Yurtdışında Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigorta Fırsatını Sakın Kaçırmayın !

Yurtdışında Çalışanlar İsteğe Bağlı Sigorta Fırsatını Sakın Kaçırmayın !
27 Haziran 2022 22:55

Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatına göre; T.C. vatandaşı (şahıs) işverenler ile T.C. Kanunlarına göre kurulmuş şirketler tarafından yurtdışına çalıştırılmak üzere götürülen T.C. Vatandaşı işçilerin sigortalı olması zorunludur. Bu yönüyle işverenlerin işçisini Ülkemiz sınırları içerisinde çalıştırmış olmasıyla yurtdışında çalıştırmış olması arasında herhangi bir fark bulunmamakta, sadece çalışan işçinin tabi olacağı sigorta kolları değişmektedir.

Yurtdışına Çalıştırılmak Üzere Götürülen Türk İşçilerinin Sigortalılık Durumu

SGK’nın anayasası olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, bu konuda Ülkemizle Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelere çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olmayan ülkelere çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri açısından ayrım yapmıştır. Uluslararası sözleşmeler kanunların üstünde olduğundan, Ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelere çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin sigortalılığı konusunda sosyal güvenlik sözleşmesindeki hükümler dikkate alınmaktadır. (Bkz. ILO ve Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri)

Buna karşılık Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin sigortalılık durumları ise 5510 sayılı Kanununun “Bazı sigorta kollarının uygulanacağı sigortalılar” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine (5510/5-g) düzenlenmiştir.

Söz konusu (g) bendi hükümleri uyarınca; Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında (4/a) sigortalı sayılmakta ve bunlar hakkında sadece kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Yani bu şekilde yurtdışında çalıştırılmak üzere götürülen işçilerle ilgili olarak işverenleri sadece, kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası) ile genel sağlık sigortası kapsamında işçinin sigortalılığını sağlamakla yükümlüdürler. İşverenler bu kapsamdaki sigortalılarını Türkiye’de tescilli işyeri dosyasından ve 21 belge numarasıyla bildirmektedir. (Bkz. Aylık Prim ve Hizmet Belgesi – Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Belge Türleri)

Sosyal Güvenlik Sözleşmesi Olmayan Ülkelere Çalıştırılmak Üzere Götürülen İşçilere Tanınan İsteğe Bağlı Sigorta İmkanı

Ancak aynı (g) bendinin devamında; “Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, 50 nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye’de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/24 md.) Bu bent kapsamında yurtdışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.” hükümlerine yer verilmiştir.

Dolayısıyla söz konusu Kanun hükmü uyarınca; Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen ve işverenleri tarafından sadece kısmi olarak sigortalılığı sağlanan Türk işçilerinin, istemeleri halinde malulen emeklilik, normal emeklilik ve ölümleri halinde hak sahiplerine aylık bağlanması konusunda prim günü olarak dikkate alınan uzun vadeli sigorta kolları eksiğini de isteğe bağlı sigorta kapsamında tamamlama imkanları bulunmaktadır.

İsteğe bağlı sigortalılık, isteğe bağlı sigortalı giriş bildirgesinin veya tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talep dilekçesinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlatıldığından, geriye dönük isteğe bağlı sigortalı olma imkanı olmadığından, bu imkandan yararlanmak isteyenlerin, bu konuda başvurusunu süresinde yapıp isteğe bağlı sigortayı zamanında başlatmaları menfaatlerine olacaktır.

Bu kapsamda isteğe bağlı sigortalı olanlara tanınan iki avantaj bulunmaktadır;

1- Normalde isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi sayılmaktayken, Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin isteğe bağlı sigortalılık süreleri 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmektedir. (Bkz. İsteğe Bağlı Sigorta Hangi Hallerde 4/a (SSK) Kapsamında Sayılır ?, İsteğe Bağlı Sigortalılar Hangi Şartlarla Emekli Olabilir ?)

2- Normalde isteğe bağlı sigortalılardan, sigorta primine esas kazanç alt sınırı (brüt asgari ücret) ile sigorta primine esas kazanç üst sınırı (alt sınırın yedibuçuk katı) arasında olmak şartıyla sigortalının kendi belirlediği prime esas kazancın yüzde 32’si üzerinden aylık isteğe bağlı sigorta primi alınmaktayken (Bkz. İsteğe Bağlı Sigorta Prim Tutarları), Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden kendi belirledikleri prime esas kazancın sadece yüzde 20’si üzerinden aylık isteğe bağlı sigorta primi alınmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta Fırsatı Kaçırılırsa Ne Olur ?

Yukarıda da belirtildiği üzere, geriye dönük isteğe bağlı sigortalılık mümkün olmadığından, yurtdışında çalıştırılmak üzere götürülen kişinin, vaktinde isteğe bağlı sigortalılık için SGK’ya başvurup yurtdışında çalıştığı sürelerle ilgili uzun vadeli sigorta günlerine ait eksikliği isteğe bağlı sigorta ile gidermemesi halinde, sonradan yurtdışında geçen süreleri artık isteğe bağlı sigorta ile tamamlama imkanı kalmamaktadır. Bu durumda da yurtdışında geçirdiği çalışma süreleri, malulen emeklilik, normal emeklilik veya ölümü halinde hak sahiplerine aylık bağlanması konusunda prim günü olarak dikkate alınmayacağından, bu konudaki eksikliği gidermek için geriye tek seçenek kalmaktadır, o da yurtdışı hizmet borçlanması yapmak.

Ancak 7186 sayılı Torba Kanun ile 1 Ağustos 2019 tarihinden geçerli olmak üzere yurtdışı hizmet borçlanması konusunda önemli değişiklikler yapılmış olup, yurtdışı hizmet borçlanmasının şartları ağırlaştırılmıştır. Bu çerçevede yurtdışı hizmet borçlanması primi yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarıldığı gibi, yurtdışı hizmet borçlanması yapılan süreler de artık 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir. (Bkz. Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı)

Ayrıca erkeklerin yurtdışında geçen süreleri borçlanabilmeleri için o ülkede çalıştıklarına dair o ülkenin resmi kurumundan aldıkları yazıyı SGK’ya ibraz etmeleri gerekir.

Bu durumda olanlar iki şekilde kayba uğramaktadırlar;

1- Yurtdışında geçen süreler, isteğe bağlı sigorta kapsamında prime esas kazancın yüzde 20’si üzerinden prim ödenerek malullük, emeklilik ve ölüm sigortaları açısından dikkate alınacak sigortalı hizmet sürelerine eklettirilebilecekken, yurtdışı borçlanmasıyla prime esas kazancın yüzde 45’i üzerinden prim ödeme zorunluluğu doğmaktadır. Şu an geçerli aylık brüt 5.004 liralık asgari ücret üzerinden hesaplama yapılacak olursa; isteğe bağlı sigorta kapsamında ödenecek aylık prim 1.000,80 TL (bin lira 80 kuruş) iken, yurtdışı borçlanma yapılması halinde aylık borçlanma primi olarak 2.251,80 TL (2 bin 251 lira 80 kuruş) prim ödenmesi gerekmektedir. Bu tutarlar asgari ücret üzerinden ödenecek primler için geçerlidir, daha yüksek prime esas kazanç üzerinden prim ödenecek olması halinde aradaki fark daha da artmaktadır.

2- Yurtdışında geçen süreler, isteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödenerek malullük, emeklilik ve ölüm sigortaları açısından dikkate alınacak sigortalı hizmet sürelerine eklettirildiğinde bu süreler 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak dikkate alınacakken, yurtdışında geçen sürelerin yurtdışı borçlanma ile kazanılması halinde söz konusu süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmekte, bu durumda da kişi 4/a (SSK) şartlarında emekli olma yerine 4/b (Bağ-Kur) şartlarında emekli olma riskiyle karşılaşmaktadır. (Bkz. Emeklilik Başvurusunda Son Yedi Yıl – 1260 Gün Uygulaması Nedir ?)

5510/5-g Kapsamında Sigortalı Olarak Yurtdışında Çalışanlar Yurtdışı Borçlanması Yapabilir mi ?

Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen ve 5510/5-g kapsamında işverenleri tarafından kısmen sigortalılığı sağlanan işçilerin, yurtdışındaki çalışma süreleriyle ilgili olarak yurtdışı borçlanması yapıp yapamayacakları konusunda tereddüt yaşanması üzerine,  Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Yurtdışı Borçlanma ve Tahsis İşlemleri Daire Başkanlığı 04.08.2008 tarihinde yayımladığı 2008/72 sayılı Genelge ile konuya açıklık getirmiştir. Söz konusu Genelgenin son kısmında aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir;

“Bu durumda, ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin, bu ülkelerde gerek 01/10/2008 tarihinden önce gerekse bu tarihten sonra geçen hizmetlerini, 3201 sayılı Kanuna göre borçlanma talebinde bulundukları takdirde, yurtdışında çalıştıkları sürelerde ülkemizde adlarına malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenmemiş olması kaydıyla, borçlanma talepleri kabul edilerek haklarında 22/05/2008 tarih ve 2008 / 44 sayılı Genelge hükümlerine göre işlem yapılacaktır.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet kabakcı dedi ki:

    Romanyada çalışan birisi isteğe bağlı sigorta ödeyebilirsiniz ödenen primleri emeklilikte geçerli olurmu

      1. N.Kaya dedi ki:

        Hollanda da yasiyorum. 1998 den sigorta girisim oldu ve 3645 gunden emekliligimi 2019 da yatirdim .SSK uzerinden EYT den nasil eksik primlerimi tamamlarim ?

  2. Halil dedi ki:

    Yurtdışındaki firmaya çalışan ve türkiye’de ikamet biri olarak bu tür sigortalama işini yapmak istiyorum. Fakat 4A olarak turkiye.gov.tr üzerinden bir form doldururken maddelerin bize uymadığını düşündük. 3 madde var ama o kadar birbirine yakın ve bizim durumumu anlatmıyor ki ne yapacağımızı şaşırdık. 30 günden az çalışıp kalan günleri isteğe bağlı olarak ödemek istiyorum seçeneği ile ay içerisinde işsizlik sigortasını ödeyerek 30 günden az çalışmam nedeniyle kalan süreleri isteğe bağlı sigorta yapmak istiyorum ne demek? ben ayın tamamında tam zamanlı olarak çalışıyorum ve işsizlik sigortasıyla alakam yok. 3. madde olan 5501 g bendli madde hiç uymuyor. ne yapacağımızı şaşırdık. illa ssk’ya gidip mi halletmek gerekiyor? Kafalar iyice karıştı.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazımızda yer alan açıklamalar T.C. kanunlarına istinaden kurulmuş şirkete veya T.C. vatandaşı işverene bağlı olarak yurtdışında çalışanlar için geçerli. Bu kapsamda çalışan işçileri işveren 5510/5-g kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası ile genel sağlık sigortasına tabi sigortalı olarak SGK’ya bildirmekte, eğer işçi uzun vadeli sigorta kolları primini isteğe bağlı sigorta kapsamında ödemek isterse her ay 30 gün üzerinden ödemesi gerekmektedir.

  3. kamuran gani çinetçi dedi ki:

    Sayın ilgil,

    Bu yazınızda açıkladığınız Türk Şirketler tarafından yurt dışında çalıştırılan işçiler için geriye dönük olarak isteğe bağlı sigorta talebinin mümkün olmadığı konusunda bir değişiklik mevcut mu ? Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Herhangi bir değişiklik yok, isteğe bağlı sigortalılık başvuru tarihinden itibaren başladığından, yurt dışında 5/g kapsamında kısmi sigortalı olarak çalışan kişi başvuru tarihinden öncesine ait sürelere ait primleri isteğe bağlı sigorta kapsamında ödeyemez, yani geriye dönük prim ödeme imkanı yok. Sadece yurt dışı hizmet borçlanması yapılabilir.

  4. Cuma dedi ki:

    Şuan Irak’ta basra da çalışmaktayım Çalık enerji a.ş de Türkiye’de sağlık sigortanızı yatırıyor ve bende sigortamın günlerini yatırmak ve gün kazanmak istiyorum isteğe bağlı 4A olarak nasıl yatıra bilirim e-devlet üzerinden böyle bir imkanımız varmı başvuru yapmak için yada şahsen SGK yamı başvuru yapmam gerekli yardımcı olursanız sevinirim
    Not: 1200 gün yurtdışı borçlanması yaptım için 4B olarak isteğe baglı sigorta yapmak istemiyorum Bağkur a geçmemek
    4A dan devam etmek istiyorum

    1. Nefer ERLER dedi ki:

      Aşağıdaki linkden 5G yurtdışı kapsamında isteğe bağlı sigorta başvurunuzu yapabilirsiniz. 5G kapsamındaki ödemeler 4a (SSK) kapsamında sayılmaktadır. açılan menüden “5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendine tabi sigortalı olmam nedeniyle uzun vade sigorta kolları yönünden isteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyin.

      Ödemeleri e-devlet üzerinden (onlinetahsilat.sgk.gov.tr) kredi kartı ile, ya da internet bankacılığı ödeme menülerindeki SGK başlığı altından yapabilirsiniz. 1 yıl ödenmeyen borçlar sistemden silinir ve daha sonra ödenmesine izin verilmez. Ödeme yapmadığınız günlerinizi daha sonra yurtdışı borçlanması olarak ödeyebilirsiniz fakat bu günler 4b (bağkur) olarak kabul edilir.

      https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-4a-istege-bagli-ilk-tescil-kaydi

  5. Davut AYDIN dedi ki:

    Kardeşim ile yurt dışında ilk gittiğimizde 1 yıl kadar türkiye üzerinden sigotalı olarak çalıştık. Daha sonra şirket bize 5G kapsamında isteğe bağlı sigorta yaptı ve şirketin ödeyeceğini söyledi. Şirketim 3-4 ay ödedikten sonra isteğe bağlı sigortamızı ödemeyi bırakmış, E-devlette o tarihten sonra yurtdışı kapsamında 5G İBS borcu oluşmuş fakat ödenmediği için 1 yıl sonra silinmiş olarak gözüküyor. Bizim bu 2 yılı bulan eksik günlerimiz için şirketi SGK ya şikayet etme veya şirkete dava açarak bu eksik günlerimizi elde etme hakkımız var mıdır?

  6. M.NURDAN. dedi ki:

    Turkiyede sigorta baslangici olup su anda Ingiltere de yabanci bir firmada calisan kizim Turkiyede istege bagli sigorta yaptirabilir mi?

  7. Ergun dedi ki:

    Merhaba

    Ingilterede hem ingiliz ve hem de turk vatandasi olan bir kisi, ingilterede ikamet ediyorsa, turkiyede istege bagli prim odeyebilir mi? Emekliligi gelince hangi koldan emekli olur?

  8. Çağla Önol dedi ki:

    2009 Ekim/2011 Şubat tarihleri arasinda Türk firmada Ürdün de çalıştım. Kisa vadeli sigorta primim(Sağlık) şirketim tarafından ödendi. 2017 Nisan ayından itibaren İngiltere de çalışıyorum. EYT için eksik kalan prim borcumu Ürdün de çalıştığım süreyi borçlanarak kapatabiliyorum. Ancak bu borçlanma zamanında şirketimiz tarafından ” istediğiniz zaman prim borcunuzu ödeyebilirsiniz” denildiği için zamanında ödenmediği için yurtdışından borçlanma olarak ödenmesi gerekiyor. Ancak yurtdışından borçlanma olarak prim borcumu ödeyerek emekli olmam halinde İngiltere de çalışmamam gerekiyor. Ancak çalışmaya ihtiyacım var. Bu durumda bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Bu konuda ne yapabilirim? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.