Raporlu Süreler İçin İşçiye Ücret Ödeyen İşverenler Dikkat !

Raporlu Süreler İçin İşçiye Ücret Ödeyen İşverenler Dikkat !
8 Aralık 2022 23:08

Eğer işçi – işveren arasında yapılan anlaşma, iş sözleşmesi veya varsa toplu iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa; işçi aylık maktu ücretle çalışmıyorsa, raporlu olduğu (istirahat raporu aldığı) süreler için işverenin işçiye ücret ödeme mecburiyeti bulunmamaktadır. Bu konudaki diğer bir istisna da SGK’nın geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödemediği 1 veya 2 günlük rapor süreleridir.

Bu istisnai durumla ilgili açıklama da Rapor Parası Verilmeyen İki Gün İçin İşçiye Ücret Ödenmesi Gerekir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

SGK mevzuatına göre de işverenin ücret ödemediği raporlu günler için işçi adına SGK’ya kazanç bildirme, dolayısıyla da sigorta primi ödeme mecburiyeti bulunmamaktadır. Bu durumdaki işçinin eksik gün nedeninin muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde 01 (istirahat) olarak belirtilmesi, eğer raporlu günler dışında da işçinin eksik günü varsa o zaman da 12 (Birden fazla) eksik gün kodunun girilmesi gerekmektedir. (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları)

İşçinin istirahat raporu aldığı günler için de eğer şartları tutuyorsa SGK kendisine rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) ödediğinden, buna bağlı olarak SGK’ya ayrıca raporlu işçinin rapor süresinde işyerinde çalışıp çalışmadığına dair bildirim yapılması gerekmektedir. (Bkz. En Son Haliyle Çalışmadığına Dair Bildirim İşlemleri, Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları, Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?)

Raporlu Süreler İçin İşverenin İşçiye Ücret Ödemesi Halinde Yapılması Gerekenler

Yukarıda belirtildiği üzere, istisnai durumlar hariç işveren raporlu süreler için işçiye ücret ödemek zorunda olmadığı gibi, ücret ödemediği raporlu günler için işçi adına SGK’ya kazanç bildirme, dolayısıyla da sigorta primi ödeme mecburiyeti bulunmamakla beraber, istisnalar durumlar kapsamına girsin girmesin fark etmez, işverenin işçiye işyerinde çalışmadığı raporlu günler için ücret ödemesine engel bir durum da bulunmamaktadır. Ancak bu durumda işverenin işçiye ödediği ücreti o işçi adına SGK’ya bildirdiği prime esas kazanca dahil etmesi ve primini de SGK’ya ödemesi gerekir, bu zorunludur.

Raporlu günler için işçiye ücret ödenmesi halinde ödenen ücretin SGK’ya da bildirilmesi gerekeceğinden, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde de raporlu günler eksik gün olarak gösterilemeyecek, çünkü ücreti ödendiği için çalışma gün sayısına eklenecektir. İşte burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ortaya çıkmaktadır. Muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle ilgili bilgilerin girildiği ekranda, eksik günlerin nedeni için oluşturulan “01-İstirahat” paneline ek olarak ayrı bir sütun oluşturulmuş olup bu sütunda “prim bildirilen sigortalı, istirahatli olduğu sürelerde, işyerinde çalışmamıştır” ifadesi yer almaktadır. Bu ifadeye ait kutucuğun işaretlenmesi gerekmektedir. Bu kutucuğun işaretlenmemesi halinde SGK işçiye rapor parası ödemeyecektir. Bu kutucuğun işaretlenmesi halinde ise eğer şartları tutuyorsa SGK işçiye rapor parası ödeyeceği gibi, ayrıca raporlu işçiyle ilgili çalışmadığına dair bildirim yerine geçecek, dolayısıyla işveren çalışmadı bildirimi yapma yükümlülüğünü de yerine getirmiş olacaktır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.