İşveren İşçiyi Zorla Yıllık İzne Gönderebilir mi – Yıllık İzin Avans Olarak Kullandırılabilir mi ?

İşveren İşçiyi Zorla Yıllık İzne Gönderebilir mi – Yıllık İzin Avans Olarak Kullandırılabilir mi ?
12 Nisan 2020 15:35

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında bazı işyerleri geçici olarak kapatıldı, bazı işyerlerinde çalışmalar azaltıldı. Bu süreçte işverenlerin en çok başvurduğu yollar arasında iş akdinin feshi (işten çıkarma), işçiyi ücretsiz veya ücretli izne gönderme uygulamaları geliyor.

İşverenin işçiyi ücretsiz izne gönderme konusunu Koronavirüs Sürecinde Ücretsiz İzin Uygulaması – İşçinin Hakları başlıklı yazıda açıklamıştık.

İşverenin işçiyi zorla ücretli izne gönderme, yani izin süresine ait ücreti ödeyerek işçiyi yıllık izne gönderme konusuna gelince. Eğer işçinin hak ettiği ancak kullanmadığı yıllık ücretli izinleri varsa, böyle bir süreçte işveren işçiyi ücretli izne gönderebilir. Çünkü ücretli izni kullanma zamanı, iznin kullanılacağı tarihler konusunda işveren işçinin talebini dikkate alır, alması gerekir, ancak bu konuda işveren işçinin talebi ile bağlı değildir, işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre karar verebilir. (Bkz. İşçi Yıllık İznini İstediği Tarihte Kullanabilir mi ?) Dolayısıyla şu an Ülkemiz genelinde yaşanan ve çalışma hayatını da büyük ölçüde etkileyen olağanüstü durum nedeniyle, işyerinde işler durmuşsa, çalışmalar azaltılmışsa tabii ki işveren kullanmadığı yıllık ücretli izinleri olan işçilerini izne gönderebilir. Hatta kullandırılacak izin son bir yıla ait izin olabileceği gibi önceki yıllardan kalan izinler de olabilir.

Avans İzin Kullandırılamaz !

Genel durum yukarıda açıklandığı gibi olmakla birlikte, işveren işçinin henüz doğmamış yıllık ücretli izinlerini ise şimdiden yani avans olarak kullandıramaz. Örneğin, işçinin gelecek yıla ait yıllık ücretli iznini, nasıl olsa şu an işler durdu, şimdiden kullandırayım, gelecek yıl işçiye yıllık izin kullandırmam diyemez. Hatta işçi kabul etse bile işveren bunu diyemez.

Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre, işçinin her hizmet yılına ait yıllık izni gelecek hizmet yılı içinde kullandırılır. En önemlisi ise yıllık ücretli izin, işçinin dinlenmesi için verilen bir haktır. Bu nedenle Kanunda yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği belirtilmiştir. Dolayısıyla işçiye gelecek yılın veya yılların izinlerinin şimdiden avans olarak kullandırılması şeklinde bir uygulama geçerli değildir, işveren bu şekilde tabiri caizse önceden işçiye avans olarak izin kullandırmış olsa bile bu izin kullandırılmamış sayılır, işçi gelecek yıla ait iznini hak ettiğinde işçinin dinlenebilmesi için işverenin işçiye o izni kullandırması gerekir. Çünkü işçi avans olarak önceden dinlendirilemez.

Nitekim Anayasa’nın 50 nci maddesinde; “Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.” hükümlerine yer verilmiştir.” Anayasamızın bu hükmünden de izin hakkının dinlenmesini sağlamak için işçiye verilen bir hak olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. İşçinin bir yıl öncesinden dinlendirilmesi mümkün olamayacağına göre, yıllık ücretli iznin de önceden avans olarak kullandırılması mümkün değildir.

Ayrıca İş Kanununun 56 ncı maddesinde, işveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemeyeceği belirtilmiştir.

Zorla İzne Gönderilen İşçinin Hakları

Yukarıda belirttiğimiz üzere, eğer işverenin işçiye kullandırmak istediği yıllık izin hak edip de kullanmadığı yıllık izinlerine aitse, bu durumda işçi istemese bile işveren işçiyi yıllık ücretli izne gönderebilir, işverenin bu konuda takdir hakkı bulunmaktadır. Ancak işveren işçinin henüz doğmamış yıllık ücretli izinlerini şimdiden avans olarak kullandırmak isterse, bu hukuksal bir durum olmayacağından, işverenin böyle bir hakkı olmadığından, hatta işçi kabul etse bile yine Anayasa ve Kanuna aykırı bir durum olacağından, işvereni kendisine avans olarak gelecek yıllara ait izinlerini kullandırmak istiyorsa ve bu konuda ısrar ederse, işçi aşağıda belirtilen iki yoldan birini izleyebilir.

1- Bu durumda işçi 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinin II/f bendine istinaden (Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri / çalışma şartlarının uygulanmaması) iş akdini haklı nedenle ve ihbar süresine uymak zorunda kalmadan feshedebilir, işverenden kıdem tazminatı ödemesini de talep edebilir

2- İşçi işverenin ısrar etmesi üzerine avans olarak gelecek yıla / yıllara ait yıllık ücretli izinlerini kullanabilir, ancak izinlerini avans olarak kullandığı yıla geldiğinde işçi işverenden o yıla ait yıllık ücretli iznini kullandırmasını tekrar talep edebilir. Çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi İş Kanununda yıllık ücretli iznin avans olarak kullandırılması şeklinde bir uygulamaya yer verilmediği gibi, işverenin de böyle bir hakkı bulunmadığından, avans olarak kullandırılan yıllık izin kullandırılmamış sayılır. Eğer işveren izni kullandırmazsa işçi Anayasal olan dinlenme hakkı engellendiği ve çalışma şartları uygulanmadığı gerekçesiyle iş akdini halklı nedenle feshedebilir. (Bkz. İzin Kullandırılmaması İşçi İçin Haklı Fesih Sebebidir) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Bülent dedi ki:

    İsterim bizi ücretsiz iznde göster ip kısa çalışma ödeneği alıp bizim aylığın üzerine ilave edecekmiş biz izine çıkmadık ama ful devam ediyoruz ne yapmalıyım teşekkür ler

    1. Admin dedi ki:

      Sayın ziyaretçimiz aynı soruyu Günlük 39 Liralık Ödemeden Yararlanacak İşçiler ve Şartları başlıklı yazının yorum bölümüne de yazdığınız için oradaki sorunuza cevap yazılmıştır.

  2. Taner Taşcı dedi ki:

    Benim geçen yıldan 15 işgünü bu yıldan 26 işgünü yıllık iznim vardı.ancak kpronavirüs ten dolayı işveren beni 23 marttan 6nisana kadar idari izin, arkasından yıllık iznimi kullandırıyor. İşyeri şuan çalışıyor. Fakat benim gibi tansiyon hastası olan kişilerin iznini kullandırıyor. Ancak böyle sorunu olmayan benim gibi diğer beyaz yakalı arkadaşlar homeofice adı altında izinlere dokunulmadan çalışıyorlar. Bu yapılan doğrumudur. Ben 50 gündür ev hapsindeyim. Hem psikolojim bozuluyor hemde izinlerim eriyor. İzin kullanmayı ben talep etmiyorum. 10 günde bir beni arıyorlar. İşbaşı tarihini uzatıyoruz, Yıllık izinden şu kadar daha kullandırıyoruz diye aranıyorum bölüm sorumluları tarafından. Son 10 işgünü izin kalana kadar süreç devam edecekmiş. Ondan sonra izin kullanımı olacaksa 1 gün yıllık izinden 1 gün ücretsiz izin kullanacakmışım. Ayrıca resmi tatil dışında devletin hafta içi bütün vatandaşa Sokağa çıkma yasağı ilan ettiği günlerde işveren benim senelik iznimi düşer mi. Yıllık izin hakkım korunur mu.

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu Çalışanlar Arasında Mavi Yaka – Beyaz Yaka Ayrımı Yasal mı ? başlıklı yazıda açıklanmıştır. Öte yandan kronik hastalığı olanların idari izinli sayılması konusu kamu işyerleri için geçerli olup, eğer iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa, özel sektör işyerlerinde bu süre içinde çalıştırılmayan işçiye işveren ücret ödemek zorunda değil. İşveren bu durumdaki işçiyi ücretsiz izinli gösterip günlük 39 liralık nakdi ücret desteğinden yararlanmasını sağlayabilir. Diğer seçenek kullanmadığı yıllık izinlerden kullandırmak olabilir. Öte yandan, kronik rahatsızlığınızla ilgili olarak doktordan istirahat raporu alıp, raporlu süre için SGK’dan rapor parası alabilirsiniz, böylece yıllık izinlerinizden de kullanmak zorunda kalmazsınız.
      Sokağa çıkma yasağı olan günler için de normalde işverenin ücret ödeme zorunluluğu olmayıp, inisiyatifine bağlı bir durum.

  3. Taner Taşcı dedi ki:

    Süreç böyle işliyor. Virüs bitene kadar şirket sizin sağlığınızı düşünerek iyi niyet çerçevesinde olduğu sürece devam edecektir.
    Geçmiş olsun.

  4. Berkan dedi ki:

    İs yerimde makina arizasi var denilip 2 arkadaş ücretsiz izne çıkarıldık , biz izne cikarildiktan 20 gün sonra makinalar aktif hale getirildi ama bizim ücretsiz izinleride uzattılar 3 aydır makina arızası izin kagıdiyla bizi geri gönderiyorlar sordugumuzdada tazminatlı cıkış vercez deyip bizi zorluyorlar ne yapabiliriz ve daha ne kadar beklemeliyiz

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  5. MehmetErdal Kavak dedi ki:

    27.10 1997 işe giriş 19.10 2020 işten çıkış 2020 yılında kaç gün izin hakkediyor avans izin kullandım. İşveren kıdem tazminatından izin parasını kesme hakkı varmı

    1. Admin dedi ki:

      Henüz 5 yılı doldurmadığı için 14 gün izin hakkı bulunmaktadır.

  6. Yıllar dedi ki:

    Merhabalar rahatsız ediyorum
    özel sektörde bir şirkette yaklaşık 10 yıldır çalışıyorum
    05.05.2011 işe giriş tarihi
    05.05.2021 2 gün sonra yıl doluyor ve yıllık izin hakkı doğuyor.
    Pandemi, yasaklardan ve iş azlığından dolayı iş veren 1 hafta yıllık izin e çıkarmak istiyor, sonrasin da bayram izin i denk geliyor
    sormak istediğim
    BEN YILLIK İZİN E CIKMAK İSTEMİYORUM DİSARİ ÇIKMA YASAĞINDAN DOLAYI DESEM İŞ VEREN BENİ İZİN E ZORLA ÇIKARTABİLİR Mİ

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanunu hükümlerine göre işveren işçiye yıllık ücretli iznini kullandırmak zorunda, işçi de kullanmak zorundadır, işçi kendisi dahi yıllık iznini kullanma hakkından vazgeçemez. Dolayısıyla işverenin talebinizi kabul etmeyip sizi zorla izne gönderme yetkisi / hakkı var.

  7. Aliye dedi ki:

    Bir hafta yani ( 5) iş günü izin almak istediğimizde bizden 7 gün izin kesiliyor bu kanunen yasal mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu yani yıllık ücretli izin günlerinin nasıl hesaplanacağı https://www.isvesosyalguvenlik.com/tatil-gunleri-yillik-izin-suresinden-sayilir-mi/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  8. Ece dedi ki:

    1 yılım dolmadı daha ve izin isterken ücretsiz izin kullanmak istediğimi belirtmeme rağmen yıllık iznimden düşülüyor. Bu yasal mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yasal değil, çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 56 ncı maddesinde aynen; “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” hükmü yer almaktadır.

  9. kadir dedi ki:

    Merhaba, mevcut izin bakiyem 8 gün . Şirket der ki bir sonraki sene devreden bakiye 1 – 5 arası çalışanlar için 3,5 gün der. Bu sebep le bana bu sene bitmeden 4 gün zorunlu izin girmemi talep eder.Konu hakkında görüşlerinizi rica ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık, ancak sayfa başındaki yazıda da belirttiğimiz üzere, çalışan kendisi dahi yıllık ücretli izin hakkından vazgeçemez, işveren de bir yıllık süre içerisinde yıllık ücretli iznin tamamını kullandırmak zorundadır. Bu nedenle işyerinin sizden zorunlu olarak izne gitmenizi talep etmesi normal.

      1. Metin Çelik dedi ki:

        Benim çalıştığım fabrikada işveren bize haketmediğimiz 2029 yılına kadar toplam yedi yıllık izin kullandirdi. İşveren kendi hazırladığı bir yazıyı bize kendi el yazımızla yazdirarak imzalatti. Biz işimizi kaybetmemek için mecbur imzaladık. Şimdide ücretsiz izne göndermek istiyor. 2029 yılına kadar kullandirdiği izinlerin ucretinide işten ayrilirsaniz tazminatinizdan keserim diyor. Ben mart ayında emekli olacağım nasıl bir yol izlemeliyim. Tazminatımi alabilmek için