Emekli Olduktan Sonra Çalışılan Süreye Ait Primler SGK’dan Geri Alınabilir mi ?

Emekli Olduktan Sonra Çalışılan Süreye Ait Primler SGK’dan Geri Alınabilir mi ?
16 Mayıs 2022 19:35

Emekli olduktan yani kendi sigortalılığından dolayı yaşlılık aylığı almaya başladıktan sonra; 4/b (Bağ-Kur) kapsamına girecek şekilde çalışılmasına engel bir durum bulunmamaktadır. Bu durumda olanların emekli maaşlarından daha önceleri sosyal güvenlik destek primi kesiliyordu, ancak 6663 sayılı Torba Kanunla 2016 yılında bu kesinti de kaldırıldı (Bkz. Meclis’te Kabul Edilen 6663 Sayılı Torba Kanunda Yer Alan Düzenlemeler)

Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam etmek isteyenlerin ise istisnalar hariç emekli aylıkları kesiliyor, yani istisnalar hariç emekli aylığı kesilmeden kamuda çalışmak mümkün değil. (Bkz. Emekli Olan Kişi Kamuda Çalışılabilir mi ?)

Emekli olduktan sonra hizmet akdine istinaden 4/a (SSK) kapsamında özel sektörde çalışmak isteyenler de sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi sigortalı olarak, emekli aylıkları kesilmeden çalışabiliyorlar.

Tabii yukarıda belirtilen hususlar sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar için geçerli, sigortalılığı 1 Ekim 2008 veya sonrasında başlayanlar için geçerli değil, zaten bu durumda olanların normal emekli olmalarına daha uzun yıllar var.

Emekli aylığı dışında, malullük aylığı veya dul – yetim aylığı alanların çalışıp çalışamayacakları ise Çalışması Halinde Emekli-Dul-Yetim Aylığı Kesilenler ve Kesilmeyenler, Yetim Aylığı Almaya Engel Teşkil Etmeyen Çalışmalar, Malullük Aylığı Alanların Çalışabileceği Durumlar başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Emekli Olduktan Sonra Sigortalı İşte Çalışanlar Daha Sonra Çalıştıkları Bu Süreye Ait Primleri Geri Alabilir mi ?

Sitemize, emekli olduktan sonra sigortalı olarak çalıştıkları süreye ait primleri toplu olarak geri alıp alamayacakları yönünde ziyaretçilerimizden soru gelmektedir. Burada kastedilen tabi ki 4/a (SSK) kapsamında sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak geçen çalışmalardır.

Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışanlar adına işverenleri tarafından SGK’ya aylık prime esas kazancın yüzde 32’si tutarında sigorta primi ödenmesi gerekmektedir. Bu primin yüzde 30’u sosyal güvenlik destek primi, yüzde 2’si ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primidir. Sosyal güvenlik destek priminin de dörtte üçü işveren hissesi, dörtte biri yani yüzde 7,5’i (yüzde yedi buçuğu) işçi hissesidir. Yüzde 2 oranındaki iş kazası ve meslek hastalığı priminin tamamı ise işverene aittir. İşverenin işçi hissesine düşen sosyal güvenlik destek primi tutarını işçinin maaşından kesip, kendi hissesine düşen tutarı da üzerine ekleyip SGK’ya ödemesi gerekmektedir. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları)

SGK tarafından, primlerin sigortalıya veya ölümünde hak sahiplerine toptan ödeme olarak iadesi şeklindeki uygulama ise sadece uzun vadeli sigorta kollarına (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta kollarına) ait sigortala primlerinin iadesi için geçerli olup bu konudaki ayrıntılı açıklama Ödenmiş Primleri SGK’dan Toplu Olarak Geri Almak Mümkün mü ? başlıklı yazıda yer almaktadır. Buna karşılık, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak çalışanlarla ilgili uzun vadeli sigorta kolları primi ödenmediğinden, bu kapsamda çalışmış olanların da daha sonra çalıştıkları süreye ait primleri SGK’dan almaları mümkün değildir. Bu kapsamda olanlardan sadece aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp, tüm işyerlerinden SGK’ya bildirilen aylık prime esas kazanç toplamı aylık prime esas kazanç sınırını aşanlar, aşan kısma ait primleri SGK’dan geri alabilirler. Bu konuda ayrıntılı bilgi Birden Fazla İşyerinde Çalışanlar Prim Fazlasını SGK’dan Geri Alabilirler başlıklı yazıda, sosyal güvenlik destek primi uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi ise Sosyal Güvenlik Destek Primi Uygulaması başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Bekir dedi ki:

    Merhaba emekliyim yinede çalışıyorum isden kendi isdegimle ayrılırsam tazminat alabilir miyim öyle bir hakkım varmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli olduğunuz için SGK size kıdem tazminatı yazısı vermez. 4857 sayılı İş Kanununun “İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 24 üncü maddesinde belirtilen haklı sebepler dışında işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-ve-isverene-is-sozlesmesini-derhal-fesih-hakki-veren-durumlar/)

      1. Celaleddin dedi ki:

        2020de çalıştıktan sonra emekli oldum ıki sene sonra soruşturma açmışlar 72 günüm iptal olabilir diyor müfettiş ler inceleyecekmiş ama ben bilemem ki şirketin hayali olduğunu devletten baktım sigortam yatiyorduboyle bir şey olurmu

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer söz konusu 72 günlük sigorta gerçek (fiili) çalışmaya dayanıyorsa ve bunu ispatlayabilirseniz iptal edilmez. İncelemeyi/soruşturmayı yapan müfettiş/denetmen ile görüşebilirsiniz.

  2. Arzu ertek dedi ki:

    Ben 4 c babamdan yetim maaşı almaktayım şimdide 4a dan kendim emekli oldum.4a sigortalı başka bir yerde çalışırsam maaşlarımda herhangi bir kesilme olurmu tskler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sadece 4/c kapsamında çalışmanız halinde yetim aylığınız kesilir.

  3. Cansu dedi ki:

    Gss prim borcu bana geldi gelir testine ben yerine babam başvursa olur mu bekarım ailemle yaşıyorum

    1. Celal günçe dedi ki:

      Ben 4 a emekliyim sosyal destek pirimimi geri ala bilirmiyim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Sosyal güvenlik destek primi iade edilmez, bu konu sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır.

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      GSS borcu sizin adınıza çıktığına göre, gelir testine sizin başvurmanız gerekir.

  4. Cansu dedi ki:

    Gss prim borcu tebligatı 4 temmuz da teslim aldım ama tebligat oluşturulan tarih yani kağıdın içinde yazan tarih 30 Haziran, 1 aylık gelir testi başvuru sürecinde hangi tarihi baz almalıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazının size tebliğ edildiği tarihi baz almanız gerekir.

  5. Celal günçe dedi ki:

    Ben emekli isciyim emekli den sonra özel güvenlik olarak çalışıyorum burdan ayrılırsam 3 yılık kıdem tazminatının ala bilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatı almayı hak edecek şekilde işten çıkmanız veya çıkarılmanız halinde kıdem tazminatı alabilirsiniz, emekli olmanız kıdem tazminatı almanıza engel teşkil etmez.

  6. Ahmet dedi ki:

    Merhaba 9.112 gün kamu 4a siğortam var. 2015 mart ayında maddi nedenlerden dolayı işi bırakmak zorunda kaldım yaşım dolunca 2018 ocak ayında emekli oldum . 2016 yılında 65 gün özelden siğorta yaptılar ve aynı şirkete 2017 yılında 95 gün siğorta yapıldı toplam 157 gün özelden normal sigorta yapıldı ben şirkete emekli destek pirimi yapılsın demiştim. acaba şirket SGK kurumuna yazı yazıp bunu düzeltebilirmi.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hatalı bir işlem yapıldı ve emekli aylığınız kesildiyse işyeri SGK ile görüşüp, dilekçe ve gerekli iptal – ek prim belgelerini vererek düzeltme yaptırabilir.

  7. yalçın dedi ki:

    Merhaba 01.08.2013 tarihinde sgk dan emekli oldum.4/a günüm 5514 4/b günüm ise 950 gün fakat emekli olduğum zaman sadece 4/a günüm hesaba katıldı yani 4/b deki 950 günüm birleştirilmedi.ben şimdi 950 günlük 4/b günümün iadesini alabilirmiyim?4/b 200 yılı 60 gün 2001 yılı 360 gün 2002 119 gün 2007 352 ve 2008 59 gün bilgi veriseniz sevinirim

  8. MEHMET KOCALAR dedi ki:

    emkli oldukdan sonra fazla yatan ssk pirimi İptal edilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilikte fazla yatan prim diye bir şey yok, hizmet çakışmaları hariç yatan primlerin tamamı emeklilikte dikkate alınır, dolayısıyla iptal veya iade olmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/emeklilik-icin-gerekenden-fazla-prim-gun-sayisina-ait-primler-geri-alinabilir-mi/)

  9. Nurhan dedi ki:

    Merhaba, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edilmesi durumunda aktif maaş düşüyor mu? Emeklilik tazminatının da alındığını varsayarsak.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hayır, SGDP’li olarak çalışması halinde emekli maaşı değişmez. Emekli Sandığı kapsamında maaş alanların maaşında belki değişiklik olabilir.

  10. ünal dedi ki:

    Merhaba emekli iken daha önce çalıştığım yerlerden birine denetleme sonucu usulsüz çalıştığı gerekçesiyle orda çalışan günlerim ve emekliliğim kesildi ve benden bu zmana kadar aldığım emekli maaşlarının tamamı talep ediliyor. bununla ilgili olarak dava açma işlemi başlattım ama bu arada emekli maaşı alabilmek için emekli iken çalıştığım günleri saydırıp tekrar emekli oldum fakat ilk gelen günlük ödeme doğrudan kesinti yapıldı borca istinaden bununla ilgili ne yapılabilir maaşın tamamı da aynı şekilde mi kesilecek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK size çıkardığı borç nedeniyle bundan sonraki aylıklarınızdan da kesmeye devam eder büyük ihtimalle, davayı kazanırsanız o zaman SGK yaptığı kesintileri iade eder.

    2. Rıdvan KANYILMAZ dedi ki:

      Merhaba emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 8 yıldır çalışıyorum işten çıkarılırken ihbar tanzimatini alabilirmiyim saygılarımla

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Eğer haklı bir neden olmaksızın işveren sizi ihbar süresine uymadan işten çıkarırsa ihbar tazminatı alabilirsiniz tabii ki emekli olmanız bu hakkınızı ortadan kaldırmaz.

  11. Ertan dedi ki:

    Askeri muazzaf rütbeli olarak İşe giriş 15.08.1995 4/C Li olarak başlandı çıkış 14.07.2012. Toplam-4/C gün sayısı 7613. Gün. 4a lı olarak işe başlangıç tarihi 18/03/2014 cıkış 02.01.2018(47 ay)toplam 4a prim günü (1367) gün toplam 8980 gün 4/C Li çalışma süresine istinaden emekli ikramiyesi alabilirmiyim emeklilik zamanında

  12. Mustafa hacıköylü dedi ki:

    Ben 2006 tıda cıkan norm kadrodan 14 yıl calışmama ramen daımılık alamadım fakat benım takıldığım konu şu ki aynı ismı ve aynı soyadı tasıyan amcamın oglu raporluyken nasıl olduysa o daımılık aldı ben calısmama ramen sıgorta gunun tutmadı 14 yıl calıstım ben alamadım fakat arkadas 1 yıl calıstı oaldı gereginı yüksek makamların vermezını arz ederim.

  13. MEHMET SÖNMEZ dedi ki:

    Merhaba
    Ben 3 ay önce emekli oldum.
    1995 ile 1997 yılları arasında askerlik taptım.
    Bu yılların askerlik borçlanmasını yapmak istemekteyim. Yapabilir miyim?
    Emekli maaşına artı yönde etkisi olduğu söyleniyor. Bundan yararlanmak istemekteyim.
    Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmekteyim.
    Emekli olan kişiler bundan yararlanabilmesi için ne yapmalıdır.
    Bu konuda yardımcı olur musunuz?
    İyi günler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şu an emekli olduğunuz için askerlik borçlanması yapamazsınız, çalışmaya devam ettiğinize göre SGDP’li sigorta çıkışınızı yaptırmanız, tüm sigorta kollarına tabi sigortalı olarak sigorta girişinizi yaptırıp emekli maaşınızı kestirmeniz, daha sonra askerlik borçlanması yapıp emekli maaşınızı tekrar bağlatmanız gerekir. Ancak tekrar bağlanacak aylık maaşın miktarı ne kadar olur, buna değer mi bilemeyiz.

      1. ismail yılmaz dedi ki:

        Tekrar bağlanacak maaşın daha düşük olma ihtimali var mı?
        Ben 95 aşk girisliyim 6500 günü doldurup 2017 yılında engelli raporum olduğu için vergi indirimi hakkından yararlanarak emekli oldum.6 yıl zarfında maaşım çok düştü yaşlılık aylığımı iptal ettirip yeniden SGK li çalışmaya başlasam ve bir süre sonra normal emekli olsam yaşlılık aylığım pozitif yönde farkeder mi?ÇOK ÖNEMLİ

  14. Ahmet dedi ki:

    Merhabalar öncelikle şöyle sormak istiyorum diyelimki ben enngelli maaşı alıyorum annemde benim uzerimden bakıcı maaşı alıyor evdede benle birlikte 4 kişiyiz atıyorum babam annem ablam ben bu abimden olur atıyorum işte şimdi ablam yada abim fark etmez 18 yaşını geçmiş evli değiller ve ablam yada abim ‘KENDİ ÜZERİNE BENİM ÜZERİME DEĞİL’ kendi şahsı üzerine araba alsa engelli arabasida değil atıyorum passat vs markalarda olur yani demem şu ki öyle bişey olursa benim maaşım vede annemin maaşına zarar olurmu