Rapor Parası Verilmeyen İki Gün İçin İşçiye Ücret Ödenmesi Gerekir mi ?

Rapor Parası Verilmeyen İki Gün İçin İşçiye Ücret Ödenmesi Gerekir mi ?
10 Şubat 2022 21:28

Bilindiği üzere 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışan işçinin istirahat raporu alması halinde, raporlu günlerde işyerinde çalışmamış olması şartıyla kendisine raporlu olduğu günler için SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası verilmektedir.

SGK tarafından rapor parası ödenmesi için iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle alınan raporlarda, raporlu sürede işyerinde çalışmamış olma şartı dışında hiçbir şart aranmazken, hastalık ve analık (gebelik) halinde alınan raporlarda ayrıca 90 prim günü şartı da aranmaktadır. (Bkz. Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?, Rapor Parasında 90 Günü Tamamlama Şartları, Doğuma Bağlı Rapor Parası Alma Şartları)

SGK Hastalık Nedeniyle Alınan Raporların İlk İki Günü İçin Rapor Parası Ödemez

Ayrıca SGK mevzuatına göre hastalık nedeniyle alınan istirahat raporlarında (iş kazası, meslek hastalığı ve analık (gebelik) nedeniyle alınan istirahat raporları dışındaki raporlarda), geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere rapor parası ödenmekte, dolayısıyla hastalık nedeniyle alınan bir veya iki günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediği gibi aynı şekilde iki günden daha uzun süreli istirahat raporlarında da ilk iki gün için rapor parası ödenmemektedir. Örneğin; işçi hastalık nedeniyle 10 günlük istirahat raporu almışsa kendisine 8 günlük rapor parası ödenmektedir. (Bkz. İş Kazasından Alınan Raporlarla Diğer Raporlar Arasında Fark Var mıdır ?)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş olan yani İSG Katip sistemi üzerinden sözleşmesi onaylanmış olan işyeri hekimi de sigortalıya bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebildiğinden, işyeri hekimleri tarafından hastalık nedeniyle verilen istirahat raporları için de rapor parası ödenmemektedir. (Bkz. En Fazla Kaç Gün Süreyle İstirahat Raporu Alınabilir ?)

Dolayısıyla istirahatli olduğu sürede işyerinde çalışamayan, iki günlük istirahat süresi için SGK’dan rapor parası da alamayan işçi bu durumda kayba uğrayabilmekte, mağdur olabilmektedir.

SGK’nın Rapor Parası Ödemediği İki Gün İçin İşverenin İşçiye Ücret Ödemesi Gerekir mi ?

Eğer işçi – işveren arasında yapılmış olan iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde aksine hüküm yoksa, raporlu olduğu süre için işveren işçiye ücret ödemek zorunda değildir, ücret ödeyip ödememek işverenin isteğine bağlıdır. (Bkz. Raporlu Günler İçin İşverenin İşçiye Ücret Ödemesi Gerekir mi ?)

Ancak yukarıda belirtildiği üzere SGK tarafından rapor parası ödenmeyen iki gün için durum farklıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve 2020 yılında yayınlanmış olan İŞVEREN VE İŞVEREN VEKİLİNİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM REHBERİ’nde; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun “İşçinin çalışmayı durdurması hâlinde” başlıklı 409 uncu maddesinde yer alan “Uzun süreli bir hizmet ilişkisinde işçi, hastalık, askerlik veya kanundan doğan çalışma ve benzeri sebeplerle kusuru olmaksızın, iş gördüğü süreye oranla kısa bir süre için iş görme edimini ifa edemezse işveren, başka bir yolla karşılanmadığı takdirde, o süre için işçiye hakkaniyete uygun bir ücret ödemekle yükümlüdür.” şeklinde hükme atıf yapılarak,

“Uygulamada sıkça karşılaşılan Borçlar Kanunun yukarıda yer alan 409 uncu maddesinden de anlaşılacağı üzere iki güne kadar işyeri hekimi veya herhangi bir sağlık kurumundan iş göremezlik raporu alarak iş görme borcunu yerine getiremeyen işçinin bu günlere ait ücreti işveren tarafından ödenmesi bu madde ile zorunlu hale getirilmektedir. Ancak üç gün ve daha fazla iş göremez raporu alan işçinin bu günlere ait ücretleri ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir” açıklamasına yer verilmiştir.

Dolayısıyla söz konusu açıklamaya göre, SGK tarafından işçiye rapor parası ödenmeyen iki günlük süre için işverenin işçiye ücret ödemesi zorunlu olup, bunun dayanağını da Borçlar Kanununun söz konusu 409 uncu maddesi oluşturmaktadır. Tabii söz konusu ücretin 5 veya daha fazla çalışanı olan işyerlerinde işveren tarafından banka yoluyla işçiye ödenmesi gerekir. (Bkz. Çalışanlara Elden Ücret Ödemenin Riskleri)

Ancak burada işçinin kötüniyetli olmaması, istirahat raporunu zorunluluk nedeniyle, yani gerçek rahatszılığı veya hastalığı nedeniyle almış olması gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Hülya kaydan dedi ki:

    41 yaşındayım çalışmıyorum eşim fabrikaya girdi Böbrek hastası asgari ücret çalışıyor 3 çocuğum var kızım rahatsız nasıl bir destek yardımı alabilirim

  2. Sima türkmen dedi ki:

    Merhaba Bilecik E2 tekstil yalışdığım yerden 24 gün paramı alamadım nasıl Alcam yardımcı olur musunuz

    1. Yakup dedi ki:

      4856 sayılı iş hukuku 20 gün ve daha fazla ücret ödemesi alamayan işçi mevcut yaptığı işi yerine getirmeye bilir (çalışmaz) bu durumda işveren görevini yerine getirmeyen işçisi yerine yeni işçi alamaz veya haklı fesih yapamaz .

      1. salih dedi ki:

        tamamen saçmalık adam hasta oluyor 2 gün rapor alıyor yani bunun bir şekilde karşılanması gerekiyor napsın yani hasta olmasın mı yada illa doktora 3 gün rapor yaz rapor parası aliyimmi demeli hayat şartları zaten zor birde bu tür aciz sorunları işçiye mal ediyorlar yazık yani neden bu ülkede insan hakları bu kadar sıfır Avrupada çalışmadan bile para veriyorlar mağdur olma diye hangi ülkenin vatandaşı olursan ol farketmiyor hemde

  3. Neslihan dedi ki:

    Şubat ayında 3 günlük rapor aldığımda askeri ücret tam yatar mı

  4. 4d işçi dedi ki:

    Benim bel fıtığı ameliyatı geçirdim birincisi ve ağır kaldıramaz raporu ile belimde sakatlık var yine bir yıldır 3kere algoloji de iğne yapıldı ve yine ağrı kesiciler ALLERJİK TEPKİLER ÇIKTI kullanım yasaklandı immünoloji tedavisi sonrası ağrı kesiciler yasak rapor verildi istirahat raporu var yönetim hizmetleri mudimede sordum 630 lira kestiniz SSK odermi bilmiyorum dedi sağolsun 170 i aradım işyeri ne görüş dedi sağolsun kardeşim ben intihar mı edeyim ki anlasınlar sağlık afiyet yok aşçı yardımcısı olarak göreve başladım 6 yıl kasaplık yaptırdılar ve bel fıtığı ameliyatı geçirdim yine calistirildim ve yine ağrı var mr çektirdim ve tekrar fıtık olmuş vaziyette yani zaten yürümek te zorlanıyor um vallahi billahi de sağlık gitti sesimizi duyan yok amir e söylüyorum Allah’ın bir lütfu dedi sağolsun kardeşim hicmi insanlıktan nasibini almamış bunlar sayın cumhurbaşkanımız sayın RECEP TAYYİP ERDOĞAN IN yanındayız her zaman olduğu gibi ancak takatim ve derman kalmadı artık ben vatandaş değilmiş gibi muamele gördüm yemin ederim ki Allah’tan 3 çocuğun hayallerini umudunu kesen rızkını çalıp yiyen aç gözlü zalimler gerçekten çok mobbing var ne yapacaklar vallahi bilmiyorum ama ekmeğimiz le oynuyorlar çünkü gerçekten samimi olarak yaşıyoruz SSK ya soruyorum işyeri dedi çalışma bakanlığı 170 e sordum kesilir dedi tamam dedim ben SSK niye ödemiyor ben işyerine söylüyorum kanun dedi

    1. T dedi ki:

      Recep abine yalvar buraya degil

  5. Özhan Katlav dedi ki:

    Merhaba. Yukarıda açıklanana göre, şu soruma bilgi sahibi olan biri tarafından cevap verilmesini rica ederim. x bir personel, kesintisiz 5 gün rapor alırsa,
    1- İşveren bu 5 günü de kesebilir mi
    2- İşveren 2 günün parasını yine de ödemekle yükümlü müdür?
    3- SGK bu 5 günün tamamını ödemezse bile, rapor kesintisiz 2 günden fazla olduğu için yine de işverenin 2 günü ödemeyebilme hakkı var mıdır?

    1. METİN ÇERÇİ dedi ki:

      Beş günlük rapor parasını sgk ödemek zorundadır. İşveren 5 günü maaşınızdan keser çalışmadığınız için sgk 5 gün raporun 3 gününü öder işveren kalan 2 günü ödemek zorunda değildir. Raporu 2 günlük almış olsaydınız onu maaşınızdan kesemezdi ödemek zorundaydı. Ama 5 gün olduğu için kesebilir.

  6. Hakan dedi ki:

    Ben aynı gün icersinde hastaneden 2gun iş kazası raporu aile hekiminden 5 gün iş gorememezlik raporu aldım hangi raporum gecerlidir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2016/21 sayılı SGK Genelgesinde konuyla ilgili olarak “Sigortalının herhangi bir sigorta kolundan verilen istirahati devam ederken, rahatsızlığı
      sebebiyle bu defa aynı veya başka bir hekime başvurmak suretiyle yeniden aldığı istirahatin, ilk aldığı istirahat süresi ile çakışması halinde ilk istirahat süresi sona ermese dahi ikinci istirahat verilebileceğinden sigortalının birinci istirahati, ikinci istirahatin başlangıç tarihinden bir gün önce bitmiş kabul edilecektir” açıklamasına yer verilmiştir.

  7. Alper dedi ki:

    Merhaba, ben sol bacağımdan küçük bir opreasyon (ameliyat) oldum doktor 6 günlük rapor yazdı. 4 günü devlet tarafından ödenecek yalnız ilk iki günü işveren verebilirmi? Bu hakka sahipmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da belirtildiği üzere Borçlar Kanunu hükmüne işverenin söz konusu iki gün için ödeme yapması gerekir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının görüşü de bu yöndedir.

  8. Göksel dedi ki:

    Ben 1gunluk rapor aldım işyeri mesaimden kesti 10 saat buna haki varmı 1 günü sigorta pirimimden düşürmek zorunda mı