var 21 gün 150 tl günlük olarak çalıştı esim ama 15 gündür aramayın yoksa geçilecek paraniz diyorlar 6 ocakdi simdi oldu13 ocak haklarimiz neler asgari ücret olarak yatar diyorlar resmen tehdit ediyorlar geçen ay bir işçi insaatin uzerinden intihara kalkisdi bu sebeblerden napacagimi zi bilmiyoruz yardimci olurmusunuz haklarimiz neler ve nereye başvuru yapabiliriz gecikme olduğu için faizi ile alabilirmiyiz 3 evladim var onlarin yüzünden magdur edildik

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz işten ayrılmış olduğuna göre Adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna şikayet dilekçesi vermesi gerekir normalde, ancak TOKİ’ye (Toplu Konut İdaresi Başkanlığına) şikayette bulunmayı da deneyebilirsiniz.

  46. Nurettin şafakcı dedi ki:

    İyi günler konyada ………….. diye bir firmada çalışıyorum yaklaşık 4 yıl gibi hizmet verdim 04 01 2020 tarihinde öğleye kadar çalıştım öğleden sonrada hastaneye gitmek için izin aldım hastaneye muayene oldum ilaç iğne verdiler ip güne dair raporda aldım eve gittim telefonla patron beni aradı benden niye izin almıyorsun dedi ben seninle çalışamıyorum artık seni işten çıkarttım dedi 06 p1 2020 tekrar sabah 8 de iş yerinde oldum ama calıştırmayacaklarını işsizlik maaşı vermeyeceklerini kıdem tazminatı aldığına dair imza atarsam işsizlik maaşı yaptıracaklarını söylediler benim çıkışımı 17 01 2020 tarihinde 29 maddeden çıkış yapmışlar iş kurallarına uymadığı için çıkartmışlar işsizlik maaşı alamıyorum mahkemelik olduk iş yerinde 20 30 kişilik suriyeli ekip çalışıyor bunlar sigortasız çalışıyor çalışabilirlermi birde teftişe geldiklerinde diğer boş fabrikaya saklanıyorlar

  47. Hasan13 dedi ki:

    Maas bodrosunda güvenlik pirimi 177 TL yazıyor bu ne anlama geliyor ve bundan vergi kesilebilir mi

    1. Admin dedi ki:

      Bu prim eğer gelir vergisinden müstesna değilse yüzde 15 gelir vergisi (eğer daha yüksek vergi dilimine girmiyorsanız) binde 7,59 damga vergisi kesilebilir sadece.

  48. Hasan13 dedi ki:

    Silahlı güvenlik işindeyim arazi bölgede çalışmaktayız sözleşmede maaş asgari ücret ve şirketin insyatifidir diye yazıyor. Maaş bodrosunda ise güvenlik pirimi 177 TL olarak belirtiyor ve bu 177 TL den 33tl vergi kesiliyor.
    1-insyatif diye bir madde yazılabilir mi
    2- bize silah parası vermesi gerekmez mi
    3- mesaililer yerine izin verilebilir mi diyelim ki verildi 2 gün mesai de çalıştım kaç gün dinlenme lazım yani iki gün mesai karşılığı ne kadar olmali

    1. Admin dedi ki:

      1 ve 2 – İş Kanununda işverenin silah parası veya güvenlik primi vermesi gerektiğine dair bir hüküm yok. Bu konu işe girerken yaptığınız iş sözleşmesine bağlı, sözleşmede bir hüküm yoksa işverenin inisiyatifine bağlı.
      3- Bu konu Fazla Çalışmada Ücret Yerine İzin Kullanılabilir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  49. Fatma dedi ki:

    Fatma 4587 kanunu 24 ve 25. MADDESİNİ III FIKRASI NA GÖRE İŞ VERININ bir haftalık ZORUNLU İZİNLERDE YARIM GÜNLÜK ÖDEME YAPMASI GEREKİYOR FAKAT İŞ VEREN BU ÖDEMEYİ YAPMAMAKTADIR 40maddesin de belirtilen bu kanunu işveren uygulamaktadır ne yapmak gerekir

    1. Admin dedi ki:

      Neyi kastettiğinizi tam anlayamadık ancak işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebileceğiniz gibi, ALO 170’e de şikayette bulunabilirsiniz.

  50. Ahmet sarıkaya dedi ki:

    İyi günler . Kısa çalısma evraklarını hazırlarken personel çalısma listesini hazırlarken ,haftalık çalışma ve çalışmama saat toplamına sehven 1 günlük çalısmama saati olarak 4.5 saat çalısma olarak 3 saat yazdım .İş teftişe bu şekilde yollandı .yanı haftalık bildirim yapmam gerekli iken günluk bildirim yaptım .Buna göre ne yapmanm gerekli .İyi çalişmalar

  51. Ahmet dedi ki:

    Merhaba;
    1 ) khk ile kamuda çalışan işçi günlük 11 saatten fazla çalıştırılabilirmi?
    2) bir işçi aylık 60 saat fazla mesai, yıllık 600 saat fazla mesai ücreti alabilirmi?
    3) hafta içi 5 gün çalışan işçi hafta sonu yani Cumartesi- Pazar fazla mesai ile 7 gün çalıştırılabilirmi?
    4) yukarıda yazdıklarım uygun değilse bir vatandaş olarak şikayetimi nereye yapabilirim inceleme için.

    1. Admin dedi ki:

      İşçinin kamu veya özel sektörde çalışması fark etmez, kamuda işçi statüsünde çalışanlar için de 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri geçerlidir. İş Kanununa göre de;
      – İşçiler için günlük çalışma süresi en fazla 11 saattir.
      – Bir işçiye yıllık en fazla 270 saat fazla mesai yaptırılabilir. (Kanunda üst sınır yıllık olarak belirtilmiştir)
      – Cumartesi – Pazar günü işçiler için resmi tatil sayılmaz. Ancak işveren haftalık 45 saatlik çalışma süresini dolduran işçiye sonraki her bir saatlik fazla çalışma için fazla mesai ücreti ödemek, ayrıca bu işçiye en az 24 saat haftalık izin (hafta tatili) vermek zorundadır. İşçi hafta sonu çalışırsa bu iznini hafta içi kullanır.
      – Bu konudaki şikayetinizi yukarıdaki tabloda belirtilen ilgili Grup Başkanlığına yapabilirsiniz.
      – Eğer işyeri işçiye fazla çalışma yaptırıyor, ancak kamu işyeri olduğu için belli bir fazla mesai sınırı var, bu sınırı aşan fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti ödemiyor / ödeyemiyor ise bu konuda Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurabilirsiniz.

  52. Nusret dedi ki:

    Ben mart 14 ne mugla marmaris icmelerde bulunan gölmar bhac otele mutfak aşçı başı olarak çalışmaya başka dim 07/07 2020 tarinde genel müdür ali bey beni ofisine çağırarak beni ofisde usta benim kendi katrom var ben seninle.anlasmak yapdım sen patronla anlaşma yapdin senin işine son veriyorum diyerek beni isden çıkardı bende haklarını istedim genel müdür ali bey usta izinlerini verrim yalnız tazminatını veremem aslında benim sana vu vurizden dolayı çıkış vermem kanunen yasak sen istifa yazarsın dedi bende ben istifa yazma dedim bana sen istifa yazmazsan sana 2 kişilik sahitligiyle tutanak tutarım iş yerini zarara uğratdi diyerek sana tutanak yazarım dedi bu tutanağı yazarsam turkiyenin hiç bir yerinde çalışamazsın dedi bende mecbur kaldim istifa yazdim kayabal cd no 19 48720 içmeler marmaris mugla

  53. ensar dedi ki:

    Merhaba;
    Kurumsal bir firmada 5 yıl 6 ay dır çalışmaktayım. Bugün aldığım bir haber hakkında bilgi almak istiyorum.
    Bölge müdürümüz çalışma arkadaşlarım ve bana bir kağıt imzalatmak için pazartesi gelmeyi planlamaktadır. kağıt şunun hakkında; yıllık izinlerimizden feragatname adlı bir kağıt imzalamamızı sirket istiyor bu moging i kullanarak dava açabilirmiyim. çok acil bilgiye ihtiyacim var

    1. Admin dedi ki:

      İşverenin böyle bir hakkı ve yetkisi yok, hatta işçinin kendisinin dahi yıllık ücretli izin hakkından vaz geçme / feragat etme yetkisi yok. Çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 53 üncü maddesinde aynen “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.” hükmü yer alıyor. Dolayısıyla işveren / işyeri yetkilisi size söz konusu feragatnameyi baskıyla imzalatsa bile bir anlamı olmaz, Kanunun hükmü karşısında geçersizdir, hiçbir hükmü olmaz. İşverenin bu konuda size baskı yapması veya yıllık izin kullandırmaması sizin için haklı fesih sebebi sayılır. (Bkz. İzin Kullandırılmaması İşçi İçin Haklı Fesih Sebebidir)

  54. Dinçer dedi ki:

    Merhaba 3.5 yıldır ………… bayisinde çalışıyordum 29 mart günü iş verenin zoruyla ücretsiz izne çıkarıldım. Nisan ve mayıs ayında çalıştırılmadığım halde kısa ödeneğinden faydalandım.yasak bittikten sonra ücretsiz izne çıkarılan personellerden hepsi çağrıldı ve ben çağırılmadım.haziran ayında çalıştığım şirket işkura kısa çalışma ödeneğinin ücretsiz izne çevrildiğini beyan edip kalan maaşlarımı bu şekilde aldım ve eylül ayına girdiğimiz halde Yeni personel alımı yapılıyor ve hala çağırılmadım bu konu hakkında şikayetlerimi nereye bildirebilirim yada ne yapmam gerektiği hakkında bilgi verebilirmisiniz yardımcı olursanız sevinirim ..iyi günler..

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki tabloda adresi yere alan İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayet dilekçesi verebileceğiniz / gönderebileceğiniz gibi ALO 170’e şikayette de bulunabilirsiniz.

      1. tuna dedi ki:

        istediğin yere şikayet et hiç bir sonuç çıkmıyor 10 aydır aynı durumdayım pandemiden etkilenmediği halde işveren beni ücretsiz izne çıkardı çıkarıldığım günden beri işkur,sgk,cimer,izmir teftiş grup baskanlığına da yazdım 10 aydır ne arayan var ne soran yani burdan anlayacağınız tek bir şey ücretsiz izin işverene verilen kötü bir yetki önüne gelen istediği gibi kullanıyor denetleyen de yok yan gelip yatıyor denetleyenler.MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR
        SGK ya gittim aldığım cevap:biz bir şey yapamayız işkura git
        işkura gittim aldığım cevap:yapacak bir şey yok yasa böyle
        170 i aradım aldığım cevap:işveren pandemiden etkilensin veya etkilenmesin istediği işçiyi istediği kadar ücretsiz izne çıkarabilir
        cimere yazdım ordan oraya sevk ediyolar yazıyı zaman geçiriyorlar
        hepsine anlattım gıda firması pandemiden etkilenmediği halde 10 ay boyunca çalıştığım yerde benimle aynı işi yapan işçiler arasında sürekli ben ücretsiz izne yollanıyorum değişim olmuyor dedikçe hep yukarıdaki cevapları aldım olumlu bir yanıt alamadım.teftiş grup başkanlığına gidecek yazıda ordakılerın keyfı olacak işleme alırlarsa tabi oda ama ne hıkmetse 10 aydır gelen gıden yok.aynı sekılde vatandas yasayı kotu olarak kullansa aynı gun tepesıne bınerler ama mal varlığı olanlar bunu yapınca bunun gibi olaylar görmezden gelınıyor…

        1. TUNA dedi ki:

          Bakalım buna ne cevap vereceksiniz adminler yada hiç cevap veremeyeceksiniz sizde okuyup görmezlikten mi geleceksiniz…saygılar

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sayın ziyaretçimiz bu konuda bizim vereceğimiz cevap veya yapacağımız yorumun maalesef bir anlamı yok, bu konu yanlış ve hatalı uygulandığı için biz bir çok uyarı yazısı yazdık, bizim bunun ötesinde yapacağımız birşey yok. Sitemiz herhangi bir resmiyeti olmayan özel bir site. Bu yanlış uygulama nedeniyle hem çalışanlar hak kaybına uğruyor, hem de Devletin kaynakları heba oluyor. Bu konuda CİMER’e veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kisa-calismada-iscilerin-ugradigi-ugrayacagi-hak-kayiplari/) Bu konuda yazdığımız diğer yazıların linkleri bu yazı içerisinde yer almaktadır.

  55. HÜSEYİN dedi ki:

    Merhabalar sayın yetkili; edirne kapıkule gümrük sahası grup a.ş şirketinde vezneci olarak görev yapmaktayım. işimiz yurt dışına çıkan tırlara devlet destekli akaryakıt satışıdır. şirket müdürleri olan ……….. isimli şahısların sürekli olarak yabancı tır ……..şöförlerinden döviz cinsi ödeme alırken kalan centleri yukarı yuvarlamamız ve kasa artısı çıkarmamızı istemektedirler. örneğin 287.20 cent olan ödemeyi 288 euro olarak alacaksınız eğer almazsak kasa artınız çıkmadı denilerek maaşlarımızdan kesinti yapmaktadırlar. bu yolla üzerimize baskı kurup sürekli şöförlerden fazla para almamızı istemektedirler. buna karşı geldiğimiz için ve haram dediğimiz için bize karşı tavır alıp mobing uygulamaya başladılar ayrıca ruhsatsız olduğu halde dolar ve euro change yapıp özellikle yabancı şöförlerden kalan bozuk paraları vermemektedirler. örnegin 100 euro cahange 949 yapıyorsa 945 vermektedirler 4 vardiya çalışıp 8 satte hergün 600 tl günlük ise 2000 tl ye dayanan kasa artısını mecburen bize yüklemektedirler. son olarak ülkemizi etkisi altına alan covit19 salgını 6 arkadaşımızda çıkmış ve bunu bizden saklayarak aynı soyunma odasında ve serviste evlerimize gönderildik .hiçbir önlem alınmadığı gibi mesai saatleri dışında test yaptırmaya gittiğimiz için izalasyona alındık durumu kendilerine bildirdik ve diğer vardiyalardan eleman ayarladıklarını işe gelmememiz gerektiğini söylediler . sonrasında sırf fazla para almıyoruz diye tuzak kurulup tarafımıza tutanak tutulmak ve savunmamız alınmadan iş akdimizin fesih edildiğini bildiren bir mesaj göndermişlerdir. hiçbir tazminat hakkımız verilmedi gece çalıştık bayrmlarda çalıştık ücretleri eksik ödendi bu hususta mağduriyetimin giderilmesi ve gerekli olan bütün işlemlerin yapılamasını tarafınızdan ric ederim … bilgilerinize arz olunur.. NOT: isnatta bulunduğum tüm bu olayların şahitleri vardır ..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz, sitemizin resmi bir hüviyeti olmadığından bizim yapacağımız herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Biz ancak size mevzuat çerçevesinde bilgi verebiliriz. İş akdiniz feshedildiği için bundan sonrası için yasal yollara başvurmanız gerekir. Bu çerçevede işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa ve en az 6 aydır o işyerinde çalışıyorsanız Adliyede bulunan Arabuluculuk Bürosuna işe iade başvurusunda bulunabilirsiniz, ancak bunun bir aylık süresi var, süreyi kaçırmamanız gerekir. Artık o işyerine dönüp tekrar çalışmak istemiyorsanız tazminat ve diğer işçilik alacaklarınızla ilgili olarak da aynı şekilde Arabuluculuk Bürosuna dilekçe vermeniz, sonuç alamazsanız İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bahsettiğiniz diğer hususlarla ilgili olarak da Cumhuriyet Savcılığına sun duyurusunda bulunabilir veya CİMER’e başvurabilirsiniz.

  56. Orhan dedi ki:

    Merhaba, çalıştığım iş yeri 1,5 yıl içinde üst üste disiplin soruşturması açtı 2 kez ceza verdi digeride yolda. Ustabaşım bana hakaret etti diye şikayetçi oldum işyeri idaresi ustabaşından yana olduğu için şahidin yok diye asılsız suçlama diye sözleşme maddesini kullanarak sürekli aynı yerden ceza verip işten uzaklaştırmak istiyor. Disiplin cezası iptali için iş mahkemesine dilekçe vermek istiyorum örnek bir dilekçe varmı? Her bir disiplin cezası için avukat tutamam işveren bunu bildiği için keyfi şekilde cezayı bana kesiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun için örnek bir dilekçe yok, internetten bulacağınız örnek dava dilekçesi üzerinde değişiklik yapıp davanızı kendiniz açabilirsiniz, önemli olan dilekçe de durumu ve derdinizi iyi anlatabilmek. Ancak mahkemede dava açmadan önce isterseniz İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayette de bulunabilirsiniz. Çünkü mahkeme süreci uzun olabilir, özellikle mahkemelerin iş yoğunluğunun fazla olduğu büyük şehirlerden birindeyseniz.

  57. Ali dedi ki:

    Fazlı mesai için cimer üzerinden talep ettim bursa rehberlik teftiş kurumunda 4 ay oldu cevap yok

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz CİMER’e tekrar yazın, ancak şu an İş Müfettişleri bildiğimiz kadarıyla kısa çalışma ödeneği incelemeleri nedeniyle çok yoğun, gecikme bundan kaynaklanmış olabilir, Bursa Grup Başkanlığını arayıp bilgi de alabilirsiniz.

  58. İsmail dedi ki:

    13 Yıldır özel bir şirkette çalışıyorum yaptığımız mesai ücretleri izin olarak veriyorlar resmi tatiller bayramlarda güne gün olarak vermek istiyorlar kanunen dogrumu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununda sadece fazla mesai ücreti yerine işçiye izin kullandırılabileceği belirtilmiştir. Ancak bu da işçinin isteğine bırakılmıştır, yani işçinin yazılı talep etmesi halinde işveren fazla mesai ücreti ödemek yerine işçiye izin kullandırabilecektir, işçinin böyle bir talebi olmadığı sürece işverenin tek taraflı olarak böyle bir uygulamaya gitme yetkisi bulunmamaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/fazla-calismada-ucret-yerine-izin-kullanilabilir-mi/)
      Resmi tatil ve bayramlarda çalışan işçiye ise çalıştığı günler için normal günlük ücretinin iki katı tutarında ücret ödenmesi zorunlu olup, ücret yerine izin kullandırılma seçeneği bulunmamaktadır.

  59. Esma dedi ki:

    Iyi günler. 3 yıldır çalıştığım şirket Kasım 2020 tarihi itibarı ile pandemi ücretsiz izinli çalışamıyorum. Eylül ve Ekim 2020 tarihli maaş alamadım.Bu tarihe kadar ödenmedi.Ne yapmalıyım nereye başvurmalıyım. Halen ücretsiz izinli para alıyorum sadece.Isverenden defalarca istedim ödeme yapmıyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz, işten çıkmış veya çıkarılmış olsaydınız Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız gerekirdi.

  60. Sevgi İlhan dedi ki:

    3 yıldır çağrı merkezi çalışanıyım işitme kaybı nedeniyle 3 hekim imzalı rapor sundum işyerine raporda işitme kaybı oranı yer aldığı fakat bu işte çalışamaz ibaresi yer almadığı için raporum kabul görmedi ne görev değişikliği yapılmakta ne de hakediş verilip çıkısım saglanmakta. Bu saglık sorunum nedeniyle işimde oluşacak sorunlar için de garanti vermeyiz duymasan bizim sorunumuz değil diye cevap aldım işyeri hekimi de tutarsızca davrandı ne yapabilirim bu konuda?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinde yaptığınız işten dolayı meslek hastalığına yakalandığınız gerekçesiyle hastaneye başvurun, bulunduğunuz yerde Meslek Hastalıkları Hastanesi varsa oraya başvurun. Sonucunda meslek hastalığına yakalandığınız tespit edilirse zaten raporda belirttiğiniz işte çalıştırılamayacağınıza dair açıklamaya / uyarıya da yer verilir. İşyeri o zaman dikkate almak zorunda kalır.

  61. Bilgin Eryüksel dedi ki:

    İş Teftiş Kurulu’na eposta ile veya telefonla da şikayette bulunulabiliyor mu? Tek taraflı ücretsiz izin dönüşü iş yerinde mobbinge maruz kalıyorum, çalıştırılmıyorum, istifaya zorlanıyorum, izin kağıdı düzenlemiyorlar ki gidip şahsen şikayet edebileyim. Şikayet sonrası müdahale etmeleri ne kadar sürüyor? Ceza mı yazıyorlar şirkete, yoksa uyarı mı yapıyorlar?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eposta ile veya telefon yoluyla şikayet kabul edilmiyor bildiğimiz kadarıyla, ancak ALO 170’in internet sayfasından online şikayet başvurusu yapabilirsiniz.

  62. Sevinç kısabay dedi ki:

    İşverenim 2020,haziran ayına kadar 6 aylık primlerimi tamgün çalışmama rağmen 28 gün göstermiş, raporumda yok, 30 gün üzerinden gösterilmesi gerekmez mi bu durumda neyapmam gerekir, 1 temmuz itibariyle toplu çıkış veriliyor, 600 günütamamlayamadığım için işsizlik maaşında hak edemiyorum. Bu durumda neyapmam gerekiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz. Ancak 6 ay boyunca tam çalıştığınızı ispatlayamazsanız SGK’ya şikayetten sonuç çıkmayabilir.

  63. kamelya uğuz dedi ki:

    merhabalar ismin kamelya,çalıştım iş yerınde 4 seneden berı hem sekreterlik yapiyorum hem teknık eleman olarak çalıştırılıyorum.(işe girdim sekreter olarak giriş yapılduı ve hala aynı devam ediyor resmıyette)teknık personelerınle aynı maaş istedımde sekretersın diyorlar iş olunca teknık elemansın.her iki iş yapiyorum.ubu işin tehlikesi de var bana bişey olursa sekretersın orda ne işin var derler.bu şartların altında çalışamam diyorum istifanı yaz çık diyorlar.çıkmasına çıkarım ama hiç bir hak alamıyorum işsizlik maaş dahil.ne yapabılırım .şimdiden teşekürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşe başlarken sekreter olarak çalışma üzere anlaştınızsa, daha sonra size başka iş yaptırmak istemeleri çalışma şartlarında esaslı değişiklik kapsamına giriyor, istifa değil de 4857 sayılı İş Kanununun 24/II/f maddesine istinaden haklı nedenle iş akdinizi feshedip (noterden ihtarname çekerek feshetmek daha doğru olur) kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisma-sartlarinda-degisiklik-fesih-nedenidir/)

  64. Nusret arı dedi ki:

    Merhaba ben muğla ortaça sarı germe babadağ mevki pisilis sokak no 464/1 the one clup otel sari germe ortaca mugla adresinde otelde Mutfak da aşçıbaşı olarak çalışmaktayım çalışma satımız günlük 16 sat çalışıyoruz haftalık izin ve mesayi alamıyoruz lütfen konuyla ilgili yardımcı olunuz

  65. Ferhat Arıkan dedi ki:

    Eşimin tazminatli çıkış verildi fakat Sirket 2 aydir ödeme yapmıyor nereye şikayet edebilirim nasıl bir yol izlemeliyim.denizlide ikamet ediyorum

  66. biricik çakır dedi ki:

    merhaba . tekirdağ işkur şubesi bir denetim için iş teftiş kurulu istanbul gurup başkanlığına bir dosya gönderdi .dosya 06/10/2021 tarihinde 0775966 kayıt numarası ile gitti. bu raporun neticesini beklemekteyim . bu benim emekli olabilmem için gerekli olan gün sayısını ilgilendirmektedir. bunun neticelenmesi ne kadar sürer. bunun hakkında bilgi alabilirmiyim . teşekkürler

  67. gözde öztürk dedi ki:

    devlet kurumunda mutemet eşi çalıştığı halde kendisinden kasıtlı olarak eş yardımını kesmiyorsa akibeti ne olur.

  68. Uğur dedi ki:

    Resmi tatilde çalışıyoruz ücret yerine 1 gün izin veriliyor ne yapmam lazım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Resmi tatil günü çalışmayan işçiye zaten bir günlük ücretinin ödenmesi gerekir. Eğer iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde işçinin resmi tatil günü de çalışacağı belirtilmemişse, söz konusu günlerde çalışması için işçinin onayı gerekir. Ancak sonuç ne olursa olsun fark etmez, resmi tatil günlerinde çalıştırılan işçiye ise o günün ücreti iki kat olarak ödenir. Alo 170’e şikayette bulunabilirsiniz.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/ulusal-bayram-ve-genel-tatil-gunleri-isciler-icin-de-tatil-sayilir-mi/

  69. Kevser dedi ki:

    1.5 ay sigortasız çalıştım. Gece 12 sabah 10 mesaisi yaptım ve 1 ay boyunca haftalık izin kullanmamıza izin vermedi ama işverenim mesai ücretimi vermiyor ne yapmalıyım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alo 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  70. Arzu denlz tayslr dedi ki:

    Merhaba ben arzu denlz tayslr turlzlm sektöründe mutfakda soğuk chef olarak calisiyorum sabah 7.30 da lşe başliyoruz akşam 22.00 da mesayimlz bltlyor çalışma satl yüksek mesayi parası alamıyoruz lzlnleri alamıyoruz lütfen haklarımızı savunun sarı germe köyü babadağ mevki no 464taksim 1ortaca Muğla the one Clup otel

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alo 10’e şikayette bulunabilirsiniz.

  71. X kisi dedi ki:

    Merhaba 6 yıldır ozelsoktordeyim işimiz sürekli yurtdışı aldığımız maaş dolar fakat şirket bize sgk kısmını tl asgari ücretten gösteriyor geri kalanını döviz olarak yatırıyor bunuda harcırah diye belirtiyor fakat bu harcırah ların hiç bir resmi karşılığını sunmayız çünkü maaşımız o sorum şu senede 10 ay yurt dışındayım şirket bunu sgk ya bildirmesi gerekiyormu ve maaşı da farklı olarak yansıtması gerekirmi yani endusuk maaş alan 2 bin dolarla 4 bin dolar arası alıyor sgk matrahı asgari ücret gözüküyor bakmamız lazım bakanlığa ihbar şeklinde adınız gizli tutularak başvuru yapabilirmiyiz

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz, işyerinin size ödediği ücretler kayıtlarda belli olduğuna göre, SGK gerekli incelemeyi yapar ve sonucuna göre işverenin asgari ücretten bildirmiş olduğu prime esas kazançlarınızı gerçek ücretinize uygun olarak düzeltebilir.

  72. Nusret arı dedi ki:

    Merhaba ben turizim sektöründe mutfakda aşcıbaşı olarak calışıyorum şuan çalıştığım otel 2021 ve 2022 sezonunda 2 sesondur çalışıyorum 2021 sezonunda fasla mesailerimi ve seson başında /01/06 /2021 haziran 1ne mutfakda aşcıbaşı olarak çalışmaya başladım sigortam haziran 17 sine başlatmışlar eksik 2021 seson sonunda sigorta paramı ve fasla mesayi parası istedim vermediler seson sonunda istifa yazmadım ama istifa diye göstermişler 2022 sezonunda beni tekrar otelin patronu muhammer bey benimle tekrar iletişime geçti benimle çalışmak istediğini söyledi bende 2021 sezonunda sigorta paramı ve fasla mesayi paramı istedim bana dediler ki çalışmaya başlarsan 2021 sezonunda hakettiklerini 2022 sezonda hepsini vereceklerini söyledi şimdiye kadar geçen seneki hakkımı ve buseneki haftalık izin paramı ve fasla mesayi alamadım mutfakda 2 sesondur oğlum ömer can benim yanımda çalışıyor oğlumda 2021 sezonda bes parası ve fasla mesayi parası alacağı var normalde bes paraları otelin anlaştığı banlaya yatması gerekirken malesef bankalarla hiç anlaşması yok bes paraları şuan patronun kazasında burdaki çalışan elamanlara izin parası ve mesayi parası vermiyorlar lütfen yardımcı olunuz otelleri denetleyiniz /the one clup otel baba dağ mevki sarı germe köyü 48600 ortaca mugla

  73. Turgay dedi ki:

    2 Aydır çalışmakta olduğum kurumdan benden önceki oersonellerin de hatta son ayrılan kişiye girsikten iki gün sonra istifasına be uygulaman mobbingine şahit oldum.İşveren sürekli personelin maaşındsm kesecek mazeret ve urun eksikliği demirbaş eksikliği belirtip öğrenci yaşta çalışanlara dahi telefonda saatlerce meşgul edip asılsız iftiralar atıyor.Ikı aydır zor dayanıyorum birçok personel de çıktı 15 gun once ayrılmak ıstedıgımı belırttıgımde baslayan mobbingi bana da uygulamaya başladı defalarca ikaz etmeme ragmen telefon ve watsapp üzerinden bitmeyen tacizleri sonrası istifamı 2. Ayım doluğu gibi verdim yüz yüze dahi gelmek istemedim.İstifamı işleme aldı mı bilmiyorum kalan kişilerden aldığım duyumlar ardımdan şahsi ve mesleki prestijimi sarsacak söylemler kullanıp aylardır kuruşu kuruşuna hesabını verdiğim herşeyi bir yolunu bulup aleyhime kullanma peşinde.16 yıldır bu sektördeyüm böyle şizofrenik biri ile çalışmadım .Yüzlerce referansım var girdiğim hiçbiryerden itham eşliğinde çıkartılmadım nereye ne altında şikayet edicem bilmiyorum daha önce başıma gelmedi.170 i aradım buna istinaden kayıt almıyorlar Cimer deniyorum şikayet baslıgı altında ekran ilerlemiyor lütfen yardımcı olun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eskiden olsaydı, bu konuda İş Müfettişi tarafından inceleme yapılması için şikayet dilekçesi verebilirdiniz. Ancak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayan yeni süreçte işten ayrılanların şikayetine İş Müfettişleri bakmıyor, bahsettiğiniz konunun SGK ile de bir ilgisi yok. Ödenmemiş işçilik alacaklarınız veya işverenden tazminat talebiniz varsa arabulucuya başvurabilirsiniz. Bunun dışındaki konularda İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  74. Volkan yavuz tangi dedi ki:

    Ben 1 yılı aşkın turuzim firmasında şoför olarak çalışıyorum emekliyim ayrıca ve işverenin durduk yere bir bahane ile beni ansızın işten çıkardı sebebi ise gömleğinin renginin beyaz olmamasiymis tazminat vermedi aylik primini vermedi 14 günlük alacağım var vermedi 2 günlük izin kullanmadan çalıştırdı parasını vermedi raporluyum çalıştırdı yıllık izin parasını ödemedi ne yapmaliyim

  75. ali güner dedi ki:

    merhaba. kimyasal boya ile çalışmaktayız. iş yaptığımız makinaların havalandırmaları yetersiz. iş sağlığına riayet yok. bu konudaki şikayetlerimizi nereye yapabiliriz.

    1. Olcay Karademir dedi ki:

      Ben eyt den emekli oldum şuan bir firmada çalışmaktayım benim sorum emekli olunca sigortam sgdp yani sosyal güvenlik destek primi olarak yatmalı diğer çalışan lardan farklı olarak maaşınız biraz daha fazla olmalı fakat şuan beni 4 a li olarak göstermişler yasal olup olmadigini öğrenmemek istiyorum herkesle aynı maaşı alıyorum