Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Yararlanabileceği ve Yararlanamayacağı Haklar ?

Emekli Olduktan Sonra Çalışanların Yararlanabileceği ve Yararlanamayacağı Haklar ?
23 Nisan 2023 23:35

Emekli olduktan sonra hem emekli aylığı alıp hem de 4/a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sigortalı olarak çalışmaya devam edenlerin yararlanabileceği ve yararlanamayacağı haklar aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.

Emekli Olduktan Sonra Çalışan İşçinin Yararlanabileceği Haklar

1- Normalde işçinin prime tabi aylık kazancından % 15 sigorta primi işçi hissesi kesildiği halde, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışmaya devam eden işçinin prime tabi aylık kazancından % 7,5 (yedibuçuk) sigorta primi işçi hissesi kesintisi yapılır. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları, Prime Tabi Olan – Olmayan Ödemeler)

2- Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sigortalı olarak çalışan işçi aynı zamanda iş kazası ve meslek hastalığına tabi olduğundan, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak istirahat raporu alması halinde kendisine rapor parası ödenir. (Bkz. Emekli İşçi Rapor Parası Alabilir mi ?) İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle % 10 veya daha fazla işgöremezlik ortaya çıkarsa, kendisine sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. (Bkz. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları – Kapsamı – Sağlanan Yardımlar – Tarafların Sorumluluk Halleri) Bu durumda almakta olduğu emekli aylığı ile bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirininin aylık tutarı karşılaştırılır, yüksek olanın tamamı, düşük olanın yarısı (bir buçuk aylık) ödenir.

3- Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortası kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlanabilir. (Bkz. GSS’linin Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Kimlerdir ?)

4- Emekli işçi işten çıkması veya çıkarılması halinde, eğer şartlar tutuyorsa kıdem tazminatı alabilir, haklı bir neden olmaksızın işten çıkarılmışsa ihbar tazminatı da alabilir.

5- Emekli işçi iş güvencesi kapsamındaysa ve haklı ve/veya geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılmışsa işe iade başvurusu yapabilir. (Bkz. İş Güvenliği ile İş Güvencesi Arasındaki Fark Nedir ?Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci)

Emekli Olduktan Sonra Çalışan İşçinin Yararlanamayacağı Haklar

1- Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçi SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alamaz.

2- Hangi sebeple işten çıkmış veya çıkarılmış olursa olsun fark etmez, işsizlik maaşı alamaz. (Bkz. Emekli İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi ?)

3- Analık (doğum) veya hastalık nedeniyle rapor parası alamaz.

4- Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak geçirilen süreler iş kazası ve meslek hastalığı hariç hiçbir konuda dikkate alınmaz, ilerde işten ayrılınca emekli maaşına ekleme yapılmaz.

Emekli İşçinin Ölümü Halinde Hak Sahiplerinin – Mirasçılarının Yararlanabileceği Haklar

1- Emekli işçinin ölümü halinde SGK tarafından hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanır. (Bkz.  Dul ve Yetim Aylığı Alma ŞartlarıAna – Babaya Aylık Bağlanma Şartları,)

2- İşverenin mirasçılara ölüm tazminatı ödemesi gerekir, ölen işçi eğer işyerinde bir yıl veya daha uzun süre çalışmışsa işverenin mirasçılara kıdem tazminatı da ödemesi gerekir. (Bkz. İşçinin Ölümü Halinde Mirasçılarının İş Sözleşmesinden Doğan Hakları)

3- Eğer işçinin ölümü işverenin kasıt veya kusurundan kaynaklanmışsa, mirasçıları iş mahkemesinde işveren aleyhine maddi – manevi tazminat davası açabilirler.

Bağ-Kur Kapsamında Çalışanların Durumu

Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamına girecek şekilde çalışmaya devam edenler artık 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılmayacağından; bunlar iş kazası, meslek hastalığı, rapor parası alma gibi haklardan yararlanamazlar. (Bkz. Emekli Bağ-Kur’lunun Çalışırken Geçirdiği Kaza İş Kazası Sayılır mı ?)

Sadece kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler genel sağlık sigortası kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlanabilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.